Zatvorena nekad tajna jedinica u zalivu Guantanamo, zatvorenici su premješteni u drugi objekat

Zatvor
17 komentara

Vojska navodno dugo nije prihvatila prisustvo Logora 7 u bazi i nikada nije dozvolila novinarima da obilaze lokaciju. Zvaničnici su rekli da je jedinica, koja nikada nije bila zamišljena da bude stalna, imala strukturne probleme i da je trebalo da bude premještena, ali je Pentagon odlučio da neće tražiti finansiranje projekta, prema izvještajima.

Američka vojska objavila je u nedjelju da je nekad tajna jedinica zvana Logor 7 u pritvorskom centru u zalivu Guantanamo zatvorena, a zatvorenici prebačeni u drugi objekat u američkoj bazi na Kubi.

U pokušaju da “povećaju operativnu efikasnost i djelotvornost”, zatvorenici u Logoru 7 premješteni su u logor 5, objekat u blizini gdje su smješteni ostali zatvorenici u bazi, navodi se u izjavi američke Južne komande sa sjedištem u Majamiju.

“Komandant Južne komande SAD proveo je konsolidaciju koja će povećati operativnu efikasnost i djelotvornost, istovremeno smanjujući operativne troškove. Ovo prilagođavanje ne ugrožava zaštitu snaga, sigurnost ili misiju pružanja sigurne, pravne i humane njege i starateljstva nad pritvorenicima u udruženoj operativnoj grupi Guantanamo Bay“, navodi se u saopštenju.

Zatvorenici iz logora 7 prebačeni su u logor 5 „bezbjedno i bez incidenata“, prema Južnoj komandi, ali nije precizirano kada je došlo do premještanja. Logor 5, koji je uglavnom bio prazan, nalazi se u blizini logora 6, u kojem se navodno nalaze preostali zatvorenici. To će omogućiti da 40 zatvorenika iz Guantanama bude smješteno u samo dva objekta.

„Ova fiskalno odgovorna odluka smanjit će otisak pritvorskog objekta i eliminisat će zahtjeve za održavanje i troškove koji su nastali zbog logora 7“, nastavlja se u izjavi.

Prema izvještaju Associated Pressa, zvaničnici su ranije izjavili da je približno 14 muškaraca bilo zatvoreno u logoru 7 u pritvorskom centru sa sjedištem na jugoistoku Kube.

Postojanje logora 7, poznatog i kao Camp Platinum, držalo se u tajnosti dvije godine nakon njegovog stvaranja 2006. godine. U ovom logoru nalazili su se „posebno važni zatvorenici“ ovog zatvora. Jedan od zatvorenika logora 7, somalijski državljanin Gouled Hassan Dourad, navodno je rekao da su zatvorenici logora svakodnevno psihološki mučeni u svojim zatvorskim ćelijama.

Njime je upravljala vojska u aranžmanu sa CIA, a tranziciju su nadzirale obavještajne agencije, navodi američka Južna komanda.

Pet zatvorenika optuženih za ratne zločine zbog sumnjive uloge u pripremi i pružanju logističke podrške za terorističke napade 11. septembra bili su među zatvorenicima u Logoru 7.

Nakon rata protiv terorizma 2001. godine, u američkoj pomorskoj bazi na obali zaliva Guantanamo na Kubi izgrađen je zatvor za međunarodne teroriste. Grupe za ljudska prava i međunarodne organizacije već dugo pozivaju na zatvaranje ustanove, navodeći maltretiranje zatvorenika i kršenja zakona.

Krajem februara, Ujedinjene nacije su naglasile Bidenovoj administraciji da revizija objekta Guantanamo mora da obezbjedi lijekove za zatvorenike koji su tamo mučeni. Preostali zatvorenici u pritvorskom centru, prema izjavi, sada su starije osobe koje su bile podvrgnute fizičkoj i psihološkoj torturi.

Bidenova administracija ranije je izjavila da želi da zatvori Guantanamo prije isteka njegovog mandata, ali za to će biti potrebna dozvola Kongresa za premještanje bilo kog pritvorenika u SAD na suđenje ili zatvaranje.

Bivši američki predsjednik Barack Obama potpisao je izvršnu naredbu o gašenju Guantanama 2009. godine. Ali Obamine namjere nisu bile uspješne jer je Kongres odbio da finansira zatvaranje zatvora. Njegov nasljednik, bivši predsjednik Donald Trump, nakon dolaska na vlast, formalno je ukinuo odluku. Istovremeno, novi zatvorenici više ne dolaze u Guantanamo. Ukupno je otprilike 780 zatvorenika držano u Guantanamu od njegovog otvaranja. Velika većina njih nikada nije izašla na suđenje.

GuantanamoLogor 7Tajna jedinicazatvorenici
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Mjesto velikog zla koje treba nestati.

tihobl
3 godine prije

Jaka vijest: zatvorenici u Logoru 7 premješteni su u logor 5.

gargamel
3 godine prije

¸Meni jedino trezveno objašnjenje je, da je ostalo malo živih u toj zatvorskoj jedinici, pa eto zbog fiskalnih ili kur.evih troškova se premeštaju, stvarno bez veze glede svega šta se dešava u svetu.

Pomalo
3 godine prije

Meni jedino nije jasno s kojim pravom šugavci imaju tri logora (ako ne i vise) na kubanskom teritoriju?!

piždro
3 godine prije

Guantanamo je znak da inkvizicia još traje i nikad nije prestala ! tužno je mjesto ova planta … a valjda će jednog dana doć do oslobađanja cijelog čovječanstva od ideologija, religija i okova sila mraka.. znam proteće još dugo vremena

3 godine prije zadnji put uredio piždro
JumpingJackFlash
3 godine prije

Max
Drugim rječima: “Oni unaprjeđuju demokraciju na oni nivo…”

mladen3x
3 godine prije

Mnogi bi Markotićku i Capaka tamo stavili….prema tome…

3 godine prije zadnji put uredio mladen3x
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI