fbpx

Gdje je nestao čovjek? A vrijednosti izgrađivane kroz stoljeća?

Bushido

Vratimo se u 11 do 14 stoljeća, potražimo vrijednosti kojih više nema. Što se to događa već desetljećima, čak i stoljećima,  s vrijednostima kojih smo se odrekli, pogubile se?

Još kao gimnazijalku zanimale su me vrijednosti istočnih kultura, od Umijeća ratovanja, Kodeksa buschido ratnika – samuraja do umijeća zdravog života – Feng schuia. No, danas, u vremenima beznađa, izgubljenih  i trulih vrijednosti, pale crkve, ekstremne pa i protuprirodne seksualnosti u koje se sublimativnim sadržajima gura već i djecu najmanjih uzrasta do komformizma svih vrsta, držim vrlo bitnim progovoriti o tim vrijednostima o kojima su nas učili u našem domu roditelji, bake i djedovi.

Gdje se to pogubilo? Zašto? Što je to učinilo društvo općenito a što neki „smjerovi“ forsirani kako od centara moći (novca prije svega) tako i tzv. pokreta pa i filmske industije. Zašto nam je to bitno? Zašto baš sada o tome?

Pa evo, ajmo malo o tom Kodeksu bushido ratnika, samuraja. Sigurna sam biti će dobro štivo za one koji o tome ništa ne znaju, a za one druge podsjećanje na vrijednosti kojih skoro više pa i nema. U svakom slučaju biti će korisno za sve nas.

Bushido je drevni kodeks moralnih načela po kojima su živjeli japanski vitezovi samuraji – hrabri, ponosni i u svojoj odanosti gospodarima indiferentni prema boli i smrti. Samurajski kodeks izdanak je dugih stoljeća vojničkog života prenošen usmenom predajom.

Pravednost, hrabrost, dobrohotnost, uglađenost, iskrenost, čast i odanost (meni najdrža osobina) sedam su vrijednosti koje bushido najviše cijeni. A  čovjek danas?

Bushido – kodeks samuraja, japanskih ratnika i vitezova, nije nepoznat našem zapadnom kulturnom krugu. Kodeks viteškog ponašanja, koji je bio moralni oslonac srednjovjekovnih japanskih ratnika, svojom mističnom ljepotom privlači pažnju onih koji tragaju za višim ljudskim vrijednostima.

Inazo Nitobe, sin samuraja, japanski političar i učitelj, diplomat, poljoprivredni ekonomist, koji je živio krajem XIX. i početkom XX. stoljeća, vlastitim je primjerom nastojao iskazivati vrline modernog samuraja – prilagodljivost i izuzetnu sposobnost učenja te primjerenu istraživačku ustrajnost kako bi dosegnuo zavidnu dubinu poznavanja i razumijevanja kulturnih dostignuća Zapada, a ujedno zadržao duboko poštovanje i odanost prema vlastitoj tradiciji. Njegov životni primjer može biti inspiracija u potrazi za mudrošću.

Knjiga Bushido – kodeks samuraja praktičan je i prikladan svakodnevni putokaz za ispravno življenje. Nitobe navodi: Bu-shi-do doslovno znači ‘ratnički viteški put’ – put kojeg se ratničko plemstvo mora pridržavati u svakodnevnom životu, kao i u svom pozivu; to su ‘Propisi viteštva’, noblesse oblige,  ratničkog staleža… Bushido je, dakle, kodeks moralnih načela kojih su se vitezovi trebali pridržavati. To nije pisani kodeks. U najboljem slučaju, sastoji se od nekoliko maksima koje su se prenosile usmenom predajom ili su zabilježene perom nekog slavnog ratnika ili učenjaka.

Nastao kao izdanak stoljetnog vojničkog, ratničkog života Japanaca, bushido je prenošen prvenstveno djelima i uzvišenim moralnim stavovima, pa i izgovorenom riječi koja je predstavljala obvezu. Njegovi pisani tragovi ostali su u obliku poetskog zapisa koji su otkrivali snažne i duboke doživljaje, trenutne uvide u višu stvarnost, proistekle iz susreta sa smrću u trenucima borbe ili pripreme za borbu.

Prva stvar na koju je trebalo obratiti pozornost u viteškoj pedagogiji bila je izgradnja karaktera, dok su suptilnije vještine, poput razboritosti, inteligencije i dijalektike, ostale u sjeni.

Intelektualna nadmoć bila je, naravno, na cijeni; ali riječ Chi kojom se označavala intelektualnost, prije svega značila je mudrost i davala je znanju podređen položaj. Okvir bushida oblikovao je trolist Chi, Jin, Yu, ili Mudrost, Dobrohotnost i Hrabrost. Samuraj je u osnovi bio čovjek od akcije.

Glavni cilj njihovog obrazovanja bila je odlučnost karaktera. Ljudi čiji je um bio ispunjen samo informacijama nisu imali velikih poštovatelja. Od triju korisnih posljedica učenja koje spominje Bacon – zadovoljstvo, ponos i sposobnost – bushido daje prednost posljednjoj čija se primjena ogleda u ‘prosuđivanju i raspoređivanju poslova’. Obrazovanje je uvijek provođeno s nekim praktičnim ciljem, bez obzira na to je li riječ o upravljanju javnim poslovima ili o vježbanju samokontrole. ‘Učenje bez razmišljanja’, rekao je Konfucije, ‘uzaludan je trud; razmišljanje bez učenja, opasno je’.

Evo nekoliko navoda koji slikovito ilustriraju poželjne kvalitete karaktera njegovane u ovoj sjajnoj ratničkoj tradiciji:

  1. Ispravnost je moć odlučivanja o određenom načinu ponašanja u skladu s razumom, bez kolebanja – umrijeti kad je ispravno umrijeti, udariti kad je ispravno udariti.
  2. Ispravnost je kost koja daje stas i čvrstinu. Kao što bez kostiju glava ne može počivati na vrhu kralježnice, kao što se ruke ne mogu pokretati niti stopala stajati, tako bez ispravnosti ni talent ni učenje ne mogu od čovjeka učiniti samuraja. Kad ona postoji, nedostatak postignuća nije važan.
  3. Prava je hrabrost živjeti kad je ispravno živjeti i umrijeti kad je ispravno umrijeti.
  4. Ako nešto treba učiniti, sigurno postoji najbolji način za to, a najbolji način je i najekonomičniji i najgraciozniji. Stalnim vježbanjem pravilnih manira čovjek dovodi svaki dio tijela i svaku sposobnost u savršen red i postiže harmoniju sa samim sobom i svojom okolinom, izražavajući nadmoć duha nad tijelom. Lijepe manire snaga su u djelovanju.
  5. Cilj svih pravila ponašanja jest takvo kultiviranje duha da vas se, čak i kad mirno sjedite, niti najgori razbojnik ne usudi uznemiriti.
  6. Bez istinoljubivosti i iskrenosti, uglađenost je samo farsa i predstava.
  7. Ljutnja zbog beznačajne uvrede nedostojna je uzvišenog čovjeka, ali negodovanje zbog opravdanog razloga pravednički je gnjev.
  8. Radost dolazi samo kad odu strast i žudnja.
  9. Pravi put je put Neba i Zemlje. Na čovjeku je da ga slijedi. Stoga neka štovanje Neba bude cilj tvog,mog  života. Nebo voli mene i druge jednakom ljubavlju, dakle ljubavlju kojom voliš sebe, voli i druge.

Knjiga Inaza Nitobea Bushido – duša Japana, kod nas prevedena kao Bushido – kodeks samuraja, izvorno je napisana i objavljena na engleskom jeziku 1900. godine, a na japanski jezik prevedena je 1908. godine. Tijekom prošlog stoljeća knjiga je doživjela preko sto izdanja i prevedena je na desetke jezika. Bivši američki predsjednik Theodore Roosevelt bio je toliko impresioniran tom knjigom da je navodno kupio 60 primjeraka koje je podijelio prijateljima i obitelji. Nitobeova je knjiga tek od 1985. godine – kada je njegov portret stavljen na novčanicu od 5000 yena – postala popularna u Japanu. (Izvor: Inazo Nitobe a priredio ju je Krešimir Andjel, Zagreb, Planetopija, 2015.)

A što se danas događa? U kakvim to vremenima živimo, među kakvim ljudima? Pogledamo li kad i sami sebe? Gdje smo? Gdje je nestao ČOVJEK? A naša država? Imamo li je? Mislim da ne, postala je tvrtka, korporacija, puna kriminala u vlasti jer kriminalno podzemlje je nestalo.

Kako reče jedan uman i meni  izuzetan  čovjek koji me podsjeti na sve ovo: „Hrvatska je čudo jer još uvijek ima duhovno snažnih osoba! Ta sol Hrvatske zemlje je potencijal nove Hrvatske! Izvaditi iz nečistog čisto, to je hrvatski izazov!

I za kraj poznata dubrovačka: Obliti privatorum publica curate (Zaboravite privatno i brinite se za javno). Mi ne odlučujemo ni o čemu u državi!  Imamo 600.000  izdajnika,  u hranidbenom lancu vodećih stranaka  kojima su te iste stranke … Iznad Hrvatske! Ali to je ipak samo 30% glasačkog tijela!  Dakle, tiha većina je naša šansa!

Imajte vjeru u Bogu! Ništa se ne dogadja, a da providnost božja to ne vidi! Ovo je carstvo iluzije! Našoj stvarnosti gospodari sjena ne mogu pristupiti! Ne bojte se! Ne pridajite im važnosti! To su najobičniji gangsteri!

 

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
180 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
4 mjeseci prije

I mi na portalu imamo svog hrabrog samuraja i toboznjeg antivaxera Stara Kuka, koji se bori kao antivaxer dok istovremeno djeli savijete da ukoliko vas ucjene necim, pristanite se cjepit ali obavezno pri tome prijetite doctoru!!! Nas samuraj je jedino zaboravio da taj doctor nije trazio da se dodete kod… Pročitaj više »

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
4 mjeseci prije

Dragi gospon “Emiliano Zapata”, oprostite, no moram reagirati. Daleko je to od samuraja!
Nema “samuraja” kod nas! Ja ih ne srećem. Točnije, morti dvojicu-trojicu a to je beznačajno. I svi su izvan upravljačkih funkcija države. LP

Mlata
Gost
Mlata
4 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

Izjasni se slobodno, čega se plašiš…reci ko uništi “samuraja” čim počne da štrči previše? Pogledaj oko sebe, pogledaj koga su ti za šefa postavili…sve je samo samuraj nije. LGBT je u svim porama društva, mačo muškarca i lepu ženu satiru na svakom koraku

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
4 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Bravo.
Slazem se s Vama. Lp

oswnpvbwenpgtunwepge
Gost
oswnpvbwenpgtunwepge
4 mjeseci prije
Reply to  Mlata

+…………………

Abe 04
Gost
Abe 04
4 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Pojavno lijepa žena bez kulture i finoće je najružnija žena.

Mlata
Gost
Mlata
4 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Dovoljno je to u dve reči…kad kažem lepa žena nisam mislio na hurveštine

Sava
Gost
Sava
4 mjeseci prije
Reply to  Mlata

BRAVO!!! Ni manje ni više TAKO!!!

oswnpvbwenpgtunwepge
Gost
oswnpvbwenpgtunwepge
4 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

Samuraja u svakom društvu je 1% sve ostalo je resurs……………..

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
4 mjeseci prije

Godinama to govorim, OKO 1%.
LP

Sava
Gost
Sava
4 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

Izvinite i gospodinu iznad vas sam rekao da sam optimista sa 1 promil!!! PRIČATE o samuraima ako se ne varam, e njih je i značajno manje! Bio sam u prilici da upoznam SENSEJ TAJDŽI KAZEA I prilikom rastanka uz sve prisutne on je mene otpozdravio sa: OS!!! ne hvalim se… Pročitaj više »

Sava
Gost
Sava
4 mjeseci prije

Izvinite NEMA 1% može PROPMIL…..možda sam optimista???

mario
Gost
mario
4 mjeseci prije

Cijepljenje ni pod koju cijenu

Mlata
Gost
Mlata
4 mjeseci prije
Reply to  mario

Kad bi ćutao možda bih ti i poverovao, ovako…

mario
Gost
mario
4 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Nebitno … ….

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
4 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Vjerujte, 300%.
Mi nista i nikoga ne biramo.
A slugane lako nadju.
Puna ih vlast i politika.
Lp

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
4 mjeseci prije
Reply to  mario

Stara kuka kaze da moze ako te ucijene ali kao da onda moras prijetit doctoru!

Taugo
Gost
Taugo
4 mjeseci prije

Daj Zapata …nemoj po kuki …isto mislite samo su nijanse u pitanju
P.s. usto si se na lijevu danas tako da ti to ne uzimam za ozbiljno..

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
4 mjeseci prije
Reply to  Taugo

Tako sam i ja mislio dok mi nije smrt pozelio. Sad mislim drugcije…

oswnpvbwenpgtunwepge
Gost
oswnpvbwenpgtunwepge
4 mjeseci prije

Znači nisi skužio da ima tipova koji ga glume a i on sam zna pogledati bocu pa onda dođe ovdje promjenjen. Koja si ti čkapi, plašiš se kletve…………

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
4 mjeseci prije

Nema teorije da Stara kuka loče.

Novi kolac
Gost
Novi kolac
4 mjeseci prije

Toliko te pogodila kletva,a ti kao pozivas na nekakve proteste? Jesi ikad fasovao pendrek? Jesi ikad bio u pritvoru ili zatvoru? Ti bi meni se cini kao onaj bjeloruski opozicionar drugi dan u kameru pricao kako je sve super i sve je ok. Duboko sam razocaran,jos te ja proglasio za… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
4 mjeseci prije
Reply to  Novi kolac

Neznam o kakvoj kletvi pricas?
Niti cu se hvaliti sto sam sve radio ni na sto sam sve spreman. Zato to ni nepisem.
Misli sta hoces bmk jel nisi ni procitao sto sam napisao.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
4 mjeseci prije
Reply to  Novi kolac

😃 gledanje nije nikakav grijeh…
“Mačka može gledati kralja”.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
4 mjeseci prije

“Tako sam i ja mislio dok mi nije smrt pozelio. Sad mislim drugcije…”

comment image

ratm
Gost
ratm
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

“You a what? Bad boy killaz!? Yeah! Fuk ’em all!” – 🖖 2Pac

Stara kuka
Gost
Stara kuka
4 mjeseci prije
Reply to  Taugo

Pa da budem iskren nisam baš ni siguran da isto mislimo. Ja nikoga cijelo vrijeme ne uvjeravam da je svaki otpor uzaludan i da nam je sudbina zapečaćena.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Ali zato uvjeravas da se treba predati pod ucjenama i onda prijetit doctorima kao da su oni krivit za sve!

mario
Gost
mario
4 mjeseci prije

Pa i ja se baš neslažem s kukom nekada ali čovjek ima odličnih textova i sigurno nije trol

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
4 mjeseci prije
Reply to  mario

Nije trol i to netvrdim ali ima opasnih ljudi ovdije. Rat se vodi na svim nivoima. Nemojte smetnuti s uma da u mnogim ljudima kljuca zbog oduzetih sloboda. To znaju zlikovci, zato puste povremeno u medije da se Trump vraca, da ce Qanon nesto poduzeti, da ce nas bog spasit… Pročitaj više »

oswnpvbwenpgtunwepge
Gost
oswnpvbwenpgtunwepge
4 mjeseci prije

Koji rat, o čemu ti pričaš, rat je kad imaš dvije suprostavljene stvari, nije valjda onih koji će se cjepanisat a ima ih na planetu 99% da su suprostavljeni stvoru, čildresnima i jamago izdajnicima. Finito je a da nije ni počelo, sve je završeno još prošle godine tko to nije… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
4 mjeseci prije

Samo ti i @ istrazuj mislite , točnije pišete da je toliki postotak cijepljenih .
NIJE. Laž.

Kihot
Gost
Kihot
4 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

99% i još uvijek sigurno nije cjepljeno i vjerojatno ni neće biti. Ali ogroman postotak jest. Mnogi poslodavci su organizirali cjepljenje za svoje zaposlenike. Državna i lokalna samouprava …

oswnpvbwenpgtunwepge
Gost
oswnpvbwenpgtunwepge
4 mjeseci prije
Reply to  Kihot

1% se neće cjepiti, to jest onih koji su spremni za vječna lovišta, znaš li takovog u blizini, ostalih 99% će na ovaj ili onaj način biti primorani………………

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
4 mjeseci prije

Gle radi se o covjeku koji bi napao i Vakulu jer je najavio oluju za prvi maj. Ako padne kisa i pokvari mu rostilj onda bi ga Kuka nazvao pesimistom. Par puta sam napisao kako je HDZ kriminalna organizacija itd. njega je to uvrijedilo pa me nazvao homoseksualcom i pozelio… Pročitaj više »

oswnpvbwenpgtunwepge
Gost
oswnpvbwenpgtunwepge
4 mjeseci prije

Što se hvataš za to, ako je to zaista bio on onda me ne čudi ništa, ne očekujem ovdje ni rješenja ni ideje, samo odtvrtim što će biti i ne treba mi nitko da mi pokzauje što je stvor lanirao za reurs. Postao si ko žena odkako trtaš da ideš… Pročitaj više »

Novi kolac
Gost
Novi kolac
4 mjeseci prije

Cuj nema sexa?
Sto Tajland?
Tamo oni pasojedi i trandze,hahaha
Juzna Amerika,tamo je sex,izvor zenske energije,Brazilke,Kolumbijke,crne,plave,indijanke,melezkinje,bijelo,avahuasca(tako nekako),banane original,cuj Tajland.

oswnpvbwenpgtunwepge
Gost
oswnpvbwenpgtunwepge
4 mjeseci prije
Reply to  Novi kolac

Ti nisi ćuo da cjeponoše prenose sa dahom, znojem, suzama, urinom, fekalijama ovo čime su “cjepljeni”, nisu ćuo za samošireća “cjepiva”. Zapata se hvalio kao obilazi svijet i zaprašuje domorodkinje, od sada zbog “šedinga” cjepanih to više ne možeš ako želiš ostati humanoid a ne gmo hibridni kukuruz.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
4 mjeseci prije
Reply to  Novi kolac

Ispravno razmišljanje.
Brazil je bio na glasu po ženama i u dalekoj povjesti, prije dovođenja crnih robova…pa je i Magellan tamo pristao (Rio de Janeiro), iako nije smio…pripadalo Portugalu. 😄

Svaki pomorac će ti reći: Brazil, Odesa, sjever Poljske.

Novi kolac
Gost
Novi kolac
4 mjeseci prije
Reply to  Novi kolac

Moze biti,dok sam ja imao po 3 zenske,za vas smokljane nije ostalo dovoljno pa ste morali jedan drugom biti utjeha.Priznajem,kriv sam.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
4 mjeseci prije

Svicarska, Thailand? Od kud vam sve to?

oswnpvbwenpgtunwepge
Gost
oswnpvbwenpgtunwepge
4 mjeseci prije

Hehehe, ne kuri ga hahaha……………….

Stara kuka
Gost
Stara kuka
4 mjeseci prije

Sunčeko malo osjetljivo i senzibilno vidim da si još strašno traumatiziran zbog onog što sam napisao. Ne brini, znam ja da se ti nećeš samoubiti i ono nije bilo ozbiljno rečeno. Ali kad si traumatiziran na vidjelo još izrazitije izlazi i još jedna tvoja osobina, a to ne ne baš… Pročitaj više »

otpisani
Famed Member
otpisani
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Hahaha Stara kuka, zaheban si ti tip!… ali ajde probaj prije nego te “doktor” ubode i stvar se zakomplicira na tvoju štetu, ponuditi doktoru “častan uzmak” tako da on taj otrov uštrca u lavabo a ti njemu daš papir od 100€ ili 1000 kn pa on tebi papir na kome… Pročitaj više »

Stara kuka
Gost
Stara kuka
4 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Pa upravo sam o tome i govorio. Doktor može rizikovati i ušpricati to meni u ruku ili može u lavabo, zahod, kroz prozor. Svejedno. Nego, izgleda da nisi pročitao moj upis na kojeg se dobar drugar Emiliano poziva jer da jesi vidio bi da sam i to s eurima i… Pročitaj više »

otpisani
Famed Member
otpisani
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Ne, nisam pročitao tvoje obraćanje Emilijanu ali vidim da si ga ubo u živac …a ..naravno šteta bi bilo ubijati ljude ako se sa njima možeš dogovoriti pa da svima bude dobro.

ratm
Gost
ratm
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

“Portalski herpes. Bezopasan ,ali iritantan”…Hahaha! Vrhunski! 😂 👍

Vijesnick
Gost
Vijesnick
4 mjeseci prije
Reply to  ratm

Prije hemoroid. 🙂
Antivakserska Greta kmečavica…
za siromašne… i malu djecu.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Pises da sam iritantan a citas sve sto napisem pa cu ti napisat jos i ovo kad se vec pravis pametan sigurno si cuo da su u cijepivu markeri pa si onda mogao dodati jos jedan pametan savijet neka odu u lavabo kod doctora provjerit da si se cjepio ili… Pročitaj više »

Stara kuka
Gost
Stara kuka
4 mjeseci prije

comment image

otpisani
Famed Member
otpisani
4 mjeseci prije

Hajde Emilijano, nemoj biti uvrijeđen! … a ako su u cjepivu “markeri” (?!), od čega su, (magnetnih čestica, modre galice, fosforescentnih molekula…) tko će to i čime provjeravati ? …a hebiga ako bude provjere ti opet možeš papir od100€ u đep i ponuditi tipu, pa mu dati izbor – papir… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
4 mjeseci prije
Reply to  otpisani

100 evra u džep? Malo je.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
4 mjeseci prije

Drugi put pišete ovaj komentar.
Koja je svrha?

Sava
Gost
Sava
4 mjeseci prije

Poštovani gospodine Emilijano Zamlata ja sam sticajem srećnih okolnosti bio u prilici da upoznam PRAVOG SAMURAJA, SENSEJ TAJDŽI KAZEA i molim vas da se u skladu s vašim prezimenom ne zamlaćujete jer ovo je mesto za ozbiljne ljude koje je zbog PLENKOVIĆ SAMURAJA i raznih KUKA za vešanje valjda ne… Pročitaj više »

Malomorgen
Gost
Malomorgen
4 mjeseci prije

zanimljivo…… dodao bih još ovo, o homoseksualnosti samuraja, to je večina njih prakticirala… i malo se o tome govori… 😒 Samuraji sicer niso bili izključno homoseksualci, a so dobro poznana dejstva, da so nekateri med njimi imeli odprte istospolna razmerja, ki so bila v tistem času nekaj povsem običajnega. Še… Pročitaj više »

Heteroseksualac
Gost
Heteroseksualac
4 mjeseci prije
Reply to  Malomorgen

Auuuu sada su mi jasni tvoji komentari. Nije stramota biti homo, ali brate po vama je i Cro Cop latentni homić. 🙂 🙂 🙂

Malomorgen
Gost
Malomorgen
4 mjeseci prije

uuuuu… kaj vas je federa ovde… 😂😂😂

vi se stidite i negirate homoseksualnost samuraja i izgleda svoju….. 😲😲😲😲

pogulajte homoseksualnost samuraja i to je to

😒

Ivanno
Gost
Ivanno
4 mjeseci prije
Reply to  Malomorgen

Ne samo tu vec posvuda.

Ivanno
Gost
Ivanno
4 mjeseci prije

Haha, sad kad malo bolje razmislim to je poprilicno ocigledno.

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
4 mjeseci prije
Reply to  Malomorgen

Nije Vam neugodno gospon Zlovenc?

Malomorgen
Gost
Malomorgen
4 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

čemu neugodno???

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
4 mjeseci prije
Reply to  Malomorgen

Laznoj istini. Izmisljenoj povijedti. Dajte se sjockajte.
Pojma nemate.
Vi ste homic?
Kaj pak se bojite.
ŽENE?
Ne cudim se.
Treba vam prava ŽENA al ta Vas ne treba.
Sorry.
Lep pozdrav! Zlovenc.

promatrač
Gost
promatrač
4 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

Odlično si mu to povedala.
+++++++++++….

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
4 mjeseci prije
Reply to  promatrač

Zahvaljujem. Lp

Malomorgen
Gost
Malomorgen
4 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

I vama lijep pozdrav Kurvatice!

ledeno doba
Gost
ledeno doba
4 mjeseci prije
Reply to  Malomorgen

ma naravno, LGBT družina, (koja je inače cijelih 70-ih i 80-ih, u ovoj svojoj kratici ponosno nosila i slovo P) svrstala je sve i svakoga u homiće: Aleksandra Velikog, iako za to nema nikakvih dokaza…osim ako je negdje pisalo da je Aco volio svog prijatelja, sa kojim je ratovao, to… Pročitaj više »

Malomorgen
Gost
Malomorgen
4 mjeseci prije
Reply to  ledeno doba

ja sam pisao o samurajima…. poguglaj i videčeš da sam imao prawo…..
ono o lgbt… to je twoj problem, ne moj😒

Ivanno
Gost
Ivanno
4 mjeseci prije
Reply to  ledeno doba

Kakve to veze ima tko je ozenjen ili ne? haha

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
4 mjeseci prije
Reply to  ledeno doba

Prije više godina u jednoj kopiraonici na Maksimiru, točnije Harambašićevoj kopirala sam neke malo poveće materijale. I nađem tamo, nama u Zg poznatog psihića, dr Brajtenfelda, muža vlasnice privatne gimnazije. Škicam ja malo, a on drži u ruci neku skripticu (on nešto kuckao) a u njoj sve glazbenike po svojoj… Pročitaj više »

oswnpvbwenpgtunwepge
Gost
oswnpvbwenpgtunwepge
4 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

+…………………………

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
4 mjeseci prije
Reply to  ledeno doba

Laurel i Harry definitivno ne.
Za Aleksandra baš nisam sigurna…

Ali činjenica je da Lgbtljžv nastoje eksploatirati povijesne podatke kako njima odgovara.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
4 mjeseci prije
Reply to  Malomorgen

Dobro. Konačno imamo potvrdu da si i ti ne samo leftardski trol nego i pozadinski operator. Jer samo vi baš svakoj istaknutioj povijesnoj ličnosti,organizaciji ili grupo stalno pokušavate pripisati “homoseksualnost”, Naravno post mortem kada ti ljudi više ne mogu odgovoriti. Inače, izraz “homoseksualac” smatram potpuno neprikladnim i netočnim. Riječ “homos”… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Nismo, nismo. 😔
Bez obzira na etimologiju…

Novi kolac
Gost
Novi kolac
4 mjeseci prije
Reply to  Malomorgen

Utikac ili uticnica?

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
4 mjeseci prije
Reply to  Malomorgen

Prvi put čujem

Brainstorm
Member
Famed Member
Brainstorm
4 mjeseci prije
Reply to  Malomorgen

kako biste vi protumacili gozbu 13 muskaraca gdje jedan od njih kaze “jedite tijelo moje”? tesko da je mislio da ga prozdru, prije ce biti da je mislio na grickanje ili lizanje. nikako ne moze biti doslovno zderanje. slijedeceg jutra isti lik prihvati da ga jedan iz druzine javno, pod… Pročitaj više »

Brainstorm
Member
Famed Member
Brainstorm
4 mjeseci prije
Reply to  Brainstorm

bacas kletve.
zar se vi vjernici bavite i crnom magijom?

Mosha
Gost
Mosha
4 mjeseci prije

Nažalost nama nisu Japanci uveli pravila ratovanja nego Arapi preciznije Egipat,Sijija i ostale Saladinove Ejubidske države a kako se ni sami arapi ne drže toga kako ćemo mi? držimo se dobre stare slavenske strategije spaljene zemlje…..

Realno
Gost
Realno
4 mjeseci prije

Čovjek je nestao u bespućima televizije i lažnih autoriteta.

ledeno doba
Gost
ledeno doba
4 mjeseci prije

ah, ne može bez index bojne, mraka srednjeg vijeke i križarskih ratova

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
4 mjeseci prije

Imate kabalu! Sretno.

ledeno doba
Gost
ledeno doba
4 mjeseci prije

od istočnjačkih vrlina, u djetinjstvu sam bio upoznat samo sa Bruce Leejom.. i nun čakama.. ali na žalost danas u ovoj plandemiji, ja ne vidim da su istočnjaci nešto bolji od zapadnjaka, odnosno bijelaca, i od arapa, crnaca i ostalih… naprotiv, Kinezi, Japanci, Vijetnamci, i ostali imaju još više podanički… Pročitaj više »

Ivanno
Gost
Ivanno
4 mjeseci prije
Reply to  ledeno doba

Moguce da je razlog u religiji, s obzirom da su religije ishodiste covjekovih slabosti te su i s tim ciljem instalirane.

Sava
Gost
Sava
4 mjeseci prije
Reply to  Ivanno

KAO NAČIN DEOBA MEĐU LJUDIMA!!!

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
4 mjeseci prije
Reply to  ledeno doba

“… naprotiv, Kinezi, Japanci, Vijetnamci, i ostali imaju još više podanički mentalitet od ostalih…” Izgleda… Ta piramida moci bazirana na laznoj “tradiciji” je poprilicno cvrsta tamo… mejdutim Japan prakticno nikad nije imao nikakvih “mjera” (kao i Svedska)… E sad kas se pita zasto – pa izgleda zato sto im te… Pročitaj više »

Stock
Member
Famed Member
Stock
4 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Čekaj čekaj… Juče nisam nikakvu priču o ubistvu djevojcice postavljao. Možda i ja imam dvojnika. Postavio sam prije par dana post o djevojcici koja je dobila Pfizer Ali nije podlegla. Još. Ali je imala dobre komplikacije. Prvo pluća pa srce. Pustili su ih juće kući. Doktori, u povjerenju sapuću mami… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
4 mjeseci prije
Reply to  Stock

“… koja je dobila Pfizer Ali nije podlegla….” To je. U pravu si… zaboravio sam detalje… bolje je da nije podlegla, ali poenta je tu… Dakle – dok je (Rotschildovih) “shekela” – sve fercera… Policijoti lome kosti, doktori ubijaju, sudije i polilticari pljackaju… Sve je po PSu… Sta ce se… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
4 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

U principu točno. Ali sada netočno.
Japanci cjepili 2-3%… I nema naznake pomaka.

mario
Gost
mario
4 mjeseci prije
Reply to  ledeno doba

Mrzim podaništvo…..

Sava
Gost
Sava
4 mjeseci prije
Reply to  ledeno doba

Daleko od toga da ću braniti krajnje NEINVENTIVNE Japoose ali činjenica je da su uprkos ustrojstvu odozgo nadole PRIMILI ”ŽIG ZVERI” 0,02% pa sad…….

mario
Gost
mario
4 mjeseci prije

Ima više vrsta bogova na zemlji, mi odlučujemo koji je naš

ZriBra
Gost
ZriBra
4 mjeseci prije

“Gdje je nestao čovjek”?Nije on nestao nego je o procesu mentalne metamorfoze dominirajući oblik postao čovjek kukac,kupac.Zar svakodnevno ne svjedočimo pri prelasku “čarobnog praga ” u trgovačke hramove ,banke itd podizanju,spuštanju onog banalnog znaka pokunjenog stvorenja.Rijetko tko se više usuđuje i prekršiti taj besmisleni ,trivijalni uvjet,a kamoli da se suprostavi… Pročitaj više »

Kornel
Member
Famed Member
Kornel
4 mjeseci prije

Bog ništa ne ne tolerira, Bog ne racionalizira. Božji zakoni su prirodni zakoni i Bog je ljudima dao slobodnu volju. To što se ljudi ne pridržavaju božjih odnosno prirodnih zakona je slobodan izbor ljudi. Bog nema namjesnika na zemlji, a svi oni koji do Boga dolaze posredno odnosno preko onih… Pročitaj više »

smug
Gost
smug
4 mjeseci prije
Reply to  Kornel

Boga je stvorio čovjek da zadovolji svoje potrebe.

Kornel
Member
Famed Member
Kornel
4 mjeseci prije
Reply to  smug

A tko je stvorio zemlju i čovjeka?

Slow motion
Gost
Slow motion
4 mjeseci prije
Reply to  Kornel

Priroda…….

Kornel
Member
Famed Member
Kornel
4 mjeseci prije
Reply to  Slow motion

Tebe nitko ništa nije pitao, a ako hoćeš slobodno možeš pročitati moj predhodni komentar gdje sam napisao božji ili prirodni zakoni.
A kako će netko od nas zvati inteligentnog designera to ostaje svakom na volju.

Kornel
Member
Famed Member
Kornel
4 mjeseci prije

Čovjek nije nestao već je čovjek zaboravio tko je on zapravo. Čovjek je ovdje na zemlji, međutim od čovjeka je ostala samo njegova sjena koja se naziva još i zombie. Proces transformacije čovjeka u zombia traje, ne stoljećima, već tisućama godina. Nepoznanica ostaje dinamika transformacije čovjeka u zombiea. Nepoznato je… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
4 mjeseci prije
Reply to  Kornel

Jel’?
Pa još u 2. svj. nisu bili zombiji.

Za ostalo konzultirati literaturu. Bolje internet.
Mijenja se svakodnevno.

Sava
Gost
Sava
4 mjeseci prije
Reply to  Kornel

Planeta zemlja je zatvor za SVEMIRSKI CIVILIZACISKI OTPAD!!! Nije bilo evolucije. Sioni se hvale kako su umetnuli civilizaciji OVOJ Darvina. Oko planete zemlje su Van Alenovi pojasevi toliko radioaktivni da ništa živo ne može da prođe a preživi a BILI NA MESECU JEL??? Dobri ste za potpaljivanje vatre (hepo kocke)!… Pročitaj više »

Драгогост 屋
Gost
oswnpvbwenpgtunwepge
Gost
oswnpvbwenpgtunwepge
4 mjeseci prije

Ima i onaj samuraj što pogađa plastićnu kuglicu ispaljenu iz pištolja sa katanom.

Драгогост 屋
Gost
Драгогост 屋
4 mjeseci prije

Posmatrajte spore pokrete. U Hrišćanstvu bi mogli da opišemo kao svesnost večne prisutnosti Boga u sadašnjem trenutku.

oswnpvbwenpgtunwepge
Gost
oswnpvbwenpgtunwepge
4 mjeseci prije

Gađati iz japanskog luka je jaaako teško, to treba trenirati čitav život da bi se usavršilo.

Martin
Gost
Martin
4 mjeseci prije

tps://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica2/esp_sociopol_depopu137.htm

Zvrk
Gost
Zvrk
4 mjeseci prije

Malo izvan teme.
Je li ovo moguće da je Index posve isključio komentiranja svojih članaka?
Još ispada da su svi komentari odreda bili kritike i uvrede na njihovu uređivačku politiku. Tolike da ni plaćeni trolovi i botovi nisu mogli pokriti.

Kornel
Member
Famed Member
Kornel
4 mjeseci prije
Reply to  Zvrk

Vidljivost komentara je isključio facebook i na ostalim portalima. Komentari su ostali vidljivi samo logiranima na facebook. Neznam samo da li su preko nekih browsera komentari ostali vidljivi i onima koji nisu na facebook logirani. Uređivačka politika svih globalističkih medija se nije mjenjala, promjenila se percepcija komentatora koji sve manje… Pročitaj više »

oswnpvbwenpgtunwepge
Gost
oswnpvbwenpgtunwepge
4 mjeseci prije
Reply to  Kornel

+………………………

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
4 mjeseci prije
Reply to  Zvrk

O da. Ima tjedan dana.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
4 mjeseci prije
Reply to  Zvrk

Nije Index. Netko drugi.

Apostol
Gost
Apostol
4 mjeseci prije

Draga Arna Šebalj, Promoviranje kršćanskog Boga, ili još preciznije, promoviranje Isusa Krista vam ne ide zajedno sa promoviranjem ratničkih redova. Iz kojeg god perioda ili djela svijeta dolazili, i koliko god njihovi etički kodeksi djelovali časno i pravedno, povjest je jasno pokazala da su svi oni pali na testu pravednosti… Pročitaj više »

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
4 mjeseci prije
Reply to  Apostol

Samo polako. Rijec je o vrijednostima kojih se niste ni dotakli. Samuraja nema. A njihov Kodeks je iz 11 stoljeca. A “maca” se lacamo kad je nuzda. Uvijek. I opet. Ja odavno govorim javno: pucat cu zko bi mi dosao na vrsta prislit me na sotonin zig. I, imam pravo… Pročitaj više »

mario
Gost
mario
4 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

Odlično Ana……..

Apostol
Gost
Apostol
4 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

Imate se vi pravo laćati mača kada je nužda ili pucati na nekoga tko vam želi nametnuti nešto loše, ali nas tome zasigurno Isus nije učio i to svakako nije dio njegovog kodeksa/standarda. Svi mi volimo uzimati od nečega samo ono što nam paše – pa tako i iz Biblije,… Pročitaj više »

oswnpvbwenpgtunwepge
Gost
oswnpvbwenpgtunwepge
4 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

+……………………….

otpisani
Famed Member
otpisani
4 mjeseci prije
Reply to  Apostol

oprosti na ubacivanju, …kako tumačiš ratove koji su se u povijesti vodili pod znakom križa… ili iz novije povijesti – blagoslov oružja (koji su radili i rade ljudi iz vjerske službe podređeni Papi ?

Apostol
Gost
Apostol
4 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Zaista nema ništa loše u tvom ubacivanju, jer su i pitanje koje postavljaš i način na koji ga postavljaš, na mjestu. Štoviše, i ja sam dugo postavljao to pitanje, uz mnoga druga koja su me mučila, jer sam poznavao samo relgiju. Radi koje sam i odbacio Isusa, sve dok ga… Pročitaj više »

Sava
Gost
Sava
4 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Rimokatolička crkva je odstupila od izvornog HRIŠĆANSTVA jer je Vatikan osnovalo nešto preostalih PREBOGATIH Rimskih porodica i krenuli su u OPET osvajanja. Komplex Hanibal isto kao Nemci I Srbi!!! Vatikan je 30 godina ratovao s Nemcima a jedini razlog su bile PARE!!!! Rimokatolička crkva jednom godišnje služi misu LUCIFERU (izgubio… Pročitaj više »

Sava
Gost
Sava
4 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Izvini nisam ja izmislio da kamen padne na zemlju ako ga pustiš, da se privlače minus i plus, MUŠKO I ŽENSKO, da vrlina nebi bila nešto posebno kada bi bila UOBIČAJNA. Toliko!

bumbar
Member
Famed Member
bumbar
4 mjeseci prije

“Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih.“ (Post 1,26-27)
Već dugo vremena tu sliku Božju kabalistička “sinagoga sotonina” šara i preoblikuje prema svom vlastitom odrazu u ogledalu. Nakazno!

Ivanno
Gost
Ivanno
4 mjeseci prije
Reply to  bumbar

Pisalo je i na tarabi druze moj…

Bosanac
Gost
Bosanac
4 mjeseci prije

Samurai – Michael Cretu https://youtu.be/hG_P4aJ6mhE
Đe god su došli ovi koje danas nazivamo “američka politika” dobili smo filmove “Posljednji Mohikanac”, “Posljednji Samuraj” i sl.

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
4 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

“… ovi koje danas nazivamo “američka politika”…”

Tacno.
Samo “ti” koje mi tako greskom nazivamo – nemaju nikakve veze sa Amerikancima…
Niti sa Rusima, niti sa bilo kojim narodom na Svijetu…
Medjutim upravo su nam “ti” – podarili tzv “geopolitiku” da se tamanimo izmedju sebe – za njihove papirnate shekele…

oswnpvbwenpgtunwepge
Gost
oswnpvbwenpgtunwepge
4 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

+…………………

oswnpvbwenpgtunwepge
Gost
oswnpvbwenpgtunwepge
4 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

+………………….

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
4 mjeseci prije

“… A naša država? Imamo li je? Mislim da ne, postala je tvrtka, korporacija, puna kriminala u vlasti jer kriminalno podzemlje je nestalo….” Konacno – jasno i glasno. Tzv “drzava” – jeste obicna tvrtka. ( ko to do sada nakom 15 mjeseci terora Kurtone nije shvatio – zasigurno nece nikada… Pročitaj više »

prolaznik
Gost
prolaznik
4 mjeseci prije

The Last Samurai (2003) – The Final Charge (1/2) | Movieclips

Uno
Gost
Uno
4 mjeseci prije

Ne znam zašto se baviti samurajima, kao da u našoj istoriji nemamo dovoljno materijala… “Kad nas neprijatelji napadahu, uzimasmo mačeve u ruke i pobeđivasmo. A govoraše Mater Sva da je budućnost naša slavna. I odlazimo u smrt kao u praznik. Pripovedali su nam da smo nekada davno, još dok imadosmo… Pročitaj više »

Ukleti Holandjanin
Gost
Ukleti Holandjanin
4 mjeseci prije
Reply to  Uno

+++++++…..

Uno
Gost
Uno
4 mjeseci prije
Reply to  Uno

Da, majstore, uzori su mi svi oni koji su se klanjali prirodi i živjeli u skladu sa njom hiljadama godina…

oswnpvbwenpgtunwepge
Gost
oswnpvbwenpgtunwepge
4 mjeseci prije

Čovjek je nestao u gmo hibridu kukuruza zvanog borg a vrijednost mu kao i kroz minula vremena određuje kreator za kojeg je on bio samo resurs, čovjeka nikad nije ni bilo, samo resursa upravljanog stvorom i čildrensima.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
4 mjeseci prije

Svaki tvoj komentar je OTROV.

Tko to ne vidi, lud je.
Znači čovjek je ništa, ljudi su ništa, mi ovdje smo ništa…ma …Mrš’ više.
🤮

Vendetta
Gost
Vendetta
4 mjeseci prije

Jedna preporuka. Molim vas prestanite sa ovim ilustrijacama.

RENEW
Gost
RENEW
4 mjeseci prije

V Mezopotamiji so znali uporabiti reko. Zdaj imajo pa zgolj puščavo.

Vendetta
Gost
Vendetta
4 mjeseci prije

Sve vise i vise mladih se cijepi iz dana u dan. Oni jos mlađi su tiktok generacija za njih nema pomoci, oni stariji vjeruju sustavu i politicarima, oni najstariji su vec prestari za bilo sto ali i oni slijepo vjeruju politicarima.

oswnpvbwenpgtunwepge
Gost
oswnpvbwenpgtunwepge
4 mjeseci prije
Reply to  Vendetta

+…………………….

Jadranka S.
Gost
Jadranka S.
4 mjeseci prije

Ovim komentarom vas pozdravljam, SVJEDOČIM ovim 9 točaka ISTINITIM!!!!!!
Spoznajte SEBE!!!!!!
BESKRAJNA LJUBAV JEDINA JE ISTINA, SVE OSTALO JE ILUZIJA!!!
Budite u LJUBAVI!!!!

Pozdrav u istini.
Jadranka S.

Jadranka S.
Gost
Jadranka S.
4 mjeseci prije
Reply to  Jadranka S.
Jadranka S.
Gost
Jadranka S.
4 mjeseci prije
Reply to  Jadranka S.

P. S. Najvažnije pitanje:

TKO SAM JA?

Shumadinac
Member
4 mjeseci prije
Reply to  Jadranka S.

Najvažnije? Pa gde takva tvrdnja pod ovakvim tekstom – o samurajima?

Jadranka S.
Gost
Jadranka S.
4 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Nisu ovih 9 točki samo samjaraji.

Jadranka S.
Gost
Jadranka S.
4 mjeseci prije
Reply to  Jadranka S.

….. samuraji.

Jadranka S.
Gost
Jadranka S.
4 mjeseci prije
Reply to  Jadranka S.

Čitajte točke sa razumijevanjem, bez ostalog teksta.

Shumadinac
Member
4 mjeseci prije
Reply to  Jadranka S.

Da pojasnim ako nije bilo jasno: samuraj nije postavljao pitanje “ko sam ja”. On je “mač u rukama gospodara” – i tu je kraj razmišljanja o toj temi.

Jadranka S.
Gost
Jadranka S.
4 mjeseci prije
Reply to  Jadranka S.

Komentirala sam sada zbog tih 9 točaka i dodala najbitnije, jer više neću komentirati.

Usput pohvaljujem gospodina “Istražuj” jer je dodao u istraživanje ISTINE David Ickea i gospodina Tucker Carlson i još par pojedinca koji će se prepoznati u ISTINI.

Novi kolac
Gost
Novi kolac
4 mjeseci prije

Nevezano za temu,premijer FBiH,Fadil Novalic,izjavio kako BiH namjerno nije žurila sa nabavkom vakcina,jer nisu htjeli da budu pokusni kunici kao Izrael i Srbija.

ttps://www.klix.ba/vijesti/bih/novalic-nismo-potrcali-za-vakcinama-da-ne-budemo-pokusni-kunici-kao-srbija-i-izrael/210604169

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
4 mjeseci prije
Reply to  Novi kolac

Moguće.

A moguće da su
-inertni,
– čekali pomoć,
– bez love? 🤨

Otporaš
Gost
Otporaš
4 mjeseci prije

Vrlo dobar opis. Ja ću ga širiri dalje.

https://otporas.com/moze-li-plenkovic-uspjeti-sto-ni-tudman-nije/

Stara kuka
Gost
Stara kuka
4 mjeseci prije

“…hrabri, ponosni i u svojoj odanosti gospodarima indiferentni prema boli i smrti.” “Pravednost, hrabrost, dobrohotnost, uglađenost, iskrenost, čast i odanost (meni najdrža osobina)…” Ne bih se složio da je odanost, a posebno nekakvim “gospodarima” baš toliko poželjna osobina. Prije svega smatram da čovjek ne bi trebao imati nikakvog gospodara kojem… Pročitaj više »

ZriBra
Gost
ZriBra
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Osvrt na vrlinu neupitne odanosti potpuno opravdan.
Bojim se kako je u ovo današnje vrijeme Kovidi indoktrinacija razorila,a možda i razotkrila krhkost socijalne kategorije nacija.Zbog sibaritske konzumacije ljudi se olako masovno odriču osobnog a kamoli neće nacionalnog identiteta.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Borne…?
Hm…pogledati franačke zapise. 🙂

Mali Ivica
Gost
Mali Ivica
4 mjeseci prije

Nestao čovjek, ma to nebi bio problem da nisu nestali ljudi.

Mali Ivica
Gost
Mali Ivica
4 mjeseci prije

Na putu prema je*okraciji i NWO pozivamo ljude, a sve počinje sa paketičem kave, čokoladom, plavom kovertom ili već, doktoru, šalterskom službeniku pa tako sve do premijera osobama koje o nečemu nama bitnom odlučuju. Priznaje sami sebi ako već nećete javno i svima koliko ste nekih podmitili, ma recimo zahvalili… Pročitaj više »

Драгогост 屋
Gost
Драгогост 屋
4 mjeseci prije

Da smo otišli korak dalje, do Zen Budizma u umetnosti mačevanja, mogli bi malo svežije i jasnije da sagledamo i sopstvenu religiju. Hrišćanstvo.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
4 mjeseci prije

Ah, svaka čast. Još netko se sjetio. “…dok su suptilnije vještine, poput razboritosti, inteligencije i dijalektike, ostale u sjeni.” Ma nisu. Čak su se pojavili i specifični oblici umjetnosti; haiku, posebne slike koje se crtaju u jednom dahu… Chan >> zen. Postoje i neki posebni učitelji japanskog budizma. Negdje su… Pročitaj više »

Boba Lazarević
Gost
Boba Lazarević
4 mjeseci prije

Bushido je apoteoza servilnosti, koja od čovjeka čini poslušnog nečovjeka. To nije vrijednosti za kojom treba žaliti.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
4 mjeseci prije

Vi ne razlikujete sluge i viteze .
🤨

Shumadinac
Member
4 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

Cilj ovih diskusija je učenje, razmena mišljenja… Ti iz nekog razloga imaš neodoljivu potrebu da se prikazuješ najpametnijom i ta potreba je prilično opsesivna, posebno kad svoju pamet pokušavaš da pokažeš unižavanjem drugoga. Imaš prilično znanje bazirano na nauci, uglavnom se slažem sa tvojim takvim komentarima ali kad pokušavaš logikom…… Pročitaj više »

Slonica
Gost
Slonica
4 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Samuraj je bio korisni sluga, ali svjestan što je tu je.
Dragovoljno,pomiren sa sudbom.
Samuraj je Tom Cruise 😁

Shumadinac
Member
4 mjeseci prije
Reply to  Slonica

U suštini ne previše različit od kuvarice sa tim da je bio mnogo bolje pozicioniran. Ali tako je bilo i na našim prostorima… Pa ipak, ta filozofija jeste bila izuzetno pozitivna iako je zloupotrebljena (čak kreirana sa zlom namerom). Mi, sa ovolike vremenske i prostorne distance bi trebalo da smo… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
4 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Ne. Činjenica je da bi većina sr*la o stvarima o kojima pojma nema. Ili pronađe prvu glu post na internetu kao objašnjenje. I da. Ja znam podosta o ranom i kasnom feudalizmu u EU i OBAVEZAMA , prvih po redu, barona prema vladaru. Znam i nazive. Kojekakve. Nemaš pojma ni… Pročitaj više »

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
4 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

…vitez bi bio nešto kao elitni sluga.

Shumadinac
Member
4 mjeseci prije

Samuraj…

Boba Lazarević
Gost
Boba Lazarević
4 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

Ajde mi ti onda reci u čemu je razlika?

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
4 mjeseci prije

Sorry, objašnjenje nije ni znanstveno ni logično.
U drugim je sferama.

ivan Valek
Gost
ivan Valek
4 mjeseci prije

Postovana Arna U jedanajstom stoljecu vec smo bili pokoreni, nakon smrti Petra Snacica . Radi hrvatske nesloge uleteli smo u zamku i dugu mracnu noc..Kada smo bili rodovski organizirani Obitelj, Rod Pleme Narod imali smo najmocnije kraljevsto u Evropi.Prihvacanje evropskog feudalnog plemstva pocinje nestajati nasa snaga i pocinje razjedinjavanje i… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
4 mjeseci prije
Reply to  ivan Valek

😃
Jeste vi pročitali štogod novo od povjesnih otkrića u zadnjih 10 godina?

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
4 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

Postpvana gospodjo Lucija, prva
Ovo pitanje nikad ne biste pistavila da znate tko je gospodin Ivan Valek.
Zagrebacki i svjetski arhitekt, veliki kosarkas iz bivse drzave, a tek vjernik i vjesnicar!
Lp

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
4 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

O, bih .
Velik dio mojih nevolja jest proizlazi iz toga što ne poštujem automatski autoritete. Ni “autoritete”.
Samo činjenice.
Moje pitanje – stoji.

Kao i svaka znanost, povjest otkriva svakodnevno nove činjenice.
Neki prate, neki ne prate.

Kihot
Gost
Kihot
4 mjeseci prije

Hmm… Sve sami samuraji u komentarima.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
4 mjeseci prije
Reply to  Kihot

Ne. Tračibabe i trolovi.

Jedan je za sebe izjavio da je samuraj, što je…tragikomično.
Da zbilja jest, ne bi to izjavljivao.😏

Mali Ivica
Gost
Mali Ivica
4 mjeseci prije

Sve dok pojedinci, grupe pa i cijele nacije nekažnjeno veličaju i slave zločince nemožemo govoriti o humanizmu. Pogledajmo samo koliko medju nama Hrvatima slavi NDH, Pavelića pa i samog Tuđmana i druge nacionaliste ili dok Srbija veliča i slavi đenerala Dražu, u novije vrijeme Miloševića i generala Mladića dotle nema… Pročitaj više »

oswnpvbwenpgtunwepge
Gost
oswnpvbwenpgtunwepge
4 mjeseci prije
Reply to  Mali Ivica

Tu ti podjelu generiraju varani koji vladaju i jednom i drugom a narod se pali ko hepo kockica nesvjestan obmane milenijske.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
4 mjeseci prije

A sada poslije ovako puno upisa mislim da možemo zaključiti jednu stvar. Čovjek nije nestao. Čovjek je cijelo vrijeme ovdje upravo onakakv kakav je uvijek i bio. Nesavršen i prepun mana. Samo što smo nekad u stara vremena mi imali ograničene izvore informacija pa ,mnogih stvari nismo bili svjesni. Družili… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
4 mjeseci prije

Do pre nekoliko decenija ovakva pravila su živela u svakom narodu. Ne kažem da su se poštovala, naprotiv, ali je postojala svest o njima. Danas više gotovo da ne postoje – čak ni u Japanu. Globalizam uglavnom posmatramo kao ekonomsku kategoriju: slobodnu trgovinu, slobodnu razmenu informacija, sloboda putovanja… Ali ne… Pročitaj više »

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
4 mjeseci prije

…kao mala, u školskoj knjižnici otkrila sam ogromno blago- knjige Karl Maya.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
4 mjeseci prije

Razumijem.
Želite reći da Indijanci imaju svoj ratnički kodeks časti?

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
4 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

…sa 12 godina nisam znala za takve pojmove, nego osjećaj DA PRAVDA POBJEDI! ostao isti.

Brainstorm
Member
Famed Member
Brainstorm
4 mjeseci prije

otidji u kanadu. 250 djece poklano u katolickoj crkvi.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik