”Trebalo bi nam biti dopušteno da kažemo ono što želimo”: Idris Elba oštro osudio cenzuriranje filmova i televizijskog materijala zbog uvredljivih sadržaja

Idriz Elba
19 komentara

Lutherova zvijezda Idris Elba suprotstavila se postupcima za cenzuriranje prošlih filmova i televizijskih emisija rekavši kako vjeruje u “slobodu govora” te da je protiv cenzure kao načina zaštite publike.

“Stvar u vezi sa slobodom govora je u tome što ona nije prikladna za sve”, rekao je Elba za časopis Radio Times, kao odgovor na pitanje o nedavnom uklanjanju određenih emisija ili epizoda navedenih emisija, koje se smatraju rasno neosjetljivima.

“Kako biste se rugali istini, morate najprije znati istinu. No cenzuriranje rasističkih tema unutar emisije, njihovo povlačenje… Mislim da bi gledatelji trebali znati da su ljudi pravili takve stvari”, rekao je glumac, tvrdeći da su već uspostavljeni sustavi ocjenjivanja trebali biti dovoljni da publika” zna u što se upustila “.

Elba je nastavio s tvrdnjom da pripovjedači trebaju imati pravo “reći ono što žele reći”, bez straha da će biti cenzurirani.

“Ne vjerujem u cenzuru. Smatram da bi nam trebalo dopustiti da kažemo ono što želimo reći. Jer, na kraju krajeva, mi smo kreatori priče”, izjavila je zvijezda Thora.

Iako su filmovi poput “Gone with Wind” dobili oznake upozorenja i premda su epizode brojnih televizijskih emisija povučene ili cenzurirane sa streaming usluga zbog rasnog materijala koji izaziva bijes, glavni umjetnici relativno su tihi po pitanju izražavanja mišljenja o toj temi.

Neki su čak naizgled podržali trend cenzure, poput Tine Fey, koja je zatražila da se epizode njezine hit serije „30 Rock“ povuku jer su uključivale upotrebu crne plohe. Ispričala se i za prošli rad.

Druge serije poput “It Is Always Sunnyin Philadelphia” i “The Golden Girls” također su sadržavale epizode sa spornim sadržajem koje su povučene sa streaming usluga, premda su kritičari tvrdili da mnogi od primjera za koje se navode da su satirični, zapravo sadrže uvredljive stvari.

Brojni umjetnici u posljednjim tjednima izgubili su svoj posao zbog djelovanja aktivista koje je bilo usmjereno protiv njih. Jedan od njih je i Mike Henry, koji je odstupio od uloge davanja glasa Clevelanda Browna u animiranom filmu ”Family Guy”. Henry je godinama davao glas u toj seriji, ali odlučio je odstupiti zato što su aktivisti pokreta ”Crni život vrijedi” izrazili oštro protivljenje tomu što on (bijeli glumac) svoj glas daje crnom liku u filmu.

Trend novonastale ”kulture poništavanja” posljednjih su mjeseci uglavnom kritizirali konzervativni stručnjaci, no Elba je daleko od desničarskog razmišljanja. Glumac je pristalica pokreta ”Crni život vrijedi” i otvoreno je govorio o suočavanju s rasizmom, još otkako je bio dijete u Britaniji, ali i sada kao jedan od glumaca Hollywooda.

„Uspjeh nije za mene poništio rasizam. Pitati me o rasizmu je kao da me pitate koliko dugo dišem”, rekao je Elba.

Black Lives Matterrodna ravnopravnostSAD protesti
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Planet zemlja
3 godine prije

Jedini koji otvoreno govori o ovim temama u americkom mainstreamu(mozda je zato i najgledaniji u povijesti kabelske Tv)je Tucker carlson.koga detaljnije zanimaju te teme,preporučujem njega.kada takav medijski igrač kaze kako je korumpirana cijela Americka elita..valjda Ce se održati.

puki
3 godine prije

bas mi je upalo u oci silni upliv tzv. politicke korektnosti i svekolike propagande u americkim tzv. obiteljskim serijama… ako usporedimo nekadasnje popularne obiteljske serije kao Obiteljske veze (rane 80-te, prva uloga Michaela j. Foxa), Alf (kasnih 80-ih), Sam svoj masjtor (1991-99) i nek druge, sa danasnjim obiteljskim i uopce drugim komicnim serijama, tzv. sitcomima. Nekadasnje serije su bile relativno normalne, i u njiima se prikazavala svakodnevnica obicnih normalnih obitelji… Naprimjer, u seriji Sam svoj majstor, sjecam se, nekoliko puta, bilo je scena, u kojima se jedan od djecaka- sinova Tima Taylora, kaze da ne zelio nesto obuci, jer takvo nesto nosaaju samo , oni koji su”fag”. Podrugljiva rijec u SAD-u za gejeve, kao kod nas peder… Pod pojmom “fag”, posebno se misli na one upadljivo zenskaste i nasminkane gejeve. Ta se rijec ranije normalno upotrebljavala u svakodnevnom govoru u SAD-u, danas je totalno zabranjena i ako je netko izrekne… Čitaj više »

puki
3 godine prije

neki glumac, koji govori lik indijca,sa smijesnim indijskim akcentom u crtanoj seriji, da li je to Family Guy ili Simpsons (ne znam jer ne pratim te serije), takodjer je dobio otkaz, jer eto kao bijeli glumac se ne smije rugati na racun indijaca, odnosno kako indijci govore engleski sa tipicim smijesnim akcentom..

Filip
3 godine prije

Drago mi je da je Idris Elba stao u obranu slobode govora iako mislim da je iskorišten od rasističke organizacije BLM. Kao što ima bijelih rasista ima ih crnih i žutih. Istina da je bijeli rasizam ostavio najveće posljedice ali nijedan rasizam nije dobar i sad se u ime borbe protiv rasizma koristi crni rasizam. Nekima smeta što bijelac daje glas crnom liku a baš je Idris Elba u Thoru glumio nordijskog boga Heimdalla. Nemam ništa protiv Elbe i smatram ga odličnim glumcem ali koliko je realno da nordijski bog bude crnac? Ne bih ga mogao glumiti ni ja zbog crne kose, to je uloga za nekog plavokosog. Zatim u tom ciklusu Marvelovih filmova jedan lik Nick Fury je crnac dok je u stripu bijelac. Takve stvari bodu oči i siluju nas s političkom korektnošću. Ili novi Spider-Man, važni likovi iz njegove ekipe imaju promijenjenu rasu. Npr. Ned Leeds je… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Naravno , Sve ostalo je diktatura.

onaj najgl..... veći Dalton
3 godine prije

Nu ti kurbanjske povjesti. Neš, ne…. nema više. Gotovo je. Finili su, Mare, bali!
Sve to treba izbrisat. Velom, da velom, tapetom zaborava pokrit. I novu povjest učinit. Još stariju. I crniju.
Šta je falilo da Otelo otkrije Ameriku. A ne onaj pizdun od Kolumba. I bi on. Otelo. Samo da nije bilo onog seronje Jaga. Koji mu je napunia uši da je Desdemona štraca. A ovaj, budaletina, povirova…..
Indijanci bi još nešto godina imali mira. Ubili kojeg bizona. Za napravit šator. Di im padne na pamet. Za ručak ispekli koju tuku i kumpire. Od mladog kuruza kokice. Dok bi čekali da ih Otelo otkrije. Posli, zapalili duvan, malo ubili oko. Da navečer mogu oko vatre, partijat…. I ne bi se zvali Indijanci.
A sve je zasra oni bijelac… Jago.

nije bitno tko
3 godine prije

Kad nekom narodu izbrišeš istoriju, to znači kao da narod nikad nije ni postojao…..

nessy
3 godine prije

Tako je, treba iznova napisati povijest. Sve sto podsjeca na ropstvo, izbrisati. Da ne znam sto se dogadja, pomislio bih da to traze bijeli rasisti a ne crnci. Inace Eastasia i Eurasia su oduvjek saveznici protiv klete Oceanije. Bar dok se ne promjeni situacija i napisu nove knjige povijesti.

Daniel Plainview
3 godine prije

Serija Married with Children sa legendarnim Edom O’Neillom u ulozi simpatičnog anti-feminista Ala Bundy-ija, u današnje vrijeme političke korektnosti, feminizma, forsiranja ideje o raznolikosti, ne bi preživjela ni pilot epizodu.

Vrane
3 godine prije

Samo treba pročitati Orwella i 1984.-tu. Čovjek je očito imao informacije ili je bio vidovit kao Milan. Uz sve ovo još stvaraju jedno bezlično, maskirano društvo(mislim na maske koje će očito postati svakodnevnica). Mi stariji ćemo se još sjećati relativno normalnog svijeta ali mlađe generacije će brzo naviknuti na “novo normalno”, asocijalno, virtualno, distancirano društvo. Ko ne vjeruje, neka pogleda snimke iz S. Koreje i djece od nekoliko godina koja nariču zbog smrti voljenog vođe Kim Il-sunga. Treba samo krenuti dovoljno rano sa ispiranjem mozga i zaglupljivanjem.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI