NOVO LUDILO – Muške životinje pretjerano su zastupljene u prirodnim muzejima, što je loše za klimatske promijene, tvrde “znanstvenici”

U muzejima nema dovoljno ženki

Jesu li se seksistički stereotipi infiltrirali u prirodne muzeje? Mužijaci ptica i sisara pretjerano su zastupljeni u muzejskim kolekcijama, pokazala je studija objavljena u srijedu (23. listopada) u Proceedings of Royal Society B. Neravnoteža koja bi vjerojatno mogla pokvariti dosadašnje znanstvene radove. Istraživači su analizirali gotovo 2,5 milijuna uzoraka ptica i sisavaca koje su od 18. stoljeća sakupljali muzeji u Londonu, Parizu, New Yorku, Washingtonu i Chicagu.

“Zanimaju nas spolne pristranosti u znanstvenoj zajednici, gdje postoji, primjerice, prekomjerna zastupljenost istraživača bijelih muškaraca” na odgovornim pozicijama, objašnjava za AFP Natalie Cooper, istraživač u Prirodoslovnom muzeju u Londonu i glavni autor studije . “Zanimalo nas je li ta muška pristranost pronađena u muzejskim zbirkama”, nastavlja ona.

Mužjake je lakše loviti i uhvatiti u zamke

U prosjeku 40% ptica i 48% sisavaca su ženke. Ovaj postotak varira ovisno o razvrstavanju. Osobito je slab u mnogim slučajevima kao neke vrapčanke (9,7% ženki), crni muhari (11,5%), šišmiši (9,9%) … Drugi primjer: manje od 40 % artiodaktila (obitelj kopitara) su ženke, dok ih je većina u divljim populacijama.

Te su nesrazmjerice dijelom rezultat namjernog odabira u vrijeme lova. Kod nekih vrsta mužjaci su vidljivija meta. Veći su, nose šarenije ukrase (poput rajske ptice) imaju istaknutije atribute (rogovi)… Ali izbor može biti “slučajan”, ako se životinje love putem zamki. Tada je teško razlikovati dva spola ili jednostavno kad je muška populacija veća. U ptica se mužijaci više hvataju za mreže jer izlaze vani privučeni zovom drugih mužjaka kako bi odbranili svoj teritorij, dok ženke ne reagiraju na ove pozive”, tvrdi Natalie Cooper.

“Ignorirajući ženke, nemamo cjelovitu sliku o životu, ali ključno je između ostalog predvidjeti kako bi veličina tijela mogla odgovoriti na klimatske promjene”, rekla je Natalie Cooper. Za autore studije, muzejski stručnjaci moraju “postati svjesni” tih stereotipa i u budućnosti se moraju odlučiti za uravnoteženiji pristup, kako bi poboljšali pouzdanost istraživanja i znanje o biološkoj raznolikosti.

“Pogledajte kako se ženke smatraju čednim, podložne mužjacima, bez kontrole nad parenjima”, tvrdi ona. “To odražava rodne stereotipe ljudi iz devetnaestog stoljeća, a ne stvarnost u prirodi”, kaže Natalie Cooper. U to vrijeme odgovorni za muzejske zbirke bili su “uglavnom muškarci”. Ako se sociologija otada promijenila, “to se nije odrazilo u zbirkama”, žali se ona.

Redakcija Logično se još smije, iako je za došlo vrijeme za plakanje. Dok neki nemaju za kruha, indoktrinirani lumeni troše novac na slične studije. Šteta što “znanstvenik” Natalie Cooper nije spomenula pčele gdje ženke dominiraju, a mužijaci pate. Nastavak ostavljamo našim komentatorima.

Muzejirodna ravnopravnost
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
4 godine prije

Ma sta pcele postovana redakcijo! Bogomoljke! Ako kod pcela i pate, u svijetu bogomoljki bivaju pojedeni od strane zenke odmah poslije ljubavnog akta, i to bez obzira kako kvalitetno obavili “posao”!

politicki nekorektan
4 godine prije

..e.jbg, ovo je takvo ludilo da jos smisljam komentar…al” stize…

Zivotinje jadne
4 godine prije

Pa…. obicno za uzorkr zivotinja ne hvataju zenke, posto time vise ugrozavaju vrstu.

Brave new world
4 godine prije

Ne napaljuju me više vijesti kako su neki znanstvenici potrošili novac za mlacenje prazne slame i to otkad su prije desetak godina tvrdili kako je slanina štetna pa onda nedavno došli do zaključka kako je ipak jako zdrava i dapače potrebna organizmu.
A sjetimo se onih ludosti kada su tvrdili da svatko treba popiti 4-5 litara vode dnevno.
Da ne spominjemo nedavno mudroslovlje da treba izbjegavati mlijeko jer da ono izaziva manjak kalcija.

Jomla
4 godine prije

Glupani su nevjerovatno inventivni! Povijest je puna primjera, današnjica također, ni budučnost im neće izmaći…

Nik
4 godine prije

Pitam ja dragu sta misli opcenito o ovoj temi a ona meni ne budi glup ko ce da me vuce za kosu kada smo u krevetu….da ne bude zabune nisam zatucan i za nju bi sve napravio kao i sto radim..ali brate mili ovim zenama ocito nesto fali….

nepoželjni
4 godine prije

Gora od obične budale može biti samo školovana budala … (zašto me ne čudi što je taj “znanstvenik” – žena ?)
…a kolaps razuma se sa zapada širi i na hrvatsku, što vidim u zaoštravanju zakona protiv muškaraca i sve većim pravima žena koja im omogućuju razne zloupotrebe na štetu muškaraca.

RoPe
4 godine prije

Evo, samo mala korekcija. Ne piše se ‘mužijaci’ nego ‘mužjaci’. Inače je tekst dobar.

nessy
4 godine prije

Pa, tko je ovdje vise, lud? Ima vise prepariranih muzjaka nego zenki kod ptica? I to u odnosu cca 60%-40%? Pa, to je, stvarno, kako bi rekli u USA ‘game changer’ informacija! Ne znam za vas, ali ja veceras, necu mirno spavati. Mozda, oko 2 u noci odem uhvatiti par galebova, koji stalno krice oko mog kvarta, prepairam ih, da bi smanjio taj sramotan odnos.

Tbilisi
4 godine prije

Previše je muških mumija u Egiptu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI