fbpx

Na današnji dan – Mali Princ Antoinea de Saint-Exupéryja proglašen za knjigu stoljeća u Francuskoj

https://images8.alphacoders.com/663/663878.png

Mali princ, najpoznatija moderna bajka, novela Antoinea de Saint-Exupéryja, iz 1943. godine, proglašena je za knjigu stoljeća u Francuskoj, na današnji dan, 1999. godine. Prevedena je na preko 290 jezika i prodana u nevjerovatnih 80 miliona primjeraka.

Mali princ je priča o usamljenom dečaku čista srca koji je napustio  svoju malenu planetu i svog jedinog prijatelja, crvenu ružu, i krenuo na putovanje u namjeri da upozna druge svjetove. Na svom putovanju od planete do planete  mali  princ, susreće različite ljude koji su u jednom bili slični – svi su bili usamljeni, okupirani samim sobom. Zapanjila ga je besmislenost, besciljnost i beskorisnost njihova rada, velika uobraženost i potpuno odsustvo ljubavi i razumijevanja. Na svom putovanju Mali Princ je, upoznavajući druga bića, upoznavao i samog sebe i spoznao mnoge životne istine: o  ljubavi, prijateljstvu, pravim životnim vrijednostima bez kojih čovjek ne može da živi.

Ova alegorijska priča o teškom putu prijateljstva i ljubavi,  prožeta vedrinom i optimizmom,  je savremena bajka o  otuđenom svijetu. Pisac, skrivajući se iza dječaka zlatne kose, na kraju priče ostavlja nadu i vjeru da će se u moru umišljenih, pijanih, hladnih i sebičnih stanovnika ovog planeta naći oni koji će shvatiti žrtvu malog princa, te potražiti u sebi snage da krenu njegovim stopama – putem ljubavi i odgovornosti. Jer naposlijetku, čovjek je društveno biće; određuju ga ljubav, prijateljstvo i rad prožeti iskrenošću i istinom. Ako nam nešto od toga nedostaje, ili to ne pružamo drugima, nastaje jaz koji je teško premostiti.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
1 Komentar
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
HEKPCT
Gost
HEKPCT
4 godine prije

Bravo 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik