Nove spoznaje o tamnoj tvari – možda je starija od Velikog praska

Ilustracija - svemir
21 komentar

Tamna tvar je naziv za materiju u svemiru koja ne emitira niti reflektira elektromagnetsko zračenje. Zbog toga se ne može vidjeti. Za njeno postojanje astronomi su doznali promatranjem njenog učinka na druge lakše uočljive objekte.  Iako je ova tvar i dalje  jedna velika nepoznanica za istraživače, oni pretpostavljaju kako ova tvar čini 80% svemira.

U nastojanju da saznaju što više o njoj, znanstvenici sa sveučilišta Johns Hopkins došli su do velikog otkrića, rezultati njihove studije pokazuju kako je tamna tvar možda postojala prije Velikog praska.

Studija je objavljena u časopisu  Physical Review Letters, a predstavlja novu ideju o tome kako se rodila tamna tvar i kako je poistovjetiti s astronomskim promatranjima.

“Studija je otkrila novu vezu između fizike i astronomije. Ako se tamna tvar sastoji od novih čestica nastalih prije Velikog praska, one utječu distribuciju galaksija na jedinstven način”, kaže Tommi Tenkanen, autor studije.

Iako se o njenom podrijetlu ne zna puno, astronomi tvrde da tamna tvar igra presudnu ulogu u stvaranju galaksija. Iako nije izravno promatrana, znanstvenici znaju da tamna tvar postoji zbog njenih gravitacijskih utjecaja, odnosno prema načinu na koji se vidljiva tvar kreće i distribuira u prostoru.

Dugo su istraživači vjerovali da tamna tvar mora biti ostatak iz Velikog praska, a dugo su i tražili ovu vrstu tamne tvari, do sada su sve eksperimentalne pretrage bile neuspješne.

U studiji je korišten novi jednostavni matematički okvir, koji je pokazao da je tamna tvar možda nastala prije Velikog praska, tijekom ere poznate kao kozmička inflacija kada se prostor veoma brzo širio.

“Ne znamo što je točno tamna tvar, ali ako to ima ikakve veze s bilo kojom skalarnom česticom, možda je starija od Velikog praska. S predloženim matematičkim scenarijem, ne moramo pretpostavljati nove vrste interakcija između vidljive i tamne tvari izvan gravitacije, za koju već znamo da postoji “, objašnjava Tenkanen.

Iako ideja da je tamna tvar postojala prije Velikog praska nije nova, drugi teoretičari nisu uspjeli doći do izračuna koji bi podržali tu ideju. Nova studija pokazuje kako su istraživači uvijek previdjeli najjednostavniji mogući matematički scenarij porijekla tamne materije.

“Iako je ova vrsta tamne materije previše neuhvatljiva da bi se mogla naći u eksperimentima s česticama, možemo otkriti njezinu prisutnost u astronomskim promatranjima. Uskoro ćemo saznati više o podrijetlu tamne materije kada se pokrene satelit Euclid 2022. Bit će uzbudljivo vidjeti što će otkriti o tamnoj tvari i može li se njezin nalaz upotrijebiti kako bi zavirili u vremena prije Velikog praska.”

Iako vam se ovakve studije čine previše eksperimentalnim, zapravo ova otkrića su jako važna kako bismo spoznali tajne svemira. Ako tamna tvar čini, kako astronomi pretpostavljaju 80% svemira onda je svako novo otkriće o tome veliko.

SvemirTamna tvar
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hmmm da
4 godine prije

Sunce vam žarko, uteklo mi malo i u mudante.

Iza_horizonta
4 godine prije

Interesatno je da je svaki prikaz crne rupe koji mozemo naći na internetu u stvari grafički prikaz.
Skoro se pojavila neka fotografija koja na sve liči osim na crnu rupu.
Zašto li je to tako? Trebalo bi da je jednostavno priložiti fotografiju tamnog prostora okruženog zvijezdama? Posebno ako se uzme “činjenica” da takvi objekti imaju prečnik koji se mjeri hiljadama svjetlosnih godina.

Sion
4 godine prije

Naposljetku će svaki jezik priznati da postoji Bog, da je on tvorac svega, i da se sve drži u njemu, po njemu i za njega. Jer je uistinu, sve vidljivo i nevidljivo, stvoreno u Isusu, po Isusu i za Isusa. Poslanica Kološanima 1,15-17

Zorule
4 godine prije

Kad vec objavljujete clanke iz astrofizike, ne bi bilo na odmet objaviti bar jedan o Electric Universe teoriji, koja opovrgava postojanje tamne materije. Naime razlog uvedjenja tamne materije u jednadzbu je posljedica sadasnje teorije svemira koja se bazira iskljucivo na gravitacijskoj sili. EU teorija smatra da je tu osnovna greska te da gravitacijska sila nije jedina sila koja oblikuje poznati svemir te da uz nju djeluje i elektricna sila koja u biti nadopunjuje ono sto fali u mainstream teoriji svemira sto pokusava pokrpati tamnom materijom.

Rus
4 godine prije

To je Nikola Tesla zvao Etar, a naziva se još i Bog

Aragorn
4 godine prije

svemir…tema uvezi koje svi misle da nesto znadu,ali u biti,nitko nista nema pojma…cijelo nase “svemirsko” znanje se temelji na pretpostavkama,od nastanka zemlje pa do dan danas…cak,sto je najveca ironija,ni zemlje nije istrazeno 30%,al bitno da svakih par decenija nas neki novi astrofizicar uvjeri u nesto novo o svemiru…

U prolazu
4 godine prije

Ovako piše: “Bit će uzbudljivo vidjeti što će otkriti o tamnoj tvari i može li se njezin nalaz upotrijebiti kako bi zavirili u vremena prije Velikog praska.” Jao, jao, jao, pa zar ima vremena prije velikog praska, i nije li od velikog praska sve počelo i sve nastalo, a sad najednom tamna stvar postojala prije velikog praska ? Izgleda da se tu natuca gore nego kod stare babe gatare, jednostavno, bog se igra sa sitnim mravima koji pokušavaju da otkriju božje mehanizme. Bože pomozi !!

Weteran
4 godine prije

Sve što postoji, stvorila je Viša Sila .
Gospod Bog !
Ljudi , vremenom, otkrivaju pojedine elementa Božijeg dela.

Filmijada.com
4 godine prije

Ako je nastala za vrijeme velikog praska, kako može biti starija. A zar ona nije veliki prasak….

Nacrtani
4 godine prije

Da, da….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI