Pozivi američkoj vladi da ojača planetarnu odbranu usred prijetnje od Armagedona

Asteroid-NASA
24 komentara

Istorija naše planete već je vidjela razorne udare meteora, uključujući i onaj koji je pogodio Zemlju prije otprilike 66 miliona godina i za koji se vjeruje da je izbrisao dinosauruse. Brojni krateri na površini Zemlje nam govore da bi se takvi udari mogli desiti s vremena na vrijeme, što izaziva zabrinutost zbog nepredvidive štete.

Stručnjaci upozoravaju da i dalje postoji opasnost od opasnih sudara sa nebeskim tijelima, dok još uvijek nema zemlje ili agencije koja bi bila zadužena za borbu protiv te prijetnje, prenio je u subotu Politico.

Asteroidi se sudaraju sa Zemljom svakog dana, ali u većini slučajeva su mali i sagorijevaju u Zemljinoj atmosferi prije nego što stignu na njenu površinu. Prema NASA, mogućnost da veći asteroid udari u Zemlju dešava se „ jednom u milenijumu“. Ipak, to ne znači da se dva slična događaja ne mogu desiti čak i u istoj godini.

Do sada su proračuni pokazali da sadašnji vojni arsenal nacija nije u stanju da spriječi sudar sa većim asteroidom. Neki manji predmeti bi se mogli rasprsnuti ili napuknuti u fragmente, ali čak i ovi komadi bi izazvali znatnu štetu.

„Niko nije zadužen za ublažavanje posljedica“, rekao je bivši svemirski strateg Vazduhoplovstva Piter Gereson. „Kongres je donio zakon da Bijela kuća identifikuje ko bi trebalo da bude odgovoran, ali su četiri sljedeće administracije do sada odbacile njihov zahtjev.“

Senator Gary Peters (D-MI), član komiteta za oružane snage i trgovinu, takođe je rekao za Politico da je mogući udar asteroida među „jedinstvenim prijetnjama nacionalnoj bezbjednosti“, a američka vlada treba da učini više „da ojača savezne planetarne odbrambene napore“.

„Postoji tri miliona asteroida i mi nemamo blagog pojma gdje su, a oni lete oko nas“, rekla je Danica Remy, predsjednica Fondacije B612, koja gradi bazu podataka za praćenje objekata blizu Zemlje. „Jedva da smo zagrebali površinu“.

Chris Mattman, glavni službenik za tehnologiju i inovacije u NASA Laboratoriji za mlazni pogon, navodno je rekao za New York Post da bi svaki potencijalno opasan napad vjerovatno uključivao odgovor “cijelih vladinih napora”.

NASA je spremna da sprovede prvu testnu misiju planetarne odbrane

Naučnici se danas slažu da je najsigurniji način da se spriječi potencijalni Armagedon „nježno okrenuti” asteroid sa putanje ka Zemlji. Da bi ispitala efikasnost takve taktike i procijenila posljedice, takvu misiju, poznatu i kao DART (Double Asteroid Redirection Test), NASA je zakazala za 24. novembar.

Agencija je spremna da lansira raketu koja putuje brzinom od 16.000 milja na sat na asteroid Dimorphos, koji nije prijetnja Zemlji, ali je ipak „savršen poligon za testiranje da li je namjerno udaranje svemirske letjelice u asteroid efikasan način da se promijeni njegov kurs, ako u budućnosti bude otkriven asteroid koji ugrožava Zemlju”.

„Sistem Didimos je idealan kandidat za DART jer ne predstavlja stvarnu prijetnju Zemlji, a naučnici mogu da izmjere promjenu u orbiti Dimorfosa pomoću zemaljskih teleskopa“, saopštila je NASA.

Misija stvara pitanja ko treba da prati i reaguje na potencijalne prijetnje. Astronomi su naveli nekoliko asteroida koji predstavljaju najveću prijetnju, od kojih se najopasnijim do 2021. smatrao Apofis (2004 MN4), čiji je prečnik oko 325 metara. Do ove godine se vjerovalo da bi se mogao približiti Zemlji na udaljenost od oko 31.000 kilometara, ali su naučnici kasnije pregledali putanju asteroida i otkrili da je manje opasan.

Posmatranje je ključni element planetarne odbrane, ali praćenje nebeskih tijela kroz teleskop ograničava tačnost podataka. Druga opcija je da se asteroid označi svetionikom koji bi omogućio praćenje njegovog kursa. Japanska svemirska agencija je 2014. godine lansirala svemirski brod Hayabusa-2 u orbitu asteroida Ryugu, a dvije godine kasnije, SAD su lansirale automatsku međuplanetarnu stanicu OSIRIS-Rex u orbitu Bennu (1999 RK36), koja je sletjela na asteroid 2019.

U međuvremenu, drugi stručnjaci sugerišu da SAD ne bi trebalo da rade same na pitanju planetarne odbrane.

„To nije svemirska trka“, navodno je za Politico rekao Thomas Jones, planetarni naučnik i bivši astronaut. „Možemo da sastavimo međunarodni odgovor. To je način da se to uradi“.

Bez međunarodne saradnje doći će do „dezinformacija i rivaliteta i rasipanja resursa“, upozorio je Jones.

Namrata Goswami, autor knjige “Scramble for the Skies”, takođe je upozorio na potencijalnu trku u naoružanju u svemiru, rekavši da će “ako Kina iskoči ispred SAD u pogledu planetarne odbrane, to promijeniti igru”.

američka vladaArmagedonNASAPlanetarna obrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rudar
2 godine prije

Ništa od toga, USA se ne može obraniti od armagedona Antonija Faucija i njegove ekipe koji tiho rješavaju problem prekomjerne populacije USA. Kako bi rekli oni sa engleskog dvora, treba im nova krv koja im stiže iz južne amerike.
A jedan udar meteora ne bi bio loš ni za Klausa Schwaba, to bi bio pravi reset a ne njegove maštarije koje je usadio u tupaste glave polaznika njegovih predavanja u Davosu.

Mrčikola
2 godine prije

Subaru, javi se!.. postaje alarmantno…priprema se banda za opstrukciju velikog ufanja za klasno poravnanje. 😁

p.s. zazivam Subarua jer je situacija ozbiljna, inače bih samo zavapio vazelina” vazelinaaa!

Гавран
2 godine prije

U zemlji gde se ministarstvo napada zove ministarstvo odbrane ovo je preteća vest. Dakle odbrana od nebeskih tela će biti usmeravanje nebeskih tela na teritoriju malignih zemalja.

Prle
2 godine prije

Ovo nam je jedina nada u smislu pomoci sa strane. Sto se tice nas samih mozemo izvrsiti kolektivni harakiri jer smo kao masa nesposobni za bilo sto po pitanju rjesavanja stanja koje nam je nametnuto.

Žena
2 godine prije

Ako nešto radi savršeno i ideš ga mrdati ocekuj kaos….eto praše nebo i ikada to rade mi imamo klimatske promjene

Itd
2 godine prije

Mislim da bi bilo razumno i logicno da se uvede obvezno cijepivo protiv armgedona.

BanOvan
2 godine prije

A šta ako “Didi”-juporemete putanju iod bRezopasnog asteroida dobiju takav koji đe nakon izmjene putanje da spiči direkAt u Zemlju. Očito je da USrAnce sve više svrbi tamo gdje ne mogu da se počešu.
Bilo im je jednostavnije da pošalju Wilisa i raju da to srede očas posla.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Dok se vi tako plasite armagedona,svemira,meteora,oni vam ubrizgavaju otrov. O
nih pola milijarde koje ce si ostavit kao bazu rezervnih organa i kao igracke za sex ce moliti boga da nesto udari i skrati im muke robovanja…

BTK
2 godine prije

Gluposti, kao da smo u crtanom filmu iz holivuda. Ne dirati ništa niti pratiti kamo leti i hoće li put Zemlje. Samo traže način da dobiju hrpe novaca i pritom straše ljude da su mali slučajni mravi na slučajnom planetu. Koja umišljenost i taština, to dolazi od istih ovih kao elita koje umišljaju da treba rješavati pitanje stanovništva. Negdje treba postaviti granicu poslije koje se ne petlja u zakonitosti prirode i ne prilagođava ih se skučenim mozgicima tzv. elita koje umišljaju da su svemoćni i živjet ce vječno. Samo Hajduk zivi vječno!

Dupla Kamilica
2 godine prije

Protiv ovog pravog The Great Reseta nema odbrane.

tadija
2 godine prije

Sad će nam se prijetiti i asteroidima,e pa alal vera munevera.

hope
2 godine prije

iskreno se nadam da sto god nam doleti sa neba da nece fulat .

Gost
2 godine prije

Doslovce ste isti kao Index. Jos prije 2 godine sam najavio da ce novinarski clickbait sljam pocet uskoro kurit s asteroidima i klimatskim promjenama i privuci nam to na vrat. I evo vas.

Max
2 godine prije

Sredit će nas Fajzer prije asteroida.

Poznavalac prilika
2 godine prije

Nek pošalju Brucea Willisa gore. A Rusi će im valjda posuditi raketu.

Roccos
2 godine prije

Što ti je američka sujeta.Šta ima tamo neki asteroid masovno ubijati Zemljane,kad mi to već odavno uspješno radimo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI