Egipatsko ministarstvo kaže da su francuski arheolozi otkrili tri Sarkofaga stara 3.500 godina

Egipatski sarkofazi
7 komentara

U nekropoli El-Assasif u Egiptu pronađena su tri dobro očuvana 3.500 godina stara sarkofaga, priopćilo je u srijedu nacionalno ministarstvo za starine.

Prema Ministarstvu, drevni ljesovi,  dužine od 180-195 centimetara, prekriveni su raznobojnim slikama. Dvije su korištene za sahranjivanje žena, dok se ostaci treće još uvijek analiziraju.

Za sarkofage je utvrđeno da su napravljeni tijekom 18. dinastije drevnog Egipta (Thutmosid), koja je vladala od 1550. do 122. prije Krista.

Nekropola El-Assasif nalazi se u blizini grada Luksor, poznatog kao Tebe u davnim vremenima, koji je nekada bio glavni grad jednog od egipatskih kraljevstava.

Ranije ovog mjeseca otkrivena je jedinstveno „skladište“  mumificiranih svetih životinja i statua u blizini glavnog grada Kaira. Nalaz se sastoji od 75 artefakata, koji su, prema ministru za starine al-Anany, pripadali XXVI dinastiji egipatskih faraona, koja je vladala između 664. i 525. godine prije Krista.

arheologijaDrevni Egipat
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
U prolazu
4 godine prije

Pa dokle će više otkrivati “senzacije”? Čim uzmanjka turista, idu nova otkrića.

JumpingJackFlash
4 godine prije

Veliki ljubiteljima umjetnina Englezima i Francuzima sad će biti teško (zato što svojevremeno oni to nisu pronašli i otpremili u svoje muzeje)…

svenne
4 godine prije

Nije to ništa od većeg značaja. Ja sam još kao dete u jednom običnom yu-selu otkrio vanvremensko Sunce.

Školarac
4 godine prije

i, veliš, nisu ih našli u piramidi.. zanimljivo. malo mumija je nađeno u piramidi <8i to maloj, i moguće su tamo naknadno stavljene).. i veliš. piramide su grobnice?

Mercury
4 godine prije

Još uvijek čekamo otvaranje 4. komore u Velikoj i bušenje ispod Sfinge…

Trt
4 godine prije

Vrlo zanimljiv i opsežan rad ruskih astromatematičara Fomenka i Nosovskog na osnovu analiza zodijaka oslikanih u egipatskim grobnicama i hramovima, kao i Ptolomejevog djela Almagesta utvrdio je da to djelo, i ostali zodijaci za koje se smatra da su stari nekoliko tisuća godina ne potječu prije 11. ili 12. st. Neke konstelacije i položaji zvijezda koji se opisuju u zodijacima, ali i drugim povijesnim knjigama kao npr. Bibliji, poput položaja određene zvijezde na nebeskom svodu u trenutku Isusovog raspeća nisu mogle biti na tim koordinatama u tom trenutku. Što znači da službena kronologiija vrlo pogrešno datira te događaje i projicira ih u duboku antiku, a u stvari su se desili najranije u 10. st. Za one znatiželjnije preporučujem njihovu knjigu “Mysteries of Egyptian Zodiacs”…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI