Svjetska ‘zatvorska prijestolnica’ Oklahoma oslobađa preko 500 zatvorenika, što je najveće puštanje zatvorenika u povijesti SAD-a

Američka zastava - zatvor
4 komentara

Stotine zatvorenika pušteno je ranije iz zatvora u Oklahomi, čime je oboren rekord po najvećem broju puštanja zatvorenika u povijesti SAD-a. To je dio reforme u državi koja se naziva svjetskom “zatvorskom prijestolnicom”.

Na potez koji je prošli tjedan odobrio državni odbor za pomilovanje i uvjetnu slobodu (PPB), oko 462 izašlo je iz zatvora diljem Oklahome u ponedjeljak, gdje su se mnogi susreli s voljenim osobama. Još 65 zatvorenika zadržano je u pritvorima i također je predviđeno za rano puštanje, a procjenjuje se kako 28.000 zatvorenika još uvijek ostaje iza rešetaka u ovoj državi.

“Zaista želimo da imate uspješnu budućnost”, rekao je guverner Oklahome Kevin Stitt mnoštvu bivših zatvorenika, većinom ne-nasilnika i prijestupnika niskog nivoa. “Ovo je prvi dan ostatka vašeg života … Učinite sve da se više ne vratite ovdje.”

Odluka dolazi kao dio velike reformske inicijative koja ima za cilj smanjiti ogromnu zatvorsku populaciju države Oklahoma, koja je prošle godine zauzela prvo mjesto po broju zatvorenika na 100.000 stanovnika.

Dok su SAD, među ostalim nacijama, vodeće u broju zatvorenika po glavi stanovnika, sama država Oklahoma redovito premašuje američki prosjek, gotovo ga udvostručujući u 2018. godini.

Zaokupljen prenapučenim i opustošenim postrojenjima, Joe Allbaugh priznao je, prošle godine, kako državni zatvorski sustav djeluje sa 113 posto kapaciteta. Ne računajući pri tom nekoliko privatnih poduzetnika koje je angažirala država, čime brojka skače na 153 posto.

“Sramotno je što se događa,” bijesno je rekao Allbaugh na sastanku Kaznenog odbora  prošle godine. “Iz nekog razloga, pretpostavljam, svi misle da bismo negdje u ormaru trebali imati čarobni štapić  i uzgajati to drvo na kojem raste novac. Nisam to još shvatio. ”

Dužnosnici su započeli s prijeko potrebnom reformom nakon što su glasači Oklahoma u 2016. odobrili mjeru kojom se deponira jednostavno posjedovanje droge i imovinska kaznena djela niže razine s kaznenih djela na prekršaje, a PPB je retroaktivno prilagodio te kazne i stvorio sustav za brzo puštanje zatvorenika u cijeloj državi.

Odbor je također rekao da će masovna komutacija biti dobra za proračun Oklahome, čime će država uštedjeti gotovo 12 milijuna dolara u sredstvima koja bi bila namijenjena za prehranu i smještaj zatvorenika.

U nadi da će se izboriti protiv recidivizma, zatvorski odjel u Oklahomi također je organizirao “prijelazne sajmove” ili događaje za bivše zatvorenike osmišljene kako bi ih povezali sa “uslugama koje će im možda trebati nakon puštanja na slobodu”, priopćio je PPB.

Američki zatvorski sustavzatvorenici
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Vjerojatno su automatizirali par proizvodnih linija, pa im ne treba toliko robovske radne snage. Land of the free, hahah!! To su lobotomizirane ovce, a ne naš Dub Miroslav.

CMB
4 godine prije

Regrutirali ih 😀

Emiliano Zapata
4 godine prije

Pa i u RH pustaju Sanadera, Vidosevica, Kalmetu i da ne nabrajam do ujutro…

Lucija
4 godine prije

“….čime će država uštedjeti gotovo 12 milijuna dolara u sredstvima koja bi bila namijenjena za prehranu i smještaj zatvorenika.”
That’s all folks…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI