fbpx

Velika Biblija je „fotošopirana“ u 16. vijeku kako bi se udovoljilo Henryju VIII

Velika Biblija

Thomas Cromwell bio je glavni ministar engleskog kralja Henryja VIII, koji je bio ključna figura u reformaciji koja se dogodila u Engleskoj u 16. vijeku. Takođe je bio poznat po zanimljivim političkim trikovima tokom svog vremena na sudu, prije nego što je obezglavljen 1540. godine.

Kopijom Velike Biblije iz 16. vijeka koja je data Henryju VIII manipulisao je Tomas Cromwellom, tvrdi izraelski istraživač Eyal Poleg sa londonskog univerziteta Queen Mary.

Kraljevu ličnu kopiju Velike Biblije koja se od 17. vijeka čuva u biblioteci St. John’s College na Univerzitetu u Cambridgeu, pomoću digitalnog mikroskopa i tehnike rendgenskih zraka analizirali su Poleg i viša naučnica Paola Ricciardi pri čemu su zaključili da su u knjizi učinjene određene „manipulacije“.

“To je učinjeno tako profesionalno da su potrebni mikroskop i dobar izvor svjetlosti da bi se to vidjelo”, objasnio je Poleg.

“Ono što se dogodilo u 16. vijeku, na dvoru Henryja VIII, podsjeća na današnji Photoshop”, dodaje on.

Svete spise je dao engleskom vladaru, njegov bliski kraljevski savjetnik Thomas Cromwell, nakon što je Henry VIII raskinuo veze sa Katoličkom crkvom i osnovao Crkvu Engleske. Prvi prevod hebrejske Biblije, nazvan Velika Biblija, objavljen je 1539. godine, da bi se distribuirala crkvama širom zemlje i čitala tokom bogosluženja. Prema Pologu, „bilo je to prvi put da je svakoj crkvi u kraljevstvu poručeno da kupi Sveto pismo na engleskom jeziku“.

Cromwell je igrao veliku ulogu tokom procesa engleske reformacije, a takođe je ovjekovječen u jednoj od ilustracija štampanog spisa.

Međutim, napominje naučnik, možda je s vremenom postao oprezan zbog svog predstavljanja u knjizi. To se objašnjava činjenicom da postoje neke značajne razlike između njegovog prikaza u verziji Biblije koja se distribuira crkvama i one date kralju koja je štampana 1539. godine.

U originalnoj verziji, politički savjetnik je prikazan kao da daje kopije svete knjige običnom narodu, a mogao se plašiti da kralj to neće odobriti, napominje Poleg. Zbog toga je u verziji Svetog Pisma Henryju VIII, koja se čuva u biblioteci Univerziteta, slika iznova nacrtana kako bi se pokazalo da je Cromwell primio Bibliju od kralja.

„Cromwell je svojim oštrim političkim čulima promijenio sliku u cilju da udovolji Henryju VIII“, kaže Poleg. “Prepoznao je rizik sa kojim se suočio i kraljev nedostatak želje da podrži distribuciju Svetog Pisma jednostavnim ljudima.”

Druge manipulacije su, kako se izvještava, uključivale promjene u jednoj ilustraciji žene, navodno kako bi ona više ličila na Jane Seymour, “voljenu” ženu Henryja VIII, koja je umrla ubrzo nakon što je rodila sina kralja Edwarda VI.

“Pomoću napredne analize otkrili smo da je njena haljina obojena srebrnim prugama, a glava ukrašena zlatnim listom, što je na ilustraciji učinilo figuru istaknutijom “, kaže istoričarka, tvrdeći da je gesta očigledno napravljena u istu svrhu – da udovolji kralju.

Međutim, Henry VIII je zapravo povukao svoju podršku distribuciji Velike Biblije običnim ljudima i zapravo je usvojio zakone koji sprječavaju žene i ljude iz nižih klasa da je čitaju. Takođe je razočaran svojim najvišim ministrom Cromwellom, koji je proglašen izdajnikom nakon što se kralj oženio Anne of Cleves. Cromwell je obezglavljen 1540. godine, nakon manje od 10 godina na funkciji.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
31 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
9953
Gost
9953
8 mjeseci prije

Original falsifikata

Istrazuj
Gost
Istrazuj
8 mjeseci prije

Haha…
Da su kopali jos malo dublje – dosli bi vjerovatno do istih spoznaja kao i A. Fomenko. 🙂

Stara kuka
Gost
Stara kuka
8 mjeseci prije

Kakve gluposti ti “znanstvenici” drobe? “Fotošopirana”? Ta Biblija je tiskana u 7 izdanja i u svakom su bile unešene određene manje izmjene pa je i za pretpostaviti da će i izdanje namijenjeno kralju osobno biti kastomizirano. O Kakvom crnom mikroskopu i izvoru svjetlosti ovi dvoje “znanstvenika” trabunjaju. Jednostavno je za te izmijenjene stranice izrađena druga šablona i onda otiskano.

Najfascinantnije u cijeloj priči je ipak to na kakva sve velevažna “znanstvena otkrića” ti “znanstvenici” traće vrijeme i resurse koje netko drugi plaća. No, nema veze. Glavno je da im je “znanstveni rad” vjerojatno objavljen u nekom “uglednom” znanstvenom časopisu i da su im imena dospjela u medije.

Piretis
Member
Piretis
8 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

@guest_457703 – Interesantno kako neki “fotošopiranje” ilustracija poistovjećuju sa falsificiranjem. Bibliju je u XVI stoljeću bilo nemoguće falsificirati. Vulgata u to vrijeme ima iza sebe već skoro 1200 godina pa su izmjene na tekstu nemoguće, barem ne za stručnjake i poznavaoce latinskog. Najposlije Engleska već ima prijevod na engleski sa kraja XIV st. od John-a Wycliffe-a.

nekoime
Gost
nekoime
8 mjeseci prije

Da T-Rexa, osobno su solili primordijalnu juhu.

habanero
Gost
habanero
8 mjeseci prije

Ajmo logicno.koma, možete (možda) vi i bolje od ovog texta!

hhjkklhggf
Gost
hhjkklhggf
8 mjeseci prije

filipoviću ti ko vlaška mlada…ne piši o temama koje ne poznaješ…

Zvrk
Gost
Zvrk
8 mjeseci prije

fotošop u 16. vijeku?

lisac
Gost
lisac
8 mjeseci prije
Reply to  Zvrk

@Zvrk – tvoje stanje zove se funkcionalna nepismenost: znaš pisati i čitati ali potonje bez razumijevanja pročitanog.

Alex
Gost
Alex
8 mjeseci prije

Višestoljetna tradicija muljanja i falsificiranja…od Henryka VIII do Blaira…

piždro
Gost
piždro
8 mjeseci prije

Točno se vidi da se izvode završne pripreme za globalnu NWO religiju.. a sve ostalo će se proglasit falcifikatom i plagijatom…

Istrazuj
Gost
Istrazuj
8 mjeseci prije
Reply to  piždro

E …to je moguce pizdro 🙂
Ne bih se iznenadio da politicko zidovstvo – oliceno u satanistickom “mesijanskom” Habad Lubawitschu i uz Rotschildove pare (kao i pare onih nekoliko familija koje vode porijeklo iz institucije “dvorski zidov” – njamjeravaju ustoliciti “gospodara svijeta” najvjetovatnije u Jerusalemu.
“Svjetskog gospodara” (naravno zidova) koji ce biti “mesija” poput zlocinca Schnersona (mozda cak i proglase Schnersonovu reinkarnaciju)…
A ne bi me zacudilo da i genocid nad ljudskom rasom “gojimima” ne naprave u slavu tog zlobnog bica – kojeg su podmetnuki krscanima – a zovu ga YHWH.

piždro
Gost
piždro
8 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Istražuj religija je za velike populacije kao ustav za države.. a bez nove religije nema ni nove NWO konstitucije.. i tu je Marx u pravu, kad tvrdi da je religija OPIJUM za raju..
Znam, da chabadovci su zbilja kako u Rusiji tako i Usayi premoćni. Dakle, kad nešto zahtjevaju nema odgode i oprostite sad nemamo vremena itd. Navodno ‘šeširdžije’ mogu u svako vrijeme doći kako kod Putina tako i Trumpa i prijašnjih domaćina ovalnog ureda (imam par skinuti slika o njihovim upadima u ovalni ured kod amerskih presidenta i kod Putka) i to nenajavljeno, kad im se k..c digne.. Čitao sam imaju svoj ogranak i u lijepoj ‘našoj’.. gledam na YT i da su jezuiti strasno u zadnje vrjeme aktivni u stupanju u kontakt sa vanzemljaskim civilizacijama…Imaju najmocnije teleskope i observatorije.. Istrazuj pozeljno je pogledat YouTube intervjue Wofgang Eggerta kao : Okkulte Geopolitik-roten Faden der Geschichte | Wolfgang Eggert il Wolfgang Eggert Interview ” wei eine satanische Sekte Die Welt kapert”.. naravno i jos drugih intervjua pogotovo sa Michael Vogt ~ jer Eggert je neprikosnoveni tip i nezaobilazan na podrčju chabad grupe.. pozz

Crna Covidovca
Gost
Crna Covidovca
8 mjeseci prije
Reply to  piždro

Drug sve na njemackoj. Imal gdje prijevoda možda?

piždro
Gost
piždro
8 mjeseci prije
Reply to  Crna Covidovca

Prijevod sa yutube ide – otvoris neki account /registraciju /prijavu na youtube il još bolje na google da moš koristit sve google usluge. može I lažnjak a za lažnjak se raspitaj na internetu – otprilike samo napišeš kako: “how to make google fake accounts’ I upustva slušaš pa ako imas problema sa određenim stranim jezikom downloadaš google prevoditelji onda staviš kako lažni il pravi konto tj registraciju na googlu napraviš moš više konta imat kod googla.. I onda uz određene komande upute na yutube moš sve prevoditi na sve jezike cijelog svjeta! doduse ne bas skroz precizno al 80 – 90 % dosta da potpuno gledaš i moš razumjet sta te zanima film intervjui itd. na svom maternjem jeziku.. a opet se je najlakse raspitat kod nekog koga poznaješ a on poznaje malo bolje ove fore..

Istrazuj
Gost
Istrazuj
8 mjeseci prije
Reply to  piždro

Hvala pizdro,
Pogledacu sta kaze Eggert.
Uzgred, mislim da su “sesirdzije” pravi vlasnici MOSADa, pa time i tzv CIA i KGB….
Pored svega, vlasnici su i “stamparije” FED pa zato Trumpov zet kupuje zgradu na Menhettenu za 2 milijarde dolara – kao ja kad kupujem cigare. Naravno zgrada ima broj 666.
pozz

piždro
Gost
piždro
8 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Mozda i više pozz

Istrazuj
Gost
Istrazuj
8 mjeseci prije
Reply to  piždro

@guest_457852
Eggert – odlican!
Ne slazem se u potpunosti glede istorijske kronologije (dakle ovu jezuitsku ne priznajem) ali tip je dao masu poveznica i odlicno poznaje ove satanisticke (zidovske) sekte “sudnjeg dana” poput Habada.
Cak je i po njemu – Habad preuzeo cijelo zidovstvo – u zadnjih par desetljeca!
Habad Lubawitsch je i po njemu naravno – samo jedna satanisticka sekta u judaizmu, ali sekta koja vodi porijekli od Sabatai Zewi-ja.
To sam i sumnjao!
Sta vise Eggert tvrdi – da je familija Rotschild – direktno povezana sa Sabatai Zewi-jem tj sa tom satanistickom sektom, koja je evoluirala u Habad.
Time je prakticno jasno – da satanisti iz Habada – imaju neogranicen pristup parama, kojih je glavni “stampac” na Svijetu -upravo familija Rotschild i FED.
Time je jasno i prakticno PREIZIMANJE svih zidovskih zajednica Rusije i Svijeta – pod zajednicku kapu satanistickog Habada!
Danas je prakticno (sa Habadom kao kontrolorom i vlasnikom zidovskih zajednica) – sveukupno zidovstvo i ZVANICNO – postalo – satanizam!
Sve se uklapa poprilicno!
Cak i njegova prica o dönmeh (kripto-zidovima) “islamistima”!
Odlican.

piždro
Gost
piždro
8 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Istrazuj Eggert je veliki stručnjak na tom podrčju neovisno dal se sa svim slažeš il ne.. on je 20 i vise godina posvetio tom. Na njemčkom gov. podrčju no.1 toga faha, tražen i uvazeni expert. Pogledaj intervju isto kod legende Michaela Friedricha Vogt-a sa njim ~ alpenpanorama “querdenker ” Znaš, mi se zbog utjecaja naših misaoni struktura i dosad formiranih pogleda i mišljenja – nećemo nikad u potpunosti i 100 posto složit sa svakim, odeđenim ,datim.. Bože moj od krvi i mesa smo i svako je opet jedinka
za sebe i to je dobro tako… Imas free pdf isto od njega da skineš:(Erst Manhatten – Dann Berlin) … haha Zevi godina 1666 hehe
sve govori.. pa naravno da su preuzeli, …pozz

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Vijest da zet od Trumpa kupuje tu kuću s tim brojem stara je najmanje 4 godine…?!!

emitter
Gost
emitter
8 mjeseci prije
Reply to  piždro

pizdro

mozda to i nije tako lose, vrijeme je covjek shvati da je on sam svoj bog a boga mi i batina?

piždro
Gost
piždro
8 mjeseci prije
Reply to  emitter

sve sto vodi cjelokupmon oslobađanju kao i pojedinca – sam za… al ako bi to bilo jos jedan novi oglav i brnjica…? jer ovi dosadašnji religio sistemi su bili za manjinu profit a većini mentalni zatvori. uostalom indijske svete upanišade to i u ona vremena tvrde.. ‘gdje je ovaj svjet, ovaj kosmos bez Mene, moje prisutnosti’? – nigdje! niti postoji, dok sam ja u dubokom snu..

emitter
Gost
emitter
8 mjeseci prije
Reply to  piždro

pizdro
ponekad je tesko raspoznati san od jave a nije ni vazno, i jedno i drugo pripadaju tebi

sto se tice sam svoj bog i batina, evo, obzirom da se ne bojis njemackog slijedi ovu jednu od istina i mozda te odvede tamo gdje ne zelis, sta ces poslije uciniti ostaje samo tvoja odluka.

“Die innere Welt ist die Welt deiner Anforderungen, deiner Energien, deiner Struktur und deiner Möglichkeiten, die auf die äußere Welt treffen. Und die äußere Welt ist das Feld deiner Inkarnation. Dort bist du. Du musst beide weiterführen. Wie Novalis sagte: ‚Der Sitz der Seele ist dort, wo sich Innen- und Außenwelt treffen.”

Joseph Campbell

piždro
Gost
piždro
8 mjeseci prije
Reply to  emitter

hehe on je samo učio od oni koji znaju.. nista novo.. upoznaj malo upanišade – bar 10 glavnih… proslost, sadašnjost, budućnodt, vječnost.. novovjeki zapadni autori mudrijaš su samo dobri kopiranti..

emitter
Gost
emitter
8 mjeseci prije
Reply to  piždro

hm, polako, lijepo sam napisao: mozda te odvede?
znanje pripada svima, samo je pitanje tko sto zna?
proslost, sadasnjost, buducnost – bas i toga ima?
vjecnost, da, ali samo vjecnost jednog trenutka?

piždro
Gost
piždro
8 mjeseci prije
Reply to  emitter

‘polako, lijepo sam napisao’… sve si ti to lijepo napisao – evo čitat ću ga jedne prilike, a sad ti pročitaj katha upanišad, a i svati sta je umjetnik htjeo reći.. vrlo je kratka i poučna.. ugodan dan

emitter
Gost
emitter
8 mjeseci prije
Reply to  piždro

pizdro

ne ljuti se, evo nesto i od tvojih

Aus der Unwirklichkeit füre uns in die Wirklichkeit.
Aus der Dunkelheit füre uns ins Licht.
Von Tode führe uns zur Unsterblichkeit.

simpaticno, ali ne kaze nista kako postati svoj bog i batina?
MfG

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
8 mjeseci prije

I to bas Izraelac otkrije , oni su bas ljubitelji Biblije …

piždro
Gost
piždro
8 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

He he he oni su bogom dani za tabula raza hehehe jablane

Zvrk
Gost
Zvrk
8 mjeseci prije

tamo je mainstream

Milica
Gost
Milica
6 mjeseci prije

Bog ne bi dozvolio te izmene u Svojoj knjizi.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik