Na današnji dan – japanski pisac Yukio Mishima počinio javno ritualno samoubistvo

Yukio Mishima
1 komentar

Yukio Mushima, lijep i elegantan u svojoj moći, posljednji je samuraj carskog Japana koji je kroz seppuku počinio krajni akt časti – ritualno samoubistvo. 

Yukio Mishima, najpoznatiji japanski pisac 20. stoljeća, bio je zanimljiva, polivalentna ličnost;  glumac i pjesnik, ratnik i nacionalist. Ličnost koja je kroz svoju političko-filozofsku i idealističku misao bila isključiva i snažno usmjerena ka povratku vrijednosti tradicionalnog Japana, nasuprot potrošačke vizije života, nametnute njegovoj zemlji atomskim bombama i poratnim razdobljem kroz američku okupaciju. Njegov život bio je kontinuitet borbe protiv pozapadnjačenja Japana i uništavanja njegovih autohtonih vrijednosti. Njegova etika samuraja – Bunburoyodo – put pera i mača pratila ga je do kraja života.

I kao književnik opisivao je mladu generaciju Japana, koja je stasavala poslije Drugog svjetskog rata, njihovu alijenaciju i sve slabiju vezanost za tradicionalni Japan.

Tog 25. novembra 1970. godine, misao, ideja i čast čovjeka koji se bori za ideal pretvorili su se u djelo, a na kraju u krv i duh. Mishima, zajedno s još četiri najbliža saradnika, je oteo generala Mishitu u njegovom uredu unutar vojne baze Ichigaya u Tokiju. Pisac ratnik izašao je na balkon i sa svom svojoj eksplozivnošću obratio se japanskim oružanim snagama u namjeri da ih podstakne na ustanak: „Vidjeli smo kako je Japan nakon rata u začaranosti ekonomskim blagostanjem zaboravio velike temelje svoje nacije; vidjeli smo ga kako gubi nacionalni duh i trči prema budućnosti bez ispravljanja sadašnjosti; vidjeli smo ga kako pada u licemjerje i duhovnu prazninu…“.

Mishimine riječi nisu bile prihvaćene od malih vojnika, tada već previše ogrezlih u „American Way of Life“. U tom trenutku nije mu ostalo ništa nego izvršiti vrhovnu gestu.

Čovjek časti i posljednji samuraj umro je tako u dobi od 45. godina, pokazujući time snagu i vrijednost jedne ideje ispred svega materijalnog i svjetovnog.

Na njegovom sprovodu je bilo više od  10.000 ljudi

Na današnji danpisacritualsamurajseppukaubistvoyukio mishima
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Karma
2 godine prije

COVJEK ZIVI I UMIRE KAO VRIJEDNOST. GUBA LJIGAVI I CEREKA SE PO TV

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI