Samo jedan azijski džinovski stršljen uhvaćen nakon što je u državi Washington postavljeno preko 1.400 zamki

azijski džinovski stršljen
11 komentara

Američki naučnici nastavljaju da alarmiraju zbog potencijalnih ekoloških i poljoprivrednih prijetnji koje predstavlja azijski džinovski stršljen – ili „stršljen ubica“ – pošto su viđanja i hvatanja ubilačkog insekta u porastu u Washingtonu. Međutim, nedavni napori da se uhvati invazivni insekt su rezultirali samo jednim uhvaćenim primjerkom.

Zvaničnici okruga Whatcom, država Washington, objavili su u petak da je pčelar iz države nedavno isporučio uspješno uhvaćeni primjerak za koji je kasnije potvrđeno da je izumrli azijski gigantski stršljen (Vespa mandarinia).

Insekt kojeg je uhvatio pčelar zabilježen je kao jedan od manjih primjeraka radilice azijskih gigantskih stršljena koje su stručnjaci ikada primjetili. Pronalazak azijskih gigantskih stršljenova manjih od njihove prosječne dužine od 4 do 5 centimetara mogao bi značiti da su stručnjaci zanemarili određeni broj “stršljenova ubica” pa su zabrinuli stanovnike Washingtona.

Na nesreću istraživača, drugi dio informacija koji su nedavno dobili o razvoju invazivne vrste došao je samo u obliku svjedočenja očevidaca.
„Zvaničnici okruga rekli su da je neko na Facebooku objavio sliku azijskog gigantskog stršljena snimljenog u restoranu Birch Bay 18. avgusta u restoranu na Birch Bay Drive“, izvijestio je Alfred Charles iz KOMO News. „Pokrovitelji su večerali napolju kada je azijski džinovski stršljen doletio. Gost restorana uspio je da fotografiše stršljena prije nego što je odletio, ali nisu ga uhvatili. “

Ova relativno alarmantna ažuriranja dolaze samo nekoliko dana nakon što je laboratorija za entomologiju State Departmenta za poljoprivredu u Washingtonu (WSDA) potvrdila da su ulovili uzorak radilice i matice stršljena pomoću zamke u flaši vode koju je postavila WSDA.

Iako dio nadimka insekta „ubica“ zvuči agresivno i opasno, nisu ljudi, već pčele – koje podstiču i američku ekonomiju i dobrobit životne sredine – te koje su istinske žrtve inače nesretnog „stršljena ubice“.

Dok su u svojoj „fazi ubijanja“, kolonija azijskih gigantskih stršljena može da uzurpira košnicu medonosnih pčela i brzo ubije oko 30.000 prethodnih stanara košnice putem odrubljivanja glave, prema WSDA i National Geographic.

Nakon naseljavanja u svoje novo prebivalište, insekti počinju da reprodukuju sopstvenu koloniju, obično hraneći svoje potomstvo glavama ubijenih medonosnih pčela bogatim proteinima.

Prvobitna mapa vlade države Washington postavila je sredinom septembra cilj uništavanja gnijezda kolonija azijskih ogromnih stršljenova.

Osoblje WSDA, građani, naučnici i druge zainteresovane strane bili su među onima koji su nedavno postavili više od 1.400 zamki širom države – od improvizovanih zamki u flašama do eksperimentalnih uređaja.

Naučnici od decembra 2019. naglašavaju važnost dokumentovanja i trenutnog isporučivanja bilo kojeg uhvaćenog primjerka, kako bi službenici države mogli razviti realan model smanjenja broja ako je potrebno.

Istovremeno, niz dodatnih saznanja o invazivnom insektu otkrilo je pomalo koliko neizvjesni mogu biti u budućnosti za milijarde dolara u poljoprivredi.

Rukovodeći entomolog WSDA Swen Spichiger rekao je u saopštenju agencije 17. avgusta vezanom za državno istorijsko hvatanje mužjaka azijskog gigantskog stršljena, čiji je primjerak izvučen iz zamke u mjestu Custer, okrug Whatcom, 29. jula, da je vrijeme događaja „došlo kao iznenađenje. “

„Generalno, kolonije ne pokazuju veći razvoj do avgusta ili septembra – što možda može objasniti ispodprosječnu veličinu radilice azijskog gigantskog stršljena koji je nedavno zabilježen.“

„Ali dalja ispitivanja istraživanja i konsultacije sa međunarodnim stručnjacima potvrdili su da se nekoliko mužjaka zaista može pojaviti početkom sezone“, rekao je Spichrger.

„Molimo vas da ne čekate kraj sezone da biste poslali svoje uzorke poštom; šaljite ih svake sedmice “, poziva WSDA lokalno stanovništvo uoči predstojeće jesenje sezone.

Neke moguće dobre vijesti su da su pareni azijski gigantski stršljeni izuzetno povučeni tokom zimske sezone, skrivajući se u zemlji ili na „drugim pokrivenim mjestima“, izvještavao je Washington Post u martu. To će možda dati istraživačima više vremena da ih pronađu, mada će im biti teže ući u trag.

azijski gigantski stršljenPoljoprivredastršljen ubojicaWashington
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JumpingJackFlash
3 godine prije

NIje mi jasno zašto pčelari na ulaz košnice s medonosnim pčelama ne postave kao zaštitu neki perforirani lim (npr. od inoxa) na kojem bi napravljeni provrti taman tolikog promjera da bi pčele kroz njega mogle ulaziti i izlaziti, a da ti veliki stršljeni ne bi mogli kroz takve provrte ući u košnicu… Možda bi pčele svejedno nagonski izlazile van da brane košnicu od stršljena i pogibale, ali stršljeni se zbog te barijere ne bi mogli dočepati meda.

sidfbviebfviefiveifviefvenifviesdcvdfvdf
3 godine prije

Problem je znači u stršljenu a ne u onima koji hebu kauboje u mozak od postanka te ukradene zemlje indijancima.

Kurjaca
3 godine prije

Btw ja sam stvarno mislio da pcele masovno umiru.Onda sam pogledao dokumentarac i ispada da masovno umiru u americi zbog nehumanig tretmana.Za to vrijeme balkan ima renesansu pcelinjih zajednica

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI