Oprosti mi Bože što sam Dalmatinac

Sveti Jeronim

Oprosti mi Bože što sam Dalmatinac – ovo nije rekao pripadnik Torcide, licem pritisnutom policijskom čizmom na asfalt na nekom odmorištu uz auto put. Vapaj se pripisuje Jeronimu Euzebiju Sofroniju. Takav mu je bio karakter, prkosan, dalmatinski, za polemiku, ali i svađu ustreba li uvijek spreman. Rodio se 347.g u gradu zvanom Stridon. Taj grad ne može pronaći google navigacija, a ni pastir uz cestu, da ga pitaš Znate li di je Stridon, ne bi znao. Prošlo je sedamnaest stoljeća, kamen s kojim je zidan je odavno u nekom suhozidu, nekim crkvama, odnešen k’o s napuštenih kuća po Krajini iza Oluje.

Neki putnici kroz magle povijesti taj grad naziru oko Strmice, drugi s većom dioptrijom ga vide malo dalje, a ja sam siguran da bih Stridon mogao vidjeti s mojeg balkona kad bi bilo javne rasvjete u njemu. Cijela povijest se odigrala tu negdje na razdjelnici svjetova oko Krke, krške ljepotice, koja i danas mrmori, nekad huči slapom govoreći i o tim vremenima, a čovjek uglavnom ne čuje, zabljesnut prelamanjem svjetlosti kroz vodenu prašinu.

Sa zavjesom od kapljica i bez nje, Stridon je ilirski grad, naseljen Ilirima, točnije Dalmatima. I Jeronim je Ilir, Dalmat. Do svoje 23.godine uspio je završiti studij gramatike, retorike i filozofije u Rimu, službovati u tada ne marksističkom, već rimskom Trieru. Potom prevesti Bibliju na latinski jezik, kao i mnoge druge spise, postao je kardinal, a umalo i papa. Jeronim, koji će postati sveti jedan je od najvećih crkvenih otaca zapadne Crkve, nazvan „Doctor Maximus”. Jeronim je bibličar, teolog, mariolog, poliglot, povjesničar, polemičar, pedagog, duhovni vođa, asket, pustinjak i monah, svetac evanđeoskog žara – reći će jedan autor u jednoj od brojnih knjiga o svetom Jeronimu.

Katolička crkva je stoljećima priznavala predaju da je sveti Jeronim tvorac glagoljice! Glagoljica je vrsta pisma koje je osmišljeno, tj. potpuno ispočetka kreirano s ciljem jednostavnijega zapisivanja slavenskih jezika za potrebe širenja kršćanstva među slavenskim narodima – kažu na početcima tekstova o povijesti glagoljice. Postoji oko četrdeset teorija o postanku glagoljice. Od toga je 39 teorija izmišljeno kako bi sakrilo onu jednu – istinitu! Za jeronimsku teoriju o postanku glagoljice ‘znanstvenici’ kažu da je predaja. A predaja je priča koja se prenosi s koljena na koljeno. I ta predaja nikako ne odgovara germanskim i anglosaksonskim interesima jer bi prihvaćanje te istine za sobom povuklo temeljitu redefiniciju slavenske (i hrvatske) povijesti.

Jeronim je Ilir, a Ilir je Slaven i glagoljica je pismo primjereno slavenskom/ilirskom govoru. Nema stoljeća sedmog, nema izmišljotina o pokrštavanju Slavena jer Slaveni su Iliri su prihvatili kršćanstvo na samom njegovom početku. Uz tako dobro dokumentiran životopis svetog Jeronima , po kojem se zna primjerice da je 385.g napustio Rim i uputio se u Jeruzalem, pretpostavljati da Katolička crkva ne zna da je Jeronim kreirao glagoljicu, a to stoljećima kasnije nerado priznavati kako bi katoličko svećenstvo u ilirskim krajevima vršilo bogoslužje na crkvenoslavenskom jeziku, a ne latinskom kao što su morali svi drugi, jest logički sunovrat.

Papa Nikola V će 1453. g dati udruzi Slavena u Rimu ruševnu crkvu sv. Marine, djevice i mučenice, i zemljište uz nju pokraj mauzoleja rimskog cara Augusta, gdje su oni izgradili konačište i bolnicu. Ta Bratovština, “Venerabilis societas confallonorum sclavorum Burghi S. Petri”, nakon što je crkvu temeljito obnovila, posvetila ju je sv. Jeronimu, “najvećem Naučitelju u izlaganju Svetog Pisma”.

Slaveni neće dakle posvetiti svoju crkvu nekomu tko je Slaven, već nekomu tko nije!? Vjerojatnije je da su dobro poznavali vlastitu povijest, kao i Vatikan koji je to odobrio te crkvu posvetili svecu iz svog naroda.

Posljednja bosanska kraljica Katarina Kosača Kotromanić će bratovštini svetog Jeronima oporučno ostaviti sve sitnice iz svoje rimske kapelice. Krunu s kojom su se krunili bosanski kraljevi, koju je Katarina donijela sa sobom u Rim bježeći pred Osmanlijama će preuzeti sam papa Siksto IV, što će se naravno svest pod ‘nedokazane priče’.

Danas je to Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima – što označava zavod, crkvu i društvo u Rimu u koji se primaju svećenici podrijetlom i jezikom Hrvati. Zavod je ustanovljen Apostolskim pismom Slavorum gentem 1. kolovoza 1901. godine i to kao Jeronimskii zavod Ilira. Tek 1971, nakon što će papa Pavao VI uzviknuti Živjela Jugoslavija i uspostaviti diplomatske odnose s Jugoslavijom će na Titov zahtjev preimenovati zavod iz ilirskog u hrvatski, a sve kako bi kockice lažne teorije o doseljavanju Slavena zauzele svoje mjesto u službenoj teoriji o doseljavanju koja je odgovarala i Jugoslaviji.

Glagoljica se koristila u Hrvatskoj sve do sredine 19. stoljeća. Samo 28 godina nakon Gutenbergova izuma tiskarskog stroja je napisan Kosinjski misal kao prva knjiga tiskana nelatiničnim slovima. I to u Lici!? Misal se i danas smatra najljepšom tiskanom glagoljskom knjigom, a raskoš svjedoči o ekonomskoj i intelektualnoj moći popova glagoljaša.

U čast glagoljici, na otoku Krku je podignuta Bašćanska staza glagoljice kao povijesna ruta na otvorenom, stvorena s namjerom da se u dolini Baške podigne spomenik koji će nove naraštaje podsjećati na važnost glagoljice i bašćanske ploče u hrvatskoj povijesti i kulturi. I dalje uz 39 lažnih teorija o njenom postanku.

Riječ je o ukupno 34 kamene skulpture slova glagoljice.

Jeronim je bio Dalmatinac, Ilir. Stvorio je glagoljicu. I ta predaja kao istina preživljava stoljeća.

Pretplatiti se
Obavijesti o
113 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keks
18 dana prije

O bože….tekst sam jedva pročitao, nego koja mu je relevantnost danas??? Ako je poruka iz prošlosti…ne vidim je, ali ako je samo nabrajanje povijesnih zapisa. OK. Meni naporno do bola.

Schwarze Hunderte
18 dana prije

Hvala ljepa logicno.com 🍸 . Poučan i lijep tekst . Sačuvan na čvrstom disku .

Ivan
18 dana prije

Veneti, Eneti ili Anti , neolitska podloga Slavena. Kada si već tako otišao daleko u ovom izvrsnom tekstu, ako smijem dodati da su hrvati često korišteni kao sinonim za slavene jer kao etnonim nastaju nakon raspada Rima u limesu slavenske populacije kao vojni regulator nastao od rimskih postrojbi slavena. /zeleno bijela polja romani, plavo bijela polja germani , a crveno bijela polja slaveni/ tipična vojna heraldika koju još pronalazimo ne samo kod novovjekovnih hrvata već i kod germana (BMW). Visan ili krivo prevedeno Višeslav je stolovao u Veneciji gdje je i pronađena njegova krstionica itd itd

Vendetta
18 dana prije

Jeronim je Ilir, a Ilir je Slaven

Napokon nesto normalno napisano.

Svi smo mi Iliri i autohtoni stanovnici Balkana.

Prica o doseljavanju je forsirana tek od sredine 19 vijeka kada je nasilno ugasen Ilirski pokret i kada Austrijanci od straha od naseg ujedinjenja ( godine su 1840te kada su formirane mnoge europske nacije ali nekome nije odgovaralo da se ujedini Ilirija ) pocinju forsiratu pricu o doseljavanju baziranu na jednom dokumentu konstantina porfirogeneta.

S druge strane imamo na desetine mozda i stotine domacih autora koja govore o nasoj autohtonosti.

O doseljavanju o zivota iza Karpata ne postoji niti jedna predaja u nasem narodu.

Dok s druge strane Dalmatinci pamte cak Teutu koja je zivjela 1000 godina prije navodnog doseljavanja.

Prica o doseljavanju je izmisljenja kako bi se nama oduzelo pravo na nas prostor, jer ako nismo tu autohtoni onda nemamo pravo na taj prostor.

IPC
18 dana prije

Glagoljicu su sastavili sveta braća Metodije i Kiril u sklopu pravoslavne misije među moravskim Slavenima na poziv kneza Rastislava a po blagoslovu sv. patrijarha Fotija Velikog. Nakon toga, glagoljica se po učenicima svete braće raširila na sjever i jug među ostalim Slavenima pa tako i među Hrvatima. Kasnije za vrijeme djelovanja prespanske škole i Sv. Klimenta Ohridskog, na temelju grčkog pisma sastavljena je lakša i praktičnija ćirilica.

Mario
18 dana prije

Šta je bilo sa sv Jerom niko nezna, možda je bio mason, a možda Srbin. Pustimo zajebanciju čim je sv Jere pod kontrolom Vatikana može se sve zaboravit. Dosta stvari se nikad neće saznat pa ni stvarni odnos Jugoslavije i Vatikana odnosno Tita i svih Papa. Sv Jere i tkz hrvatska crkva sv Jere u Rimu je samo kusur u sveopćoj trgovini kao šta je to bio i Strpinac po dogovoru Tita i Pape Pia XII pri tajnom posjetu Tita Vatikanu pred kraj WWII kad je dogovoreno puštanje Pavelića i suđenje Stepincu kako bi desetak godina poslije Stepinčeve smrti trgovina bila nastavljena i Tito proglašen kanonikom crkve sv Jere u Rimu i dobio orden, a u Splitu je Papa Pave VI dobio svoju ulicu. Spominjati Strmicu, Krku i skoknuti od Ilira i Rima do Jugoslavije je maloumno verglanje povijesti koje je poslije deset stoljeća završilo ratom Hrvata i Srba koji… Čitaj više »

tihobl
18 dana prije

Pa nije izmislio glagoljicu od nule, onako iz glave, vec je standardizovao postojece pismo u kome su se neka slova pojavljivala u vise verzija, kao sto ni Cirilo i Metodije nisu izmislili cirilicu. Samo pismo je daleko starije. Rim je proglasio Jeronima izumiteljem, a Carigrad ovu dvojicu. Na kraju Bec je proglasio Vuka Karadzica izumiteljem pisma.
Tekstu nedostaje sta je Vatikan radio popovima glagoljicarima.

onajnajglu...Dalton
18 dana prije

“I pape i dida bili su Torcida” – Baba

Došla na žmulj crnog i gradele…

Eto
18 dana prije

Pismeni iliri netragom nestadoše,
O njima ne znamo ništa osim par mitova I legendi
Ništa zapisano za sobom nisu ostavili

nepoželjni
18 dana prije

Sveti Jeronim Nije se rodio u Dalmaciji (jedino ako je tada bila “Velika Dalmacija” do Mađarske;)

Papa Nikola V. objavio je 10. studenoga 1447. bulu Gloriosus Deus in sanctis suis (“Bog slavan u svecima svojim”) za rodno mjesto sv. Jeronima u Štrigovi u Međimurju (wiki.)

Zato, uzaludan ti trud Sine Alerikov!

Sveti Jeronim je Međimurec 😉

joškoboško
18 dana prije

Držim prigodnim da uz ovaj članak skrenem pažnju na dva važna izvora koja se u novijoj (a i starijoj) povjesti (obrazovnoj) zanemaruje, a jedan je o djelu Illyricum sacrum a drugo o nedovoljno istraženom djelovanju Hrvatskog kolegija u Bolonji u sklopu Sveučilišta Bolonja. Illyricum sacrum, eruditsko djelo o crkvenoj povijesti hrvatskih zemalja, tiskano u Veneciji od 1751. do 1817. Illyricum sacrum je značajna enciklopedija crkvene istorije južnih Slovena, zasnovana na obimnoj arhivskoj i arheološkoj građi. Velikim delom obuhvata i političku istoriju. Posebno su dragoceni navodi izvora, kojih danas više nema.Sadrži 8 svezaka u kojima su pojedinačno obrađene pojedine nadbiskupije i biskupije i povijest Katoličke crkve u balkanskim zemljama (Albanija, Makedonija, Bugarska, itd.). Prvi (1751) i drugi (1753) svezak obrađuju antičku povijest Ilirika sadrže istoriju rimske Salone do razorenja; treći svezak (1765) istoriju splitske nadbiskupije, četvrti (1769) istoriju splitskih sufraganskihbiskupija: Biograd, Skradin, Bosna, Krbava, Modruš, Senj, Otočac, Duvno, Makarska, Nin, Hvar,… Čitaj više »

Гавран
18 dana prije

Zanimljivo je da su se po, dozvoljenoj istorijskoj nauci, Jevreji iz Rimskog carstva raširili do Baltika, Urala, i polarnog kruga. Rumuni su nastali od rimskih legija. Za Slovene se takva verzija istorije guši u korenu. Mada uskoro neće biti popularno da imaš starosedelački status u EU, niti bilo kakve genetske veze.

Blaza
18 dana prije

Mracni srednji vijek sve je zamračio. I stalni je kamen spoticanja plemenima, nacijama, drzavama na ovim našim prostorima.

Bobi
18 dana prije

Blizu sela Roč u Istri također postoji staza glagoljice na otvorenom.

borjana
18 dana prije

Pročitala sam u životu mali milion svakakvih interpretacija, šta je Dalmacija, od(kad)-do(kad) po vremenu i prostoru, šta sam ja, tko san ja… I kao šta vidimo, kraja još ni na vidiku.
U svim tim interpretacijama imam i ja moju, do danas – pa dok me ovdi bude:
Dalmacijo more moje.
Jedna duša, a nas dvoje.

Bosanac
18 dana prije

Dok je slovio (bio je dakle slovan, Sloven) ….na stranom jeziku bi se to moglo danas reći liričan, a to lijepo objašnjava da je Ilir = Sloven.
A u to doba je kršćanstvo bilo tek u nekim korijenima (naknadno kad je stvorena insitucija presthodnica današnjeg Vatikana, je to vjerovatno retroaktivno dotjerano…vidiš danas po vikipedijama da je sv. Petar kao prvi neki papa (a on je tada (ako je i postojao) mogao bit u rangu današnjeg predsjednika mjesne zajednice.

Гавран
18 dana prije

Hiljadu godina posle kraha Zapadnog Rimskog Carstva civilizacija u Evropi i dalje cveta u Istočnom Rimskom Carstvu, kodnog naziva “mrski Bizant”. Taj period se u Evropi naziva “mračni” srednji vek. Mržnja i zavist su uklonili iz zajedničke istorije 1000 godina civilizacije. Naravno da ništa ne štima. Da je sve šuplje i lažno.

Vojni analitičar
18 dana prije

Jeronim je Ilir, a Ilir je Slaven i glagoljica je pismo primjereno slavenskom/ilirskom govoru
Nema stoljeća sedmog, nema izmišljotina o pokrštavanju Slavena jer Slaveni su Iliri su prihvatili kršćanstvo na samom njegovom početku

Dobro da li se vi u Logičnom baš trudite diskreditirati sami sebie i sve ono dobro za što se navodno zalažete objavljivanjem ovakvih nebuloza?

Jeronim je bio Dalmatinac, Ilir.”

Tako je majstore. A oni neandertalci iz Hušnjakove spilje kod Krapine su bili Zagorci i pravili su delanec za gemište.

No da sumiramo. Dalmatinci su Iliri, a iliri su Slaveni, Dakle dalmatinci su sve samo, gle, nisu Hrvati. Jer “nema stoljeća sedmog”. Ovo negiranje hrvatstva stvarno postaje sve kreativnije.

Ico
18 dana prije

Svaki pošteni Hrvat se treba izdrkati na vatikansko kršćanstvo

Jadranka S.
18 dana prije

Da necu komentirat, dalmatinski dispet je nesalomljiv, neunistiv!

“Oprosti mi Bože što sam Dalmatinac”
Zahvalna sto sam cista dalmatinka.

“Dalmacija u mom oku. Miso kovac”

Hvala.

Max
18 dana prije

On Je bio misaon i hrabar čovijek.

Umpah Pah
18 dana prije

Procitano mi je prijalo !

Hvala i POZDRAV !

Rudar
18 dana prije

Iliri, jedino mjesto-grad kojeg znam je Ilirska Bistrica, u Sloveniji (Slaveniji??)
Dakle, tamo su sigurno bili Iliri !
Navedite mi jedno mjesto u Hrvatskoj koje u svom nazivu ima Ilirski, Ilirska itd …

neznanac
18 dana prije

Seoba naroda nije vjerojatno bila onakva kakvu smo učili u školi ali teško da je uopće nije bilo..
Ne bih rekao da su Iliri bili Slaveni.
No nisu bili niti Iliri. Tako sebe nisu zvali, a Albanci nemaju nikakvu utemeljenost ekskluzivnog baštinenja Ilira.
Iliri su naziv kojeg je kod nas stvorio Franjo Rački, a i Rimljani su tim zbirni nazivom zvali veću skupinu ne baš brojnih plemena. Nedavno je napravljen film Ilyricum u Hr produkciji, a autor je izjavio da je potpuno izmislio jezik za potrebe filma

Rabotnik
18 dana prije

Hvala na tekstu kolega, Aleriče!

Davor
18 dana prije

Uredničke, što ti se nije svidjelo u mom komentaru da ga nisi objavio? Istina!!!
Najlakše je nabrljati tekst i ne biti spreman prihvatiti konstruktivnu kritiku i povijesne činjenice.

Zvrk
18 dana prije

Ne slažu se baš svi autohtonisti ni da je Jeronim autor glagoljice. Mislim da V. Klarić tvrdi drugu stvar, da je glagoljica još starije pismo ali da je Jeronim svojim ugledom pripomogao da se proširi.

Zvrk
18 dana prije

Njegov rodni Stridon bi mogao biti Zrenj u Istri. To je fino argumentirao Slobodan P. Novak u Na rubu znanosti. U antička vremena se čitava istočna jadranska obala smatrala dalmatinskom. Također po starijim natpisima drevni Stridon je jedan dan konjem udaljen od Emone, današnje Ljubljane.

Perun
18 dana prije

Dioklecijan je isto bio Dalmatinac napiši text i o njemu ….ne teozofiraj …Geronimo je bio bibliolog , teologičar, mariologičar, poliglotičar, povjesničar, polemičar, pedagogičar, duhovničar , asketičar, pustinjačar etc. etc .etc ….bla .bla. bla …bio je monah i prepisivač i tačka ili točka – reći će jedan autor u jednoj od brojnih knjiga o svetom Geronimu…..Son of Alerik ne seriiiii…Text je nula znas ti to i bolje obraditi napisati ali ti se nije dalo …..izgleda da apstiniraš pa izmišljaš kao da si u egzistencijanoj krizi…

Zsphere
17 dana prije

Ovaj članak je zapravo cista Beckoberlinska škola, da ne kazem propaganda.

Stock
17 dana prije

Dobro…kao I uvijek, različita mišljenja. Ja pripadam onoj grupi koja ne vjeruje u seobu sa Karpata, preplivavanje Dunava i naseljavanje po Balkanu. Na teritoriji koja je dala Rimske imperatore i ratnike. Kolika je vjerovatnoća da su se takvi ratnici, naguzili nekoj gomili i prepustili im teritorij, hranu, a pogotovo žene? Nikakva! Pa gdje su, onda, tragovi tih bitaka? Nema ih, niti u mitovima, a ni na, ili u, terenu. Jedan jedini izvor, mutan doduše, piše o toj seobi Slavena i svi se drže toga kao pijan plota. A granicu povukoše, još od raspada Rima, Drinom. I eno je još uvijek tamo. Ali eno i toponima koji se ne stvaraju preko noći. I ne zaboravljaju po direktivi iz crkve ili komiteta. Kada nas nacionalno bude? I ko? Kako nas bude? Na ta pitanja imamo tovar dokaza jer I nije bilo tako davno. Ostalo zapisano. Njihovim rukopisom. Stvoriše nacije od jednog naroda… Čitaj više »

Vibor
16 dana prije

Iliri nisu Slaveni niti je u Hrvatskoj postojala srpska krajina. Ovo je škola G. Šarića i sličnih. Ostalo manje-više stoji.

Vibor
16 dana prije

I mala ali bitna napomena-Parce mihi Domine quia Dalmata sum-Oprosti mi Bože što sam Dalmat (ilirsko pleme). “Dalmatinac” stoji ali isključivo u kontekstu današnjeg vremena.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI