Njemački čuvar podataka upozorava zvaničnike na korištenje WhatsApp-a

Whatsapp
9 komentara

Njemački povjerenik za zaštitu podataka Ulrich Kelber upozorio je savezne vlasti da ne koriste Facebook-ovu WhatsApp aplikaciju dok rade kod kuće tokom krize koronavirusa, u pismu koje je u nedjelju procurilo medije.

“Čak i u ovim teškim vremenima zaštitu podataka ne treba zanemariti. Iz tog razloga želim napomenuti da upotreba WhatsApp-a od strane savezne agencije ne dolazi u obzir”, rekao je Kelber u e-poruci koju je objavio njemački blog o digitalnim pravima, Netzpolitik.

Upozorio je da, iako Facebook ne može čitati šifrirane poruke, aplikacija mu pruža druge metapodatke poput IP adrese, lokacije i mobilnog operativnog sistema koji bi se mogli koristiti da spoje profil korisnika.

Njemačke vlasti koriste ovu aplikaciju da blagovremeno informišu građane o dezinformacijama i digitalnim prevarama. Kelber je rekao da je ovo dokazalo da je potrebno stvoriti pouzdanu informativnu službu koja će zadovoljiti stroga pravila zaštite podataka u zemlji.

WhatsApp Messenger je američka freeware, multi-platforma usluga za razmjenu poruka u vlasništvu Facebooka koja omogućava korisnicima slanje tekstualnih i glasovnih poruka, upućivanje govornih i video poziva, kao i dijeljenje slika, dokumenata, lokacija korisnika i drugih oblika medija.

njemačkaWhatsApp
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dopizdilomi
3 godine prije

Ne koristim whatsapp od kada ga je zuki kupio.

neznanje
3 godine prije

Urlich ne zna kako da ostane važan pa piše ono što je poznato da mogu sve komunikacijske aplikacije. U modi je pljuckanje po facebooku i googlu pa se i on pridružio, ali onako s visoka.

Bosanac
3 godine prije

Golubovi pismonose sa sifriranim porukama jos uvijek najpouzdaniji oblik komunikacije 🙂 ,,,mnogo nam je drustvo napredovalo zadnjih godina 🙂

Ante
3 godine prije

Indijci su Tik Tok aplikaciju masovno počeli deinstalirati sa svojih mobitela i davati joj negativnu ocjenu nakon što je neki indijski influencer tu aplikaciju loše okarakterizirao. Amerikanci ove Kineze stišću sa svih strana, najprije su im 5G mrežu napali, pa su im nametnuli sankcije, ova korona je stopirala trgovinu preko interneta. Kina se nalazi pod svojevrsnom američkom opsadom. Tu opsadu provode i sami korisnici na društvenim mrežama. Dok oni tako rade tu opsadu na njihovim kompjuterima mobitelima odjeći itd i dalje piše Made in Cina, ili prevedeno, napravljeno u Kini. Taj dio je najzanimljiviji, jer velike zapadne kompanije koje imaju svoje tvornice u Kini ne žele da se prestane kupovati roba proizvedena u Kini. Tako da je ta opsada Kine na ovaj način dvolična i beskorisna, ali ovi likovi sa društvenih mreža to ne žele razumjeti. Jer žele i dalje kupovati jeftinu robu iz Kine.

SamoPitam
3 godine prije

Evo ja pored Švabe ću reći da wapp svatko izbjegava ukoliko je moguće.

Piždro
3 godine prije

Ko hoce malo veci nivo sigurnosti i privatnost te kvalitete nek si instalira njem. Telegram ili svicarski Threema koji anonimizira komunikaciju nesto sitmo košta al se isplati a Telegram je dźaba…
a ne sve od tirana, sto ruše svaku privatnost i induvidualnost.. Samo ovčice uvjek vole kad nesto ima popularnost a “dzaba” i svjetske izvoznice privatnosti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI