Nomen est omen

Nomen est omen
2 komentara

Jedan prijatelj mi povremeno pošalje neke podatke vezane za NK Korpar iz mojih Grebnica jer zna da me to zanima. Ali ponekad ja na te podatke pogledam i iz drugog ugla.

Evo, na primjer, na ovoj tabeli sam vidio da je Korpar bio prvak i u prvom trenu to mi je privuklo pažnju. Ali kako dalje gledam tabelu, misli mi odvlače neki drugi detalji. Jedan od njih su imena klubova. Vidim da su tu imena: Madost, dva puta, Jedinstvo, dva puta, zatim Sloga i Bratstvo, sve imena koja govore o određenim vrijednostima u društvu koje su tada cijenjene ili se poručivalo da ih treba cijeniti. Od deset klubova čak šest ih ima ovakva imena, više od polovine. Dva imena, Korpar i Radnik, asociraju na radništvo – korpare, konkretno zanimanje, i radnike u cjelini. Dakle, rad je u to vrijeme također bio u sferi interesa. Ostaju nam još dva imena klubova: Zasavica, to je ujedno i krasno ime tog sela i mještani su po njemu tako nazvali i nogometni klub. Moglo bi se reći da je to neka zavičajna varijanta koja je bila prisutna u davanju imena klubovima. I na kraju nam ostaje još klub 25. maj iz Biberova Polja. Tog dana je bio zvanično praznik Dan mladosti, pa bismo na prvi pogled i njega mogli svrstati i kategoriju koju sam prvu naveo, ali ovo je ipak nešto drugo. Pošto je to rođendan tadašnjeg predsjednika Tita, ovo bi blo ime kluba koje se s pravom može smatrati političkim imenom.

Nasumce sam otvorio tabelu jedne lige danas, također iz Posavine, koja se dijelom preklapa s područjem već navedene lige, s namjerom da vidim sadašnja imena klubova. Vidim da su neki zadržali stara imena. Sloga, Mladost, Napredak… Neki su pravili korekcije, recimo dodavši ispred imena ono HAŠK, a neki su potpuno promijenili ime. Koliko se sjećam, klub iz Kostrča se zvao Partizan, sad se zove Kostrč; klub iz Oštre Luke se zvao Proleter, a sad se zove 19. srpanj po bici koja je značajna za ovo selo, a koja se vodila tog dana 1992. godine. Imena Dragovoljac i Frankopan su očito novijeg datuma, a ne znam jesu li ovi klubovi ranije postojali i kako su se zvali.

Naravno, ne trebamo pretjerivati u zaključivanju na temelju ovako površnog istraživanja na samo dva primjera, ali ne treba ni sasvim zanemariti ono što vidimo. A vidimo da u novijim imenima dolazi do skretanja u prioritetima društvenih pitanja. Nova imena su vezana više za događaje iz skore prošlosti nego ranija. Ne želim sada ocjenjivati koja je opcija bolja ili lošija, nije mi to namjera, nego samo želim reći kako se i iz nečega što nam se čini da nema baš nikave veze s nekom temom može dogoditi da u tome pronađemo značajnu vezu. Da iz nekih podataka koji govore o jednoj temi, izvučemo zaključke koji su vezani za potpuno drugo područje. A ako se to primijeti na primjeru sportskih klubova, kako je tek ova pojava izražena kod imena ulica, škola, kulturnih institucija…

Ime je znamen, ili Omen est nomen, kaže jedna izreka. Ali i razne skupine imena su znamen jednog vremena i ona o tom vremenu govore na razne načine, samo ih treba dobro proučiti i protumačiti.

imenaIvo Kobašklub
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
2 godine prije

Ovo mi je citav zivot sad promjenilo…

Plačko
2 godine prije

Hvala ti prijatelju, hvala od srca!! Ovako nešto pročitati o svome selu a nebiti ponosan: ,, to je nemoguće”!! Vratio si me u meni lijepe dane, na trenutak. Živ ti i zdrav bio!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI