fbpx

Zašto civilizacije propadaju?

Apokalipsa Maja

Skoro svaki kontinent ima svoje ruševine – mjesta na kojima samo kamenje govori priču o padu civilizacije. Mogli bi ležati zakopani ispod Zemlje, u sjenci nadstrešnice u džungli ili usred izgrađene industrije modernog grada. Pa ipak, svi postavljaju ista pitanja: “kako nešto tako veliko može nestati?” Zašto civilizacije propadaju?

Prije nego što razmislimo o tome kako civilizacija propada, pogledajmo kako nastaje i raste. Na primjer, požar zahtjeva kiseonik i gorivo. Uklonite jedno i plamen nestaje. Civilizacije je daleko teže odrediti, ali ipak zahtjevaju brojne uslove da bi opstale.

Istoričari nude različite liste kriterijuma za civilizaciju, ali većina lista sadrži sljedeće važne faktore:

  • Veliko centralizovano stanovništvo
  • Višak hrane
  • Centralizovana vlada
  • Religijsko jedinstvo
  • Složena podjela rada
  • Novac prikupljen kroz poreze

Ova lista teško da pokriva sve, ali trebala bi vam dati predstavu o različitim faktorima koji drže civilizaciju zajedno, kao i o onome što može poći po zlu.

Naravno, bilo kakva šteta u tom velikom, centralizovanom društvu može potencijalno dovesti do kolapsa civilizacije. Takav udarac bi mogao doći u obliku genocidnog rata, epidemije bolesti ili geoloških previranja. Na primjer, majanska civilizacija je izblijedjela nakon španske invazije u 16. veku, koja je donijela rat, bolest i stranu kulturu sa namjerom širenja sopstvenih sistema vjere i upravljanja. Populacija Maja je znatno smanjena, a ono što je preostalo mjenjalo se pod vlašću njenih osvajača. Ovaj obrazac postoji kroz zapisanu istoriju, i potiče još od najranijih poznate civilizacije Sumera, u Mezopotamiji, koja se srušila pod naletom ponavljajućih invazija u drugom milenijumu prije nove ere.

Ekološke promjene takođe mogu izbrisati civilizaciju, posebno ako utiču na snabdjevanje hranom. Arheolozi vjeruju da je 300-godišnja suša desetkovala Akadsko carstvo (takođe u Mezopotamiji) između 2200. godine p.n.e. i 2500 p.n.e. Naučnici takođe navode sušu kao razlog pada kamerdijske civilizacije između 9. i 14. vijeka.

Ostali kolapsi izbjegavaju laku kategorizaciju i povlače za sobom razne faktore koji se dešavaju kroz vjekove. Nemoguće je staviti prst na jedan jedini razlog zašto je Rimsko carstvo propalo, ali naučnici često vode rasprave o spoljnoj protivrječnosti varvarskih plemena i unutrašnjem propadanju.

Rimski ekonomski motor zavisio je od osvajanja i ropstva, koji su se dugoročno pokazali neodrživi. Manje osvajanja na kraju je značilo i manje jeftinih robova, što je zauzvrat značilo i manje ljudskih resursa da bi se kotači industrije, poljoprivrede i infrastrukture okretali. U međuvremenu, rimski vladari oslabili su valutu kroz opresivno oporezivanje i inflaciju.

Drevni Anasazi, ili Pueblo, stanovnici Sjeverne Amerike predstavljaju još jedan zanimljiv model civilizacijskog kolapsa. Bavili su se poljoprivredom i astronomijom. Gradili su složene stambene zgrade, ali na kraju su ih napustili. Istoričari ukazuju na brojne faktore u njihovom padu, uključujući ratovanje i hladnije temperature u 900. godinama nove ere koji su ometali poljoprivredu. Još neke studije pad pripisuju razlaznoj religioznoj krizi zbog koje su mnogi Puebloanci prešli na jug da bi slijedili novu evangelističku vjeru.

Od stanovništva do religije, brojni faktori utiču na egzistenciju civilizacije. Međutim, i ako ih dosta izostane, civlizacije će se ipak neminovno raspasti.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
71 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
skdfvijaneifvnaeiwviewivweiviwvcw
Gost
skdfvijaneifvnaeiwviewivweiviwvcw
1 godina prije

Propadaju jer imaju uvijek istog tvorca koji im određuje rok trajanja i poslije o tome piše lažnu povjest koju mi u programima za teletabise učimo u onome što se zove “obrazovanje”. Samo rijetki iskoće iz programirane podsvjesti a ostali zombiji čitav život vjeruju programu kojeg su mu na silu uvalili… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

E bas tako…

mmne
Gost
mmne
1 godina prije

slazem se uz opasku da u gornjem clanku ne figuriraju opisi , nestanka severno americke indijanske civilizacije, australijanskih aboridzana….da ne prejudiciram …japanske, nemacke, …..koje su u fazi raspada…..ziveli svi teletabisi!!!

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

A nebi se baš složija sa tobon. Mi smo baštinici babilonske civilizacije i od kad su babilonska bratstva iz Babilona krenila po svitu moglo bi se reć da je to tako. Postojale su i civilizacije prij Babilona koje su propadale, a da te civilizacije na primjer ratove nisu poznavale. Oću… Pročitaj više »

skdfvijaneifvnaeiwviewivweiviwvcw
Gost
skdfvijaneifvnaeiwviewivweiviwvcw
1 godina prije
Reply to  Moreno

Pa i ja pričam o tih 5 milenija stvorovih a ne ono od prije njega i o onim samoniklim koje je za to svoje vrijeme zatukao jer su bili konkurencija njegovim pulenima.

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije

skdfvijaneifvnaeiwviewivweiviwvcw & Istrazuj & moreno Kada sam prvi put na ovom portalu napisao moje viđenje “Boga i Bogova”, te porijeklo i svrhu ljudskog roda, moderator i neki komentatori su me (zamalo) proglasili trolom. U zadnje vrijeme, vidim, počelo se češće(doduše, bojažljivo) o toj temi pisati i umjesto pravog imena naših… Pročitaj više »

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno “….kako se taj tvoj Stvor pojavljuje tek u vrime staroga Babilona i od onda jaše…” . Bas tako nekako. I sve se na neku “cudnu foru” poklapa sa Mojsijevim (Musinim) pricama tzv “petoknjizju” u Torah (koje je poslije bukvalno “preuzeto” u tzv Bibliji, pa prepricano u Kuranu)… Glavni “stvor”… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Istrazuj

Istrazuj Pomalo sa Stvorom. Teško je definirat Stvora jer ja uopće i neznan jeli on terestički ili extraterestički entitet. Komentator koji koristi termin Stvor možda ima drugačije mišljenje. Ono šta se meni čini je to kako je Stvor stvorija religije jer skoro sve organizirane religije imaju vrlo slične obrasce. Tako… Pročitaj više »

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno “…Teško je definirat Stvora jer ja uopće i neznan jeli on terestički ili extraterestički entitet….” . Kolega, odlican kratak presjek kroz vrijeme obmane… Ima toga tu jos dodati, kao recimo onaj CERN i kip Shive (unistitelja Svijeta) ispred njega, pa onda bizarni “reklamni ples” naucnika sa te “institucije”, pa… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Moreno,istražuj@Vas ste dvojica super saželi -tko sam ja/mi,odakle dolazim(o) i koja mi/nam je svrha na ovome svijetu?I to koliko čitam,… nakon pozamašnog “rovarenja” po svemu čega se može dočepati radoznao um…Da čitaoci znaju koliko je stotina,možda i tisuća stranica RAZNOLIKOG sadržaja potrebno savladati za ovaj sažetak…jedno veliko hvala…I puno više… Pročitaj više »

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  istrazuj

mnogo ++++++

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Interesantno vas je čitat. Šta mislite da naši predci dolaze sa one planete Nibiru? Osobno, nikad nisam ni vjerovao u teološko tumačenje nastanka čovječanstva i više vjerovao znanstvenim tumačenjima. Samo, kako protumačit i to da su Sumeranski vladari ,vladali i po 40 000 god.? Onda ova civilizacija stvarno propada, a… Pročitaj više »

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  x@y

@x@y “… Istražuj, u čemu je ta posebnost te sperme? …” Pa ne znam 🙂 Naprosto o tome je pisao profesor Kramer u knjizi “The Sumerians”… On je naravno cijelu knjigu i njegova zapazanja prezentirao kao “sumerski mit” (sto je po meni i dobro!). Sa druge strane, meni je bilo… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  istrazuj

istražuj, Hvala na odgovoru. Mislim da si odlično povezao. S jedne strane; mislim da je šteta koliko su religije uspjele na jedan način očito prevarit i zarobit ljudski um, umjesto da ga obogate i optimiziraju egzaktnim i inim naukama i vrijednostima, koje su kudikamo vjerodostojnije. Čitat ću vaše komentare i… Pročitaj više »

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  Moreno

++++++

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Izmisljeni sin kreatora monoteizma je reko:
“Sretni siromašni duhom jer im kraljevstvo nebesko pripada”.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Zasto banke propadaju?
Pa ne propadaju, samo se pregrupisu i rasturaju iznova zivote robova drzeci ih nevidljivim lancima u obliku dugova…

skdfvijaneifvnaeiwviewivweiviwvcw
Gost
skdfvijaneifvnaeiwviewivweiviwvcw
1 godina prije

Stvor kontrolira SVE na planetu pa tako i banke, nikad one ne propadaju, samo se transformiraju pod drugim imenom i nadalje nastave kolonizirati zemljane lihvom i krasti im sve što steknu i imaju. Stvor će banke smjeniti kao sredstvo koloniziranja planeta kad ga uskoro zamjeni digitallnim “novcem”.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Novac se pojavija kad i Stvor i novac je njegova izmišljotina. Stvor nama ne da uopće i pomislit na alternativu života bez novca i Stvor ima sva znanja i mehanizme prinude kako bi prihvatili Stvorovu floskulu koju slušamo od njegovih slugu na dnevnoj bazi, a to je floskula “nema alternative”.… Pročitaj više »

skdfvijaneifvnaeiwviewivweiviwvcw
Gost
skdfvijaneifvnaeiwviewivweiviwvcw
1 godina prije
Reply to  Moreno

Stvor SVE kontrolira.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Pre 1700 godina počinje priča….prvo polupali sve hramove, spalili biblioteke velike kao da ništa nije postojalo ..pre te priče koja tada počela i traje do dan danas

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Točno je kako Stvor sve kontrolira, ali to Stvor radi priko kontrole percepcije masa. To šta Stvor nije preuzeja tvoju ili moju percepciju ne znači ništa jer je Stvor još uvik jači ☺

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Moreno

Jel’ taj “stvor” rasturio i rimsko carstvo kada se pojavio pre 1700 godina?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Mlata

Prije par godina bili su reptili ‘in’ a sada su stvorovi

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ivo

x@y/džeki, ne krasti tuđe nickove, pašče zločesto.

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije
Reply to  Mlata

@Mlata

JE!

efvniaewfnviewnidfnewidfnwef
Gost
efvniaewfnviewnidfnewidfnwef
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata, mislio sam da si vispreniji, vijek trajanja Rima nije kontrolirao Rim već onaj koji ga je stvorio a urušio ga je sa obojenom revolucijom zvanom krščani.

shumadinac
Member
1 godina prije

@Subaru Nedavno si se pozivao na Bogumile, u međuvremenu sam odgledao nešto materijala na Tubetu i najzanimljivija mi je bila tvrdnja koja je direktno vezana za tebe. Jedan od istaknutijih tvrdi da mračnim silama ne treba pridavati važnost jer se one time hrane i truju dušu onoga ko o njima… Pročitaj više »

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@sumadinac Ma kolega – nije to nikakva “mracna sila”… To je obicno bice od krvi i mesa – kojeg kolaga Subaru zovve “stvor”.. Medjutim, ocito je da je prema svim stari spisima – tih bica PUNO! I svi ti “stvorovi” – definitivno nisu isti. Jedan od tih “stvorova” opisanih u… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  istrazuj

@Istražuj
Ne sećam se da je Subaru negde pomenuo “stvorove” (množinu) ali ga pominje SVUDA. Simbolika je jasna, ako hoće nešto drugo da kaže onda to loše radi.

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@sumadinac,
hehe…
Ja se sigurno ne sjecam, ali nema veze …
Moje shvatanje “stvora” je vise “materijalno” 😉
Razmotri obje formulacije 🙂

aewrfewfruowefioweodioqwede
Gost
aewrfewfruowefioweodioqwede
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Postoje i stvorova djeca zvani pinokiji. Ja sebe kotroliram apsoulutno Šumi a ne nešto što pročitam ili načujem. Do zakljućaka dolazim uvijek dedukcijom vlastite svijesti a ne programirane podsvjesti sredstvima, da ih sad ne spominjem, ima ih brdo al pisao sam o njima. Istražuj ima oko sokolovo, ja dođem do… Pročitaj više »

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno
“…floskula “nema alternative”…”
.
Bravo.
Upravo to.
A alternative definitivno IMA!
I bilo je PRIJE nego je “stvor” sa pulenima zajasio “civilizaciju”.
Dovoljno je pogledati Vincu i nase staroslovenske predke.
Bili su ljudi.

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije
Reply to  Istrazuj

Ja sam, priznajem, malo zbunjen svim time. Desetak godina amaterski proučavam te stvari, Zacharia Sitchin, Icke, Mauro Biglino, Biblija, bogumili, Vinca, Osmanagic…..i da nema Subarua, @Istražuj, @ morena, @otpisanog, @ shumija i jos nekih koje sam zaboravio, bio bih potpuno sam sa sobom u tim stvarima, sto nije dobro. Ja.… Pročitaj više »

Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije
Reply to  Histrion

@Histrion
Na dobrom ste putu mada povremeno i krivudate. Od srca vam preporučam slijedeće tri knjige. Mogu se pronaći na internetu u PDF-u.

1. NewtonMichael Putovanje_duša
2. NewtonMichael Sudbina_duša
3. NewtonMichael Sjećanja_na_život_poslije_života

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije
Reply to  Janoš

Primio na znanje. Zahvaljujem…

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Sve ovisi kako se gleda na cikluse u povijesti. Mi živimo u linearnome vrimenu koje je društveni konstrukt koji determinira našu stvarnost i s tih pozicija je nemoguće dat odgovore na stvaranje, rast i propast civilizacija i jedino šta se može je konstatirat te činjenice. Spomenute Maje su imale svoj… Pročitaj više »

Ora
Gost
Ora
1 godina prije
Reply to  Moreno

Jedina civilizacija za koju znam da je nestala je Sumerska, ostale su se prilagodile i nastavile egzistirati na neki sebi svojstven način ali nisu nestale.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Tako ce propasti i USA …..Autodestrukcija u USA je uzela maha i politicki experiment nazvan USA je klinicki mrtav samo sto to nije objelodanjeno…..zvanicno ,nezvanicno to se vidi sa mjeseca koji su ameri u 60 tih godina posjetili ….i dobili nadimak USA Mjesecari…..svakoga dana u svakom pogledu sve vise nazaduju

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Perun

Perun,jelti nije cudno dase niko nevraca iz te propale Amerike na ova podrucja.Toje drugo,sto bi ti volijo.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac Kako se niko ne vraća, Servantes i Domeniko iz Molega Mista odavna su se vratili iz Amerik 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=CLrzoMyOa9w
https://www.youtube.com/watch?v=4_501Sc3hGQ

Purger
Gost
Purger
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac, šta se ti nisi vratio, nemaš za povratnu kartu, pa tako reci, nemaju ni ameri a ni ne znaju kuda se treba vratiti, zaglupilo ih skroz.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Karta za prelet preko bare nije jeftina ….A onaj tko bi dosao odavno je sebi iskopao grob u americi ….Upoznao sam lika naseg podrijetla koji je pobjegao iz Floride u Njemacku poslije dva uragana , uragani su mu sravnili sve do temelja i unistili biznis … Zivi vec 6 godina… Pročitaj više »

Frenky
Gost
Frenky
1 godina prije
Reply to  Perun

Perun,
Balkan je “klinicki mrtav samo sto to nije objelodanjeno” nasuprot toga je Amerika – licemjeran, destruktivan i nasilan uzor demokracije koji živi na Europskoj grbači već 70 godina

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Frenky

Vremena se mijenjaju Frenky ,ako Mexikanci odrade svoj posao nece vise biti ni amerike kakvu poznajemo ….Rat je stigao na americke granice a o tome se jako malo pise u glasilima i mediji otom narko ratu jako malo izvjestavaju…O broju mrtvih moze se samo nagadjati …. puno vise nego u… Pročitaj više »

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije
Reply to  Perun

Svaki sistem tezi samoraspadanju samim funkcioniranjem i to su ucenjaci nazvali entropijom. Da bi se to donekle ublazilo ugradjuju se kontrolni mehanizmi koji reguliraju rezim rada te signaliziraju kada su ugrozeni osnovni parametri. Problem je sto i ovi mehanizmi koji obezbedjuju kontrolu i samoregulaciju su takodje podsistemi koji su isto… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

moze se promatrati na manjem primjeru. zasto hrvatska propada, zasto je juga propala? dobro, rat, ali zasto je propao sistem i ideja? otomansko carstvo, spanjolsko, sovjetski savez? zasto obitelji propadaju? kaze da prvi pocne, sin nastavi, unuk konsolidira na dobrim temeljima, praunuk se opusti a prapraunuk razrnda. kao da nestane… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

@Brainstorm- Dobro došao natrag. Volim one koji misle, makar i suprotno od mene. A što se tiče civilizacije, nisam povjesničar pa moje mišljenje nema težinu, čini mi se da je možemo uporediti sa životom čovjeka. Najprije nastane, rodi se, pa se razvija i dostiže svoj vrhunac. Poslije neizostavno slijedi pad,… Pročitaj više »

Franjo Tahi
Gost
Franjo Tahi
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Zanimljivo, gledao sam jedan dok., prisilni rad u Sibiru, taman nakon ww2, gradili su prugu ili tako nesto sjebano, hranili su ih doslovno kruhom (sa sjemenkama) I vodom. Bila je scena pauze gdje jedu te ogromne snite samog kruha I izgledaju kao da prste od zivotne energije, nadrealna scena.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Franjo Tahi

u smislu kilograma i kalorija, tako je.
P.S. hmm, cini se da ti to ozbiljno. stoga se ispricavam.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Bravo Brainstorm, retko dobar zaključak. U pitanju je vaspitanje i obrazovanje. Japanske vlasti su nekada isticale “mi smo siromašna zemlja, vi (populacija) ste naše najveće bogatstvo” i Japan je neverovatno napredovao – bio je problem naterati radnika na odmor ili bolovanje, ne zbog plate nego zbog osećaja odgovornosti. I imali… Pročitaj više »

X60
Gost
X60
1 godina prije

Sinusoida. To je valjda nekakav univerzalni zakon.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Propadaju jer poluduju, prvo elita, a kao odgovor na to i masa. Rim je imao krizu treceg veka sa doslovno ludim vladarima i posle se je samo mucio do kraja. Da nisu dosli diktatori Julius i Augustus bi verovatno propao vec u prvom. Zvanicno ga je ukinuo Odoaker ali je… Pročitaj više »

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije

“… potiče još od najranijih poznate civilizacije Sumera, u Mezopotamiji, koja se srušila pod naletom ponavljajućih invazija u drugom milenijumu prije nove ere…” . Ne bih se slozio sa ovom tvrdnjom, kao i sa par ostalih u tekstu… Mnogi strucnjaci sa dugogodisnjim iskustvom proucavanja Sumeraca (napr profesor Noah Kramer) –… Pročitaj više »

aewrfewfruowefioweodioqwede
Gost
aewrfewfruowefioweodioqwede
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Samo piši, jer ima ljenih koji nit žele čitati nit žele razmišljati.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  istrazuj

@Istražuj Jedna tvrdnja se mnogo često provlači a dokazivo je netačna: da ljudi nekada ranije nisu ratovali, da je to “tekovina” naprednijih civilizacija. A šta je sa indijancima ili domorodcima u Amazoniji ili na tihookeanskim ostrvima koji su ponegde i ljudožderi? Oni su po društvenom uređenju tek nešto iznad prvobitne… Pročitaj više »

aewrfewfruowefioweodioqwede
Gost
aewrfewfruowefioweodioqwede
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Mislim da bi za čitav svijet bilo bolje da bijelo smeće predvođeno stvorovom djecom nije “otkrivalo” čemeriku, južnu i srednju Ameriku, Afriku, Australiju, Aziju, za planet i živa bića, bilo ljude, životinje, biljke, ekosferu bi bilo bolje da je ostalo kao prije “okrivanja”. Jedino oni koji milenijima žive u skladu… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

Da, Subaru, ispada da bi sve bilo u redu da su Adam i Eva jednoglasno odbili ponuđenu jabuku…

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@sumadinac “… Jedna tvrdnja se mnogo često provlači a dokazivo je netačna: da ljudi nekada ranije nisu ratovali …” . Ja takvo sto nisam tvrdio. Tvrdio sam – stanovnici VInce – nisu ratovali 2000 godina! Dakle, samo za prastare Slovene tvrdim ono sto su brojne grupe arheologa i istrazivaca tog… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  istrazuj

istrazuj Stabovnici Vinče nisu ratovali puno dulje od 2000 godina. Kalendar po kome je ovo 7529 (?) godina, prisilno je napušten tek sredinom 19. st. Točno je da su u jednom trenutku došljaci istrijebili muško stanovništvo – ostao je samo svaki 12 …pretpostavka je da su to bili R1b –… Pročitaj više »

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Lucija

@lucija

Kolegice, mislim da ce vam se svidjeti ovo predavanje, a tu cete naci puno detaljnije informacije (sa dodatnim izvorima, koje sami mozete potraziti po mrezi) – o tim varvarima sa istoka… (koji su na kraju postali (u pravu ste) “zapadnjaci” 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=CEcxQMClke4

Lijep pozz

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac
Divlja plemena nisu – civilizacija. Zato što nemaju metalurgiju ni pismo ni kalendar ni trgovinu.

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Meni je na logicnom i u celom vasionu najzanimljivije kako su svrbi najstarija civilizacija na planetu od kojih su potekli crnci i zuti pa i indijanci dabome

Frenky
Gost
Frenky
1 godina prije

Koji je vaš problem(mislim na sve gore napisane komentare koji spominju “stvora”) civilizacije su padale i padati će i dalje jer ništa nije vječno. Problem je taj što su kroz cijelu povijest osvajači uništavali knjižnice kako bi uništili (doslovno) povijest pokorenog naroda i zbog toga mi danas znamo praktički ništa… Pročitaj više »

Slavko
Gost
Slavko
1 godina prije

Dakle naslov ovog teksta “Zašto civilizacije propadaju?” Zato jer uvijek neka rasa ili polu rasa želi vladati drugima.
Danas vidimo da su to jevereji.

Frenky
Gost
Frenky
1 godina prije
Reply to  Slavko

Prije ameri

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

Civilizacije propadaju kad izrodi preuzmu kormilo…! Sad bilo to neke zajednice, plemena, rase, moćne kulture itd.

dean
Gost
dean
1 godina prije

majanska civilizacija nije izblijedjela nakon španske invazije u 16. veku. ona je nestala nekoliko stoljeća prije. španci su uništili civilizaciju Azteka.

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije

Zaradi debilov na oblasti, ki dopustijo, da se civilizacija oddalji od svoje vere. Rim je propadel takoj, ko se je odpovedal svojemu politeizmu in sprejel krščanstvo. Isto je bilo z Indijanci. Zdaj je na vrsti Evropa.

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije

Zaradi nesposobnih oblastnikov na oblasti, ki dopustijo, da se civilizacija oddalji od svoje vere. Rim je propadel takoj, ko se je odpovedal svojemu politeizmu in sprejel krščanstvo. Isto je bilo z Indijanci. Zdaj je na vrsti Evropa.

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
6 mjeseci prije

Gramzivost neizmjerna i ne postivanje prirode, koja na kraju ipak sve pobjedi i vrati pod svoje.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik