Svetski šampion Magnus Carlsen: Šah se ne uči iz knjige

Film o Magnusu Carlsenu
11 komentara

Život norveškog šahiste Magnusa Karlsena pokazuje kako šah ne mora biti sport za strogo disciplinovane i knjiški orijentisane šahiste, već je ponekad potrebno osloniti se na inuticiju i iskustvo kako biste pobedili.

Ponekad nam se čini da neki ljudi lako postanu popularni i uspešni. Dok je nekima potrebno da provedu godine učenja i vežbi, drugima kao da sve ide od ruke, bez mnogo truda. Nešto slično ćemo videti i u novom filmu o norveškom šahisti Magnusu Karlsenu. Film govori o odrastanju mladog šahiste od njegovog najranijeg detinjstva, kada je počeo sa igranjem šaha, pored ostalih dečjih aktivnosti.

Njegov otac objašnjava kako je bio veoma čudno dete kao mali. Dok su ostala deca volela da se igraju, Magnus je razvijao neku neobičnu veštinu intuitivnog razmišljanja. Njegovo neobično ponašanje išlo je toliko daleko da je otac bio zabrinut za njegov razvoj. Već sa četiri godine, čitajući knjigu o državama, pokazao je da razume o kojoj se državi radi i kako izgledaju njihova obeležja. Negde u to vreme otac mu daje šah i uči ga da igra.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen

Sa 22 godine postaje svetski šampion u šahu, što je za sve njegove u porodici bio potpuno logičan put. Ipak, za razliku od ostalih šahista koji su marljivo i disciplinovano razvijali svoj talenat, Magnus se u šahu oslanjao isključivo na svoju intuiciju i radoznalost, kao i na sve ostalo u životu. Nije mnogo mario za knjige o šahu i teorije. Šta više, otac prepričava kako je prvi učitelj šaha rekao da će Magnus propustiti šansu da razvije talenat zbog lenjosti i nezainteresovanosti. Njegove strepnje ipak se nisu obistinile.

Sam Magnus je o šahu govorio kao o izazovu. Tvrdio je da će ga napustiti onda kada mu postane dosadan i bez motivacije, što se još nije dogodilo. O svemu ostalom pogledajte u dokumentarnom filmu o njemu koji izlazi u novembru.

11
Ostavite komentar

avatar
10000
6 Grupirani komentari
5 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
11 Komentatori
KomentarPrvosvibanjski_grahMali pasLucijašahovski amater Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Miki
Gost
Miki

Šahisti su stvarno čudna sorta. Jednom sam pročitao anegdotu o Aljehinu, koji je igrao simultanku na slijepo (dakle bez gledanja na table) sa nekih 30-ak protivnika, koji su naravno gledali na tablu. I tamo negdje u 50 i nekom potezu jedan od igrača (na tabli broj xx) mu je iz puke radoznalosti, potajno promjenio poziciju na tabli, pomaknuvši jednog pješaka. Kad je došao red da Aljehin odigra potez na toj tabli, naložio je potez lovcem, koji se nije mogao odigrati, jer je smetao upravo taj pješak. Kad su mu rekli da potez nije moguće odigrati, Aljehin se na trenutak zbunio,… Pročitaj više »

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Fotografsko pamćenje dobro dođe i u šahu. Jedan je njemac, nedavno bez gledanja, lovcem skočio na svako polje na ploči bez da je dva puta stao na isto polje. Fascinantno svakako

šahovski amater
Gost
šahovski amater

Nemoguće je igrati vrhunski šah da se prethodno ne savladaju osnovni principi (zakoni šahovske igre). Također je potrebno poznavati određeni minimum teorije šahovskih otvaranja. Talenat, intuicija i šahovsko iskustvo tek nakon ovih nužnih preduvjeta dolaze do izražaja. Nesumnjivo je Magnus Carlsen jedan od najvećih igrača u historiji šaha.

Komentar
Gost
Komentar

Apsolutno si u pravu,prvo se materija spoznaje ,a onda se tek razbija,da kažem to nekako preneseno….

Neko ime
Gost
Neko ime

Izvukao remi s Kasparovom u dobi od 13 g. i bijase nezadovoljan ?
Fascinantno!

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta

Imate još jedan dokumentarac,zove se magnus,odličan za pogledati

ribar
Gost
ribar

svak put kad je izašao iz okvira knjige
i oslonio se na intuciju je izgubio partiju
toliko o intuiciji

Majk Majers
Gost
Majk Majers

A primadona Gari diga nos

Mali pas
Gost
Mali pas

Prije nekih desetak godina sam radio na moru sa jednim covjekom iz Vinkovaca,bili smo u zajednickom smjestaju koje je placao poslodavac. Na laptopu je jedan od stanara imao sah pa smo svako vecer igrali protiv kompijutera na izmjence i igra nije bila prenapredna ali svaki lvl veci od 3 je bio izazov za nas laike. Kad je to vidio ovaj iz Vinkovaca koji se amaterski bavio sahom al je bio stvarno jako dobar, stavio je na najjaci lvl 10 i sprdo se sa Ui-om kao vidi kakve poteze vuce i zavrsi partiju u par minuta, mi svi ostali paf… Ugl… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija

Pa…hm…ja jesam malo proučavala otvaranja u jednoj knjižici i nemogu reći da mi nije pomoglo…

Prvosvibanjski_grah
Gost
Prvosvibanjski_grah

Pametan decko a niije rus , za zamisliti se :)))

POVEZANE VIJESTI

Izbornik