Gdje je nestao čovjek? A vrijednosti izgrađivane kroz stoljeća?

Bushido

Vratimo se u 11 do 14 stoljeća, potražimo vrijednosti kojih više nema. Što se to događa već desetljećima, čak i stoljećima,  s vrijednostima kojih smo se odrekli, pogubile se?

Još kao gimnazijalku zanimale su me vrijednosti istočnih kultura, od Umijeća ratovanja, Kodeksa buschido ratnika – samuraja do umijeća zdravog života – Feng schuia. No, danas, u vremenima beznađa, izgubljenih  i trulih vrijednosti, pale crkve, ekstremne pa i protuprirodne seksualnosti u koje se sublimativnim sadržajima gura već i djecu najmanjih uzrasta do komformizma svih vrsta, držim vrlo bitnim progovoriti o tim vrijednostima o kojima su nas učili u našem domu roditelji, bake i djedovi.

Gdje se to pogubilo? Zašto? Što je to učinilo društvo općenito a što neki „smjerovi“ forsirani kako od centara moći (novca prije svega) tako i tzv. pokreta pa i filmske industije. Zašto nam je to bitno? Zašto baš sada o tome?

Pa evo, ajmo malo o tom Kodeksu bushido ratnika, samuraja. Sigurna sam biti će dobro štivo za one koji o tome ništa ne znaju, a za one druge podsjećanje na vrijednosti kojih skoro više pa i nema. U svakom slučaju biti će korisno za sve nas.

Bushido je drevni kodeks moralnih načela po kojima su živjeli japanski vitezovi samuraji – hrabri, ponosni i u svojoj odanosti gospodarima indiferentni prema boli i smrti. Samurajski kodeks izdanak je dugih stoljeća vojničkog života prenošen usmenom predajom.

Pravednost, hrabrost, dobrohotnost, uglađenost, iskrenost, čast i odanost (meni najdrža osobina) sedam su vrijednosti koje bushido najviše cijeni. A  čovjek danas?

Bushido – kodeks samuraja, japanskih ratnika i vitezova, nije nepoznat našem zapadnom kulturnom krugu. Kodeks viteškog ponašanja, koji je bio moralni oslonac srednjovjekovnih japanskih ratnika, svojom mističnom ljepotom privlači pažnju onih koji tragaju za višim ljudskim vrijednostima.

Inazo Nitobe, sin samuraja, japanski političar i učitelj, diplomat, poljoprivredni ekonomist, koji je živio krajem XIX. i početkom XX. stoljeća, vlastitim je primjerom nastojao iskazivati vrline modernog samuraja – prilagodljivost i izuzetnu sposobnost učenja te primjerenu istraživačku ustrajnost kako bi dosegnuo zavidnu dubinu poznavanja i razumijevanja kulturnih dostignuća Zapada, a ujedno zadržao duboko poštovanje i odanost prema vlastitoj tradiciji. Njegov životni primjer može biti inspiracija u potrazi za mudrošću.

Knjiga Bushido – kodeks samuraja praktičan je i prikladan svakodnevni putokaz za ispravno življenje. Nitobe navodi: Bu-shi-do doslovno znači ‘ratnički viteški put’ – put kojeg se ratničko plemstvo mora pridržavati u svakodnevnom životu, kao i u svom pozivu; to su ‘Propisi viteštva’, noblesse oblige,  ratničkog staleža… Bushido je, dakle, kodeks moralnih načela kojih su se vitezovi trebali pridržavati. To nije pisani kodeks. U najboljem slučaju, sastoji se od nekoliko maksima koje su se prenosile usmenom predajom ili su zabilježene perom nekog slavnog ratnika ili učenjaka.

Nastao kao izdanak stoljetnog vojničkog, ratničkog života Japanaca, bushido je prenošen prvenstveno djelima i uzvišenim moralnim stavovima, pa i izgovorenom riječi koja je predstavljala obvezu. Njegovi pisani tragovi ostali su u obliku poetskog zapisa koji su otkrivali snažne i duboke doživljaje, trenutne uvide u višu stvarnost, proistekle iz susreta sa smrću u trenucima borbe ili pripreme za borbu.

Prva stvar na koju je trebalo obratiti pozornost u viteškoj pedagogiji bila je izgradnja karaktera, dok su suptilnije vještine, poput razboritosti, inteligencije i dijalektike, ostale u sjeni.

Intelektualna nadmoć bila je, naravno, na cijeni; ali riječ Chi kojom se označavala intelektualnost, prije svega značila je mudrost i davala je znanju podređen položaj. Okvir bushida oblikovao je trolist Chi, Jin, Yu, ili Mudrost, Dobrohotnost i Hrabrost. Samuraj je u osnovi bio čovjek od akcije.

Glavni cilj njihovog obrazovanja bila je odlučnost karaktera. Ljudi čiji je um bio ispunjen samo informacijama nisu imali velikih poštovatelja. Od triju korisnih posljedica učenja koje spominje Bacon – zadovoljstvo, ponos i sposobnost – bushido daje prednost posljednjoj čija se primjena ogleda u ‘prosuđivanju i raspoređivanju poslova’. Obrazovanje je uvijek provođeno s nekim praktičnim ciljem, bez obzira na to je li riječ o upravljanju javnim poslovima ili o vježbanju samokontrole. ‘Učenje bez razmišljanja’, rekao je Konfucije, ‘uzaludan je trud; razmišljanje bez učenja, opasno je’.

Evo nekoliko navoda koji slikovito ilustriraju poželjne kvalitete karaktera njegovane u ovoj sjajnoj ratničkoj tradiciji:

  1. Ispravnost je moć odlučivanja o određenom načinu ponašanja u skladu s razumom, bez kolebanja – umrijeti kad je ispravno umrijeti, udariti kad je ispravno udariti.
  2. Ispravnost je kost koja daje stas i čvrstinu. Kao što bez kostiju glava ne može počivati na vrhu kralježnice, kao što se ruke ne mogu pokretati niti stopala stajati, tako bez ispravnosti ni talent ni učenje ne mogu od čovjeka učiniti samuraja. Kad ona postoji, nedostatak postignuća nije važan.
  3. Prava je hrabrost živjeti kad je ispravno živjeti i umrijeti kad je ispravno umrijeti.
  4. Ako nešto treba učiniti, sigurno postoji najbolji način za to, a najbolji način je i najekonomičniji i najgraciozniji. Stalnim vježbanjem pravilnih manira čovjek dovodi svaki dio tijela i svaku sposobnost u savršen red i postiže harmoniju sa samim sobom i svojom okolinom, izražavajući nadmoć duha nad tijelom. Lijepe manire snaga su u djelovanju.
  5. Cilj svih pravila ponašanja jest takvo kultiviranje duha da vas se, čak i kad mirno sjedite, niti najgori razbojnik ne usudi uznemiriti.
  6. Bez istinoljubivosti i iskrenosti, uglađenost je samo farsa i predstava.
  7. Ljutnja zbog beznačajne uvrede nedostojna je uzvišenog čovjeka, ali negodovanje zbog opravdanog razloga pravednički je gnjev.
  8. Radost dolazi samo kad odu strast i žudnja.
  9. Pravi put je put Neba i Zemlje. Na čovjeku je da ga slijedi. Stoga neka štovanje Neba bude cilj tvog,mog  života. Nebo voli mene i druge jednakom ljubavlju, dakle ljubavlju kojom voliš sebe, voli i druge.

Knjiga Inaza Nitobea Bushido – duša Japana, kod nas prevedena kao Bushido – kodeks samuraja, izvorno je napisana i objavljena na engleskom jeziku 1900. godine, a na japanski jezik prevedena je 1908. godine. Tijekom prošlog stoljeća knjiga je doživjela preko sto izdanja i prevedena je na desetke jezika. Bivši američki predsjednik Theodore Roosevelt bio je toliko impresioniran tom knjigom da je navodno kupio 60 primjeraka koje je podijelio prijateljima i obitelji. Nitobeova je knjiga tek od 1985. godine – kada je njegov portret stavljen na novčanicu od 5000 yena – postala popularna u Japanu. (Izvor: Inazo Nitobe a priredio ju je Krešimir Andjel, Zagreb, Planetopija, 2015.)

A što se danas događa? U kakvim to vremenima živimo, među kakvim ljudima? Pogledamo li kad i sami sebe? Gdje smo? Gdje je nestao ČOVJEK? A naša država? Imamo li je? Mislim da ne, postala je tvrtka, korporacija, puna kriminala u vlasti jer kriminalno podzemlje je nestalo.

Kako reče jedan uman i meni  izuzetan  čovjek koji me podsjeti na sve ovo: „Hrvatska je čudo jer još uvijek ima duhovno snažnih osoba! Ta sol Hrvatske zemlje je potencijal nove Hrvatske! Izvaditi iz nečistog čisto, to je hrvatski izazov!

I za kraj poznata dubrovačka: Obliti privatorum publica curate (Zaboravite privatno i brinite se za javno). Mi ne odlučujemo ni o čemu u državi!  Imamo 600.000  izdajnika,  u hranidbenom lancu vodećih stranaka  kojima su te iste stranke … Iznad Hrvatske! Ali to je ipak samo 30% glasačkog tijela!  Dakle, tiha većina je naša šansa!

Imajte vjeru u Bogu! Ništa se ne dogadja, a da providnost božja to ne vidi! Ovo je carstvo iluzije! Našoj stvarnosti gospodari sjena ne mogu pristupiti! Ne bojte se! Ne pridajite im važnosti! To su najobičniji gangsteri!

 

čovjeksamurajvrijednosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
180 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
2 godine prije

I mi na portalu imamo svog hrabrog samuraja i toboznjeg antivaxera Stara Kuka, koji se bori kao antivaxer dok istovremeno djeli savijete da ukoliko vas ucjene necim, pristanite se cjepit ali obavezno pri tome prijetite doctoru!!!
Nas samuraj je jedino zaboravio da taj doctor nije trazio da se dodete kod njega cjepit, cak nije on taj koji stoji iza ucjena. Nije cak on ni izumio cjepivo niti vas bilo kako na to tjera!
Osim toga nas samuraj i toboznji antivaxer Stara Kuka zaboravlja da ako poslusate njegov savijet da se cjepite i pri tome zaprijetite doctoru pa vas pogode nuspojave i umrete trebate se svetit doctoru valjda kao duh!?

Malomorgen
2 godine prije

zanimljivo…… dodao bih još ovo, o homoseksualnosti samuraja, to je večina njih prakticirala… i malo se o tome govori… 😒

Samuraji sicer niso bili izključno homoseksualci, a so dobro poznana dejstva, da so nekateri med njimi imeli odprte istospolna razmerja, ki so bila v tistem času nekaj povsem običajnega. Še več, samuraji so takšna razmerja celo vzpodbujali, saj so bili mnenja, da bodo ljubezenski odnosi okrepili same bojevnike in bodo tako imeli tudi večji motiv za zmage.

Ta njih praksa je bila znana kot wakashudo (pot mladosti) in je bila v veljavi za samuraje vseh starostnih obdobij. Po nekaterih zgodovinskih zapisih nihče ni vprašal Daimya (gospodarja) po razlogih njegovega vstopa v istospolno razmerje z mlajšim bojevnikom, so ga pa zato vprašali, zakaj tega ni naredil. Wakashudo je bil celo tako običajen, da se je lahko Daimyoi srečal tudi z zelo neprijetnimi vprašanji, če je ni uporabljal…. 😒

Mosha
2 godine prije

Nažalost nama nisu Japanci uveli pravila ratovanja nego Arapi preciznije Egipat,Sijija i ostale Saladinove Ejubidske države a kako se ni sami arapi ne drže toga kako ćemo mi? držimo se dobre stare slavenske strategije spaljene zemlje…..

Realno
2 godine prije

Čovjek je nestao u bespućima televizije i lažnih autoriteta.

ledeno doba
2 godine prije

ah, ne može bez index bojne, mraka srednjeg vijeke i križarskih ratova

ZAGREPCANKA
2 godine prije

Imate kabalu! Sretno.

ledeno doba
2 godine prije

od istočnjačkih vrlina, u djetinjstvu sam bio upoznat samo sa Bruce Leejom.. i nun čakama..

ali na žalost danas u ovoj plandemiji, ja ne vidim da su istočnjaci nešto bolji od zapadnjaka, odnosno bijelaca, i od arapa, crnaca i ostalih…
naprotiv, Kinezi, Japanci, Vijetnamci, i ostali imaju još više podanički mentalitet od ostalih i još se manje suprostavljaju, odnosno ne suprostavljaju se uopće ništa. a od sviju naroda i rasa, oni su najstrašljiviji što se tiče lažnih virusa…

je li budizam razlog takve poniznosti i podaničkog mentaliteta dalekoistočnjaka?

mario
2 godine prije

Ima više vrsta bogova na zemlji, mi odlučujemo koji je naš

ZriBra
2 godine prije

“Gdje je nestao čovjek”?Nije on nestao nego je o procesu mentalne metamorfoze dominirajući oblik postao čovjek kukac,kupac.Zar svakodnevno ne svjedočimo pri prelasku “čarobnog praga ” u trgovačke hramove ,banke itd podizanju,spuštanju onog banalnog znaka pokunjenog stvorenja.Rijetko tko se više usuđuje i prekršiti taj besmisleni ,trivijalni uvjet,a kamoli da se suprostavi nekoj daleko serioznijoj ucijeni.

Kornel
2 godine prije

Bog ništa ne ne tolerira, Bog ne racionalizira. Božji zakoni su prirodni zakoni i Bog je ljudima dao slobodnu volju. To što se ljudi ne pridržavaju božjih odnosno prirodnih zakona je slobodan izbor ljudi.
Bog nema namjesnika na zemlji, a svi oni koji do Boga dolaze posredno odnosno preko onih koji se predstavljaju kao božji predstavnici je opet stvar izbora onih koji su posredništvo s Bogom izabrali.

Kornel
2 godine prije

Čovjek nije nestao već je čovjek zaboravio tko je on zapravo. Čovjek je ovdje na zemlji, međutim od čovjeka je ostala samo njegova sjena koja se naziva još i zombie.
Proces transformacije čovjeka u zombia traje, ne stoljećima, već tisućama godina.
Nepoznanica ostaje dinamika transformacije čovjeka u zombiea. Nepoznato je kako i pod kojim uvjetima je čovjek u relativno kratkom vremenskom razdoblju od sakupljača i lovca postao poljoprivrednik i stočar koji se počeo baviti i trgovinom te počeo koristiti pisane znakove.

Драгогост 屋
2 godine prije
Zvrk
2 godine prije

Malo izvan teme.
Je li ovo moguće da je Index posve isključio komentiranja svojih članaka?
Još ispada da su svi komentari odreda bili kritike i uvrede na njihovu uređivačku politiku. Tolike da ni plaćeni trolovi i botovi nisu mogli pokriti.

Apostol
2 godine prije

Draga Arna Šebalj, Promoviranje kršćanskog Boga, ili još preciznije, promoviranje Isusa Krista vam ne ide zajedno sa promoviranjem ratničkih redova. Iz kojeg god perioda ili djela svijeta dolazili, i koliko god njihovi etički kodeksi djelovali časno i pravedno, povjest je jasno pokazala da su svi oni pali na testu pravednosti i da nisu kompatibilni sa istinskim Kristovim naukom. Lako se može provjeriti kako su se samuraji ponašali za račun svojih gospodara, a dio čega se mogao vidjeti i u zločinima prema kineskom narodu na počecima Drugog svjetskog rata, dok kasnije i sami nisu postali žrtve. Kao što se jednako lako može provjeriti kako su se europski vitezovi ponašali za račun svojih gospodara, posebice u Križarskim ratovima pod pokroviteljstvom Katoličke crkve. Isto vrijedi i za sve ostale naizgled plemenite ratničke redove. Pali su na testu pravednosti. Sa razlogom je Isus Krist rekao: “Vrati mač na njegovo mjesto jer svi koji se… Čitaj više »

bumbar
2 godine prije

“Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih.“ (Post 1,26-27)
Već dugo vremena tu sliku Božju kabalistička “sinagoga sotonina” šara i preoblikuje prema svom vlastitom odrazu u ogledalu. Nakazno!

2 godine prije zadnji put uredio bumbar
Bosanac
2 godine prije

Samurai – Michael Cretu https://youtu.be/hG_P4aJ6mhE
Đe god su došli ovi koje danas nazivamo “američka politika” dobili smo filmove “Posljednji Mohikanac”, “Posljednji Samuraj” i sl.

2 godine prije zadnji put uredio Bosanac
2 godine prije

“… A naša država? Imamo li je? Mislim da ne, postala je tvrtka, korporacija, puna kriminala u vlasti jer kriminalno podzemlje je nestalo….”

Konacno – jasno i glasno.
Tzv “drzava” – jeste obicna tvrtka.
( ko to do sada nakom 15 mjeseci terora Kurtone nije shvatio – zasigurno nece nikada – cak ni kad mu “policioti” budu postavljali glavu na giljotinu “za njegovo dobro”… a sve po naredjenju Upravnika(Vlasnika) te iste tzv “drzave” – tvrtke..)

Pitanje ja milion paradaiza:
KO je Vlasnik te Tvrtke?

prolaznik
2 godine prije

The Last Samurai (2003) – The Final Charge (1/2) | Movieclips

Uno
2 godine prije

Ne znam zašto se baviti samurajima, kao da u našoj istoriji nemamo dovoljno materijala… “Kad nas neprijatelji napadahu, uzimasmo mačeve u ruke i pobeđivasmo. A govoraše Mater Sva da je budućnost naša slavna. I odlazimo u smrt kao u praznik. Pripovedali su nam da smo nekada davno, još dok imadosmo hramove u Karpatima trgovali sa Arapima i drugima. Došljaci Radgosta uvažavahu i mi im dažbine uzimasmo čestito, jer poštovasmo bogove kako nam je i povereno. Rekoše nam da veru nepouzdanu ne primamo čime očevima našim počast odajemo i drveću bez volje ne prilazimo. Neće ruke naše umorne od pluga biti već od mača, jer nam poveriše da na granice naše idemo i od neprijatelja ih branimo. I evo, dim se do neba uzdiže, što beše tuga velika očeva, dece i matera naših. Vreme je ratova. I ne govorimo ništa drugo. Samo to. Varjagi stigoše do Nepre, osvojiše zemlju našu i… Čitaj više »

oswnpvbwenpgtunwepge
2 godine prije

Čovjek je nestao u gmo hibridu kukuruza zvanog borg a vrijednost mu kao i kroz minula vremena određuje kreator za kojeg je on bio samo resurs, čovjeka nikad nije ni bilo, samo resursa upravljanog stvorom i čildrensima.

Vendetta
2 godine prije

Jedna preporuka. Molim vas prestanite sa ovim ilustrijacama.

RENEW
2 godine prije

V Mezopotamiji so znali uporabiti reko. Zdaj imajo pa zgolj puščavo.

Vendetta
2 godine prije

Sve vise i vise mladih se cijepi iz dana u dan. Oni jos mlađi su tiktok generacija za njih nema pomoci, oni stariji vjeruju sustavu i politicarima, oni najstariji su vec prestari za bilo sto ali i oni slijepo vjeruju politicarima.

Jadranka S.
2 godine prije

Ovim komentarom vas pozdravljam, SVJEDOČIM ovim 9 točaka ISTINITIM!!!!!!
Spoznajte SEBE!!!!!!
BESKRAJNA LJUBAV JEDINA JE ISTINA, SVE OSTALO JE ILUZIJA!!!
Budite u LJUBAVI!!!!

Pozdrav u istini.
Jadranka S.

Novi kolac
2 godine prije

Nevezano za temu,premijer FBiH,Fadil Novalic,izjavio kako BiH namjerno nije žurila sa nabavkom vakcina,jer nisu htjeli da budu pokusni kunici kao Izrael i Srbija.

ttps://www.klix.ba/vijesti/bih/novalic-nismo-potrcali-za-vakcinama-da-ne-budemo-pokusni-kunici-kao-srbija-i-izrael/210604169

Otporaš
2 godine prije

Vrlo dobar opis. Ja ću ga širiri dalje.

https://otporas.com/moze-li-plenkovic-uspjeti-sto-ni-tudman-nije/

Stara kuka
2 godine prije

“…hrabri, ponosni i u svojoj odanosti gospodarima indiferentni prema boli i smrti.” “Pravednost, hrabrost, dobrohotnost, uglađenost, iskrenost, čast i odanost (meni najdrža osobina)…” Ne bih se složio da je odanost, a posebno nekakvim “gospodarima” baš toliko poželjna osobina. Prije svega smatram da čovjek ne bi trebao imati nikakvog gospodara kojem bi trebalo biti odan. A zatim, koliko je odanost dobra osobina ovisi o tome kome ili čemu je netko odan. Jer ako čovjek, grupa ili ideja nisu vrjiedni te odanosti, a što baš i nije rijedak slučaj, onda odanost nekom ili nečem takvom postaje glupost ili fanatizam. A to nisu poželjne osobine. Smatram da se odanost ne smije nametati nikakvim zakonima ili kodeksima nego se ona treba zaslužiti. I konstantno zasluživati i tek ako je zaslužena ona postaje hvale vrijedna osobina. Svo moralno potonuće koje autorica opisuje je točno i istinito, ali nije ništa novo. Nije proizvod današnjeg društva nego… Čitaj više »

Mali Ivica
2 godine prije

Nestao čovjek, ma to nebi bio problem da nisu nestali ljudi.

Mali Ivica
2 godine prije

Na putu prema je*okraciji i NWO pozivamo ljude, a sve počinje sa paketičem kave, čokoladom, plavom kovertom ili već, doktoru, šalterskom službeniku pa tako sve do premijera osobama koje o nečemu nama bitnom odlučuju. Priznaje sami sebi ako već nećete javno i svima koliko ste nekih podmitili, ma recimo zahvalili ste im.
Eto da sam htio dati dobrovoljni prilog ZLOČINAĆKOM HDZ-u mogao sam biti HR tajkun, a ovako nakon što sam odbio i popljuvala ih, morao sam iseliti iz lijepe im njihove. Da sam pristao podmititi sudca mogao sam dobiti sudski spor ovako je spor dobio lopov, zločinac, pljačkaš. I što mi ostaje; “šuti i trpi i jarmu skapaj o sram i gradoba…”

Драгогост 屋
2 godine prije

Da smo otišli korak dalje, do Zen Budizma u umetnosti mačevanja, mogli bi malo svežije i jasnije da sagledamo i sopstvenu religiju. Hrišćanstvo.

2 godine prije zadnji put uredio Драгогост 屋
Boba Lazarević
2 godine prije

Bushido je apoteoza servilnosti, koja od čovjeka čini poslušnog nečovjeka. To nije vrijednosti za kojom treba žaliti.

ivan Valek
2 godine prije

Postovana Arna
U jedanajstom stoljecu vec smo bili pokoreni, nakon smrti Petra Snacica . Radi hrvatske nesloge uleteli smo u zamku i dugu mracnu noc..Kada smo bili rodovski organizirani
Obitelj,
Rod
Pleme
Narod
imali smo najmocnije kraljevsto u Evropi.Prihvacanje evropskog feudalnog plemstva pocinje nestajati nasa snaga i pocinje razjedinjavanje i sukobi.I Kralj Tomislav je zapoceo hrvatsko raslojavanje.
Istrazujem
Hrvatska od Kraljevstva do Zupe
i
Srbija od Zupe do Kraljevstva
LP
Ivan Valek

Kihot
2 godine prije

Hmm… Sve sami samuraji u komentarima.

Mali Ivica
2 godine prije

Sve dok pojedinci, grupe pa i cijele nacije nekažnjeno veličaju i slave zločince nemožemo govoriti o humanizmu. Pogledajmo samo koliko medju nama Hrvatima slavi NDH, Pavelića pa i samog Tuđmana i druge nacionaliste ili dok Srbija veliča i slavi đenerala Dražu, u novije vrijeme Miloševića i generala Mladića dotle nema govora o humanizmu i ljudskosti. Očito je zakazalo pravosudni i obrazovni sustav, kako na pojedinačnom tako na nacionalnom i međunarodnom nivou.
Sve dok je profit važniji i bitniji od života, pojedinca pa grupe i nacije humanizam ne postoji.

2 godine prije zadnji put uredio Mali Ivica
Stara kuka
2 godine prije

A sada poslije ovako puno upisa mislim da možemo zaključiti jednu stvar. Čovjek nije nestao. Čovjek je cijelo vrijeme ovdje upravo onakakv kakav je uvijek i bio. Nesavršen i prepun mana. Samo što smo nekad u stara vremena mi imali ograničene izvore informacija pa ,mnogih stvari nismo bili svjesni. Družili smo se većinom s ljudima koji su nam bili slični i odgovarali nam i nismo ni izbliza bili svjesni kakve sve čudne pa i zloćudne “biljke” rastu u Božjoj bašći. A sada imamo tehnologiju, medije, internet, puno lakše i brže dolazimo do informacija i postajemo svjesni čega i kakvih ljudi sve ima.

2 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
2 godine prije

Do pre nekoliko decenija ovakva pravila su živela u svakom narodu. Ne kažem da su se poštovala, naprotiv, ali je postojala svest o njima. Danas više gotovo da ne postoje – čak ni u Japanu.

Globalizam uglavnom posmatramo kao ekonomsku kategoriju: slobodnu trgovinu, slobodnu razmenu informacija, sloboda putovanja… Ali ne – kao što stalno ističem ekonomija je samo poluga kojom se gradi moć, tako je i namena globalizma samo skrivena iza ekonomije dok je pravi cilj “globalizacija” želja, težnji, razmišljanja svakog pojedinca.

To smo i dobili: danas je vrlo mala razlika u razmišljanju Srbina, Hrvata, Amerikanca, Nemca… Razlike više ne potiču od nasleđa, vaspitanja već gotovo isključivo od ekonomske mogućnosti. Zato ako danas tražite čovečnost prvo zavirite u novčanik onoga koga posmatrate. Iako nije apsolutno pravilo… gotovo da jeste.

čudila se aman ja
2 godine prije

…kao mala, u školskoj knjižnici otkrila sam ogromno blago- knjige Karl Maya.

2 godine prije

otidji u kanadu. 250 djece poklano u katolickoj crkvi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI