Argentina će izdati rodno neutralne putovnice

Rodna neutralnost
42 komentara

Argentina će početi izdavati rodno neutralne putovnice nebinarnim građanima, postajući tako prva zemlja Latinske Amerike koja je to učinila. Na iskaznicama će se nalaziti znak „X“ umjesto tradicionalnih deskriptora spolova „M“ ili „F“.

Izdavanje prvih rodno neutralnih putovnica najavio je ukazom predsjednik Alberto Fernandez u utorak, a javna najava očekuje se u srijedu ujutro.

Argentinski zakon o rodnom identitetu usvojen je 2012. godine, a građanima je omogućio promjenu spola bez prethodne psihijatrijske procjene ili fizičke tranzicije. Omogućilo im je i da se identificiraju kao nebinarni treći spol, iako su na službenim dokumentima poput osobnih iskaznica, putovnica i poreznih obrazaca još uvijek morali birati između muškaraca ili žena.

Prema Fernandezovoj uredbi, nove opcije „X“ značit će: „nebinarne, neodređene, nespecificirane, nedefinirane, neinformirane, samoopažene, neispravljene; ili drugo značenje s kojim bi se mogla identificirati osoba koja se ne osjeća uključenom u binom muškarca / ženskog roda.”

Argentina će biti prva zemlja u regiji koja će izdati takve rodno neutralne putne isprave, iako su to već neko vrijeme činile druge zemlje širom svijeta. Određene američke države dopuštaju nebinarnim osobama da se identificiraju kao “X” na vozačkim dozvolama ili drugim oblicima osobne iskaznice, a nekoliko europskih zemalja bilježi rijedak postotak interspolnih rođenja kao treću kategoriju na rodnim listovima. Nizozemska je izdala svoju prvu rodno neutralnu putovnicu 2018. godine za ženu koja je rođena interseksualno, odrasla je kao muškarac i na kraju je prešla u ženski spol, ali je i dalje identificirana kao interseksualna.

Pakistan i Nepal, međutim, prepoznaju treći spol u svojim službenim dokumentima više od deset godina. Pakistan je izdao nacionalne osobne iskaznice za transrodne osobe, interspolne i eunuhe (khwaja sara) od 2009. godine, a Nepal od 2007. godine omogućava građanima da se identificiraju kao “drugi” spol na službenoj identifikaciji.

Argentinarodna ravnopravnost
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NeBudiOvca
2 godine prije

Kada te uvjere da pravo na slobodno udisanje i izdisanje nije osnovno i neotuđivo ljudsko pravo tvojeg djeteta, već da je takvo pravo mogućnost donošenja odluke o vlastitom sakaćenju putem promjene spola sa 10 godina, onda možeš biti siguran da je vrijednost tebe kao roditelja višestruko manja nego kod većine (da ne kažem svih) životinjskih vrsta.

Mali Ivica
2 godine prije

Trebaju i posebne za kurve, lezbejke i pedere.

sajt
2 godine prije

Inače su gospoda iz Argentine dozvolila monsantu da kod njih uzgaja GMO pšenicu na ogromnim površinama.
Međutim, nitko je nije htio kupovati od zemalja pa su je ostavili za domaće tržište.
Sada vidimo posljedice.

Žvuž
2 godine prije

Mogu li se izjasniti da ih seksualno privlače hrastovi i bukve i da se osjećaju da su ženski nosorozi zarobljeni u muškom ljudskom tijelu? Koje slovo ćemo za takve? Ne smijemo vrijeđati njihove osjećaje svrstavajući ih u neutralne.

Sticky fingers
2 godine prije

Jedva cekam popis stanovnistva, ima da se izjasnim da sam jebeni jednorog

Goran
2 godine prije

Kako će se beležiti oni koji vole sex lutke?

nekoime
2 godine prije

Nebinarni ili nepametni?

Stara kuka
2 godine prije

Meanwhile in Croatia Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo je prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu u predmetu „Dugine obitelji protiv Vigilare“ te je zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i zbog „mogućnosti povrede prava na pošteno suđenje“, vratio predmet na ponovno suđenje pred novim sudcem. Nakon presude Županijskog suda u Zagrebu od 8.1.2021. kojom je nepravomoćeno utvrđeno da je Vigilare „diskriminirao, poticao na diskriminaciju i uznemiravao LGBTIQ osobe i njihove obitelji“, udruga je podnijela žalbu koja je, nakon iznošenja dokaza o pristranosti sutkinje, proglašena osnovanom. Vigilare je iznio brojne dokaze koji pokazuju da se sutkinja Sandra Artuković Kunšt u svojem javnom djelovanju nesporno i snažno svrstala na stranu lgbt ideologije koju promiče udruga Dugine obitelji. Tome u prilog istaknuto je da je dotična sutkinja: sudjelovala na lgbt konferenciji u Bruxellesu 2014., kada je kritizirala održani referendum o braku te je, između ostalog, izjavila „da se definicija braka na silu ugurala u Ustav…“; kao bivša zamjenica ministra… Čitaj više »

Legendarni Grk
2 godine prije

Ja ne znam jesam li ćorav ili slijep, ali na plažama vidim samo dvije postojeće varijante i nikako da vidim neku treću varijantu, a kamoli četvrtu, petu ili pedesetu – koliko ih navode na nekim neobičnim popisima.
Možda da malo bolje protrljam oči?

ledeno doba
2 godine prije

još jedan dokaz da su sve države latinske amerike (uključujući i Kubu, koja je nažalost pala), pod kontrolom kabale.. Argentina još odavno…iako su je kabalini lihvari 2 puta totalno opljačkali i isisali joj svu krv u zadnjih 25 godina… Cijela Latinska Amerika se odavno nalazi zarobljena u debilizmu kabalinih slugu. Dvije strane koje glume da su jako suprostavljene. Na jednoj strani su ljevičari-marxisti, koji kofol stalno galame protiv kabale i globalista, ali u prvim su redovima, sa velikom revnošću, kada treba uvoditi gej brak,. rodnu ideologiju i ovakva zakone, kao argentina sada. Bivša premjerka Cristina Kirchner prije 10-ak godina je glumatala ljevičarku, koja se bori protiv kabalo-lihvara, ali je najprije uvela gej brak i ostalo shranje rodne ideologije… Iza forsiranja toga, kao i iza lihvarenja i pljačke, stoje iste osobe. Na drugojn strani su desničari,- onog pro-američkog, pro-izraelskoh usmjerenja, pod utjecajem američkih evanđelikalaca, koji su se u zadnjih 30-ak godina, jako… Čitaj više »

Janoš
2 godine prije

Boško Obradović je još davne 2017. godine u skupštini Srbije lijepo obrazložio što misli na tu temu.

https://www.youtube.com/watch?v=yzVIn4-bFS4

Max
2 godine prije

Zbogom pameti.

Slonica
2 godine prije

Vratio se X ,kao u vremena nepismenih.
Cjepivni status X.

Iva
2 godine prije

Je l’ ovo novo normalno, rodno ravnopravno ili nešto treće?

Necjepljeni Kokot
2 godine prije

Dragi Logičmo team .koliko vam treba da mi odobrite da postanem member. Šekam več mjesec dana i pišem vam 5 puta !

Sven
2 godine prije

Sto se mene tice mogu se izjasniti i kao izvanzemaljci. Kao klingonci. Nit me briga niti imam zelju da im budem neka moralna vertikala.

Zelinčanka
2 godine prije

Nije toliko bitno za nebinarne ljude, cijepiti će ih i pokokat kao i mnogo binarnih, međutim ovo bi mogao biti korak prema uvođenju putovnica za socijalne botove.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI