Elon Musk kaže kako će izgradnja prvog održivog grada na Marsu trebati 1.000 Starship-a i 20 godina

Elon Musk
38 komentara

Direktor SpaceX-a Elon Musk detaljnije je objasnio vremenske rokove i zahtjeve letjelica kako bi mogao ne samo stići do Marsa, već i postaviti prvu održivu bazu na Crvenom planetu koja može poslužiti kao stvarni grad, podržavajući lokalno stanovništvo. To je dugoročna vizija Muska i njegove tvrtke za svemirsku tehnologiju.

Vremenska crta o kojoj je Musk razgovarao, odgovarajući obožavateljima na Twitteru, može biti nevjerojatno impresivna ili nevjerojatno ambiciozna, ovisno o vašoj perspektivi.

Odgovarajući na pitanje u vezi s komentarima, koje je dao ovaj tjedan na početnom danu američkog ratnog zrakoplovstva u Kaliforniji, Musk je rekao kako su njegovi navodni troškovi lansiranja od oko dva milijuna dolara po letu Starship-a bitno potrebni, ako je konačni cilj postavljanje „Samoodrživog grada na Marsu.“ Kako bi taj grad postao stvarnost, dodao je, SpaceX će prema njegovim procjenama morati izgraditi i letjeti s oko 1.000 Starship-a koji će trebati prevoziti teret, infrastrukturu i posadu na Mars u trajanju od oko 20 godina, budući da planetarno poravnanje omogućava realno ostvariv let na Mars samo jednom u dvije godine.

Musk se također osvrnuo na kratkoročne potencijale za Starship, uključujući i nosivosti koju će Starship morati osigurati za Zemljin orbitalni transport. Dizajn Starshipa namijenjen je maksimalnom iskorištavanju, a Musk je zapravo napomenuo da u idealnom slučaju može letjeti i do tri puta dnevno. To iznosi više od 1.000 letova godišnje po Starship-u, što znači da ako završe s toliko Starship-a koliko su trenutno izgradili Falcon raketa (oko 100), a svaki može prevesti oko 100 tona u orbitu, SpaceX će moći lansirati više od 10 milijuna tona u orbitu godišnje.

Kako bi to stavio u perspektivu, Musk ističe da ako uzmete u obzir sve teretne svemirske letjelice koje trenutno rade, ukupni kapacitet korisnog tereta je samo 500 tona godišnje – a rakete Falcon serije iz samog SpaceX-a čine oko polovinu toga.

To je puno korisnog tereta; u stvari, to je vjerojatno više nego što će biti potražnje u bilo kojem kratkoročnom vremenskom rasponu. Ali isto tako je istina da Musk predviđa budućnost u kojoj je orbitalni prostor mnogo prometnije mjesto, i poligon za orbitalni transfer tereta i dolijevanje goriva dok se svemirske letjelice vezana za Mjesec i Mars spremaju za vanjsko putovanje.

Naravno, da bismo na Marsu postavili trajni, održivi grad, prvo moramo stići tamo s posadom. Tu je još jedan korak između toga, a to je slijetanje astronauta na Mjesec. NASA je postavila 2024. kao svoj cilj te prekretnice, a SpaceX je rekao kako se nada da će brod Starship tamo spustiti već 2022. godine kako bi se pomoglo u uspostavljanju priprema za to slijetanje. U prošlosti je Musk raspravljao o misiji posade na Marsu koja se također odvija već 2024. godine.

Hoće li se dogoditi, pričekajmo pa ćemo vidjeti.

Grad na MarsumarsStarship
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milan
4 godine prije

Budala…

Ivo
4 godine prije

Frontman ponzi sheme nije u stanju organizirati profitabilnu proizvodnju upaljača, pardon automobila, a trkelja o Marsu… Zapad je totalno potonuo…

preseren3
4 godine prije

Jao, što ima bujnu maštu… A apsolutno ništa mu ne štima… Godine samo odmiču. Para nema….

Aga
4 godine prije

Vec bi sad se trebalo krenuti po 10brodova godisnje proizvoditi koji ce voziti modularni teret ,a i sami uradjeni brodovi od iskoristivih modula te koji ce biti poslani kad je najmanja udaljenost izmedju marsa i zemlje.

Venom
4 godine prije

Elon Musk,….. ti si glup ko k**ac !
Šta je bilo sa onim njegovim genijalnim projektom ” čudo neviđeno “, u kojem je napravijo tunel za jedan avto s namjerom, da skrati vreme putovanja i gužve u prometu ?

Pizistrat Nelson
4 godine prije

Hahaha, ovaj bilde osim što puši travu, ždere i tripove 🙂

Mikojan
4 godine prije

Još uvjek ne vidim jedan jedini dobar razlog da bi na Mars išla ljudska tj. zemaljska posada, čemu, zašto ?
Marsovci su napustili svoju planetu i naselili planetu bližu zvjezdi koju zovemo Sunce, kada će Zemlja prirodnim procesom postati nepovoljna za život a zemljani biti na tehnološkom razvoju da napuste Zemlju do tada će se Venera ohladiti i postati pogodna za život Zemljana. Naravno, ako se Zemljani prije međusobno ne pobiju.

JumpingJackFlash
4 godine prije

Nadam se da će on prvi otići na Mars i ostati tamo…

Stanislav
4 godine prije

Objektivan članak. Iznosi informacije upravo onako kako ih je iznio i sam Elon Musk, ali sadrži i određenu dozu pesimizma što je sasvim uredu s obzirom na ambicioznost ovih planova.

Zacc
4 godine prije

Potpuno se slažem sa ostalim omentatorima. Lik je puko…
To o čemu priča će biti ostvarivo možda za 100 godina i to ako se skuliramo i ujedinimo, a to je nemoguće, zapravo…

samo tako
4 godine prije

I još se nađe budala spremna uložiti u dionice ovog jebivjetra 😆😆

Kile
4 godine prije

Hhahaha dobar vic, slat će otkud?? Prvo se treba Lunarna baza napraviti da bi se moglo uspješno na Mars, znači ne može do Mjeseca do kojeg kao pljuneš, a bulazni o Marsu, dobro štivo za wc ak niš drugo

Fabijan
4 godine prije

Ispada da ovoJ ekipi najvise smeta njegov optimizam I dosadasnji uspjeh
Kad se naviknes na parizer onda tI prsut smrdi

Pi-zdro
4 godine prije

Tip je totalna negativčina al i misterija poput onog Scientology’ja Tom Cruise, Forsiran od ‘EKIPE’još ako uđe u Star Trek vs Star Wars neče bit šale… a tek koje magično ime?, Moraš “uspeti” kad se zoveš Elon ..fuj

Arcibald Rajs
4 godine prije

Ovaj covek je tezak prevarant! Kao ona riba Elzabet Holms sto je vodila firmu Teranos!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI