fbpx

Jesmo li sami? ‘ Znanstvenici žele pronaći tragove vanzemaljskog života u svemiru

Jesmo li sami

Autori nove studije izrazili su nadu da bi njihovi napori mogli pomoći ograničiti broj mjesta na koja astronomi moraju ciljati svoje teleskope u potrazi za otkrivanjem izvanzemaljskog života.

Dok istraživači i dalje raspravljaju o tome može li postojati život na nekoj dalekoj planeti u dubinama svemira, tim sa Sveučilišta Northwestern u Illinoisu istupio je naprijed kako bi pomogao pronaći odgovor.

Nova studija koju su proveli znanstvenici s Northwestern sveučilišta u suradnji s istraživačima sa Sveučilišta Colorado Boulder, NASA-inog laboratorija za virtualnu planetu i Tehnološkog instituta u Massachusettsu, pomogli su pri utvrđivanju faktora koji utječu na vjerojatnost da na planetu može postojati život, čime je potencijalno sužen popis meta za astronome koji svojim teleskopima pretražuju svemir, navodi se u priopćenju koje navodi Astrobiology Web.

” Jesmo li sami? ” je jedno od najvećih neodgovorenih pitanja “, rekao je Howard Chen, jedan od autora studije. “Ako možemo predvidjeti koji će planeti najvjerojatnije biti domaćini života, onda bismo se mogli toliko približiti odgovoru na to pitanje tijekom našeg života.”

Istraživački tim bio je u mogućnosti utvrditi da zračenje koje zvijezda emitira ima ključnu ulogu u određivanju životnog okruženja planeta, budući da planete u orbiti oko aktivnih zvijezda riskiraju da izgube značajnu količinu vode zbog isparavanja.

Također su ustanovili kako planeti čiji su ozonski slojevi previše tanki ne bi mogli podnijeti život jer bi razina UV zračenja koja dopire do površine jednostavno bila previše opasna.

“Naša studija nam može pomoći ograničiti broj mjesta koja moramo usmjeriti naše teleskope”, dodao je Daniel Horton, drugi autor studije.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
87 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Sami ili ne, svejedno. Zakoni termodinamike brane susret.
Predaleko od nas ili mi od njih, tako da je nemoguce putovati u doglednom vremenu jedni do drugih.
Prva zvijezda je udaljena 4,3 svijetlosne godine. Kad bi mogli doseci desetinu brzine svijetla, trbalo bi
43 godine sa tonama goriva. Na toj udaljenosti nema planeta sa zivotom, znaci puno dalje, puno duze.
Bilo bi ipak zanimljivo znati dali imaju istog boga.

octopus
Member
Famed Member
octopus
11 mjeseci prije

Da li se trava sadi kod njih ko kod nas zito?
Da vidim svemirca to bih ga ja upito…

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Vladimir Brzina svitla je zemaljska kategorija jer se temelji na putu kroz vrime, a to vrime je konvencionalno određeno na osnovi okreta zemlje i u svemiru ovo nama poznato linearno vrime ne postoji . . . brzina svitla izvan sunčevoga sistema je besmislena.
A sad jeli imaju istoga boga ovisi kako ko doživljava boga. Sigurno nemaju istoga boga ka i oni koji sa bogom komuniciraju priko agenata i agencija koji bi tili imat monopol nad komunikacijom sa bogom.

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Brzina svijetla je svuda ista u bilo kojem i blo kakvom mjestu.
To je jedina konstanta koja postoji. Tu nema diskusije.
I kad bi se ti mogao gibati brzinom svijetla, svijetlo bi uvijek imalo istu brzinu prema tebi.
C=299 792 km/s

shumadinac
Member
11 mjeseci prije

Vladimire, čak ni to nije dovoljno precizan odgovor: svetlost se manjom brzinom prostire kroz gušći medijum (staklo, voda…). Zahvaljujući tome se javlja prelamanje svetlosti.
Ono što si naveo važi recimo za neutrine…

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Govorim o brzini svijetla u praznom, sta je vecina prostora u svemiru. Znam da je u vodi i ostalim “tvrdjim” stvarima brzina manja. Vanzemaljce i nas dijeli prazan prostor.

Fabijan
Gost
Fabijan
11 mjeseci prije

Neutrini po definiciji nemaju masu
Tj masa neutrina= 0
Znaci
Oni se mogu kretati brze od svjetlostI

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Za neutrinone masa mozda nije noula a za svijetlo je nula.
Neutrinoni nisu brzi od svijetala.
Ne postoji nista brze od svijetla.

octopus
Member
Famed Member
octopus
11 mjeseci prije

Vladimir@ Postoji. Dakle upita učiteljica neka netrko kaže što je najbrže. Ivica veli metak, i svi ga poklope kao budalu. Marica veli svjetlost učiteljica je pohvali. Štefica kaže da je misao nešto što je najbrže, jer mišlju možeš u bilo koji dio svemira u sekundi. Na to mali Perica veli: Proljev. Pita učiteljica da objasni. Veli Perica: ” Kad te proljev uhvati ne stigneš ni svijetlo upaliti, niti išta pomisliti, a već si se usral…..

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Inžinjeru,neutrini znači gore,jeli? Kao metali i to?

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Vladimir Kako je ista . . . ako je brzina prijeđeni put u jedinici vrimena . . . onda to vridi samo di vrime teče linearno . . . a to daleko od zemlje nije slučaj jer ako si daleko od zemlje gledaš zemlju kako se vrti i kako na njoj vrime ide, ali tebi daleko to vrime neide ka i na zemlji koju gledaš kako se vrti jer se ne vrtiš sa njon . . .

Fizičko tijelo i nije napravljeno da bi se gibalo brzinom svijetlosti, ali svijest je i svijest je brža od svitla odnosno za svijest vrime teži u nulu šta znači kako brzina svijesti teži u beskonačno . . . za ić negdi daleko triba prominit drive odnosno napustit fizičko tijelo koje je ograničeno sa pet osjetila i tri dimenzije . . .

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Prostor je savijen, kilometar postaje kraci ili duzi, ali svijetlo uvijek provali isti broj tih kilometara bilo koju duzinu oni imali i gdje to bilo. Kad bi se ti nasao u takvom prostoru, manjem ili vecem, ti bi uvijek imao istu brzinu svijetla. U bilo kojem referencijalu se nalazis za tebe nista nije promjenjeno, brzina svijetla je apsolutna konstanta.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Vladimir Odgovor ti matematički ne stoji . . . okay, definira si prostor ( i gdje to bilo ) i putanju u njemu . . . ali za pričat o brzini fali ti vrime . . .

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Kad je prostor manji, vrijeme je usporeno i obrnuto. Zato se ne govori o prostoru nego o prostornom vremenu ili bolje space-time. Prostor i vrijeme je na kraju jedno te isto. U crnoj rupi (gravitacija beskonacna) vrijeme stoji, prostor je nula.
U bilo kojem referencijalu odnos prostor vrijeme je konstanta, zato je brzina svijetla apsolutna konstanta.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Vladimir Onda više nemožemo govorit o brzini svitla koja je određena sa metrima u sekundi . . . ja ti to cilo vrime pokušavan objasnit . . .

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Brzina svijetla je najveca brzina koja moze postojati i bez svijetla. Centimetri ili bilo sta, svejedno. Ipak prostor ima neku duzinu koja se moze mjenjati, a mjeri ju u bilo cemu, space-time ima uvijek isti odnos. Kads je jedan veci drugi je brzi i obrnuto.

B.A.N.
Gost
B.A.N.
11 mjeseci prije

Vladimire, ohladite s ovim beskonačnim, jer ništa nije beskonačno. Prostor je omeđen horizontom događanja, vrijeme ne stoji, gravitacija nije beskonačna. Postoje crne rupe sa masom od nekoliko Sunaca, ali i one sa masom od milijarde Sunaca i različito zakrivljuju prostor.

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Naravno da nije beskonacna gravitacija ni prostor ni nista, ali naveo sam to za objasniti space-time u skoro extremnim uvjetima.

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

π je beskonačan. A za nas je i svemir beskonačan, a ako nije, onda je tu multiverse.

B.A.N.
Gost
B.A.N.
11 mjeseci prije

MDM. -Kao i bilo koji broj podijeljen sa nulom ili onaj koji se beskonačno ponavlja, matematika je prepuna tih primjera.

Ha ha
Gost
Ha ha
11 mjeseci prije

“gravitacija nije beskonačna”
ne baš beskonačna
nije brža od brzine svjetlosti
ali iz zadnjih slika pozadinskog zračenja
ima utjecaj koji prelazi horizont širenja “ovog” svemira

Zsphere
Gost
Zsphere
11 mjeseci prije

@Vladimir Vrijeme zapravo ne postoji. Rijec vrijeme opisuje nase opazanje promijena. Kako nesto sto ne postoji moze biti ubrzano ili iskrivljeno? Postoji samo sadasnjost koja je u neprekidnoj promjeni. A to sto kazes sta se desava u crnoj rupi… Od nedavno 2016 sonda Juno dosla do Jupitera i pokazala da sve sto smo mi “znali” o Jupiteru nije tacno. Pogledaj sta govore ljudi iz Nase iz tog projekta. Vise desitina puta smo omasili i u jacini gravitacije i elektromagnetnog polja, treba li reci da im se sada cini da Jupiter nije uopste od gasa nego da je tecna planeta i da isparavanja izazivaju onako gustu atmosferu. No ako sad upises studije fizike opet ces uciti o nauci od prije 150 godina kako je Jupiter gasovita planeta i ostale gluposti. Znaci o Jupiteru nemamo pojma a govorimo kako u crnoj rupi vrijeme stoji.

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Nikakve veze sa temom.

Bobi
Gost
Bobi
11 mjeseci prije

Vlado se ne može odvojiti od školske fizike.

Sparkling
Gost
Sparkling
11 mjeseci prije

@Moreno
Nemojte mi zamirit. Vrime je relativno. O kojem vrimenu govorite? Zemaljskom?
Lijepo je čitati različita mišljenja ali filozofi postave teoriju nečega, matematičari to pokušavaju dokazati a inžinjeri sprovesti u dijelo. Tako bi to nekako trebalo izgledati. Nemojte se puno zamarati i prepirati o ovim i sličnim teoriama jer čovjek je još uvijek na niskom stupnju razvoja s obzirom na beskonačnost koja ga okružuje.
LP

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Vrijeme je relativno i prostor isto, ali se uvijek nalazis u nekom referencijalu u kojem neki prostor i neko vrijeme imaju isti odnos. Relativitet od Alberta ti to objasnjava, a teorija je provjerena i potvrdjena. Satovi na satelitima GPS su korigirani, zavisno od njihove brzine i gravitacije u kojoj se nalaze. Bez teorije relativiteta sve to nebi funkcioniralo.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Sparkling Pa i ti mi pišeš ”Nemojte mi zamirit” . . . ahahaha, pa ja ne grizen . . . nikome ja ne zamiran, a fala bogu niti ostajen dužan . . . svakome napišen šta ga ide . . . 🙂
Ma dobro, sve je ovo razbibriga, i ja se ne nerviran odnosno nerviran se isto onoliko koliko kad se nemogu sitit riči kad rješavan križaljku . . . 🙂
U mojemu prvome komentaru ovoga članka san napisa šta mislin i mislin kako puno toga neznamo, nije nam jasan ni sami postanak zemlje, ljudi i svemira . . . ima raznih teorija, puno propalih među njima, ali ponekad je interesantno ispitivat svit oko sebe i uzet ono šta rezonira sa sveopćim poimanjem svita oko sebe, a ono drugo odbacit . . .

Sparkling
Gost
Sparkling
11 mjeseci prije

Moreno. Ima jedna rečenica od jednog filozofa (ne sječam se od kojeg)
“Misliš onako kako su te naučili da misliš”
Kao i što Vi tvrdite da treba uzet ono što rezonira s općim poimanjem svijeta koji te okružuje. A nas sve zajedno okružuje taj isti svijet. I večina nas je ograničena na razmišljanje u ograničenom svijetu koji nas okružuje. Sorry, sad i ja več prelazim u svijet filozofije.
Lp

Bobi
Gost
Bobi
11 mjeseci prije

Apsolutno dijelim vaš stav. Ne znaju objasnit piramide ili namjerno šute, čude se svakom iskopanom artefakt ka mula k..cu, more je jedva 30% istraženo. Po meni smo najnazadnija civilizacija koja se pravi najpametnija.

B.A.N.
Gost
B.A.N.
11 mjeseci prije

Moreno, brzina svjetlosti zapravo i nema veze sa svjetlošću, ali ima veze sa nečim što vi izgleda ne razumijete. (Nemojte se ljutiti), ali dečki su ovdje u pravu. Volim čitati vaše komentare o novcu i uglavnom se slažem sa vama, ali ovdje molim vas oprez, da ne odete u krivo.

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Apsolutno, brzina svietla je najveca moguca brzina u svemiru, to bi bila konstanta i bez svijetla. Ne postoji prostor bez vremena ni vrijeme bez prostora. Moglo bi se reci da je to jedno te isto.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

B.A.N. Okay, aj sad ti meni objasni šta je to brzina svitla i šta je određuje . . . ja kad me neko pita provan objasnit . . . i ne, ne ljutin se, zašto bi se ljutija . . .

B.A.N.
Gost
B.A.N.
11 mjeseci prije

Moreno, vi ste bistar čovik, to je nedvojbeno, i da je ovo što pitate lako, to bi vi već odavno sami shvatili. Postoji brzina kauzalnosti, bez koje nema uzroka ni posljedice, ta povezanost jedina daje redoslijed događanja koji važi za sve promatrače. Bez toga svemir bi bio totalna zbrka, zapravo ne bi ni postojao. Sve bi se događalo istovremeno i trenutno. Povezano je sa postojanjem mase i energije, uglavnom fizika. Ima toga puno, pokušajte pronaći na internetu pa polako, savladavati jedno za drugim.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

B.A.N. Pa očekiva san odgovor na pitanje koja je to brzina svitla koja nema veze sa svitlon . . . jeli to brzina elektromagnetskih valova . . . šta se kauzalnosti tiče, nisan fizičar, ali od prijatelja fizičara san čuja kako se kauzalnost od nekih fizičara napada jer da posljedice predhode uzrocima i ono, nema promatrača, nema događanja . . . a ne, nebi se miša u rat među fizičarima jer je to ka i rat među popima . . . ono o čemu san se informira je kvantna fizika i tu
ja nefizičar vidin nesuglasice sa klasičnom fizikom . . . ni tu ne zauziman stranu, ali pitanja postoje.
Želin znat kako nešto funkcionira i bitni su mi principi koji, jasno, mogu imat razloge koje ja neznan i nije to problem . . . međutim ne prihvaćan ništa šta mi se servira ”zdravo za gotovo” . . .

B.A.N.
Gost
B.A.N.
11 mjeseci prije

Moreno. Odgovorio sam vam, brzina kauzalnosti je to što ograničava: svjetlost, radio valove, gravitacijske valove i čestice bez mase. Ja vama ništa ne namećem i ne serviram zdravo za gotovo, samo vam pokazujem put, jer ste me pitali. Da li ćete vi poći tim putem ili nekim svojim, to nije do mene.
Ja ne osnivam svoju crkvu i ne tražim od nikoga da me slijedi.

Moreno
Gost
Moreno
11 mjeseci prije

B.A.N. Fala na dodatnom objašnjenju.
Primam na znanje. Ne isključujem navedene mogućnosti.

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Moreno, vidi se da te tema dosad nije zanimala. Mozda te to pocelo zanimati sad, onda puno citati i razmisljati i nakon dosta vremena ces doci do nekog saznanja.
Zasad ti je bolje ne komentirati ove stvari. B.A.N. nije nista izmislio samo je naucio sto danasnja nauka zna, zato slusaj nauci i vrati se komentirati.

Moreno
Gost
Moreno
11 mjeseci prije

Vladimir Pa nije da me nije zanimala . . . zanimala me ni više ni manje nego sad . . . da me više zanimalo onda bi iša studirat na PMF, a ne FESB. ipak se radi o svijetonazoru, a moj svijetonazor je taj da prihvaćam kako se puno toga nezna, a od onoga šta se “nudi” tražin odgovore . . . također su mi bitni smisao i svrha koncepata koji se “nude” pe evo i ovo o vanzemaljcima . . . i nisam protiv znanosti, znanost je dobra i puno pomaže ljudima u životu, ali ni znanost nema odgovore na sva pitanja ukpjučujući i ono najbitnije, pitanje postanka. Ostaje vjerovanje (ne vjera ili religija) . . . a na vjerovanje po meni utiče puno faktora, pa i onih iz svemira . . . a dodatno znanje će ljudi dobit ako i kad dođe vrime za to . . . pitanje je kako i koliko se čovik triba prominit ili će sva dodatna znanja doć čoviku kakvi je sad . . . jer za sad apsolut je ljudima nepoznat.

Ha ha
Gost
Ha ha
11 mjeseci prije

“šta je određuje”
kod bose einstein condensata je određena temperaturom
inače je zakrivljuje masa koja zakrivljuje prostor jer ova ide najkraćim putem….

Ha ha
Gost
Ha ha
11 mjeseci prije

B.A.N.
šta je sa brzinom informacije
između uparenih fotona
“čudnovatog uticaja na daljinu”
ona je zeru drugačija

Bilo kuda, Kiki svuda
Gost
Bilo kuda, Kiki svuda
11 mjeseci prije

Vladimir,
Naša materija je proširena između 0 K i brzine svetlosti. A stvarnost pojedinca u ovoj materiji je graničena sa limitom njegove maksimalne percepcije I verovanja.

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

OK, u pravu si, ali vjera je jedno a znanost drugo.

Bilo kuda, Kiki svuda
Gost
Bilo kuda, Kiki svuda
11 mjeseci prije

Bez vjere u teorije, nema znanosti.

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Dobra igra rijeci, onda sam veliki vjernik.

Bilo kuda, Kiki svuda
Gost
Bilo kuda, Kiki svuda
11 mjeseci prije

Vladimir,
svaki covjek je vjernik na svoj način. Samo ti sitni detajli nas razdvajaju, a bolje bi bilo, da nas vise ujednjavaju. A to je druga priča, vise mozda na neku prikladnu temu kot g. Iva K.

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

Pa ne mora baš tako. Zasmisli sebe, posereš se ovdje, posereš se tamo itd. . Provjeravaš li svoja govna od kad si poceo srat ?

citam
Gost
citam "logicno" , logicno razmisljam
11 mjeseci prije

A zasto bi morali putovati do njih? Mogli bi komunicirati sa njima putem radio talasa ( koji isto imaju brzinu svijetlosti) posaljemo poruku i priupitamo ih o njihovom bogu i cekamo desetak godina da odgovore. Ako su dalje cekali bi duze. A sto se tice susreta fizickog e tu cemo pricekati.

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Na kojem to jeziku bi komunicirali?

Ha ha
Gost
Ha ha
11 mjeseci prije

vascela vaseljena

citam
Gost
citam "logicno" , logicno razmisljam
11 mjeseci prije

A na kojem bi jeziku komunicirali da se fizicki sretnemo? Pa ukljucimo gugl translate, ha ha ha. Matematickim i prirodnim fizickim zakonima. Poslata je sonda u svemir davno, sa podacima ko je salje i odakle, i naucnici smatraju da je ( bar u rangu nase) napredna civilizacija moze desifrovati. mislim da se sonda zove vojadjer.

Fadil Stihl
Gost
Fadil Stihl
11 mjeseci prije

Sonde Voyager 1 i 2 su poslane sa zemlje pred kraj 70ih. Jedinica je izasla iz naseg solarnog sistema tek 2011. a dvica tek prosle godine. Znaci da bi izasli iz svog solarnog sistema trebalo im je 30-40 godina. I to kad se malo promucka po glavi nam govori koliko smo jos uvijek ograniceni. Naravno da zadaca tih letjelica nije bila brzina putovanja vec su snimale usput po solarnom sistemu ali opet to je sve sporo.

Zsphere
Gost
Zsphere
11 mjeseci prije

Nema smisla da se kroz vasionu putuje Cesnom, ili Space Shutllem, ili Soyuzom ili Enterprisem ili IMT traktorom. To sto mi sa nasom tehnologijom ne mozemo izvesti ili sto naucno dostignuce koje mi imamo ne zna objasniti mogucnost ne znaci da mogucnost ne postoji.

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Tu vrstu objasnjena sam cuo vec x puta od ljudi koji bas nemaju veze sa naukom.
Svemir i bog i sve postuje zakone termodinamike, bilo koji nivo evolucije i znanja nemoze to promijeniti.

Zsphere
Gost
Zsphere
11 mjeseci prije

@Vladimir skalarni talasi se krecu 1000 milijardi puta brze od svjetlosti, u odnosu na svjetlost do odredjene udaljenosti gotovo trenutno. Ali uzimajuci u obzir velicinu svemira i udaljenosti i oni su jako spori. Ali i to ne znaci da ne postoji nesto jos sto mi ne znamo. Tehnoloski nivo covjecanstva je otprilike spreman da udje u pubertet.

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Sta ti to je “skalarni talasi”, nemam pojma o tome. Danasnja nauka se time ne bavi. Mozda to ima veze sa quantnom mehanikom, ali to nas nemoze dovesti u kntakt sa vanzemaljcima.

Zsphere
Gost
Zsphere
11 mjeseci prije

Tesla je rekao da je njegovo najvece otkrice skalarni talasi. Doduse to je rekao oko 1900 a znamo da je poslije toga radio jos 40 godina no o tom njegovom radu ne znamo nista ili jako malo.

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Nevjerujem da je to Tesla rekao.

Zsphere
Gost
Zsphere
11 mjeseci prije

Da li ti vjerujes u nesto ili ne vjerujes nece uticati na nista, ni na boga ni na kosmos ni na zakone termodinamike. Trebamo posmatrati stvari sa raznih strana da bi dobili bolju sliku. Mozes potraziti neke info o skalarnim talasima i o Tesli googlaj Goran Marjanovic.

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Neide o vjeri, ide o znanju. Mene interesira sta danasnja nauka zna i probam to nauciti. Price o Tesli svi znamo, ali Srbi i Hrvati znaju vise od ostalih i u svojoj prici prave od Tesle carobnjaka. Tesla je bio genije u svoje vrijeme, ali danasnja nauka je dokazala da se zabunio u puno stvari. Najvise vremena je izgubio u bezicnom prenosu elektricne energije, nije bio u pravu i zato je mozda umro siromasan.
Skalarni valovi, koliko sam shvatio bi mogao biti hygginsov boson, a ako je nesto skalarno onda to nisu valovi, nego polje. Matematicki taj boson je pronaden prije nekih 20-30 godina, a CERN ga je potvrdio prije 3-4 godine.
Radi se o polju koje cesticama daje “tezinu” ili masu, ali Tesla o tome nikad nije nista pricao.
Goran Marjanovic…..vidjeno sa naucne strane, sarlatan, carolije me ne zanimaju.

Zsphere
Gost
Zsphere
11 mjeseci prije

Pa sa naucne strane je onda i Tesla sarlatan jer Goran Marjanovic radi Tesline eksperimente i o njima govori. To sto zvanicna nauka nema pojma o Teslinom radu i ide drugom stranom je tebi sasvim ok. Carolije te ne zanimaju ali ipak tvrdis da vrijeme u crnoj rupi stoji. Kako to mozes znati jer je neki naucnik matematickom formulom dosao do toga da bi to bilo moguce? Pa vjerovati u tako nesto ili tvrditi da je to tako a da pri tom nikakav eksperimentalni dokaz nije moguce uraditi to je isto kao vjerovati u neku religiju ako ne i gore. Ja bih to nazvao naucno sujevjerje. Dok sa druge strane Goran Marjanovic izvodi eksperimente i vrsi mjerenja uredjajima. Ali on je sa naucne strane sarlatan? Covjek je elektroinzinjer telekomunikacija i ima prilican rad iza sebe.

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Expresija “scalarni valovi ili talasi” ima smisla kao da si rekao probusena voda.
Skalarno je kad nije vektorijelno ili tensorielno, moze biti samo neko plje, magnetsko ili bilo koje, kao hygginsovo polje (bozon).
Teorija relativiteta je jednostavna stvar, ali ako to ne razumijes, bolje da vise ne diskutiramo ni trosimo vrijeme jedan drugome, ‘ajd zivio mi.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Za znat jesmo li sami triba najprij znat ko smo to mi, a to još nismo saznali. Tako da je ta pitalica uzaludna.

Zsphere
Gost
Zsphere
11 mjeseci prije

Treba prvo utvrditi sta to znaci Zemaljac, da li to podrazumijeva i one koji ne bi mogli postojati bez intervencija visoke tehnologije koja nema porijeklo na Zemlji ili mi nemamo dokaze da ima. Sve je vise geneticara koji dolaze do rezultata da ljudski gen nikako nije mogao evolucijom doci do sadasnje slozenosti za ovako malo vremena kako se procjenjuje bez ozbiljnih reprogramiranja na veoma visokom inzenjerskom nivou o kojem – nemamo pojma.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Zsphere Je, nemožemo bit sigurni jeli u ljudski DNK intervencija bila zemaljska ili vanzemaljska . . . a i znanstvenici su se podilili . . . neznamo ni jeli koji vanzemaljac uletija u ljudsko tijelo i nalazi se među nama, a mi ga tražimo tamo negdi ”svijetlosnim godinama” daleko . . . neznamo jesu li vanzemaljci oko nas, a mi ih sa naših pet osjetila jednostavno nemožemo ni vidit, ni povonjat, ni čut, ni okusit, ni taknit . . . o puno toga nemamo pojma, a često se od nas traži izjašnjavanje za znanstvenu ili religijsku dogmu . . .

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

👽👽
?
👿👹
😜

Zsphere
Gost
Zsphere
11 mjeseci prije

@Lucija To to ima nas gomila 😄😄

B.A.N.
Gost
B.A.N.
11 mjeseci prije

Lucija, blažena Ti među muškarcima.

Ha ha
Gost
Ha ha
11 mjeseci prije

nismo sami to je definitivno
polovica je pala sa marsa

Bobi
Gost
Bobi
11 mjeseci prije

Bravo Moreno. Htjedoh napisati, šta će im teleskop, dovoljno je ogledalo.

norbbert boulf
Gost
norbbert boulf
11 mjeseci prije

ako je pitanje homocentrično nećemo se pomaknuti jako daleko od Zemlje, no ako razmiščljamo o životu kao dinamičkoj promjeni tada sigueno da postoji Život ali ne u oblicima kao na Zemlji. Postoje dokazi da u svemiru ( na planetima i na asteroidima) ima vode a voda je Život. Voda pamti, voda se prilagođava, može biti u više alotropskih modifikacija, voda je čudesna, i na atomskij i na energetskoj razini, istina mi malo još znamo o vodi, teškoj vodi, deuteriju, triciju, izotopima vode , neznamo puno o vodi a planet zemlja je Voda!

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

Kako to mislis zemlja je voda ? Tek 3% je vode.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
11 mjeseci prije

Mdm dalmatinac?

MDM
Gost
MDM
11 mjeseci prije

comment image

norbert boulf
Gost
norbert boulf
11 mjeseci prije

MDM@ -Čovjek ima mozak koji ga određuje u odnosu na druga živa bića na zemlji, a taj organ (materija) je svega 2 % sveukupne prosječne materrije čovjeka. Je li čovjeka determinira mozak ili kosti mišići i iznutrice oli ti drek

B.A.N.
Gost
B.A.N.
11 mjeseci prije

Jebo te žito, izuzetni pokrali svu vodu!

X60
Gost
X60
11 mjeseci prije

Dilema je glupa, Svemir je pre-prevelik da bi smo bili sami.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Pustite amerikance, ugase program SETI nakon 50 godina da bi prodali zemljiste za golf terene.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
11 mjeseci prije

Svako malo nam se ponudi neko traženje vanzemaljaca, eno je i Vatikan dao izgraditi jedan od najvećih teleskopa na svijetu, na Mount Grahamu u Arizoni. Projekt se slučajno zove L.U.C.I.F.E.R ((Large binocular telescope near-infrared Utility with Camera and Integral Field until for Extragalactic Research).
Ali Vatikan misli slijedeće: vanzemaljci nisu bića s drugih planeta, nego maskirani demoni koji se pokazuju ljudima u formi vanzemaljaca.
Uglavnom, tamo su gdje je zlato. Na Antarktiku, recimo . Onda su tu dalje i njihovi agenti koji sveudilj otkupljuju zlato (je li tako ‘otpisani’).
Nama je svejedno. Dok god smo baterije.
Kad god nam dolaze ‘znanstvenici’, dolaze kako bi nam preusmjerili pozornost na nebitno. Ne trebamo tražiti ‘gore’, nego ‘dolje’ i ‘oko nas’.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
11 mjeseci prije

A… e, tako nekako ! 😉

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

SoA Je, ponuda potrage za vanzemaljcima je velika . . . simbolika nam se također gura prid oči . . . a ni ove mogućnosti koje si naveja ne izgledaju nestvarno . . .

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
11 mjeseci prije

“7.ožujka 2016. Ruski patrijarh održao tajni ritual na Antarktiku po uputama pape Franje.”

Mat
Gost
Mat
11 mjeseci prije

Znastvenici koji se bave ovim stvarima ili su slijepi…..ili lazovi.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
11 mjeseci prije

I prije svega nisu znanstvenici.

Malomorgen
Gost
Malomorgen
11 mjeseci prije

Ne smiješi se

shumadinac
Member
11 mjeseci prije

“Autori nove studije…” su otkrili rupu na saksiji.
Ozbiljni naučnici su primetili čudne, sezonske oscilacije gasova u atmosferi Marsa. Iako je Marsova atmosfera veoma retka u njoj se nalazi sasvim malo kiseonika i metana ali sonda koja kruži oko Marsa ima ekstremno osetljive instrumente koji su zabeležili porast kiseonika i metana u toplijem delu Marsove godine (a radi se o jednom specifičnom mestu gde je ova promena zabeležena) dok u hladnijem delu godine ovih fluktuacija nema. Ovi naučnici su ozbiljni jer pored vrlo velike verovatnoće da je promena biogenog porekla naglašavaju da može biti i biogenog ali i hemijskog porekla i ne žele dalje spekulacije dok ne bude više podataka na osnovu kojih bi mogli dati sud.

Život je vrlo žilava pojava, to znamo iz proučavanja naše planete a u poslednje vreme i života koji opstaje u svemiru – na površini MKS-a. Na našoj planeti postoje bića koja žive duboko u okeanu – u kolikoj meri bi na njih uticala veća aktivnost Sunca ili nedostatak ozonskog omotača? Da li ovi naučnici pod životom smatraju samo suvozemna, uspravna, inteligentna bića ili daju šansu i nekome drugo? A već znamo da postoji dosta planeta koja imaju veću masu od Zemlje što znači da imaju i veću gravitaciju i da su sačuvali više vode – što znači da mogu biti vodeni svetovi bez kopna. Da ne pričamo o mesecima koji kruže oko velikih planeta i koji su daleko od matične zvezde ali energiju dobijaju gravitacionim uticajem te velike planete…

Život je prema svemu sudeći pre pravilo nego izuzetak a ni inteligencija ne bi trebalo da bude retkost ako je život široko rasprostranjen.

rast
Gost
rast
11 mjeseci prije

oh..

Zsphere
Gost
Zsphere
11 mjeseci prije

Mislim da je pravo pitanje: ko je tu Zemaljac?
Veoma je moguce da su mnogi ovdje bili prije nas.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
87
0
()
x