Sudbina Arktičkog morskog leda u rukama nepravednog pristupa

Arkticki led
32 komentara

Nedavna studija Kim et al. (2023), u daljnjem tekstu K23, privukla je pažnju medija, poput ovog članka na CNN-u: “Arktik bi mogao biti bez leda u ljeti do 2030-ih, upozorava nova studija.”

Ključni zaključak K23: “Rezultati ukazuju da će prvi rujanski mjesec bez leda nastupiti već u 2030-ima do 2050-ih, bez obzira na scenarije emisija.”

Kako su autori došli do ovog zaključka? Koristili su prosjek modela CMIP6 (Multi Model Mean – MMM)! U odjeljku s metodama stoji: “Koristili smo višemodalne CMIP6 povijesne i DAMIP simulacije izvedene pod različitim kombinacijama klimatskih sila…”

DAMIP: “Projekt međusobne usporedbe detekcije i pripisivanja (DAMIP v1.0)”

Ovo je isti pristup opisan u ovom blogpostu (u slučaju antarktičke oscilacije prevrtanja), s istim zamkama kako je opisano 2021. godine od strane Gavina Schmidta.

Gavinov zaključak: “Osnovno ponašanje u zajednici mora se udaljiti od smatranja prosječne vrijednosti modela ansambla značajnom.” Ovo nije samo mudrost Gavina, već IPCC AR6 WG1 također nije koristio MMM, iz istih razloga. Nažalost, ova praksa nije došla do dijela zajednice, da ne spominjemo urednički odbor “Nature Communications”.

Da bi se prikazao utjecaj izbora CMIP6 MMM naspram manje iskrivljenih CMIP5 modela, usporedio sam trend nagiba za razdoblje 2020-2050 za oba slučaja u rujnu u Arktičkom području:

Primijetite približno 30% strmije trendove u CMIP6!

Ključna slika K2023:

Autori su “usklađivali” CMIP6 MMM s promatranim podacima o površini morskog leda (SIA) od 1979. do 2019. godine jer je MMM proizveo previše arktičkog leda u tom razdoblju. Naime, modelirane temperature za razdoblje od 1979. do 2019. bile su hladnije od stvarnih podataka. Razlozi su nejasni, vjerojatno je procijenjena previše (hladnog) aerosolskog djelovanja u tom vremenskom razdoblju u CMIP-ovim podacima o silama.

Nakon “usklađivanja” (očitane linije na slici) čak i scenarij “Scenarij održivog razvoja” SSP1-2.6 dovodi do nestanka SIA (ispod 1 milijuna km²) oko 2050. za SSP2-4.5 je gotovo isto (2045), a također je i ledeni pokrov u kolovozu osuđen prije 2060. Izuzetno zapanjujuće, ali iznimno upitno zbog izbora MMM.

Ovdje je moja metoda izračuna moguće površine Arktičkog morskog leda ispod 1 milijuna km² u rujnu. Izvršio sam regresiju podataka NSIDC-a (rujan) s potpuno novim podacima o učinkovitom zračenju (ERF) iz ovog rada (još uvijek predtisak) za razdoblje od 1979. do 2022. godine.

Rezultirajuća osjetljivost površine morskog leda na udvostručenje CO2 (ERF = 3,9 W/m², prema IPCC AR6) daje -3,69 milijuna km²/2CO2. Vjerojatni raspon od 17…83%: -3,16…-4,13 milijuna km²/2CO2, izračunat s CI regresije.

Oko 45% površine morskog leda utječe na unutarnju varijabilnost, koja nije opisana u bilo kojem MMM-u jer je sva varijabilnost pojedinačnih modela nula kad se svi modeli prosječe kao u slučaju MMM-a. Stoga je uporaba bilo kojeg MMM-a zavaravajuća, baš kao što je i rezultat K23.

Izračunata trendna nagiba u Slici 3 daje rezultat da prisilni dio površine morskog leda u rujnu dovodi do preostale površine od 1 milijun km² od 5,24 W/m². Međutim, treba uključiti unutarnju varijabilnost (iv), opisanu u rezidualima između promatranja i trenda zbog ERF-a:

Zatim sam izračunao ERF za preostalih 2,18 km² površine morskog leda kako bih pronašao godinu kada je moguće doseći 1 milijun km², čak i kada se uzme u obzir najnegativnija unutarnja varijabilnost u posljednjih 45 godina. To daje ERF od 3,92 W/m².

Sada je moguće izvršiti procjene vremena:

Za moguće pojedinačne godine bez leda u rujnu, može se zaključiti: ne u slučaju SSP1-2.6, oko 2060. u slučaju SSP2-4.5. Kontinuirani bezledni rujan zbog samo prisilnog djelovanja, bez razmatranja iv (ERF=5,24 W/m²), nećemo vidjeti ni u slučajevima SSP1-2.6 ni u SSP2-4.5. Usporedite ovaj rezultat s rezultatom u K23 (Slika 2). Moja metoda koristi samo promatrane podatke i tako izbjegava moguće pristranosti u klimatskim modelima.

Jedan vrlo svježi rad (objavljen 12. lipnja 2023. u “Nature Climate Change”) također koristi pristup klimatskih modela poput K23, ali koristi odabrane modele s ograničenjima, a ne MMM. Dolazi do vrlo sličnih rezultata kao moj (samo na ERF-u temeljen) pristup: Površina Arktičkog morskog leda ispod 1 milijuna km² bit će moguće promatrati ne 10 godina ranije (kako nalazi K23), već 10 godina kasnije od 2050., oko 2060.

Zaključak: K23 koristi odbačeni CMIP 6 MMM i dolazi do snažno pristranih rezultata. Vrijeme je da urednički odbor “Nature Communications” provjeri proces recenzije kako ne bi zavaravao publiku i medije.

U prijevodu, ne vjerujte medijima.

Autor: Frank Bosse

Izvor: judithcurry.com

Arktikklimaklimatske promjenestudija
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tre=glav
4 mjeseci prije

Koja distrakcija, 1% bogatih kontroliraju 50% bogastva, Amerika i kolektivni zapad vise potrosu na oruzje nego cijeli svijet zajedno

AJeTo
4 mjeseci prije

Ništa nisam shvatio, osim onoga da lažu. Može li netko izračunati maksimalnu visinu stupca leda prije nego se počne otapati na dnu pod svojom težinom? Hvala.

Dragačevac
4 mjeseci prije

Te apokaliptične procene imaju dugu istoriju i mnogi datumi koje su neki naućnici dali kao prelomne u pogledu klimatskih promena su se pokazali kao lažna uzbuna.
Činjenica je da naučnici nisu sigurni zbog čega se sve ovo dešava i šta treba preduzeti ako se u opšte išta može preduzeti po tom pitanju.

davvor
4 mjeseci prije

Zar vi mislite da ove stvari uopce interesiraju sotonu Stol Ten Berg – a

nepoželjni
4 mjeseci prije

“U prijevodu, ne vjerujte medijima.” (meni i nije trebalo više od toga)

(“sve su žene qurve… majko i ti si žena”;)

Očekivano
4 mjeseci prije

Pogledaj satelitske snimke, pitaj bijele medvjede

Ili, mozda I oni lažu

grom iz vedra neba
4 mjeseci prije

Ledena doba su dolazila i prolazila i dolazit će i prolazit će…

Dokurčilomi
4 mjeseci prije

Ništa za to. Sijat ćemo pšenicu da ne ovisimo više o Ukrajini.

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Tlapnja ! Dokaz ? Ne spominju uopće Greenland i zonu Arktička Oceana a sami Greenland je SUBCONTINENT , duljine TRI TISUĆE KILOMETARA , širine …. Climate conditions , gotovo identični onima na Južnu polutaru … Ta … Njima se nemre vjerovati ni na današnjem datumu … BAGRA !

ljena bitanga
4 mjeseci prije

A nikad više leda!
P.S. Retoričko pitanje : A zakaj je zabranjeno gojimima ići na Antarktik!?

Max
4 mjeseci prije

I ne vjerujem medijima.

Drago
4 mjeseci prije

😷🤣🤣🤣🤣

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI