Rusija svoje dokumente u vezi s utrkom oko spuštanja na Mjesec sa SAD-om učinila javnima

Luna-24
16 komentara

Premda je Sovjetski Savez prvi lansirao čovjeka u svemir, izgubio je utrku za spuštanje na Mjesec sa SAD-om 1969. Sada, u vrijeme kada Moskva i Washington rade zajedno na nekoliko projekata vezanih za svemir, ruske su vlasti objavile prethodno klasificirane djeliće podataka o legendarnom natjecanju tih dviju saveza država.

O mnogim se stvarima raspravljalo u sovjetskoj vladi, u vrijeme natjecanja sa SAD-om. Sovjeti su se kladili da će njihova strana biti ta koja će se na Zemlju vratiti prva s uzorcima tla s Mjeseca 1969. godine. No, prema nedavno otkrivenim dokumentima, jedna od presudnih tema bila je hoće li E-8-5 Mjesečeva postaja biti spremna za lansiranje na vrijeme.

Transkripti razgovora između ključnih sovjetskih inženjera svemirske industrije i ministra generalnog inženjerstva Sergeja Afanasjeva otkrili su zabrinutost oko toga da projekt ne bi mogao ispuniti očekivanja i da bi mogao naštetiti ugledu SSSR-a. Moskva je čak razmišljala o ukidanju cijelog projekta, ali glavni je inženjer Georgy Babakin, iz projektnog ureda Lavočkin, tvrtke koja radi na sovjetskim programima vezanim za svemir, odvratio ih je od toga.

“Ako Amerikanci, sa svojim Apollom 11, slete na Mjesec 17. lipnja i pošalju nam uzorke tla, ako bi ih uspjeli prikupiti, što bi se tada dogodilo? Što bi se dogodilo ako lansiranje E-8-5 postaje ne bude uspješno? Ako se ispostavi da je stroj uspješno sletio, ali počeo skupljati Mjesečevu atmosferu umjesto tla, to bi bila sramota!”, tvrdio je Afanasjev.

Babakin je kasnije uvjerio ministra da bi SSSR ionako trebao pokrenuti lansiranje i da neće biti važno hoće li SSSR dobiti uzorke tla nakon SAD-a, što pokazuju transkripti. Inženjer je podsjetio Afanasjeva da je SSSR odabrao drugačiji put u pogledu istraživanja Mjeseca; upotrebom automatiziranih strojeva umjesto letova s posadom.

Strahovi sovjetskog ministra obistinili su se jer raketa Proton-K nije uspjela poslati postaju E-8-5 na Mjesec zbog kvara pojačala, koji se dogodio 14. lipnja 1969. Lansiranje sljedeće mjesečeve postaje Luna-15, bio je uspješan, ali se uređaj za slijetanje srušio na površinu Mjeseca. To se dogodilo u vrijeme kada su prvi američki astronauti sletjeli na Mjesec, uspješno sakupivši i vrativši se s više od 20 kilograma tla. Tijekom sljedećih šest godina, SSSR je poslao još tri mjesečeve postaje, koje su bile uspješne u svojoj misiji vraćanja uzoraka tla na Zemlju, bez upotrebe astronauta.

mjesecNASARuska svemirska agencija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10a
3 godine prije

Nikad se niko na Mjesec nije spustio osim automatskih sondi.

One Apolo misije su najveca prijevara u povijesti. To i ona lakrdija zvana September Eleven su dvije najvece podvale u modernoj povijesti

Pogled iskosa
3 godine prije

Nije problem spustiti se, ali vratiti se je problem (mada ni za spuštanje nisam siguran)! Niko nikada na mjesec kročio nije. Ustvari jeste, ali u holivudskom studiju.

Brainstorm
3 godine prije

u televizoru se skrivaju mali ljudi koji izvode vragolije.

cibo
3 godine prije

Meni kao Hrvatu ( Slavenu ) bi vise imponiralo da su Rusi dosli prvi.
Eto ispalo je da su Amerikanci dosli prvi, drugi i zadnji, na radost Engleza, Kanadjanja, Australijanaca…..

3 godine prije zadnji put uredio cibo
roki
3 godine prije

Rusi su poslali posadu na mesec jedini je problem što su tamo i ostali !

Siniša
3 godine prije

Pitali nekog astronauta koji je “bio” tamo o onom pojasu radijacije i kako se oseća posle prolazkakroz taj pojas a on pojma nema o tom pojasu, pita jeli to tamo kada su mu rekli da to postoji on onako stručo “Pa dobro, prošli smo kroz to.”. Naravno nije sve od reči do reči ali suština je ta.
Takođe slike koje su “donesene” sa toga puta su perfektno čiste ali to ne bi smjele biti jer radijacija i to poremeti, to je čak potvrdio i vlsnik firme koja je te filmove i pravila.

3 godine prije zadnji put uredio Sinisa
Perzija do trsta
3 godine prije

Malo off topic:kako ide amerikancima sa slanjem astronauta sa svojim raketama u svemir?slabo to komentirate u posljednje vrijeme,kad im je krenulo.nije baš zanemariva vijest u toj branši.

Mozart
3 godine prije

Ma dajte koji mjesec i voznja el autom po mjesecu. Raspada se i ona ISS stanica danas 2020 god tu iznad atmosfere 100 kilometara iznad zemlje. Mjesec je daleko 400 000 kilometara!!! I to onda 60 tih god? Hahahaha, vakum je brutalan uz radijaciju. Knjige citajte ne buljite u Tv.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI