fbpx

Deklasificirani dosjei CIA-e otkrili su susret sa „zelenim kružnim“ NLO-om nad Sovjetskim Savezom za vrijeme hladnog rata

nlo

Područje na kojem je navodni NLO uočen prije gotovo pet desetljeća SSSR je očito koristio za testiranje eksperimentalnih raketa i sustava laserskog oružja.

Nedavno deklasificirano izvješće CIA-e rasvjetljava navodni susret s NLO-om koji se dogodio na vrhuncu hladnog rata u Kazahstanu 1973., još dok je bio dio Sovjetskog Saveza.

Dokument, čija je uređena verzija prvi put objavljena 1978. godine i koji je sada dostupan na web stranici The Black Vault, web stranici koja objavljuje deklasificirane vladine dosjee, spominje kako je svjedok, u dokumentu identificiran kao “Izvor”, izašao izvan na zrak “i uočio” neidentificirani oštar (svijetlo) zeleni kružni objekt ili masu “koja lebdi” iznad razine oblaka “.

“U roku od 10 do 15 sekundi promatranja, zeleni se krug proširio i za kratko vrijeme se oko mase formiralo nekoliko zelenih koncentričnih krugova. Za nekoliko minuta boja je nestala. Nije bilo zvuka, poput eksplozije, povezane s fenomenom”, navodi se u dokumentu pozivajući se na zapažanja svjedoka.

Prema toj web stranici, viđenje se odvijalo u blizini strelišta za testiranje oružja Sary Shagan koje je SSSR tada navodno koristio za potajno lansiranje “eksperimentalnih raketa” i testiranje “laserskih sustava oružja koji koriste moćne antene”.

Tijekom telefonskog razgovora s Newsweekom, osnivač Black Vaulta John Greenewald usporedio je susret s takozvanim incidentom NLO-a US Nimitz koji se dogodio 2004. godine.

“To je vrlo simpatično kontekstu koji danas vidimo, uz prijetnje po vojne objekte”, rekao je. “Američka mornarica je navela za zapisnik rekavši što god da je ovo, izaziva zabrinutost. Počeli su istraživati o ovoj nepoznatoj pojavi.”

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
41 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
shumadinac
Member
8 mjeseci prije

SSSR je svojevremeno primetio da su “leteći tanjiri” zainteresovani za vojne aktivnosti, jednom su organizovali vojnu vežbu isključivo u tu svrhu i prema priči učesnika zaista su “prizvali vanzemaljce”. Treba istaći da su slična iskustva imali i Amerikanci.

Ja sam od onih koji smatraju da je univerzum prepun života i da ima civitilacija koje su dosta starije od naše i tehnološki dovoljno napredne da putuju svemirom. Ima jedan serijal na netu, tačnije jedna epizoda koja se zove “stvari koje ne bi trebalo da postoje” i odnose se na predmete koji su veštački a stari stotinama hiljada ili milionima godina?!? Ima recimo jedna posuda za vodu koja je pronađena duboko u rudniku uglja, u samom uglju i njena starost se procenjuje na stotinu miliona godina. Mene je u celoj priči fascinirala jednostavnost posude – razvijena civilizacija koja putuje svemirom a koristi tako jednostavne predmete? A onda pomislim: “pa služi svrsi, šta će im komplikovanije?”

Postoji verovatnoća da smo mi interesantni vanzemaljcima ne samo kao zoološki vrt već da smo ih u određenim oblastima prestigli u razvoju. Ako jesmo igde onda bih oružje stavio na prvo mesto – sto miliona načina da se neko ubije.

Malomorgen
Gost
Malomorgen
8 mjeseci prije

A tu sam izgubio posudu???

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Vodi računa kolega, da ne moram opet kroz koji milion godina da te podsećam.

Zsphere
Gost
Zsphere
8 mjeseci prije

Pozdrav
“da smo ih u određenim oblastima prestigli u razvoju”
Zavisi kojim vanzemaljcima, ako mislis na neke koji su recimo tehnoloski 2 miliona godina ispred, mi smo njih mogli prestici samo u stvarima poput ljustenja banane, otprilike nesto kao sto majmun bolje radi od nas. Mada tesko je zamisliti i 1000 godina ispred, sa obzirom koliko smo mi presli u zadnjih 100.

octopus
Member
Famed Member
octopus
8 mjeseci prije

Potpuno se slažem sa činjenicom da osim nas postoje i jako puno svjetova koji su i daleko razvijeniji od nas. No, uzimajući u obzir fizikalne zakone ( više puta potvrđene) vjerojatnost da mi, koji smo na samom rubu galaksije (udaljena selendra) dobijemo posjetioce od bilo kuda je ravna nuli ili čudu. Čuda se ne događaju.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Octopus, više puta sam ponavljao priču o poznatom fizičaru (i dalje se ne sećam imena) polovinom XIX veka koji je izjavio: “fizika je mrtva nauka, sve što je imalo da se otkrije otkriveno je”. I zaista, mehanika je tada bila “na zalasku” a naizmeničnu struju i sve vezano za nju, nuklearnu fuziku, teoriju relativiteta, kvantnu fiziku nije mogao ni da zamisli.

Mi čak i danas imamo vrlo ineresantne teorije a biće još mnogo toga novoga. Klasičnim načinima sigurno nećemo putovati jer čak i da putujemo brzinom svetlosti i da smo besmrtni – opet je težak smor. Mislim da nas najinteresantnija otkrića tek čekaju – i izvori energije i putovanje kroz više dimenzije, da spoznamo premoć duhovnog nad materijalnim…

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
8 mjeseci prije

Sumi, ako je duhovno nad materialnim, onda mozemo ici daleko.
Dosta je vjerovati.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

“Ako nešto ne možemo dokazati onda to ne postoji” – malo je čak i naučnika koji ovako razmišljaju.
Postoje slučajevi prekognicije (čak i kod nas) koji su pravovremeno dokumentovani. Postoji još mnogo toga drugog što se svrstava u paranormalno a događalo se, neki ljudi su imali takve sposobnosti. Ja sam doživeo kreštanje pevčeva (ne znam kako tačno da opišem zvuk koji su pravili) svu noć pred klanje – tu nema nikakve diskusije ni sumnje, oni su znali šta ih čeka.

Kažu da vera može planine da pomeri. Možda ali mi smo sigurno daleko od toga, u međuvremenu će i nauka da nam puno pomogne. Međutim, ja nemam problem “da odem daleko” 😉

Sardelino
Gost
Sardelino
8 mjeseci prije

Ne trebaš biti besmrtan da bi putujući brzinom svjetlosti ili brzinama koje idu prema brzini svjetlosti došao recimo do središta naše galaksije I vratio se nazad. Te udaljenosti su pri tim brzinama savladive unutar trajanja ljudskog života.

Zsphere
Gost
Zsphere
8 mjeseci prije

@Sardelino

Nadam se da se salis. Procjenjeni precnik galaksije je preko 100 000 svjetlosnih godina. Brzina nije rjesenje.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
8 mjeseci prije

Sumi, ukljuci termodinamiku pa ces vidjeti da nemoze nitko putovati tako daleko.
Razvijene civilizacije moraju pstovati masu, udaljenost i brzinu.
Razvijenost ne mijenja prirodne zakone.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Sigurno znaš za tunel efekat kolega. Čestica savladava potencijalnu barijeru bez gubitka energije?!? To je perpetuum mobile – apsolutno protiv termodinamike. Šta kažu naučnici: “verovatnoća mesta nalaženja”?!? Ako nemam dobro objašnjenje daj da dam bilo kakvo jer inače mnogo toga pada u vodu.

Nekada smo se grejali uz vatru a da nismo znali da objasnimo odakle ta toplota. Danas ima malo stvari koje nismo u stanju da objasnimo a ipak ih koristimo – tunel efekat je jedna od njih. Ja pretpostavljam da je u pitanju prolaz kroz višu dimenziju a ako je to tačno i time ovladamo onda možda budemo svedoci međuzvezdanog putovanja.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
8 mjeseci prije

Sumi, ali to je opet quantna mehanika, isto kao one upletene čestice.
Qvantna mehanika se konstatira ali ne objasnjava i radi se o nekoliko cestica ili bolje receno sinkroniziranih valova. Mozda u nekoj daaalekoj buducnosti ako netko dozivi.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Koliko god da je kvantna mehanika čestica savladava potencijalnu barijeru za koju bi morala da utroši energiju a ne utroši je. Klasična mehanika ne tretira česticu kao talas ali ako primeniš kvantnu (a ova pojava ne može drugačije da se tumači jer su u pitanju najsitnije čestice gde talasna svojstva igraju bitnu ulogu) opet se ne može talasnim svojstvima objasniti pojava jer je barijera mnogo veća.

Iako ova pojava ne može da se objasni prelaskom preko potencijalne barijere može njenim “zaobilaženjem” ali to naša trodimenzionalna geometrija ne dozvoljava.

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Shumadinac
“…veštački a stari stotinama hiljada ili milionima godina?”
A tko kaže da nidu sa – Zemlje?
Mismo kao vrsta stari, prvo se mislilo, 100 000, ili 120 000 godina…uspravni hod, vatra, onda, kamena oruđa…došlo se i do 180 000 godina.
Najstariji spomenici, ono u Turskoj 12 000 g. Gradovi u Indiji 9000 g. A što ako je netko počeo graditi kulturu pred – 100 000g.?
S kim dijelimo planet? 😊 Ziher snimaju dokumentarce o nama…

istrazuj
Gost
istrazuj
8 mjeseci prije

@sumadinac
“…Ima recimo jedna posuda za vodu koja je pronađena duboko u rudniku uglja, u samom uglju i njena starost se procenjuje na stotinu miliona godina. …”

E kolega, mislim da bi mi se jako svidjela prica o toj kanti!
Imas li mozda link?

istrazuj
Gost
istrazuj
8 mjeseci prije

Fantasticno

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

YouTube kanal se zove Svet tajni, ima puno zanimljivog materijala. Ova epizoda (ima više delova) se zove “stvari koje ne bi trebalo da postoje”.

istrazuj
Gost
istrazuj
8 mjeseci prije

Hvala

istrazuj
Gost
istrazuj
8 mjeseci prije

Evo ova posuda a pogotovo onaj cekic – naprosto razbijaju u jednoj sekundi sve gluposti koji je (jezuitska) “nauka” nametnula u zadnjih 500 godina.

Bobi
Gost
Bobi
8 mjeseci prije

Osobno vjerujem da smo mi neki xy krug civilizacije. Od kamenog doba do atomske energije i tako nekoliko krugova. Starost Zemlje to čini logičnim. A tko nas posadi da me ubiješ nemam pojma.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
8 mjeseci prije

Sumerani su iz dosade naslikali desetke (sačuvanih) tisuća glinenih pločica. Reklo bi se da su te pločice najveća prijevara u povijesti čovječanstva. Osim ako nisu. Eto, Zecharia Sitchin je cijeli svoj promašeni život posvetio proučavanju, dešifriranju tih pločica i ispričao nam priču o postanku koja se nikom ne sviđa.
Nama je draža ona o Elohimima koji rekoše Hajde da načinimo čovjeka na svoju sliku i priliku.
A možda je priča ista? Jedna i druga.
Dobro je ako su vanzemaljci van Zemlje, što ako su ‘vandimenzionalci’ pa na istom terenu?
Što ćemo s Antarktikom? I Hitlerovim Schwabenlandom, admiralom Byrdom i Hi Jumpom?
Što ćemo s meteorom iznad Čeljabinska od prije par godina? Tko ga je i kako pogodio, s čim – da je eksplodirao iznad Zemlje,a ne na Zemlji?
Što ćemo s tisućama priča o vanzemaljskim otimanjima (ček da vidim, aha Johannes Fiebag: Kontakt, a ima i na desetke drugih knjiga o tomu)?
Što ćemo s biblijskim izvješćima o Nefilima?
Sve staviti pod – budalaštine i prebaciti na drugi program?

Mercury
Gost
Mercury
8 mjeseci prije

@ Son of Alerik

“cijeli svoj promašeni život” – možda si to trebao staviti pod navodnike. On je radio ono što ga je ispunjavalo za razliku od 99% ljudi na ovome svijetu. U isto vrijeme je i zaradio više nego dovoljno za normalan život i sva putovanja koja je radio. Tako da možemo biti samo ljubomorni na njega.

A vrlo vjerojatno neke stvari nikada nećemo saznati.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
8 mjeseci prije

Mercury
Da, trebao sam staviti navodnike, ali iz konteksta se vidi da cijenim sve što je napravio za života.
Što se tiče ‘Tajne’ i toga kako će se cijeli Svemir urotiti da ti ispuni želju….što je u istoj ravni s ‘raditi ono što voliš’ (90% njih bi reklo da se želi klatiti po kladionici)…nema izlaza iz orbite po kojoj se krećeš. Prosjaci s prosjacima, radnici s radnicima. Ako se dogodi da je netko izvanserijski u nižoj orbiti, u veću će ga povući kao radnu snagu i dati mu kakvu naknadu, kako bi orbite i stvari ostale iste.

Mercury
Gost
Mercury
8 mjeseci prije

@ Son of Alerik

Na žalost, poznajem par kladioničara i ne mogu reći da je iti jedan od njih sretan. Konstatno propali listići, pa netko drugi dobije na automatu odmah nakon što ti siđeš s njega…Puuuuuno negatine energije i fail after fail. Teški ovisnici. Nema tu ništa lijepoga. Žive za trenutak.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
8 mjeseci prije

Vanzemaljci nikad bili niti ce biti.

Mercury
Gost
Mercury
8 mjeseci prije

@ Rolling Bluesman

Što nisu bili?

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

SoA
Citao sam “Stepeniste do neba”, “Dvanaesti planet” i “Rat bogova i ljudi”. Knjige su odlicno napisne, lako se citaju, i Sitchin je lijepo argumentirao svoje nalaze. Mogu reci, da sam, iako sam inace sumnjicav, prihvatio njegovo stanoviste. Zatim sam naisao na stranicu “Sitchin is wrong”, koja jos funkcionira, citao i dosao do novih informacija. Sada sam, iskreno ,u dvojbi. I Sitchinove knjige, i ova stranica koja ga pobija, jesu izuzetno uvjerljivi. Pa, na kraju, svatko mora odluciti kome vjerovati. Ali, prije nego odlucite, naravno, morate procitati pa Sitchinovih knjiga (ima ih na Hrvatskom, u e-formatu, za download), i naravno obratiti paznju na navedenu stranicu.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
8 mjeseci prije

vatikansko beduinsaka prica je najujerljivija kad bi se zsjebbb

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
8 mjeseci prije

Američka mornarica je inače u to vrijeme bila jak izvor informacija,koliko su ih trpali LSD-om bilo bi čudno da nisu viđali i zmajeve !

comment image

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Slika je strava :)))))))))))))))))

Zsphere
Gost
Zsphere
8 mjeseci prije

Zasto se mjesec ne vrti oko svoje ose kao ostale planete ili sateliti nego se ponasa kao da je zakacen uzetom?
Zasto su svi krateri na mjesecu jednake dubine nezavisno od precnika? Kako ga uopste sa obzirom na velicinu zemlja moze zadrzati svojom gravitacijom?
Nas dragi mjesec sluzi kao podrska slozenijim oblicima zivota, kao cuvar stabilnosti magnetnih polova, vjerovatno i da primi po koji gigantski meteor sa vremena na vrijeme. Ali ko ga je parkirao? Pa mi, vanzemaljci brate mili 😄👽👾🤖💩😺🧚‍♂️🤺💖

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

@Zsphere
Mesec je definitivno najpoznatiji primer pojave koja se u astronomiji zove “tidal lock”. Suština je da postoji odnos mase i udaljenosti nebeskih tela na kojoj manje nebesko telo bude “prikovano” – gravitacija većeg tela mu ne dozvoljava rotiranje. Ako bi se Mesec dovoljno odmakao počeo bi da rotira. Što su nebeska tela masivnija to je veće rastojanje na kome je manjem rotacija onemogućena.

Zsphere
Gost
Zsphere
8 mjeseci prije

@Shumadinac
Mjesec je najpoznatiji i JEDINI primjer ako se uzme u obzir razmjera, velicina mjeseca i velicina planete oko koje rotira nista ni u pribliznom odnosu ne postoji (ili mi ne znamo da postoji). Zemlja nema sanse da drzi mjesec jedino ako je mnogo mnogo laksi nego sto bi trebao biti sa obzirom na precnik. A mnogo laksi bi mogao biti jedino ako je supalj. Znaci u tom slucaju bi bio vjestacki objekat a to bi onda i objasnilo kako su svi krateri iste dubine, vjerovatno neka super cvrsta oplata. To je sve veoma veoma cudno ali za javnost je prica kao to je tako nema sta 100% prirodno. Ima u vezi mjeseca fenomena koliko hoces. Npr pomracenje sunca, pa koje su sanse da kada se sa zemlje gleda savrseno prekrije sunce, kakva je to podudarnost nevjerovatna?

radijacija2000
Gost
radijacija2000
8 mjeseci prije

To o rotaciji Mjeseca se da objasnit…ali stvarno koja podudarnost je to da Mjesec i Sunce imaju istu relativnu veličinu kada se gledaju sa Zemlje ?!

Bobi
Gost
Bobi
8 mjeseci prije

A šta ćemo za Zlatnim nizom…

Baba
Gost
Baba
8 mjeseci prije

Otkud vam to da mjesec ne rotira? Rotira itekako ali samo jednom za 360° za vrijeme jednog punog kruga oko zemlje (za nekih 27 zemaljskih dana) tako da nam uvijek pokazuje istu stranu.

Zsphere
Gost
Zsphere
8 mjeseci prije

@Baba

Pardon, rotira, ali na kakav to nacin rotira da nam je uvijek okrenuta samo jedna strana sram ga bilo??

X60
Gost
X60
8 mjeseci prije

Bezbroj je dokaza da su nas vanzemaljci posjećivali, od pradavnih vremena, pa do dan-danas.
Riješenje savladavnja velikh udaljenosti nije u brzini koju može postići brod.

istrazuj
Gost
istrazuj
8 mjeseci prije

Kad covjek pogleda ovog americkog astronauta, koji je u istinu – navodno “letio” i jos “slikao izvan rakete”- malo poslije tih 80 godina…
https://en.wikipedia.org/wiki/Donald_Pettit

… a onda pogledao sta prica par godina kasnije:
https://www.youtube.com/watch?v=16MMZJlp_0Y
…mislim da je bukvalno svako natezanje sa “NASA informacijama” o kojekakvim “NLO” – zajebancija…

Kad covjek vidi ovakve “astronaute” – naprosto bi bilo vise nego cudno da povjerujem ISTA sto “zvanicna” NASA/CIA i ostale sluzbe kazu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
41
0
()
x