fbpx

Po jutru se dan poznaje

Svitanje - Zora - Po jutru se dan poznaje

Nedavno mi se javio jedan prijatelj i kaže kako je šteta što u našim školama nemamo nastavni premet koji bi djecu poučavao o mudrim izrekama i poslovicama.

Kaže, iz toga se mnogo toga može naučiti i nekada ove provjerene mudrosti mogu u životu poslužiti kao putokazi, orijentiri u ponašanju i odlučivanju. Mada su i te izreke nekada kontradiktorne, jedna upućuje na jednu, a druga na drugu stranu, opet se mogu iskoristiti jer nude i različita rješenja, kao što ih nudi i sam život. Naše je da, u skladu sa svojim stavovima, odaberemo varijantu.

I tako se ja jučer, gledajući jedan detalj, sjetih izreke iz naslova ovog teksta. Dok sam vozio auto, s moje lijeve strane su nailazile dvije, približno desetogodišnje djevojčice. Imale su namjeru prijeći preko puta, sijekući pravac kojim sam dolazio. Ako to učine malo bržim korakom, mogle su proći bez ikakve ugroze ili ometanja mog prolaska. Jedna je tako i učinila, ali druga je sačekala i prešla ulicu tek nakon mog prolaska.

Eto, jedna obična sitnica, jedna sitna odluka, a na njoj se vidi razlika između te dvije djevojčice. Moguće je da na temelju takve jedne sitnice ne treba donositi velike zaključke, ali i ona nešto govori, nagovještava kako će se ove djevojčice ponašati kada odrastu. Ako bismo se u više slučajeva uvjerili da se slično ponašaju, to bi već bila dosta pouzdana najava njihovih karaktera u budućnosti.

Recimo, za prvu djevojčicu bi se moglo zaključiti da lako donosi odluke. Ili da je nestrpljiva, želi prije stići do cilja. Možda je i odgovornija, želi na vrijeme izvršiti zadatak. A možda je i hrabra pa se ne plaši sučeliti i s opasnošću, i tako dalje. Ali moglo bi se pogledati i s druge strane pa zaključiti kako je neodgovorna jer rizikuje ugrožavajući se. Da je sebična, jer ne misli da može repasti vozača, da može ožalostiti svoje roditelje i prijatelje.

I dugu djevojčicu se može promatrati na sličan način. Možemo zaključiti kako je odgovorna i oprezna jer ne želi ugroziti ni sebe ni drugoga. Da je dovoljno razumna, jer je svjesna da je na cilj bolje sigurno stići minutu kasnije nego nikada, i tako dalje. A možemo zaključiti kako je plašljiva i neodlučna. Kako se boji preuzeti odgovornost jer je nesigurna u sebe. Da je lijena i kako joj je svejedno hoće li doći na vrijeme ili kasniti.

Svašta bi se moglo pomisliti i brzopleto zaključiti gledajući samo jedan detalj, možda čak i pogoditi, ali ne treba se oslanjati na samo jedan detalj. On je pokazatelj trenutka, a u tom trenutku je mnogo faktora koji utječu na ponašanje neke osobe – šta joj se prethodno desilo, o čemu razmišlja, šta namjerava učiniti, je li gladna ili sita, kakve joj savjete daju roditelji i mnogo drugoga. Ipak, svaki detalj ponašanja nam govori ponešto o osobi, i kada bar nekoliko detalja spojimo, slika je već pouzdanija. I kad bismo ove dvije djevojčice vidjeli u nekoliko sličnih situacija, već bismo imali jasniju sliku kako će se one ponašati kad porastu.

Eto, tako bismo se mogli uvjeriti da se ne kaže bez razloga kako se po jutru dan poznaje.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
18 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Creator
Gost
Creator
1 godina prije

To je istina, ali život pokazuje da uvijek postoje 2 skupine ljudi. Normalna većina koja se većim dijelom odgovara odnosi prema životu i pomaže drugim ljudima i problematična manjina koja samo misli na sebe, bahata, bezobrazna i stalno drugim ljudima oko sebe nepotrebno stvara probleme.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  Creator

Ovi drugi jedini mogu da postanu tajkuni, preduzetnici, viđeni privrednici. Od poštenih vajde nema ((

CAN
Gost
CAN
1 godina prije

O sebi se ti zabavio.
jedna od najgorih kletvi,po meni.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Od danas nepoželjno upoznavanje i druženje dana sa jutrom ?

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah A kako će se dan družit sa jutron, ako je zadija sa prijateljicon noći?

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Ivo prijatelj ti je u pravu. U poslovicama je citava riznica mudrosti. Trebalo bi izbaciti casove demokratije, ljudski prava i ostalih stvari koje su zamjenile marksizam i tekovine NOR, a vratiti u nastavu poslovice.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  tihobl

Ja bih vratio domaćinstvo, pogotovo za devojčice; i opštetehničko za dečake: da znaku promeniti virblu, grejač, povezati vajerles .. a ne da im mangupi uzimaju pare

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Sjetio se dok je vozio auto 🤮🤯
Kad pješači ne može mislit,jer mu jezik visi k’o kravata.😝🥵

Lumbrak
Gost
Lumbrak
1 godina prije
Reply to  Alex

Alexa,KO se pise KO,KO,KO, dakle bez izostavnika -apostrofa.K’O-no good.

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  Lumbrak

‘ko ili*a ? Nominativ?;)

asdfgh
Gost
asdfgh
1 godina prije

Bolje bi bilo da se djecu uči metodologiji spoznaje i komunikologiji. Da se nauče samostalno razmišljati i afirmativno komunicirati. Koliko je to potrebno vidi se iz komentara na ovom portalu

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  asdfgh

asdfgh Je, kako da ne, pa da dica odma ”spoznaju” kako ih varaju 🙂
Lako za komentare, ima tu svega i u člancima ovoga portala, premda su i ti članci i koncepti mila majka za članke i koncepte drugih portala 🙂

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  asdfgh

Sve se to nađe u izrekama i poslovicama…ako nemaš pričeg posla…

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  CAN

CAN Za sam izvuč nešto iz riznice naučenih izreka i poslovica triba imat sposobnost pripoznat kontekst, a za pripoznat kontekst triba vidit ”big picture” na dovoljno dugoj ”time line” i uz to moć ”samostalno razmišljati” kako je asdfgh napisa. Izreke i poslovice su dobre i korisne, ali su one samo… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  Moreno

A ,ti ko i moj did…stoji ti svaka.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Dicu kad u vrtić idu triba odma naučit kako je to indoktrinacijski kamp i kako će ih tete učit bit poslušni sistemu. Triba in odma reć dok završe fakultet kako moraju pazit da ne postanu zamantani zombiji. Kad bi ja iša u školu dici pričat sa njihovim nastavnicima, više bi… Pročitaj više »

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

Kad bi ovdasnji ljudi izvlacili pouke iz poslovica starijih…ne bi im se stalno iste greske ponavljale

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Po društvenim mrežama vitla pošast citata, pametnih izreka i poslovica. Oni koji ih postavljaju više i ne znaju šta koja tačno znači, ali ako je sa lepom slikom i dobrim fontom – pa valjda će valjati nekom vragu?! Posebno su maligni citati pametnih ljudi: citat, istrgnut iz konteksta može da… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik