fbpx

Izrael se sprema na otkrivanje Herodove palače, koja je sačuvana u gotovo netaknutom stanju, nakon što ju je kralj Herod zakopao prije 2.000 godina

Herodova palaca 2006

Izraelske vlasti otvorit će palaču-utvrdu kralja Heroda ove nedjelje te će tako pružiti turistima priliku da zavire 2.000 godina u prošlost, kako bi otkrili raskoši života kojeg je vodio kralj i tiranin, koji je živio i vladao prije 2.000 godina.

Već popularno turističko odredište u blizini Betlehema, nakon otkrića Herodovog groba provodi iskopavanja posljednjih 13 godina.

Arheolozi vjeruju da je Herod odlučio zakopati svoju palaču pred kraj svog života, no izgleda da je ta odluka dovela veliku korist za buduće naraštaje, jer izgleda da je Herodova palača i nakon gotovo 2.000 godina gotovo netaknuta.

Kralj je možda najpoznatiji po tome što je izdao zapovijed o ubijanju prvorođenaca rođenih u vrijeme kada se rodio i Isus. Svi su ti događaji zapisani su u Matejevom evanđelju u Bibliji.

Izraelska uprava za prirodu i parkove otvorit će mjesto u nedjelju i to će biti prvi put da će turisti moći vidjeti zaokružene stepenice, predvorje i privatno kazalište s 300 sjedećih mjesta.

Herod je bio namjesnik postavljen od rimske vlasti, koji je vladao Judejom od 37. do 4. godine nakon Krista. U početku je navodno poštovao židovsku tradiciju, ali s vremenom je postupno usvajao sve više rimskih pravila i običaja, što je vidljivo na freskama i ukrasima koji su krasili njegovu palaču i mauzolej.

“Ovo je arheološki laboratorij bez premca”, rekao je Roi Porat, arheolog Hebrejskog sveučilišta zadužen za iskapanja, koji ga je usporedio s očuvanjem Pompeja ispod lave koja ga je prekrivala.

Značajke kao što su široko stubište palače, njezino glavno predsoblje prepuno prugastih fresaka u izvornim bojama, tri sloja lukova, kao i privatna kazališna kabina te kraljevska soba za posjet, bit će otvoreni za javnost.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Facebook
Twitter
Telegram
Reddit
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
1 mjesec prije

herod ovo, herod ono, nista bolji danasnjih tirana;)

Ztal
Gost
Ztal
1 mjesec prije

Pompeji su bili grad, ovo je potleušica.
Uostalom zašto ne napišete esej o pompejima, iteresantniji je od dvije trećine portala.

šeronja
Gost
šeronja
1 mjesec prije

Holivud proradio

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
1 mjesec prije

Vlast je vlast bila to demokracija, socijalizam, kraljevina, fašizam, komunizam, robovlasništvo…. sitnozubi uvijek najebu.

Drima
Gost
Drima
1 mjesec prije

Mudflood evidence!

Puž
Gost
Puž
1 mjesec prije

Herod me podsjeća na vic o Zagorcima!

“Nebu meni moje nihče zel!!! Se bu z menom v grob išle!!!!”

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 mjesec prije

L.R.
…”koji je vladao Judejom od 37. do 4. godine nakon Krista..”
Nermine, nema teorije!
Ili je vladao od 37. do 4. godine prije Krista, ili je vladao od 4. do 37. godine poslije Krista.

Sirius
Gost
Sirius
1 mjesec prije

Ma nije platio porez , pa je sakrio palacu pred poreznicima. Sta ce sad kad mu otkriju palacu. Kolike su kamate nakon 2000 godina ?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik