NASA predstavila novi sistem upozorenja na udare asteroida – 5 dana prije udara

Asteroid NASA izviđač
0
0

Veliki asteroidi su stvarna prijetnja planeti, naročito iz razloga što su tokom historije izazvali istrebljenje više životinjskih vrsta. Štaviše, nema garancije da jedan tako veliki asteroid ne putuje prema Zemlji i u ovom trenutku.

Naučnici ulažu mnogo napora u predviđanje udara asteroida i dokumentiraju one koji se primaknu Zemlji.

Američka svemirska agencija NASA je predstavila novi sistem upozorenja nazvan “Izviđač” (“Scout“) za borbu protiv asteroida. “Izviđač” je dizajniran tako da registruje asteroide koji se primiču Zemlji i čak 5 dana unaprijed može izdati upozorenje o približavajućem asteroidu.

Pronalazak i praćenje asteroida koji se primaknu Zemlji je velika briga za NASA-u. Ova agencija je zabilježila oko 15 hiljada asteroida koji su se primaknuli Zemlji. Istraživanja pokazuju da svakog dana otkriju pet novih, prema riječima jednog od astronauta Paula Chodasa.

“Objekti se mogu primaknuti Zemlji jako brzo nakon što budu otkriveni, nekad za jedan ili dva dana, a nekad i za samo nekoliko sati”, kazao je David Fanrocchia iz Laboratorije za letjelice na mlazni pogon pri NASA-i. Glavni cilj “Izviđača” je da ubrza proces potvrđivanja.

U tom smislu, upozorenje od pet dana unaprijed na udar manjih asteroida je veliki korak prema boljoj pripremljenosti.

Mnogi resursi bi se mogli mobilisati, važna infrastruktura zaštititi i zatvoriti nuklearne energetske centrale, ako bude potrebno. Pored svega toga, a što je najvažnije, stanovništvo bi moglo biti pravovremeno evakuisano iz područja očekivanog udara.

asteroidizviđačNASAscoutsustav upozoravanja
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI