fbpx

Zatvorena nekad tajna jedinica u zalivu Guantanamo, zatvorenici su premješteni u drugi objekat

Zatvor

Vojska navodno dugo nije prihvatila prisustvo Logora 7 u bazi i nikada nije dozvolila novinarima da obilaze lokaciju. Zvaničnici su rekli da je jedinica, koja nikada nije bila zamišljena da bude stalna, imala strukturne probleme i da je trebalo da bude premještena, ali je Pentagon odlučio da neće tražiti finansiranje projekta, prema izvještajima.

Američka vojska objavila je u nedjelju da je nekad tajna jedinica zvana Logor 7 u pritvorskom centru u zalivu Guantanamo zatvorena, a zatvorenici prebačeni u drugi objekat u američkoj bazi na Kubi.

U pokušaju da “povećaju operativnu efikasnost i djelotvornost”, zatvorenici u Logoru 7 premješteni su u logor 5, objekat u blizini gdje su smješteni ostali zatvorenici u bazi, navodi se u izjavi američke Južne komande sa sjedištem u Majamiju.

“Komandant Južne komande SAD proveo je konsolidaciju koja će povećati operativnu efikasnost i djelotvornost, istovremeno smanjujući operativne troškove. Ovo prilagođavanje ne ugrožava zaštitu snaga, sigurnost ili misiju pružanja sigurne, pravne i humane njege i starateljstva nad pritvorenicima u udruženoj operativnoj grupi Guantanamo Bay“, navodi se u saopštenju.

Zatvorenici iz logora 7 prebačeni su u logor 5 „bezbjedno i bez incidenata“, prema Južnoj komandi, ali nije precizirano kada je došlo do premještanja. Logor 5, koji je uglavnom bio prazan, nalazi se u blizini logora 6, u kojem se navodno nalaze preostali zatvorenici. To će omogućiti da 40 zatvorenika iz Guantanama bude smješteno u samo dva objekta.

„Ova fiskalno odgovorna odluka smanjit će otisak pritvorskog objekta i eliminisat će zahtjeve za održavanje i troškove koji su nastali zbog logora 7“, nastavlja se u izjavi.

Prema izvještaju Associated Pressa, zvaničnici su ranije izjavili da je približno 14 muškaraca bilo zatvoreno u logoru 7 u pritvorskom centru sa sjedištem na jugoistoku Kube.

Postojanje logora 7, poznatog i kao Camp Platinum, držalo se u tajnosti dvije godine nakon njegovog stvaranja 2006. godine. U ovom logoru nalazili su se „posebno važni zatvorenici“ ovog zatvora. Jedan od zatvorenika logora 7, somalijski državljanin Gouled Hassan Dourad, navodno je rekao da su zatvorenici logora svakodnevno psihološki mučeni u svojim zatvorskim ćelijama.

Njime je upravljala vojska u aranžmanu sa CIA, a tranziciju su nadzirale obavještajne agencije, navodi američka Južna komanda.

Pet zatvorenika optuženih za ratne zločine zbog sumnjive uloge u pripremi i pružanju logističke podrške za terorističke napade 11. septembra bili su među zatvorenicima u Logoru 7.

Nakon rata protiv terorizma 2001. godine, u američkoj pomorskoj bazi na obali zaliva Guantanamo na Kubi izgrađen je zatvor za međunarodne teroriste. Grupe za ljudska prava i međunarodne organizacije već dugo pozivaju na zatvaranje ustanove, navodeći maltretiranje zatvorenika i kršenja zakona.

Krajem februara, Ujedinjene nacije su naglasile Bidenovoj administraciji da revizija objekta Guantanamo mora da obezbjedi lijekove za zatvorenike koji su tamo mučeni. Preostali zatvorenici u pritvorskom centru, prema izjavi, sada su starije osobe koje su bile podvrgnute fizičkoj i psihološkoj torturi.

Bidenova administracija ranije je izjavila da želi da zatvori Guantanamo prije isteka njegovog mandata, ali za to će biti potrebna dozvola Kongresa za premještanje bilo kog pritvorenika u SAD na suđenje ili zatvaranje.

Bivši američki predsjednik Barack Obama potpisao je izvršnu naredbu o gašenju Guantanama 2009. godine. Ali Obamine namjere nisu bile uspješne jer je Kongres odbio da finansira zatvaranje zatvora. Njegov nasljednik, bivši predsjednik Donald Trump, nakon dolaska na vlast, formalno je ukinuo odluku. Istovremeno, novi zatvorenici više ne dolaze u Guantanamo. Ukupno je otprilike 780 zatvorenika držano u Guantanamu od njegovog otvaranja. Velika većina njih nikada nije izašla na suđenje.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
23 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Max
Member
Famed Member
Max
8 dana prije

Mjesto velikog zla koje treba nestati.

Mravojed
Gost
Mravojed
8 dana prije
Reply to  Max

Ruski i Kineski zatvori su bolji ? U Rusiji prijatelju moj su osnovani specijalni sudovi u kojima si završio odmah bez čekanja . I dobiješ 3-5 godina ovisi kakve je volje sudac . Zbog tučnjave na nogometnoj utakmici naprimjer . Poznati su po humanosti . Čim ugledaš stražara moraš stati u stav pozor i reči da gospodine bez da te ovaj išta pita . O tome ti mogu ispričati priču .

Stara kuka
Gost
Stara kuka
8 dana prije
Reply to  Mravojed

I to opradava Guantanamo?

Mravojed
Gost
Mravojed
8 dana prije
Reply to  Stara kuka

A šta kuko očekučeješ od mjesta gdje treba doći do ključnih informacija ? Ne misliš valjda da če te neko poslije tih tortura pustiti uz lijepe pozdrave ? Tako to funkcionira . A da si pošten obiteljski čovjek ne bi ih ni znao . Dakle , jednostavno je . A tih mjesta ima puno samo nemaju ime .

Stara kuka
Gost
Stara kuka
8 dana prije
Reply to  Mravojed

A da si pošten obiteljski čovjek ne bi ih ni znao

Ne boj se. Uskoro će mnogi pošteni obiteljski ljudi upoznati takva mjesta.

Nego otkud pošten obiteljski čovjek kao ti zna kako izgledaju iznutra ruski zatvori? Čak i priče o njima možeš pričati.Mravojed
Gost
Mravojed
7 dana prije
Reply to  Stara kuka

Samo za tebe kuko . Čak u modernoj nazovimo je povijesti postoje razmjene . Kako god se to tebi čudno činilo A ti takve stvari ni ne trebaš znati jer ti ništa ne znače . Samo znatiželja . A zatvori ? A obiteljski čovjek ti je vidio te zatvore i još svašta nešto . Nije mi ostalo dugo pa Vam bacam kockice jer možda nešto i posložite . Pametniji naravno . Tako u vrijeme sankcija dva čovjeka završe u zatvoru jer voze neke stvari ( pun šleper ) u jedan ruski institut . Pa završe u zatvoru kao teroristi radi vojnih termo jakni . Onda neko mora tamo da riješi problem . Pa ta dvojica dobiju pratnju i plačen parking po 20 eura koji čuvaju dečki sa kalašima . Kada rusi shvate o čemu se radi 🙂 . O Kini ti ne bi pričao jer sam cijelo vrijeme jeo piletinu na sto i jedan način . Skinuo sam 10 kila . A to čemu se ti nadaš možeš objjesiti mačku o rep . Probaj odglumiti heroja pa češ ubrzo shvatiti o čemu pričam . Ovi pošteni znaju pravila igre . Možda rade ono što onaj gore neće . Za njih… Pročitaj više »

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
7 dana prije
Reply to  Mravojed

Marvojed
Inače su svi ti zapadni plaćenici u Afganistanu “pošteni obiteljski ljudi”. Psi rata…

Mravojed
Gost
Mravojed
7 dana prije

Ne bi o njima niti imaju moje simpatije . Svatko zarađuje novac kako misli da najbolje zna i umije . E sad . Svatko nosi svoj križ i odlučuje o svom životu . Tu mislim na plačenike koji ratuju za novac . Oni milost ne očekuju kao ni prijatelji sa prslucima u kojima je C4 umjesto bombona i nije ih briga što će otiči i desetak djece usput . Razlike između njih i regularne vojske ti praktički nema . Sve se svodi na isto . Samo što ovi prvi daleko više riskiraju a samim time i zarađuju . Psi rata su svi koji su u ratu ako hoće preživjeti . Zato se zove rat . Puška je napravljena da ubije .

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
6 dana prije
Reply to  Mravojed

Informacije dobijene mučenjem nemaju neku vrijednost.
Odavno poznato.

A i nitko NORMALAN nema za to vremena.
Od kad postoji “serum istine”.

>> Opravdavaš sadiste.

bok123
Gost
bok123
8 dana prije
Reply to  Mravojed

Tak je. Nije grijeh da progovoriš nego da te uhvate, jel kada te uhvate ………….
Sve vojske svijeta su iste. Ako ima nešto što znaš one će to iščupati, milom ili silom.

Mravojed
Gost
Mravojed
7 dana prije
Reply to  bok123

Tako je prijatelju . Potpisujem . I sve ovisi koliko si vrijedan i je li netko na drugoj strani samim time postao potrošna roba . Nema tu milosti . Samo interesi .

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
7 dana prije
Reply to  Mravojed

Mravojede
Da se nisi Ti marisao s navijačima na ruskim nogometnim utakmicama?
Koliko ja znam, ratoborni navijači i u Hrvatskoj popasu gadne batine od interventne policije na nogometnim utakmicama.
No, ne bih rekao da je bilo tko poslan na Guantanamo zbog sranja na nogometnoj utakmici. Nekom se od lokalne policije u Kabulu ne sviđaš, on te za šaku dolara cinka Amerima i eto te na Kubi besplatno i dugoročno. Pritom ne moraš imati nikakve veze s talibanima…

nessy
Gost
nessy
7 dana prije

Ima odlican film “Mauritanian”, o covjeku nevinom, u Guantanamo-u. Vrijedi gledanja.

tihobl
Gost
tihobl
8 dana prije

Jaka vijest: zatvorenici u Logoru 7 premješteni su u logor 5.

gargamel
Gost
gargamel
8 dana prije

¸Meni jedino trezveno objašnjenje je, da je ostalo malo živih u toj zatvorskoj jedinici, pa eto zbog fiskalnih ili kur.evih troškova se premeštaju, stvarno bez veze glede svega šta se dešava u svetu.

Pomalo
Gost
Pomalo
8 dana prije

Meni jedino nije jasno s kojim pravom šugavci imaju tri logora (ako ne i vise) na kubanskom teritoriju?!

rimtu
Member
Trusted Member
rimtu
8 dana prije
Reply to  Pomalo

Zato jer mogu.

nessy
Gost
nessy
7 dana prije
Reply to  Pomalo

S pravom jacega.

piždro
Gost
piždro
8 dana prije

Guantanamo je znak da inkvizicia još traje i nikad nije prestala ! tužno je mjesto ova planta … a valjda će jednog dana doć do oslobađanja cijelog čovječanstva od ideologija, religija i okova sila mraka.. znam proteće još dugo vremena

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
7 dana prije

Max
Drugim rječima: “Oni unaprjeđuju demokraciju na oni nivo…”

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
7 dana prije

…na novi nivo…”

mladen3x
Gost
mladen3x
7 dana prije

Mnogi bi Markotićku i Capaka tamo stavili….prema tome…

rimtu
Member
Trusted Member
rimtu
7 dana prije
Reply to  mladen3x

Ma ne, ovo bi bilo dovoljno.

ttps://en.wikipedia.org/wiki/Black_Dolphin_Prison

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik