Muzički gigant zabrinut zbog hita koji je napravio AI

Muzika - Snimanje govora
23 komentara

Nakon što je pjesma sa glasovima repera Drakea i The Weeknda stvorena umjetnom inteligencijom postala viralna u ponedjeljak, najveća svjetska izdavačka kuća zatražila je obračun od streaming platformi.

Universal Music Group (UMG) sa sjedištem u Holandiji, koja predstavlja oba umjetnika, već je pokušala blokirati programe umjetne inteligencije da pristupe svom katalogu, ali izgleda da je to lakše reći nego učiniti.

Pjesma pod nazivom ‘srce na rukavu’ imala je više od 15 miliona puštanja na TikTok-u, 625.000 na Spotify-u i preko 230.000 na YouTube-u u samo nekoliko sati, prije nego što su platforme krenule da je uklone zbog kršenja autorskih prava.

Drake i The Weeknd predstavljaju Republic Records, podružnica UMG-a. Holandska etiketa najveća je na svijetu, s tržišnim udjelom većim od svih nezavisnih kompanija zajedno.

Nakon incidenta, UMG je izdao saopštenje u kojem insistira da AI generiše muziku iz kataloga njihovih umetnika „postavlja pitanje na kojoj strani istorije svi akteri u muzičkom ekosistemu žele da budu: na strani umetnika, fanova i ljudskog kreativnog izražavanja , ili na strani dubokih lažnjaka, prevare i uskraćivanja umjetnicima njihove dužne naknade.”

Platforme “imaju temeljnu zakonsku i etičku odgovornost da spriječe korištenje svojih usluga na načine koji štete umjetnicima”, dodaje se u etiketi.

Različiti AI programi su postali toliko napredni da su sada u stanju da repliciraju i muziku i glasove umetnika, ugrožavajući UMG-ov ogroman katalog vredan milijarde dolara. Ova etiketa smatra muziku generisanu veštačkom inteligencijom kao egzistencijalnu pretnju svom poslovnom modelu.

Ranije ovog mjeseca, UMG je poslao pismo platformama za striming kao što su Apple Music, Spotify i Pandora, tražeći od njih da blokiraju pristup AI katalogu. Kompanija ima “moralnu i komercijalnu odgovornost prema našim umjetnicima da rade na sprječavanju neovlaštenog korištenja njihove muzike”, rekao je portparol za CNN u utorak.

„Nisam siguran koliko će ovo biti efikasno jer će usluge veštačke inteligencije verovatno i dalje moći da pristupe materijalu zaštićenom autorskim pravima na ovaj ili onaj način“, rekao je Karl Fowlkes, advokat za zabavu i poslovanje u Njujorku, za CNN.

Fowlkes je tvrdio da bi vlada trebala “izričito zabraniti” AI kompanijama da koriste rad zaštićen autorskim pravima za obuku svojih modela. Autorska prava imaju za cilj da zaštite originalnu umjetnost, “a ne djela stvorena mašinama koje su koristile originalnu umjetnost za stvaranje novog djela”, rekao je.

Ured za autorska prava SAD-a izdao je nove smjernice u martu u kojima se navodi da će odlučivati ​​od slučaja do slučaja da li djelo koje je generirano umjetnom inteligencijom može biti zaštićeno autorskim pravima, objašnjavajući da to ovisi o tome da li je nešto samo “mehanička reprodukcija” ili rezultat autorova “vlastita originalna mentalna koncepcija, kojoj je [autor] dao vidljivi oblik.”

DJ i producent David Guetta demonstrirao je u februaru kako je bilo lako stvoriti novu muziku koristeći dva AI programa, ChatGPT za tekst i Uberduck za vokal. Nakon samo sat vremena, imao je rep pjesmu koja je zvučala kao Eminemovo djelo. Guetta ju je svirao na jednoj od svojih emisija, ali je rekao da je nikada neće komercijalno objaviti.

„To je etički problem koji treba da se reši jer mi zvuči suludo što danas mogu da kucam tekstove i zvučaće kao da to repuje Drake ili Eminem“, rekao je tada .

AIautorska pravaSADumjetna inteligencija
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
7 mjeseci prije

Jednog dana živu muziku nazivati će pokret otpora. Nakon toga povrtlare, vodoinstalatere…

tihobl
7 mjeseci prije

A ljudska prava VI?
A umjetnicke slobode?

Zasto imam utisak da je VI napravila pjesmu Slava Ukrajini da bi je pustali svi MSM?

Ivan Bgd
7 mjeseci prije

Svakako sam za zastitu intelektualne svojine, medjutim…
Ovo je tema koja ce da sluzi samo kao dimna zavesa, koska oko koje cemo da se glodjemo, dok neprimetno budemo gubili autorska prava na vlastito misljenje. Moci cemo da mislimo samo ono sto dozvoli Klaus Svab, ili cemo placati 4000 eura ako kazemo svoje misljenje! Naravno o tome nece brujati mediji, jer nije bitno kao kradja muzike!

Гавран
7 mjeseci prije

Upotreba bilo kakve inteligencije u komponovanju REP muzike smanjuje njen kvalitet i umetničku izražajnost.

alexosijek
7 mjeseci prije

Dobro, evo kako možeš napisati tekst da sve okrene naopako…Šta je onda sa hrpom DJ-eva koji godinama stvaraju svoja autorska djela koristeći glazbu (segmente) koja je već objavljena, neki u to ubace i svoje kompozicije?…Koja je razlika u tome što je već odavno, u stvari napravljeno?…Zato što je nešto nazvano AI?! – pa ja se sjećam kako su neki rezali dijelove onih kazeta što su išle u kazetofone, pa ih međusobno prelijepili kako bi pustili nešto “svoje”…jbt takav tehnološki napredak…lp

Emiliano Zapata
7 mjeseci prije

Zna li netko gdje se to moze poslusati i sam ocjenit jer ne mogu vjerovati da je ovo moguce!?

Ppp
7 mjeseci prije

Produkcija nikakva, nemaštovito i bezidejno. Tipičan proizvod umjetne inteligencije.

Max
7 mjeseci prije

taj ui je običan lopov.

NOME
7 mjeseci prije

…mislim da je AI već zavladao….sad se samo predstavlja malo po malo da se krdo ne uzbudi….ovakvu globalnu insinuaciju ljudi nisu u stanju provesti ….”veliki reset” će uspijeti jer je isključen ljudski faktor…..

tuf
7 mjeseci prije

Za oponašanje glazbenog izražaja Drake-a nije potrebna ni prirodna pa samim time ni umjetna inteligencija. Šalu na stranu, ovaj smjer nitko neće zaustaviti. Kako u glazbi tako i u video sadržajima – već postoji AI sustav koji generira unikatne epizode crtanih filmova prema korisničkim parametrima. Možete biti sigurni da će TikTok generacija pohrliti za konstantno novim generiranim sadržajima jer su tako odgojeni. Njihov osnovni modus operandi je: iz minute u minutu konzumirati novo, novo, novo. Kao što sada provode 16h dnevno na društvenim mrežama beskonačno se hraneći novim video klipovima ili gledajući nikada veću produkciju trećerazrednih serijala na Netflixu – oni zapravo jedva čekaju da mogu početi stvarati vlastite epizode i vlastite video klipove sa umjetnim (fotorealističnim) likovima uz par zadanih parametara (naravno uz već predefinirane sugestije, pa neće se valjda te lijene trutove zamarati prekomjernim tipkanjem od više rečenica). Nitko to neće zaustaviti. A ovisnost o virtualnim svjetovima nastaviti… Čitaj više »

Sv.Alemka
7 mjeseci prije

prosječan glupan se osjeća ugroženim od tkzv. umjetne inteligencije…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI