Napadi asteroida nisu kao na filmovima, svjetske bi se sile trebale pripremiti za udar

Asteroid Zemlja
12 komentara

Šef NASA-e upozorio je kako je prijetnja udara asteroida previše realna. Tijekom konferencije o pitanju planetarne obrane, pozvao je na financiranje radnih planova kako bi se zaustavilo ubojite asteroide od udara u SAD i ostatak Zemlje.

Jim Bridenstine bio je jedan od govornika na Konferenciji o planetarnoj obrani 2019. godine. Iznio je kritičnu potrebu da Sjedinjene Države razviju vjerodostojnu obranu protiv asteroida i drugih kozmičkih utjecaja.

Bez aktivnog planetarnog obrambenog sustava, incident meteora u Čeljabinskoj iz 2013. godine, mogao bi se ponoviti u budućnosti, potencijalno na američkom tlu.

Tijekom sastanka NASA, Federalna agencija za upravljanje u hitnim situacijama (FEMA) i druge organizacije složile su se održati planetarnu vježbu obrane. Razmatrali su potencijalne učinke asteroida dok se približavao Zemlji.

“Moramo biti sigurni da ljudi razumiju kako se ne radi o Hollywoodu, ne radi se o filmovima”, izjavio je Bridenstine. “Ovdje se radi o konačnoj zaštiti jedinog planeta za kojeg znamo da je jedini domaćin života, a to je planeta Zemlja.”

Šef NASA-e upozorava da bi se mogao odviti događaj kao onaj u Čeljabinsku

Tijekom konferencije, Bridenstine je ljudima prikazao spektar Čelijabinskog događaja. Razgovarao je o ozbiljnosti udara meteora i mogućnosti da se on dogodi iznad Sjedinjenih Država.

U veljači 2013., nebeski meteor prošao je kroz nebo iznad južnog Uralskog gorja. Detonirao je 22 km iznad Čelijabinska, u Rusiji, koja je kasnije doživjela drugu katastrofu.

Stručnjaci su izračunali da je zračna eksplozija bila 20 puta jača od atomske bombe koja je pala na Hiroshimu. Rezultirajući udarni val ozlijedio je više od 1.600 ruskih državljana i nanio značajnu štetu Čeljabinsku.

Tunguski događaj iz 1908. ostaje najveći zabilježeni meteorski napad, dok je događaj u Čeljabinsku stigao na drugo mjesto u pogledu snage.

Ranije studije predviđale su da se meteorni događaji poput Tunguska i Čeljabinska javljaju samo jednom u 60 godina. No, Bridenstine je istaknuo da su se dogodila tri takva incidenta u posljednjih 100 godina.

Prema procjeni Bridenstina, još jedan događaj na čeljabinskoj razini mogao bi se dogoditi tijekom života trenutne generacije ljudi. I dok su Čeljabinsk i Tunguska eksplodirali prije udara o tlo, sljedeći bi mogao doći do površine, uzrokujući još veću štetu.

“Volio bih vam reći da su ovi događaji izuzetno jedinstveni”, priznala je Bridenstine. “Ali nisu.”

Prva svjetska svemirska letjelica koja ima deflektor predviđena je za lansiranje 2021. godine

Bridenstine je naglasio kako je planetarna obrana jednako važna za NASA-u koliko i povratak na Mjesec i odlazak na Mars. Američka svemirska agencija razvijala je metodu za otkrivanje i praćenje 90 posto objekata u blizini zemaljske orbite.

Asteroidi i druge svemirske stijene u promjeru od najmanje 140 metara dovoljno su veliki da mogu stići do površine Zemlje. NASA im daje prioritet u svojoj potrazi za potencijalno smrtonosnim stijenama.

Kako bi spriječio ponavljanje Čelijabinska ili Tunguske, NASA je pokrenula misiju dvostrukog testiranja preusmjeravanja asteroida (DART). Planirano lansiranje iz zrakoplovne baze Vandenberg  je predviđeno za lipnj 2021., i trebao bi pokazati sposobnost odbijanja ubojitih asteroida od Zemlje.

DART je prva svemirska misija dizajnirana za odbacivanje asteroida. Zapravo se radi o kinetičkom udaraču koji će se pri velikoj brzini zabiti u metu.

Predviđeni cilj misije DART-a je Didymos. Koji orbitira oko Zemlje na udaljenosti od 11 milijuna kilometara, asteroid se prostire na 800 metara.

NASA se nada da će DART dati dovoljno kinetičke energije te utjecati na tok  Didymosa. Podaci će pomoći u razvijanju bolje letjelice za odbijanje asteroida.

asteroidiPlanetarna obrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
4 godine prije

Prijetnja je toliko realna da im je potrebno dodatnih par bilioncica i moci cete bezbrizno spavat…

DažBog
4 godine prije

Do tada ce im na vlast doci nekakav TrumpoNaut koji ce tada da reketari cijelu planetu a ne samo svoje NATO-ovce da daju 101%BDP za odbranu od asteroida koji ima iskazanu namjeru da udje u Kumovu Slamaricu za koju milijardu godina.
Na neplatise ce preusmjeravati odozgore sve sto bude zujalo kroz pomenutu slamaricu.
Nakon DemoKratije uvodit ce DemoPlatiju.
Svaka veza sa reketiranjem je (zlo)namjerna.

Majk Majers
4 godine prije

CO2, terorizam, svinjska gripa, SARS, Rusi, Kinezi, meteori, uskoro i vanzemaljci…

Lucija
4 godine prije

😊 Nek’ razvijaju tog…Darta (😁)
” Zapravo se radi o kinetičkom udaraču koji će se pri velikoj brzini zabiti u metu.”
Pa zar Rusi nemaju raketicu koja odgovara ovom opisu…? 😊

Pero
4 godine prije

Mirsad u akciji.
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Генерал Платов
4 godine prije

večina će past u rusiji

poydfvubadfsbviasdifvdsvoiuztrfdgcfhjgk
4 godine prije

Ovo psihološki pripremaju pučanstvo jer će udariti uskoro.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI