fbpx

Što osjećamo kada umiremo? – “BUDITE SPOKOJNI”, savjetuju znanstvenici

Groblje - Raj - smrt

Američki istraživači istražili su što se događa u ljudskom tijelu odmah nakon smrti. Ispada da mozak i dalje funkcionira nekoliko trenutaka, pri čemu je osoba svjesna što joj se događa…

Sam Parnia

Sam Parnia

Tim istraživača, predvođen profesorom Sveučilišta u New Yorku Sam Parnijem, došao je do zaključka da su mrtvi još uvijek osjećali i razumjeli što se događa oko njih vrlo kratko nakon što je nastupila smrt. Dr. Sam Parnia, tvrdi da su klinički mrtvi pacijenti imali prilično “ugodno” iskustvo.

“Smrt je proces”, citiraju Parnia britanske dnevne novine Daily Star, dodajući kako mozak još uvijek funkcionira nekoliko trenutka nakon proglašene smrti. Kada se srce zaustavi, svi se vitalni procesi također zaustavljaju, ali mentalni procesi traju još neko vrijeme.

“Kada umremo, ovo iskustvo nije neugodno za većinu ljudi. Za one koji umru prirodnim putem, čak i ako smrt prati bol, umiranje postaje vrlo ugodno, blagoslovljeno i mirno “, izjavljuje dr. Sam Parnia.

Ovo istraživanje je privuklo pažnju autora članka, ne zbog straha, nego zbog osobnog iskustva kojeg želi podijeliti s čitateljima portala Logično. Iskustvo koje je ispričao rijetkima, ali koje ga prati cijeli život. Odmah da budemo jasni, autor članka ne vjeruje u loto, grah, crnu mačku, ali iskreno vjeruje u prirodnu harmoniju i njeno savršenstvo.


Osobno iskustvo

“Sredinom 80-tih pohađao sam treći razred srednje tehničke škole. Između dva sata su bile kratke pauze koje su korištene za kratki predah i pripremu za sljedeći sat. Tijekom odmora često su se dešavale nepredviđene situacije koje nismo mogli kontrolirati. Bili smo živa i zdrava djeca.

Odmah nakon odlaska profesora iz učionice, bez nekog ozbiljnog razloga sukobio sam se sa školskim prijateljem. Bio je to zdrav seoski momak. Mišičav i snažan. U jednom momentu mi je prišao s leđa i snažnim rukama mi obuhvatio vrat i počeo gušiti. Gubio sam dah. Nisam više mogao disati. Uhvatila me panika i strah. Što sam se više otimao, prijatelj me je još više stiskao, misleći da se šalim ili da me još nije ukrotio. Milisekunde su trajale vječnost. Zbog nedostatka kisika, moj otpor je postajao slabiji. Mišići vrata su popuštali dok su me snažne ruke mog prijatelja sve više gušile.

Tada se dogodilo nešto što će mi ostati u sjećanju do kraja života. Moment, kada sam shvatio da izlaza nema i da se životu bliži kraj.

U trenutku kada sam se pomirio i kada sam izgubio svaku nadu da ću prekinuti ovu agoniju, dogodilo se nešto slično što opisuju američki znanstvenici.

U roku samo jednog fragmenta sekunde ili pak milisekunde mozak je doživio emotivnu oluju. Emotivnu oluju koja mi je omogućila da u trenutku iznova vidim najljepše trenutke mog života. Stotine ili tisuće slika su se mijenjale brzinom svjetlosti, a sve sam ih zapazio i ponovo uživao u trenutcima koji bili najljepši momenti mog života.

Trenutak je trajao vječnost, a ja sam se osjećao ugodno i spokojno. Totalno sam zaboravio na svog prijatelja koji me gušio. Zaboravio sam na gubitak kisika. Nisam se bojao, jer je strah nestao. Bio sam isključen i spreman na sve.

Prijatelj je popustio. Došao sam sebi i otvorio oči. Prijatelj je osjetio je da nešto nije u redu. Odmakao se od mene, a u očima sam mu vidio strah. Očekivao je moju reakciju, ali ja sam još bio pod dojmom emotivne reakcije koju sam upravo doživio. Samo sam se vratio u školsku klupu i više nisam progovorio sat vremena. Osjećao sam se mirno, bez ikakvog straha.

Prijatelj sada živi u Kanadi i vjerojatno nikada neće saznati zašto je izostala moja reakcija.”


Vratimo se na znanstveno istraživanje američkih znanstvenika

Oduvijek sam smatrao da se priroda pobrinula za sve. Iako nam se čini okrutnom, nikada nisam vjerovao da nam je priroda za vječnost rezervirala samo agoniju.

Čovjek je vrlo kompleksno biće određeno genima i okolinom. Smijemo li se usuditi i dati objašnjenje što se događa prije i odmah nakon smrti? Smijemo li špekulirati? Sigurno da smijemo, jer se na portalu Logično okupljaju osobe koje se ne boje reći što misle. Osobe koje se trude ne stigmatizirati druge, nego učiti od njih.

Emotivna oluja koju je doživio autor je vjerojatno prirodna hormonalna reakcija. Nešto slično adrenalinu koji priprema organizam na reakciju nakon stresne situacije – u ovom slučaju smrtne situacije.

Strah od smrti je normalan, ali ipak imajmo povjerenje u prirodu i „Stvoritelja“ koji je mislio na sve detalje –  od rođenja do smrti. Budimo spokojni.


Želite li znati kako izgleda emotivna oluja odmah prije smrti koju je doživio autor članka, pogledajte scenu (od 01:00) iz filma Armagedon. Očito da su sličnim situacijama i drugi svjedočili. Slučajnost? Hm. Vi odlučite ili dajte svoj sud ispod članka. 🙂

Izvor: Daily Star

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
55 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tarzan
Gost
Tarzan
3 godine prije

Meni bi to bilo kao anestezija pred operaciju, samo se ‘ugasi svijetlo’.

nikud nikam
Gost
nikud nikam
3 godine prije
Reply to  Tarzan

ma kakvi. anestezija je nešto potpuno drugačije i nema veze s tim. ima i više vrsta anestezija.

pijun
Gost
pijun
3 godine prije
Reply to  nikud nikam

Ne, nije to ni slucajno, anestezija otpade…znam iz prvu ruku, dobija sam ja to 40 puta! p.s. kako malo znamo o nama, o kompleksnosti svih zivotnih procesa pa najvise o onima na samome kraju to je zaista veoma tuzno.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije

Vjerojatno se osjeti val nagle vrućine u tim trenutcima. Mene više zanimaju dubine duše i njene sposobnosti, postanak svemira i do kojih se odgovora može doći.

mario
Gost
mario
3 godine prije
Reply to  Ivan1

na krivom mjestu tražiš odgovore… svemir ti neće odgovoriti na pitanja o dubini duše, niti će ti duša dati saznanja o fizičkom svemiru…

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  mario

Duša i zvijezde su jedno te isto, pa sazdani smo od tih istih zvijezda.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Podsjetnik na stanja umrlih i ahiretska dešavanja – Imam Muhammed ibn Ahmed el-Kurtubi..

Koliko upamtih citajuci knjigu ,taj trenutak smrti tj odvajanje duse od tijela.je nesto najbolnije sto covjek moze osjetiti..

Inace preporuka z citanje ove knjige , akp ko zeli da vidi kako stvari stoje iz ugla islama..
Knjiga opisuje sta se desava od trenutka smrti tj preseljenja na ahiret kako se to zove u islamu, preko iskusenja na onom svijetu do samog sudnjeg dana…

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Alen

Mislim da je sve to individualno, nema sudnjeg dana, život ide dalje.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Ok sve u sta ti vjerujes ili nevjerujes, ipak vrijedi procitati….

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije

Svatko gradi svoju viziju zadnjeg časa. Zgodno je vjerovati da poslije smrti ima “još nešto”, pa tako još za života, svako se na svoj način priprema za “odlazak”. Mislim da prekidom “struje” u našem tijelu, jednostavno dolazi do prekida svijesti u nepovrat … i to je to. (svijest je život) Isto tako, začećem, razvojem zametka i rođenjem dolazi do stvaranja bio struja koje su potrebne za početak funkcioniranja vegetativnog i centralnog nervnog sustava koje ujedno i preuzima brigu o funkcioniranju tijela. Dokle god svi “sklopovi” našega tijela rade po unaprijed predviđenom programu (DNK i geni) imamo funkcionalno tijelo (hardware) koje… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  otpisani

Evo plus , odavno me nije neko tako nasmijao…

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  otpisani

@otpisani- OK, to je mehanicistički pogled na život. Teško da se sa stanovišta logike taj stav može srušiti. Ali osim osnovnog funkcioniranja tijela (i mozga) mi cijeli vrijeme živimo i emotivni život. I upravo se po tome razlikujemo, bar za sad, od strojeva ili kompjutora. Mislim da život i doživljavamo više kao zbir emocija (sreća ili nesreća, ljubav, ushićenje, rezignacija…) nego po tome imamo li vitku liniju ili krive noge. No na pitanje što nakon smrti biva sa sviješću ima bezbroj teorija ali nažalost ne i pravih svjedoka (mrtvi ne govore).

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Piretis

Emocije su naučena, stečena kategorija. Od trenutka kada se formira kompletan živčani sustav u embriju, mozak počinje pohranjivati podatke koje prima preko čula i živaca. Nakon rođenja brigu o novorođenom preuzima majka i sve dobro i zlo , mozak djeteta pamti i polako uči razlikovati što je za njega pozitivno a što bolno i negativno… dalje, dijete svojim čulima, zapaža i pomoću svog mozga uči iskazivati osjećaje (to još nisu emocije) u početku glad i sitost i shodno tome strah i bezbrižnost, u početku samo neartikuliranim glasovima , pokretima plakanjem a kasnije i naučenim glasovima i ponašanjem – dakle, postaje… Pročitaj više »

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  otpisani

@otpisani- Iako ne dijelim tvoje mišljenje poštivam ga i priznajem da je sa znanstvenog stanovišta (trenutno) neporecivo. Tvoj stav može biti i vrlo korista u svakodnevnom životu. Jer kako se ne oslanjaš na ništa poslije ovog života logično je da ga maksimalno koristiš. Tu je i izostanak straha od nekakve kazne (pakla) nakon smrti. Jedino imam primjedbu na komentar o duljini života. U odnosu na svoje bliske srodnike (druge primate) čovjek živi bitno dulje. Suvremeni čovjek još i više odskače od vijeka koji mogu očekivati npr majmuni. E sad pitanje je što je kome dugo i koliko bi tko želio… Pročitaj više »

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  otpisani

Otpisani- tko su naši stvoritelji?

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Ivan1 Već sam davno na ovom portalu napisao tko su, po meni, naši stvoritelji. Oni su svemirski radnici i stvaraoci koji su Zemlju osvojili ili dobili u “koncesiju” sa zadatkom eksploatacije i održavanja reda u ovom dijelu galaksije. Nekad davno (po tko zna koji put) kreirali su civilizaciju robova (nas) angažiranu na rudarenju i gradnji a iz čije će se baze (kasnije, (a to je već sad)) regrutirati odabrani za iste ili slične poslove na očuvanju i stvaranju novog života i paziti da ne dođe do kataklizmičkog kaosa u ovom sunčevom sustavu. Oni nisu Bog, ali dakako da su nezamislivo… Pročitaj više »

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  otpisani

Kada tijelo npr. bude raznešeno, ono što ostaje je svijest. Duše se ne štancaju, nego kompjutori, a oni se ne mogu uspoređivati sa ljudima. Ukratko.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Uključimo logiku i stvar postaje puno jasnija.

Uništenje tijela osobe koje nije svjesna da će umrijeti ne možemo usporediti sa situacijom gdje je osoba svjesna da je blizu kraj. Reakcija je drugačija.

Vjerojatno ove hormonalne reakcije nema. Čovjek nije u mogućnosti pripremiti se.

Primjer je prometna nezgoda. Prometnim nezgodama svjedočimo svakodnevno. Adrenalin odrađuje svoje. Teško ozlijeđene osobe u prometnoj nezgodi ne osjećaju bol. Još nikada nisam čuo da je netko osjetio bolove tijekom prometne nezgode. Imao sam ih dvije i svaki put je bol dolazila nakon par sati kada je prošlo stanje šoka.

Priroda ima odgovore na sva pitanja. Logično.

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Početak duhovnog života počinje pitanjem: “Tko sam ja?”. Temeljno znanje je razlikovanje duhovne energije ( duše) od materijalne energije. Materijalna energija je podložna promjenama ( svi elementi tijela nastaju iz zemlje i u prah se vraćaju u zemlju), no duša je duhovne prirode i kao takva nije podložna materijalnim zakonima. Duša je vječna i neuništiva. Velika većina ljudi je zbunjena sa tom činjenicom. Odgovor im je ispred nosa ali ne vide ga. Teško je ljudima koji su okorjeli u materijalnim konceptima predočiti duhovnost/dušu. Za prihvatiti, primiti i potvrditi u praksi znanje o duši potrebno je barem malo biti znatiželjan, biti… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  robi

Robi
Govoriš o razlikovanju energije duše od materijalne energije pa me zanima tvoje viđenje duše- od kuda (ili koga) dolazi, kada ulazi u naše tijelo i gdje se smješta, koja je njena funkcija, kakva je njena energija i što generira tu energiju ? (nadam se da ti pitanja nisu preteška)

…”jer mu je srce otvrdnulo i ego veliki napuhani balon. I takvima ići objašnjavati ispadne uzalud i samo te zaboli glava.”… (??!)

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  otpisani

Naravno da pitanja nisu preteška 😉
– Duša dolazi od Boga
– Duša se u tijelu smještena u predjelu srca
– Duša je vječna, puna znanja i blaženstva
– Duša je duhovne prirode te se ne troši ili ne opada joj energija tijekom vremena jer ne potpada pod materijalne zakone kao npr. vrijeme – vječna je u pravom smislu te riječi

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Ako je tijelo “raznešeno” svijest može trajati samo još koji minut dokle mozak još ima krvi i neminovno, nastaje smrt – ništavilo.
Duša je ipak samo zgodna izmišljotina, kao i mjesta kamo bi ta duša (prema zaslugama) trebala ići nakon što tijelo umre.

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  otpisani

kako se u tvoju poantu uklapa činjenica znanstvenika da svakih cca. 7 godina svaka stanica u tijelu se zamjeni? Praktički imamo novo tijelo tj. promijenili smo tijelo. Kao što vidiš naočigled tj. možeš se osobno osvjedočiti – imao si tijelo bebe, djeteta, školarca, tinejđera, mladića, muškarca nakon nekog vremena biti će srednje dobi te na kraju stare osobe. No, sjaj u očima koja su prozor duše je jedina konstanta i nakon propasti tijela – smrti također ostaje konstanta. I dokaz ti je “ispred nosa” 🙂 no iluzija je tako jaka da ti je teško progledati.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

dobro kad daily star pokrene diskusiju. citajte vise o sisama, guzicama i nlo abdukcijama krava na: https://www.dailystar.co.uk/news/weird-news/660618/Afterlife-Life-after-death-proof-what-happens-when-you-die

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Poštovani Brainstorm,

Zašto ste stavili link Daily Star, kada smo ga već mi postavili ispod teksta i naveli za izvor?

Tekst je bio samo povod autoru koji je izneo svoje osobno iskustvo.

Redakcija.

krivA
Gost
krivA
3 godine prije

…americki naucnici i znanstvenici.!!! Ima li mozda na ovoj nam, za neke okrugloj a za neke ravnoj planeti, mozda na nekoj od strana svijeta jos poneki znanstveni autoritet koji se oglasio po tom pitanju. Mozda, ne obezvrjedjujuci fenomen i iskustvo klinicke smrti te povratak iz nje opet u “kololotecinu stvarnog nam zivota”, nije sasvim usporedivo sa uskustvom stvarnog napustanja tjela?! U svakom slucaju to ce svakome od nas biti OSOBNO ISKUSTVO i ne znam, nakon toga, da li cemo imati mogucnost i sposobnost pojasniti – opisati dozivljeno. Mozda i “Tibetanska Knjiga Mrtvih” navede nekoga na razmišljanje u tom pravcu i… Pročitaj više »

Pravi Kihot
Gost
Pravi Kihot
3 godine prije

Vezano na komentar @otpisanog. Brojčano stanje ljudske populacije trenutno na Zemlji je potpuno irelevantno. Ovaj planet nije jedini takav sa oblicima života poput ljudske vrste (nismo toliko jedinstveni, svemir je krcat vrstama sličnim našoj, na višim, nižim istim nivoima razvijenosti svijesti i civilizacije). Ali druga stvar je što postoji gotovo bezbroj svemira povezanih s našim, sa verzijama sličnim istim ili divlje različitima od nas samih. Otud Deja Vu. Zamislite onaj slinky, e tako nekako je konstruirana stvarnost. Postoje dva pola koja su nemjenjiva i kroz nezamislive periode vremena svemiri koji su međusobno povezani se šire i skupljaju, kao slinky. Jedan… Pročitaj više »

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Pravi Kihot

Pravi Kihot – Dobar komentar, samo treba imati sivih stanica, pa to shvatit. Poput zakona fizike, gravitacije, skupljanja – širenja itd.

robi
Gost
robi
3 godine prije

Prozivam “anarho” da nam objasni da je sve to samo umna konstrukcija. Da, zapravo podsvjesni um je sve u svemu ;). Kakav Stvoritelj ( uostalom i um je netko trebao stvoriti 😉 ali ne zamarajmo se sa time)? Autor članka je u velikoj zabludi sve je produkt materije i uz pomoć uma ( svjesnog i pod svjesnog) kreira se svijest. Nema duhovne duše i nema, ne daj Bože ;), Stvoritelja. Sve to “anarho” zna 🙂 :). “anarho” je prokljuvio sve i ima znanje 😉 !

Gervasius Twinkleminkleson
Gost
Gervasius Twinkleminkleson
3 godine prije
Reply to  robi

Mislim da je ovaj što se bori protiv vjetrenjača najbolje sve objasnio!

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  robi

Kad me vec pRozivas, a vidim da si sve pomjesao, da ti odgovorim sa stajalista REI. Posto teorija je zapravo jednostavna i logicna ali ajmo redom ponoviti gradivo. 🙂 Svijest nije materijalna ali je za njeno postojanje potrebna materija gdje bi se mogla manifestirati (roditi) i djelovati. Svijest=Um=REI. Od prapocetka zivota na Zemlji postoji Zivot (“Stvoritelj” Uma, ne i materije) koji je odvojen od materialne stvarnosti i razvija se pomocu svakog zivog bica, ciju svijest cine neki od tri raz-um-a (Racio, Emocio i Instinkt). Kad kazem “pomocu”, onda mislim da je svako zivo bice nositelj odraza Njegove inteligencije koja djeluje… Pročitaj više »

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  Anarho

Sve okej no netko gleda taj “film” – slike, instikt, emocije – opisan po REIu. I onaj tko gleda taj film i odlučuje je duša tj. duhovne prirode. Duhovna osoba je doslovce osoba – koja je vječna i blažena. U jednom trenutku ta duhovna osoba odvoji se od tog materijalnog procesa “filma” npr. opisanog po REI meta jeziku i odlazi od kuda je i došla. Vraća se u duhovni svijet. Ta duhovna osoba ima svoju slobodnu volju. REI opisuje omotač/instrument kojim duhovna osoba funkcionira u materijalnim uvjetima. Kao npr. kada želiš biti riba pod vodom uzmeš ronilačko odijelo, masku, boce… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  robi

Ajmeee robi! …i ti meni kažeš da sam ja uhvatio svoj rep i vrtim se u krug ??!
…pa ti nemaš ni glavu ni repa… pročitaj što si, i kako napisao svoj komentar, ako ga razumiješ, skidam kapu.

Robi
Gost
Robi
3 godine prije
Reply to  otpisani

Pisao sam kako mi je dolazila inspiracija i vizija. Nisam lektorirao si tekst ;-). No, nemoj traziti nedostatake u tekstu jer ćeš propustiti lijepe poante.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Anarho

Anarho “Svijest nije materijalna ali je za njeno postojanje potrebna materija gdje bi se mogla manifestirati (roditi) i djelovati. Svijest=Um=REI.”… OK, kako onda – “Instinkt je sposoban procitati ono sto pise u genetskom kodu zive jedinke i na osnovu toga izgraditi svoje novo tijelo” … Kako je instinkt uopće mogao postojati prije tijela ??? -Totalno kontradiktorno i pogrešno – nelogično (instinkt ima zadaću zaštititi tijelo u kriznoj situaciji i nema ga ako mozak ili nešto slično mozgu već ne postoji i konačno, o reprodukciji brinu spolne stanice u kojima su pohranjeni svi “kodovi” budućeg organizma a instinktivni spolni nagon odraslih,… Pročitaj više »

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije

“Trenutak je trajao vječnost, a ja sam se osjećao ugodno i spokojno. Totalno sam zaboravio na svog prijatelja koji me gušio. Zaboravio sam na gubitak kisika. Nisam se bojao, jer je strah nestao. Bio sam isključen i spreman na sve.” – Slično stanje nevezanosti za informacije koje dolaze iz tijela (osjeti) i uma (misli) pokušavaju postići oni koji meditiraju, samo što oni to čine svjesno, svojom namjerom, pri čemu postoji određena kontrola onog koji meditira nad tijekom meditacije, dok je primjer iz članka nekontroliran spontani doživljaj pristupa onom dijelu uma koji sadrži sjećanja na prošle događaje. “Oduvijek sam smatrao da… Pročitaj više »

svenne
Gost
svenne
3 godine prije
Reply to  Hari1

Hvala ti Hari, iz dna duše ti hvala.
Sreo sam te na advance.hr u novembru 2014. kada sam sa istim oduševljenjem izjavio: “Napustili su nas infantilni komentatori koji mere veličinu muda svetskih političara, pa su nam sada većinom preostali bistri umovi čistih duša u imenima: Hari, Shumadinac, Helena …”
Srešćemo se po-novo u trenutku Svet(l)e večnosti.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  svenne

svenne,
i drugi put. 🙂
Uz jednu napomenu: do sada nisam komentirao na advance.hr.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Hari1

“Područja koja se zovu čistilište i pakao su materijalne zone namijenjene čišćenju duša od prljavštine nakupljene tijekom života u materijalnom svijetu. Duše se čvrsto vežu uz materijalne “vrijednosti” i moraju proći kroz agoniju da bi se istih oslobodili.” …- fantastična izmišljotina koju plasiraju “duhovni pastiri ” kako bi eksploatirano i siromašno roblje lakše podnijelo svoju bijedu, jer ipak, raj je za siromahe koji su svoj jadan život proživjeli davajući a “dušu” predali u ruke Bogu, a pakao je za bogate i pohlepne… (?!) “Onaj koji kvalitetno vjeruje nema straha od smrti… Ja po tebi vjerujem vrlo “nekvalitetno”, pa ipak već… Pročitaj više »

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani, Kraljevstvo nebesko je područje čiste duhovnosti u koje se ne (u)nosi ništa materijalno. Zato je siromašnom čovjeku koji nema puno materijalne imovine za koju je vezan lakše ući u to kraljevstvo. Bogataš također može ući, ali ima jednake uvjete ulaska kao i siromah. Naravno, najbitniji uvjet je duhovna čistoća. U tom smislu su svi ljudi jednaki. Iz tog kraljevstva čovjek originalno dolazi i nakon života u materijalnom svijetu tamo se opet vraća. (Čista) duša se vraća vječno čistoj kući. Ti misliš da si spreman umrijeti, ali već u nastavku iste rečenice se nadaš kako nećeš uskoro. Trenutno ti je… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Hari1

Pitam se koliko ljudi za života ispuni te (visoke) kriterije za ulazak u Kraljevstvo nebesko? Ima onaj vic o papi kada je umro ; dođe ti papa u raj i Bog ga dočeka sa sendvičom. Za večeru je opet dobio sendvič… gleda on dolje u pakao oko velike vatre,masa ljudi roštilja, pije, orgija.. drugo jutro za doručak opet sendvič, za ručak, pa za večeru – opet sendvič.. i tako par dana on na sendvičima a u paklu raspašoj, hrane pića i seksa kol˙ko hoćeš… pa je skupio hrabrosti da priupita Boga – Bože pa kako to da oni u paklu… Pročitaj više »

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani, dobar ti je vic, ali taj koji mu daje sendviče i lažira pakao očigledno nije pravi Bog. 😉 Duša je vječna pa će poslije smrti opet biti nečega (kao što je i prije rođenja bilo nečega). Većina gubi sjećanje na prošle živote, pa se to može shvatiti kao novi početak. No karmu ipak moraju odraditi i odgovarajuću duhovnu čistoću moraju postići. Kršćanin će prihvatiti svog Boga, kako je objavljen u svetim spisima. Isto vrijedi za sve ostale religije. Pošto smo u doticaju s drugim religijama, svakako se postavlja pitanje kakvi su to njihovi Bogovi i kakav je odnos svih… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

Nego, čudno mi je da autor to podijelio s nama, “nepoznatim” čitateljima kojima valjda samo zna pseudonime dok nije javio prijatelju u Kanadi. Pored silnih tehnoloških pomagala koje uključuju komunikaciju bez obzira na daljinu. Mislim da i dotični ima pravo to znati.

nikud nikam
Gost
nikud nikam
3 godine prije

ja kad sam jednom davno padao sa velike visine i pomislio da umirem cijeli život mi je u mili sekundi proletio kroz glavu. onako kao neke slike od rođenja pa nadalje u ogromnoj brzini. zadnja misao mi je bila : srećom pa nema djece. onda me je probudila hitna i odvezla u traumu. od te dobi puno više cijenim i svoj i tuđi život.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Jesenjin napisa “Do vidjenja, bez stiska, bez glasa, I ne tuguj spustene povije. Nije novo mrijet prije svoga casa, Al’ ni zivjet, bogme, nije najnovije”.
Smrt je sastavni dio zivota , tragedija jest kad ziv covjek umre i jos dugo mrtav zivi a da toga nije svjestan .

Majk Majers
Gost
Majk Majers
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Apsolutno-to live is to die. Ilitiga kako je neko pametan jednom izjavija: “ima li zivota nakon rodjenja?” 🙂

Mario
Gost
Mario
3 godine prije

Poštovani, niste li zapazili kako znanost odmiče sve dalje i dalje da podsjeća sve vise na religiju? Sve je više teorija, a sve manje dokaza, pa tako je ta današnja znanost indoktrinirala generacije koje koje će se boriti protiv Boga, kreacije i sve prepustiti slučajnosti. Tako agresivna kampanja koja za cilj ima izbaciti Boga iz svake ljudske komponente. Jeli moguće sa mravima razgovarati o književnosti? Kad dođe vas čas, kad prvi put završite u bolnici ili na bilo koji način shvatite koliko ste smrtni i krhki i da je ovo samo usputna stanica par godina naspram vječnosti početi ćete se… Pročitaj više »

stefano
Gost
stefano
3 godine prije

Otpisani dobar si teoretičar i sve što si naučio i nabubao napamet je uglavnom iz nečijeg mozga izašlo .Kao što je i piretis napisao poštujem tvoje mišljenje, ali daj napiši nešto iz srca, kažu da je srce ogledalo duše ,pusti um on je i tako kontroliran

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  stefano

stefano Da bi bio “dobar teoretičar” nikako ne smiješ stvari uzimati “zdravo za gotovo” i bubati napamet. Dakako da ja nisam izmislio sve u “mojoj teoriji” ali sam puno toga u svom mozgu posložio na moj način. Kritičan sam i vrlo samokritičan i ako slučajno kasnije utvrdim da sam pogriješio ili donio krivi zaključak osjećam grižnju savjesti i to me motivira da slijedeći put bolje složim svoje misli kako mi se ne bi potkrala greška. Nečije mišljenje nemaš što poštivati, već se možeš djelomično složiti ili složiti ili ne složiti, pa prema svojoj procjeni, reagirati ili ne reagirati. Tražiš od… Pročitaj više »

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  otpisani

Ajme “otpisani” gdje si ti zabrijao ;-). Podsjećaš me na mačku ili psa koji su ulovili svoj rep i ne puštaju ga. Ulovio si se u svoje misli i vrtiš ploču u krug 😉 🙂

jura
Gost
jura
3 godine prije

koje je ovo smeće!!! nakon smrti smo još malo živi!!! pa tek onda umremo! ovo je samo za retardiranu dječicu

Damir
Gost
Damir
3 godine prije
Reply to  jura

Nisi ti za ovaj portal. Slikovnice su na drugom mjestu. Pokušaj na Indexu tamo je debilana.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

Vrijedi pogledati ovaj dokumentarac
https://youtu.be/dOkKz1j9ZAY
Smrti nema, tajna akademika Behtereva

Jomla
Gost
Jomla
9 mjeseci prije

Prvo: Strah od smrti je gluparija!
Drugo: Ako ti nešto nije jasno, pročitaj pod Prvo.
Kvaka 22 je zakon… 😛

ljiljana
Gost
ljiljana
1 mjesec prije

POVEZANE VIJESTI

Izbornik