NASA će finansirati vrhunsku tehnologiju koja bi omogućila susret sa asteroidima

NASA - asteroid
8 komentara

Koncept, koji je još u izradi, predlaže postavljanje stacionarnih mini satelita u orbitu koji bi koristili nagomilanu solarnu energiju da bi se potisnuli prema međuzvjezdanim posjetiocima (ISO) ukoliko ih vide.

NASA je odobrila finansiranje revolucionarne „dinamične orbitalne praćke“ koja ima za cilj da prati asteroide tako što im se jako približi, kao što su predložili istraživači sa Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT).

Projekat, koji pretpostavlja da bi mala flota statičkih satelita, parkirana u orbiti, slala male misije ka lutajućim međuzvjezdanim objektima primijetio je NASA-in inovativni napredni koncepti (NIAC) – odjeljenje koje se prevashodno fokusira na vrhunsku tehnologiju i tehnike istraživanja svemira.

Richard Linares, docent na MIT-ovom odjeljenju za vazduhoplovstvo i astronautiku i autor koncepta, rekao je da je trenutno istraživanje međuzvjezdanih posjetilaca prepun problema s obzirom na njihovu moguću veličinu i fizičke karakteristike: “Mnogo je osnovnih izazova sa posmatranjem međuzvjezdanih objekata sa Zemlje – oni su obično toliko mali da svjetlost sa Sunca treba da ih osvijetli na određeni način da bi ih naši teleskopi čak i uočili”, primijetio je, i naglasio da su trenutne pogonske tehnologije takođe „ograničavajući faktor“ koje ih sprječavaju da dovoljno brzo uđu u svemir.

Tim se nada da će minijaturni vještački sateliti, koristiti minijaturna solarna jedra za podešavanje svojih orbita i održavanje odgovarajućeg bliskog položaja koji će im omogućiti približavanje kometama i asteroidima i sprovođenje istraživanja.

Sateliti će biti raspoređeni i poslati u putanju objekata koji se približavaju u kratkom roku, nakon što potonji budu otkriveni sa najbolje postavljenim satelitom koji ima zadatak da stupi u kontakt sa nebeskim tijelima.

Svako solarno jedro akumuliraće energiju dovoljnu da satelit sleti na određeni predmet. Bez obzira da li ovaj koncept može dati rezultate, ne postavlja se pitanje naučne vrijednosti istraživanja ISO-a izbliza.

“Proučavanje krupnog plana međuzvjezdanog tijela preokrenulo bi naše razumijevanje formiranja i evolucije planeta”, prokomentarisao je član tima Benjamin Weiss sa Odjeljenja za nauke o zemlji, atmosferi i planeti na MIT, hvaleći priliku da se baci svjetlo na mogući kosmički prenos života.

“Prvi put smo mogli dobiti osjetljiva mjerenja masovnog sastava drugih solarnih sistema. Takođe bismo mogli da naučimo kako brzo i koliko često objekti prolaze između solarnih sistema, što će nam reći izvodljivost međuzvjezdanog prijenosa života”.

NIAC je za sada odobrio koncept prve faze, devetomjesečne studije da bi utvrdio njegovu opštu održivost. Ako se pokaže uspješnim, NIAC može odobriti naredne dvije faze, sa timom koji treba da iskoristi ovo dodatno vrijeme za dalji razvoj koncepta.

asteroidiNASAsatelit
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Iza_horizonta
3 godine prije

Zar nije bolje da su naučnici došli do zaključka da ne možemo nikako da zaustavimo asterioide i nam omoguće da se stalno plašimo oko toga 😁

Emiliano Zapata
3 godine prije

Po dobrom starom obicaju kad je u pitanju svemir:
Vjerojatno ce, mozda ce, trebali bi, ubuduce ce ,razmisljaju o, cini im se, izgleda kao, planiraju to, planiraju ono, mogli bi, uskoro ce itd itd…

Istrazuj
3 godine prije

Meni se licno cini, uz sav respekt na trudu novinara Logicno – da je pisati ovakve stvari o tzv “dostignucima” takodjer kabaline lazne naucne institucije NASA – poprilicno promasena stvar. Manje vise – svaka ova prica – nema nista drugo za cilj, nego odvlacenje paznje ljudkoj rasi. Apsolutno besmisleno trosenje novinarskih resursa – na ove bedastoce. U to sam apsolutno siguran. Imam dovoljno godina da to i vidim. Sa druge strane takodjer druga lazna nauka (inkvizicijska, kako je nazva hrabra Rimljanka) koju predstavljaju “renomirane institucije” i stozerasa na plati kod Kill Bila – cini sve da pripremi stanovnistvo Svijeta na masovnu vakcinaciju – prije KONACNOG RJESENJA. Upravo tako je Kill Bil nazvao njemu zeljeno i ekstremno financirano – vakcinisanje 7 milijardi ljudi! Nakon vakcinacije – smanjenje populacije – na 500 miliona ROBOVA koji ce sluziti “eliti” (kojoj Kill Bill i Melinda uz Rotschilda pripadaju)… Da ROBOVI ce takodjer sluziti i… Čitaj više »

The Who
3 godine prije

Dovoljno je reći NASA

EU dismr
3 godine prije

Bolje lovu usmjeriti na javne kuhinje i prihvatilišta. Nasa je oaza za propale stručnjake i uhljebe u usponu. Zapravo, amerima je sad najbitnije bavljenje asteroidima .. 🙂

Dejan
3 godine prije

mene čudi da se na ovoj temi o asteroidima subaru nije javio…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI