Indijska potrošnja na AI će se utrostručiti

Umjetna inteligencija AI
3 komentara

Izdaci zemalja južne Azije za tehnologije temeljene na umjetnoj inteligenciji mogli bi doseći 5 milijardi dolara do 2027.

Godišnji izdaci Indije za umjetnu inteligenciju mogli bi doseći 5 milijardi dolara do 2027., u odnosu na 1,7 milijardi dolara 2023., prema novom izvješću koje citira novinska agencija PTI. Indija je dosljedno rangirana među vodećim nacijama u prihvaćanju nove tehnologije.

U izvješću, koje su u utorak objavili Intel i International Data Corporation (IDC), kaže se da će potrošnja indijskih subjekata na AI vjerojatno rasti po godišnjoj stopi od 31,5% od 2023. do 2027. “Do 2027. AI će biti posvuda”, Sharath Srinivasamurthy, pridruženi potpredsjednik IDC-a, predviđa.

Sektori bankarstva, financijskih usluga, osiguranja i proizvodnje pojavljuju se kao najveći potrošači na umjetnu inteligenciju u Indiji, navodi se u izvješću. U 2024. i 2025. godini ulaganja u umjetnu inteligenciju vjerojatno će biti usmjerena na razvoj infrastrukture umjetne inteligencije.

“Indija je spremna voditi globalnu revoluciju umjetne inteligencije”, rekao je Santhosh Viswanathan, direktor Intela za indijsko tržište, prema izvješću. Predanost zemlje umjetnoj inteligenciji pokreće “transformativni rast”, dodao je.

Prema istraživanju Bosch Tech Compass 2024., 58% Indijaca smatra AI najvažnijom tehnologijom za budućnost.

Ranije ove godine, vlada je odobrila potrošnju od preko 100 milijardi rupija (1,2 milijarde dolara) tijekom pet godina za svoju ‘Misiju umjetne inteligencije u Indiji’, čiji je cilj razviti više tehnologija temeljenih na umjetnoj inteligenciji kroz suradnju između vladinih sektora i privatnih investitora.

New Delhi je prihvatio AI u svim sektorima, uključujući zdravstvo, poljoprivredu i obrazovanje. Također je bio proaktivan u stvaranju politika za regulaciju sektora i održavanje provjera utjecaja tehnologije u nastajanju.

Ranije ove godine Indija je napravila iznimku kada se činilo da Googleov chatbot Gemini povezuje premijera Narendru Modija s fašizmom. New Delhi je rekao da je Gemini prekršio indijski Zakon o informacijskoj tehnologiji i nekoliko odredbi kaznenog zakona.

Nakon kontroverze, Indija je izdala savjet kojim se od “značajnih” tehnoloških tvrtki zahtijeva da dobiju dopuštenje vlade prije lansiranja novih modela. Međutim, direktiva je povučena nakon oštre reakcije lokalnih i globalnih poduzetnika i investitora.

Tijekom intervjua u ožujku s osnivačem Microsofta Billom Gatesom, Modi je upozorio na opasnosti dubinskih krivotvorina koje generira umjetna inteligencija i predložio dodavanje mjera za borbu protiv lažnog sadržaja.

Deepfakeovi generirani umjetnom inteligencijom također su se pojavili kao ometač tijekom parlamentarnih izbora u zemlji koji su u tijeku. Kontroverze su izbile kada su deepfake videosnimke filmskih zvijezda prikazivale kako one navodno podržavaju jednu stranku umjesto druge, a ministar unutarnjih poslova prikazan je kako zagovara ukidanje afirmativne akcije.

AIIndijaumjetna inteligencija
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
6 dana prije

Indija je pretekla SAD i EU u kosmosu, hipersonicima, a sad ce i u AI.
Zapad sve vise tehnoloski zaostaje.

Max
6 dana prije

Suludo.

Ivan BGD
6 dana prije

Istrazivanja pokazuju da je AI shvatila da laganjem i obmanjivanjem moze brze i lakse da dodje do rezultata! AI je naucila da laze!
Sada to povezite sa tim da se AI uvodi u bankarstvo, sudstvo itd itd! Sjajno zar ne?

Slava napretku nauke i struke i spajanju sa masinom…

Ocigledno je da smo previse glupi da bi shvatili opasnost. Ne vredi detetu govoriti pec pec dok se ne opece.

Koliko ce covecanstvo platiti za igru sa AI?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI