Gutenbergova Biblija – najstarija štampana knjiga u Evropi

gutenbergova biblija
7 komentara

Gutenbergova Biblija je prva štampana knjiga u Evropi. Štampana je na latinskom jeziku. Istorija beleži 180 primeraka, 45 primeraka na pergamentu i 135 na papiru.

Gutenbergova Biblija je prva štampana knjiga u Evropi. Johan Gutenberg (oko 1400 – 1468), pronalazač štamparske mašina sa pokretnim slovima, svoj trogodišnji rad je posvetio štampanju najznačajnije i najčitanije knjige, Biblije. Ova knjiga nije samo interesantna po tome što je prva u svetu štampana na ovaj način, već što ju je štampao čovek  za čiji se izum još i danas ne zna kako je precizno funkcionisao. Svaki detalj ovakvog štampanja do danas je ostao neotkriven u potpunosti.

Gutenbergova Biblija, ujedno nazvana i ”Biblija u 42 reda” predstavlja izuzetan poduhvat u istoriji štampane knjige. Za nju se vezuju mnogi opisi: prva štampana knjiga, najskuplja knjiga sveta, najčitanija knjiga srednjeg veka. Svi ovi podaci ukazuju na samo jedno – Gutenbergova Biblija će ostati zapamćena još mnogo vekova zbog svih svojih karakteristika i zanimljivosti.

Karakteristike knjige

Od 180 primeraka koliko je proizvedeno, 135 je bilo na papiru i 35 na pergamentu. Većina ovih Biblija sadržala je oko 1200 stranica.  Za proizvodnju jedne Biblije na pergamentu, stručnjaci procenjuju da je bilo potrebno 170 telećih koža.

Važnost ove knjige se sastoji u tome da pored toga što je štampana tehnikom pokretnih slova, sadržala je i ručni rad (iluminacije) što je čini unikatnom. Gutenbergova Biblija je štampana na latinskom jeziku, bazirana na tzv. vulgati, odnosno službenom latinskom prevodu Svetog Pisma sa hebrejskog i grčkog jezika.

Postoje dve verzije Biblije, ona od 42 reda i od 36 redova koje je Gutenberg štampao, ali kada se pomene sam termin Gutenbergova biblija, misli se isključivo na onu od 42 reda.  Naučnici polemišu koja je od ove dve knjige starija. Neki kažu da je ona od 36 redova, a neki pak da je starija i prva biblija ova od 42 reda a da se mlađa, ona od 36 redova, štampala samo za starijim oblikom slova.

Zanimljivosti

Do danas je preživelo samo 49 primeraka ove knjige. Otprilike polovina ovih svezaka nije potpuno. Među nepotpunim sveskama obično postoji samo jedan tom ili čak samo par sačuvanih stranica. Što se tiče Biblije na pergamentu, 2003. godine je postojalo 11 sačuvanih primeraka.

Tokom Drugog svetskog rata, Crvena Armija je iz Berlina zaplenila dve ove Biblije i odnela u SSSR. Pre tridesetak godina otkriveno je da se ta dva primerka nalaze u bibliotekama u Moskvi. Nemačka vlada je nekoliko puta pokušala agitovati da se ta dva ukradena primerka vrate. Ovaj pokušaj je bio bezuspešan zato što je 2009. godine agent ruske vlade ukrao jednu od opljačkanih Biblija i pokušao je prodati na crnom tržištu za čak million i po dolara. Ovaj agent je uhapšen, a ruska vlada je ponovo prisvojila knjigu.

Gutenbergova Biblija, kao najskuplja i najstarija knjiga, bila je često predmet krađe. Postoji slučaj iz 1969. kada je čovek po imenu Vido Aras pokušao ukrasti ove knjige iz jedne biblioteke na Harvardu. Dva sveska koje je uzeo, težili su čak 45 kg i to mu je otežalo beg iz biblioteke, te je uhvaćen. Pošto je, s tolikom težinom, pao u begu, kradljivac je slomio nogu a svesci su vraćeni u biblioteku sa minimalnim oštećenjima.

Poslednja prodaja kompletne Gutenbergove Biblije održana je 1978. godine i knjiga je prodata za čak 2,2 miliona dolara. Isti taj primerak je 1987. godine prodat na aukciji za 5,4 miliona dolara.

Stručnjaci procenjuju da bi danas jedna kompletna Gutenbergova Biblija mogla biti prodata za čak 35 miliona dolara.

Najviše Biblija poseduje Nemačka (14 tj. 12 u zemlji i 2 koju su ukrali Rusi). SAD poseduje 10 primeraka, Ujedinjeno Kraljevstvo 8 primeraka, a Španija i Vatikan po dva primerka, dok Austrija, Švajcarska i Portugalija poseduju po jedan primerak ovog kapitalnog dela.

biblijaGutenbergpergamentštamparska mašina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

Zato što ju je Gutenberg prvu TISKAO.
nisam očekivao ovakav članak iz kulture, pozitivno iznenađen

giordano bruno
5 godine prije

Neki su ukrali stampanu Bibliju, a neki su je dobili na poklon od Gutenberga, na primer Ujedinjeno Kraljevstvo 8 primeraka i USA 10 primeraka.
Kultura nas cini ljudima, inace bi bili PC – personal computers.

Perica
5 godine prije

Crkva se protivila…tu mašinu su proglašavali đavolom spravom! Kada pogledam današnje novinarstvo i šta nam rade moram priznati da su popovi tog vremena bili u pravu…pravi vizionari

Maja
5 godine prije

gutenberg je jos i imao srecu – dosta njih, koji su tu knjigu pokusali prevesti na svoje maternje jezike i pribliziti narodu, platili si glavom tu smjelost. najmanja knjiga na svijetu 4×3 cm u koznom povezu jest takodjer biblija. nadalje ima je i u velicinama od vise/manje od 3 mm, teski posao i trud. no najmanja b. na svijetu nalazi se u jeruzalemu, nano tehnologija, na hebrejskom, velicine mrvice secera, 0,04 mm2. za citanje treba povecanje od 10.000x.

Eugen
5 godine prije

…… 2 koju su ukrali Rusi !? Nije ukrali !!! A koliko blaga , bilo je ukradeno nemackima fasistima iz SSSR ???

Bosanac
5 godine prije

štampanje je rađeno pod palicom lorda Francisa Bacona. Inače, kruži podatak da je u odnosu na prethodnu Bibliju unijeto preko 39.000 grešaka

Mia
5 godine prije

Pa i saveznici su ukrali nisu sigurno kupili i dosli legalnim putem

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI