U Zemlji je milijarde tona dijamanata, ali za sada nedostupnih

dijamanti dragulji
22 komentara

Jedna od znanstvenih studija otkriva da je u Zemlji zatrpano 10 000 milijardi tona dijamanata, što je nešto doista nezamislivo.

zemlja tlo litosfera
FOTO – Presjek Zemlje i područje između kore i plašta litosfere koje se nalazi na 150 do 300 km dubine

Ovi su dragulji pokopani u korijenu kratona, kontinentalnih masa koje se nalaze između kore i plašta litosfere, na dubini između 150 i 300 kilometara, navodi se u zajedničkom istraživanju kojeg su proveli poznati MIT (Massachusetts Institute of Technology) i još desetak sveučilišta širom svijeta.

Da bi došli do ovog zaključka, znanstvenici su proučavali zvučne valove koje kontinuirano bilježe seizmografi unutar Zemlje, prenosi u ponedjeljak znanstveni portal Phys.org.

Zvuk mijenja brzinu ovisno o vrsti stijene kroz koju prolazi. Poznato je da su kratoni su manje gusti od ostalih materijala i stijena u plaštu Zemlje, ali su znanstvenici otkrili da su zvučni valovi kroz kratone prolazili dva puta brže nego što bi trebali.

Stručnjaci su posegnuli za računalnim simulacijama, stvorili virtualne stijene i koristili sve vrste stijena i materijala unutar Zemlje dok nisu pronašli sastav koji je identičan onome kroz koje su prolazili zvučni valovi zabilježeni od strane seizmografa.

Konačno, znanstvenici su zaključili da je najvjerojatnije da kratoni sadrže između 1 i 2% dijamanata, koji dopuštaju da zvuk prolazi brže nego kroz obične stijene. Prema izračunima bi se u tom dijelu Zemlje nalazilo oko 10 000 milijardi tona dijamanata.

Poznato je da dijamanti unutar Zemlje nastaju pri visokim temperaturama i zbog pritiska, te da izlaze kroz vulkanske erupcije i stjenovite kanale koji se izravno povezuju s kratonom.

Međutim, ljudsko biće s trenutnom tehnologijom ionako ne može imati pristup ovom divovskom bogatstvu, budući da je maksimalna dubina do koje je čovjek stigao bila 12 kilometara kroz najdublju rupu Kola u Rusiji, a na toj je dubini temperatura već dosegla 180 stupnjeva Celzijevih.

Phys.Org News

Kola najdublja rupa na svijetu
FOTO – Najdublja rupa na svijetu, Kola u Rusiji, duboka tek 12 kilometara
dijamantidraguljiugljenik
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Fakesve
5 godine prije

Kada bi zemlja bila sagradena od zlata, ljudi bi se tukli za sacicu blata.

Siniša
5 godine prije

Xahaxahaxa kako im cure sline,a nista ne mogu!!

jorgen
5 godine prije

Cak i bez tih potencijalnih nalazista u dubokim slojevima Zemlje, umjetno je stvoren dojam da su dijamanti rijetki. To je uspjesna prica “perception management-a” koji se koristi u svim sferama drustva danas, a ova je njihov pionir i datira iz 1938-e godine zahvaljujuci DeBeers kartelu koji je tijekom cijelog 20-stoljeca monopolisticki kontrolirao ponudu i potraznju dijamanata na svjetskom trzistu. Te davne 1938-e su pokrenuli marketinsku kampanju “Diamonds are forever” i stvorili dojam posebnosti i izuzetnosti dijamanata koji su “istinski nacin izrazavanja ljubavi”, te nadogradili kampanju 1951-e od kada datira “obicaj” vjencanih prstena ukrasenih dijamantima. Korporacija DeBeers dan-danas operira u 35 drzava i ima krv na rukama zbog svih desavanja koja su se zbivala oko rudnika i drzava s nalazistima dijamanata.
Dijamanti uopce nisu rijetki niti bi morali biti tako skupi – uspjesni socijalni inzenjering odrzan desetljecima zahvaljujuci sprezi korporacija i medija je od njih napravio statusni simbol.

Laki Topalović
5 godine prije

Ma daj mi dobru lopatu i Aliju Sirotanovića, pa ćeš vidit jesu li nedostupni

tak
5 godine prije

rade umjetne dijamante koji su (bar za industrijske svrhe) bolji od iskopanih

Moreno
5 godine prije

Neznamo jesu li to dijamanti ili nešto drugo kroz šta zvuk prolazi podjednako brzo.
Za slučaj da i jesu dijamanti ko će doć do njih tamo doli . . . bar mi u ovim krajevima na primjer imamo i vode svugdi oko nas pa opet kupujemo vodu koja je negdi napunjena u boce koje je predhodno tribalo proizvest i sve to transportirat do nas kako bi to opet platili novcem koji je iz zraka proizveden . . . vrijednost nečega je stvarna potriba za tim nečim podijeljena sa dostupnošću toga i pomnožena sa koeficijentom našeg vjerovanja u vrijednost toga nečega

Ante
5 godine prije

Jednom su istraživači isto tako zaključili da u svemiru plutaju stijene od nekoliko kilometara koje su skoro potpuno napravljene od dijamanata. Isto tako postoje područja u svemiru koja sadrže plinove koji imaju veliku sličnost sa alkoholom. Znači jedni će u budućnosti kopati dijamante u svemiru drugi će rafinirati taj alkohol.

Bajdo
5 godine prije

Jedini način da čovječanstvo preživi je da u daljoj budućnosti preseli u svemir na planete koje imaju uvjeta za život (kisik, voda itd.). U tom smislu količina dijamanata na zemlji je nebitna. Umjesto toga na Zemlji je borba tko će zavladati svijetom. Takav svijet neće opstati već će biti uništen u nuklearnom armagedonu.

Alen
5 godine prije

Dijamanata ima koliko hoces…. Monopol i zarucnicki prsten su jedini razlozi cijene i vrijednosti dijamanta…
Da spomenem isti oni koji vladaju fed-om , oni koji su izbacili zlato kao novac drze i cijelu industriju dijamanata…
Sve je u “familiji “…

Antonio Cagapulito
5 godine prije

Core nije kora nego jezgra-prilična razlika?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI