fbpx

NOVO LUDILO – Muške životinje pretjerano su zastupljene u prirodnim muzejima, što je loše za klimatske promijene, tvrde “znanstvenici”

U muzejima nema dovoljno ženki

Jesu li se seksistički stereotipi infiltrirali u prirodne muzeje? Mužijaci ptica i sisara pretjerano su zastupljeni u muzejskim kolekcijama, pokazala je studija objavljena u srijedu (23. listopada) u Proceedings of Royal Society B. Neravnoteža koja bi vjerojatno mogla pokvariti dosadašnje znanstvene radove. Istraživači su analizirali gotovo 2,5 milijuna uzoraka ptica i sisavaca koje su od 18. stoljeća sakupljali muzeji u Londonu, Parizu, New Yorku, Washingtonu i Chicagu.

“Zanimaju nas spolne pristranosti u znanstvenoj zajednici, gdje postoji, primjerice, prekomjerna zastupljenost istraživača bijelih muškaraca” na odgovornim pozicijama, objašnjava za AFP Natalie Cooper, istraživač u Prirodoslovnom muzeju u Londonu i glavni autor studije . “Zanimalo nas je li ta muška pristranost pronađena u muzejskim zbirkama”, nastavlja ona.

Mužjake je lakše loviti i uhvatiti u zamke

U prosjeku 40% ptica i 48% sisavaca su ženke. Ovaj postotak varira ovisno o razvrstavanju. Osobito je slab u mnogim slučajevima kao neke vrapčanke (9,7% ženki), crni muhari (11,5%), šišmiši (9,9%) … Drugi primjer: manje od 40 % artiodaktila (obitelj kopitara) su ženke, dok ih je većina u divljim populacijama.

Te su nesrazmjerice dijelom rezultat namjernog odabira u vrijeme lova. Kod nekih vrsta mužjaci su vidljivija meta. Veći su, nose šarenije ukrase (poput rajske ptice) imaju istaknutije atribute (rogovi)… Ali izbor može biti “slučajan”, ako se životinje love putem zamki. Tada je teško razlikovati dva spola ili jednostavno kad je muška populacija veća. U ptica se mužijaci više hvataju za mreže jer izlaze vani privučeni zovom drugih mužjaka kako bi odbranili svoj teritorij, dok ženke ne reagiraju na ove pozive”, tvrdi Natalie Cooper.

“Ignorirajući ženke, nemamo cjelovitu sliku o životu, ali ključno je između ostalog predvidjeti kako bi veličina tijela mogla odgovoriti na klimatske promjene”, rekla je Natalie Cooper. Za autore studije, muzejski stručnjaci moraju “postati svjesni” tih stereotipa i u budućnosti se moraju odlučiti za uravnoteženiji pristup, kako bi poboljšali pouzdanost istraživanja i znanje o biološkoj raznolikosti.

“Pogledajte kako se ženke smatraju čednim, podložne mužjacima, bez kontrole nad parenjima”, tvrdi ona. “To odražava rodne stereotipe ljudi iz devetnaestog stoljeća, a ne stvarnost u prirodi”, kaže Natalie Cooper. U to vrijeme odgovorni za muzejske zbirke bili su “uglavnom muškarci”. Ako se sociologija otada promijenila, “to se nije odrazilo u zbirkama”, žali se ona.

Redakcija Logično se još smije, iako je za došlo vrijeme za plakanje. Dok neki nemaju za kruha, indoktrinirani lumeni troše novac na slične studije. Šteta što “znanstvenik” Natalie Cooper nije spomenula pčele gdje ženke dominiraju, a mužijaci pate. Nastavak ostavljamo našim komentatorima.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
mars
Gost
mars
1 godina prije

Ma sta pcele postovana redakcijo! Bogomoljke! Ako kod pcela i pate, u svijetu bogomoljki bivaju pojedeni od strane zenke odmah poslije ljubavnog akta, i to bez obzira kako kvalitetno obavili “posao”!

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

..e.jbg, ovo je takvo ludilo da jos smisljam komentar…al” stize…

Zivotinje jadne
Gost
Zivotinje jadne
1 godina prije

Pa…. obicno za uzorkr zivotinja ne hvataju zenke, posto time vise ugrozavaju vrstu.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Ne napaljuju me više vijesti kako su neki znanstvenici potrošili novac za mlacenje prazne slame i to otkad su prije desetak godina tvrdili kako je slanina štetna pa onda nedavno došli do zaključka kako je ipak jako zdrava i dapače potrebna organizmu.
A sjetimo se onih ludosti kada su tvrdili da svatko treba popiti 4-5 litara vode dnevno.
Da ne spominjemo nedavno mudroslovlje da treba izbjegavati mlijeko jer da ono izaziva manjak kalcija.

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije

Glupani su nevjerovatno inventivni! Povijest je puna primjera, današnjica također, ni budučnost im neće izmaći…

Nik
Gost
Nik
1 godina prije

Pitam ja dragu sta misli opcenito o ovoj temi a ona meni ne budi glup ko ce da me vuce za kosu kada smo u krevetu….da ne bude zabune nisam zatucan i za nju bi sve napravio kao i sto radim..ali brate mili ovim zenama ocito nesto fali….

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije

Gora od obične budale može biti samo školovana budala … (zašto me ne čudi što je taj “znanstvenik” – žena ?)
…a kolaps razuma se sa zapada širi i na hrvatsku, što vidim u zaoštravanju zakona protiv muškaraca i sve većim pravima žena koja im omogućuju razne zloupotrebe na štetu muškaraca.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Glupaca nije skuzila da je vise muzjaka u muzejima zbog ljepote. Pogledaj fazana i pauna, a pogledaj im zenke – sve iste smedjo-sive i neupadljive. Neces natrpati muzej istim pticama razlicite velicine.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije

tihobl
Da, točno tako! … vjerojatno se nije nikad ni zapitala zašto je večina raznih vrsta mužjaka obdarena raznim “ukrasima” koji privlače pažnju i za nas ljude izgledaju lijepi. Zadaća mužjaka nije samo da oplodi ženku, već i da proslijedi kvalitetan gen na potomstvo i zaštiti ženku dok leži na jajima ili ima mlade u ranoj fazi. Naprimjer, fazan svojim glasanjem, šarenim perjem, udaranjem krilima, privlači pozornost uljeza dok ženka leži na jajima. Slavujev, ili kosov virtuozni pjev, nije da ugodi našem uhu, već da svojim glasanjem svrati pozornost na sebe i odvuče predatora dalje od ženke na jajima, rogovi kod životinja nisu za ukras na zidu nekog lovca, već da sa njima izbori pravo na parenje, i što su veći, jači zdraviji, to je veća mogućnost da i njegovi potomci budu takvi …

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije

Evo, samo mala korekcija. Ne piše se ‘mužijaci’ nego ‘mužjaci’. Inače je tekst dobar.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Pa, tko je ovdje vise, lud? Ima vise prepariranih muzjaka nego zenki kod ptica? I to u odnosu cca 60%-40%? Pa, to je, stvarno, kako bi rekli u USA ‘game changer’ informacija! Ne znam za vas, ali ja veceras, necu mirno spavati. Mozda, oko 2 u noci odem uhvatiti par galebova, koji stalno krice oko mog kvarta, prepairam ih, da bi smanjio taj sramotan odnos.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Misliš galebica? Nemoj se zahebavati s time.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Previše je muških mumija u Egiptu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
13
0
()
x