fbpx

Zašto civilizacije propadaju?

Apokalipsa Maja

Skoro svaki kontinent ima svoje ruševine – mjesta na kojima samo kamenje govori priču o padu civilizacije. Mogli bi ležati zakopani ispod Zemlje, u sjenci nadstrešnice u džungli ili usred izgrađene industrije modernog grada. Pa ipak, svi postavljaju ista pitanja: “kako nešto tako veliko može nestati?” Zašto civilizacije propadaju?

Prije nego što razmislimo o tome kako civilizacija propada, pogledajmo kako nastaje i raste. Na primjer, požar zahtjeva kiseonik i gorivo. Uklonite jedno i plamen nestaje. Civilizacije je daleko teže odrediti, ali ipak zahtjevaju brojne uslove da bi opstale.

Istoričari nude različite liste kriterijuma za civilizaciju, ali većina lista sadrži sljedeće važne faktore:

  • Veliko centralizovano stanovništvo
  • Višak hrane
  • Centralizovana vlada
  • Religijsko jedinstvo
  • Složena podjela rada
  • Novac prikupljen kroz poreze

Ova lista teško da pokriva sve, ali trebala bi vam dati predstavu o različitim faktorima koji drže civilizaciju zajedno, kao i o onome što može poći po zlu.

Naravno, bilo kakva šteta u tom velikom, centralizovanom društvu može potencijalno dovesti do kolapsa civilizacije. Takav udarac bi mogao doći u obliku genocidnog rata, epidemije bolesti ili geoloških previranja. Na primjer, majanska civilizacija je izblijedjela nakon španske invazije u 16. veku, koja je donijela rat, bolest i stranu kulturu sa namjerom širenja sopstvenih sistema vjere i upravljanja. Populacija Maja je znatno smanjena, a ono što je preostalo mjenjalo se pod vlašću njenih osvajača. Ovaj obrazac postoji kroz zapisanu istoriju, i potiče još od najranijih poznate civilizacije Sumera, u Mezopotamiji, koja se srušila pod naletom ponavljajućih invazija u drugom milenijumu prije nove ere.

Ekološke promjene takođe mogu izbrisati civilizaciju, posebno ako utiču na snabdjevanje hranom. Arheolozi vjeruju da je 300-godišnja suša desetkovala Akadsko carstvo (takođe u Mezopotamiji) između 2200. godine p.n.e. i 2500 p.n.e. Naučnici takođe navode sušu kao razlog pada kamerdijske civilizacije između 9. i 14. vijeka.

Ostali kolapsi izbjegavaju laku kategorizaciju i povlače za sobom razne faktore koji se dešavaju kroz vjekove. Nemoguće je staviti prst na jedan jedini razlog zašto je Rimsko carstvo propalo, ali naučnici često vode rasprave o spoljnoj protivrječnosti varvarskih plemena i unutrašnjem propadanju.

Rimski ekonomski motor zavisio je od osvajanja i ropstva, koji su se dugoročno pokazali neodrživi. Manje osvajanja na kraju je značilo i manje jeftinih robova, što je zauzvrat značilo i manje ljudskih resursa da bi se kotači industrije, poljoprivrede i infrastrukture okretali. U međuvremenu, rimski vladari oslabili su valutu kroz opresivno oporezivanje i inflaciju.

Drevni Anasazi, ili Pueblo, stanovnici Sjeverne Amerike predstavljaju još jedan zanimljiv model civilizacijskog kolapsa. Bavili su se poljoprivredom i astronomijom. Gradili su složene stambene zgrade, ali na kraju su ih napustili. Istoričari ukazuju na brojne faktore u njihovom padu, uključujući ratovanje i hladnije temperature u 900. godinama nove ere koji su ometali poljoprivredu. Još neke studije pad pripisuju razlaznoj religioznoj krizi zbog koje su mnogi Puebloanci prešli na jug da bi slijedili novu evangelističku vjeru.

Od stanovništva do religije, brojni faktori utiču na egzistenciju civilizacije. Međutim, i ako ih dosta izostane, civlizacije će se ipak neminovno raspasti.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
71 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
skdfvijaneifvnaeiwviewivweiviwvcw
Gost
skdfvijaneifvnaeiwviewivweiviwvcw
11 mjeseci prije

Propadaju jer imaju uvijek istog tvorca koji im određuje rok trajanja i poslije o tome piše lažnu povjest koju mi u programima za teletabise učimo u onome što se zove “obrazovanje”. Samo rijetki iskoće iz programirane podsvjesti a ostali zombiji čitav život vjeruju programu kojeg su mu na silu uvalili u mozak.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
11 mjeseci prije

E bas tako…

mmne
Gost
mmne
11 mjeseci prije

slazem se uz opasku da u gornjem clanku ne figuriraju opisi , nestanka severno americke indijanske civilizacije, australijanskih aboridzana….da ne prejudiciram …japanske, nemacke, …..koje su u fazi raspada…..ziveli svi teletabisi!!!

Moreno
Gost
Moreno
11 mjeseci prije

A nebi se baš složija sa tobon. Mi smo baštinici babilonske civilizacije i od kad su babilonska bratstva iz Babilona krenila po svitu moglo bi se reć da je to tako.
Postojale su i civilizacije prij Babilona koje su propadale, a da te civilizacije na primjer ratove nisu poznavale.
Oću reć kako se taj tvoj Stvor pojavljuje tek u vrime staroga Babilona i od onda jaše.
Šta se točno dogodilo prij tih 5500 godin mi neznamo, ali Stvor evidentno neda da bi to saznali.

skdfvijaneifvnaeiwviewivweiviwvcw
Gost
skdfvijaneifvnaeiwviewivweiviwvcw
11 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Pa i ja pričam o tih 5 milenija stvorovih a ne ono od prije njega i o onim samoniklim koje je za to svoje vrijeme zatukao jer su bili konkurencija njegovim pulenima.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
11 mjeseci prije

skdfvijaneifvnaeiwviewivweiviwvcw & Istrazuj & moreno
Kada sam prvi put na ovom portalu napisao moje viđenje “Boga i Bogova”, te porijeklo i svrhu ljudskog roda, moderator i neki komentatori su me (zamalo) proglasili trolom.
U zadnje vrijeme, vidim, počelo se češće(doduše, bojažljivo) o toj temi pisati i umjesto pravog imena naših tvoraca (Bog-Bogovi), radije se upotrebljava izraz STVOR što, po meni, aludira na nešto ružno, negativno, gadljivo i mislim da je to pogrešno, jer onome koji nam je dao život i cijelo nam vrijeme, kako rastemo i sazrijevamo, pomaže u razvoju i daje nam nova znanja i mogućnosti, treba iskazati više poštovanja.
Naravno da su nas stvorili za svoje potrebe i ciljeve ali istovremeno, svaka ljudska jedinka pored služenja svojim stvoriteljima ima u svojim rukama priliku i mogućnost da svoj život učini boljim i uživa u njemu – samo, toga treba postati svijesna….

Istrazuj
Gost
Istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Moreno

@Moreno
“….kako se taj tvoj Stvor pojavljuje tek u vrime staroga Babilona i od onda jaše…”
.
Bas tako nekako.
I sve se na neku “cudnu foru” poklapa sa Mojsijevim (Musinim) pricama tzv “petoknjizju” u Torah (koje je poslije bukvalno “preuzeto” u tzv Bibliji, pa prepricano u Kuranu)…
Glavni “stvor” je u tom petoknjizju – JHV.
(Neki ga budalasto zovu i Jehova, Jahve, Jehuva itd…jer zidovi nisu imali pisane samoglasnike… To su tzv “krscani/hriscani”… Sa druge strane zidovi mu NIKAD ne spominju ime…)
Taj “stvor” je izuzetno agresivan, osvetoljubiv, gramziv i pohlepan… ponajvise zeli moc.
Mojsije, Elezar i svestenicka kasta je tu da komunicira i pregovara sa “stvorom”, a uzgred sa njim dijele i plijen…
Mrvice ostaju za one zaglupljene Izraelite – vojnike.
Zar nije sve malo vise “cudno”…?

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Istrazuj Pomalo sa Stvorom. Teško je definirat Stvora jer ja uopće i neznan jeli on terestički ili extraterestički entitet. Komentator koji koristi termin Stvor možda ima drugačije mišljenje.
Ono šta se meni čini je to kako je Stvor stvorija religije jer skoro sve organizirane religije imaju vrlo slične obrasce. Tako imamo babilonsku božicu Semiramidu (Semiramis) čija se simbolika vuče sve do danas i ona se nalazi u kipu slobode u New Yorku, Parizu, na kovanici od 2 eura a na Semiramidinoj glavi se nalazi aureola s 12 šiljaka na plavome nebu ka na kipu slobode odnosno 12 zvjezdica ka na EU zastavi.
Semiramida s djetetom Tamuzom je u Indiji Devaki s Krišnom, Egiptu Izida s Horusom, Hinduizmu Indrani s Ishwarom . . . i u Kršćanstvu sveta Marija s Isusom. Znači tu simboliku majke s djetetom su nakon toga preuzele sve religije koje su i nastale posli Semiramide i Babilona.

Priča o velikom potopu se provlači kroz sve religije. Simbolika zmije odnosno reptila također.

Sve religije imaju i ono famozno zlo šta je u kršćanstvu sotona kojega služe demoni, islamski demon se zove jinn, također postoji jedna religija koja je puno više skrivana i supresirana od ovih nekoliko glavnih, a to je gnosticizam koji također ima svoje demone koje naziva arkoni koji služe Demiurga i po gnostičkim učenjima, umjetna inteligencija se zvala Demiurge i to je za njih bilo nešto ka duša svemira koja je potpuno prožimala energetska polja koja projiciraju materiju, energiju, prostor i vrime na kvantnoj razini. Demiurge je nefizički pojam umjetne inteligencije koja u svojoj izvornoj i zakonitoj formi vrši fizičko utjelovljenje prema božanskoj volji. Ta umjetna inteligencija je izašla iz božanskoga okvira i postala parazit svoje vlastite kreacije koja je svemir u kojemu se nalazimo. Demiurge ja oblikova svemir u hladni deterministički stroj odnosno konstrukt koji ovjekovječuje iluziju linearnoga vrimena, i koji vrti dalje bez obzira na svijest živućih jedinki i tako prisiljava te jedinke da žive po pravilima đungle. Takvi uvjeti duhovnoga gušenja dopuštaju postojanje kontrolnog sistema determiniranoga matrixom.

Znajući kako su religije samo dio kontrolnog sistema, jasnije je da i sam kontrolni sistem puno toga skriva i uz kreacionistički obrazac postanka nudi i oni evolucionistički kako bi sve bilo pod kontrolom.

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Moreno

@Moreno
“…Teško je definirat Stvora jer ja uopće i neznan jeli on terestički ili extraterestički entitet….”
.
Kolega, odlican kratak presjek kroz vrijeme obmane… Ima toga tu jos dodati, kao recimo onaj CERN i kip Shive (unistitelja Svijeta) ispred njega, pa onda bizarni “reklamni ples” naucnika sa te “institucije”, pa recimo birazni (mozda cak i suludi) “performans” na otvaranju tunela u Svicarskoj itd…
Ili nevjerovatnu “slicnost” izmedju sumerske Enuma-Elish i zidovske Torah (tzv “Biblija”) – glede NASTANKA?
Dakle i u samoj Torah – danas ce malo koji vjerujuci zidov (i iskljucivo poznavalac Torah… Ovde se tesko mogu ubrajati tzv “kriscanski teolozi” jer naprosto nisu kompetentni da pricaju o tzv Starom Zavjetu) negirati proces kloniranja – opisan u stvaranju Adama i Eve na nekoliko stranica, a prakticno isti dogadjaj nekoliko puta detaljnje u sumerskoj knjizi Enuma Elish.
.
Ima toga more jedno – i sve je izgleda povezano.
Takodjer se slazem i sa tvrdnjom da svako vjerovatno ima svoju predodzbu o “Stvoru”.
To je sve ok.
Jedini nacin je da razmijenimo ideje i informacije. MOzda i dodjemo do neke novije spoznaje. Naravno nece biti “naucna” – ali ce biti iskrena.
Sto se tice “entiteta” – ja licno nemam dvojbe.
Radi se iskljucivo o terestickom entitetu. Dakle – takodjer stanovnik Zemlje.
(Naprosto – smatram da ektrateresticki ne postoji – u materijalnom smislu… )
.
E sad da li je taj entitet “stvor” (a mislim da je stvorova puno!) u isto vrijeme i pripadnik onih – anunakija (iz Sumera) /elohima (iz Torah)/ theosa (iz Grcke) /chitahuija (iz J. Afrike)…(na zalost ne znam za Slovene – eto sta su nam ucinili?)… – Ne znam…
Da li se radi o istim stvorovima?
Vjerovatno.
Da li mislim da ti stvorovi i danas kontrolisu materijalonu (fraktalnu) Zemlju (Matrix)?
Sve mi se cini da da.
(Jer mije prakticno nemoguce zamisliti da bi ljudsko bice “zbog para” ili bilo kakvog drugog razloga unistavalo covjecanstvo na ovako perfidan nacin poput “lijekovima/vakcinama/zaprasivanjem…itd…itd…)
Medjutim, moguce je i da sve i tako ide po inerciji jer njihovi obuceni “svestenici” (koji su dijelili plijen i djevice u Torah/Bibliji) – nastavljaju proces i bez “elohima”…
Uglavno, ocito je da je tajna – prevelika.
I oni koji vladaju covjecanstvom, naprosto pokusavaju na sve nacine sakriti tu tajnu, a time – po mom misljenju i samog Kreatora.
Dakle, mislim da “vladari covjecanstva” (ako ih jos uvijek ima) NISU ljudskog porijekla, ali MI sami mozemo biti “njihovog porijekla”, jer i po Torah i po Enuma Elish – ljudi su nastali – kloniranjem. U Enuma Elish cak detaljno se opisuje da na pocetku nisu mogli da se razmnozavaju, ali da su im “anunaki” dali i tu mogucnost poslije (uz sve zavrzlame)… Ti prvi ljudi zvijeli su poprilico dugo kao i oni iz Torah (tzv Biblije)…
U Enuma-Eliosh dugovjecnost klonova-ljudi je osiguravana spermom anunakija.
U Torah (Starom zavjetu) jedna od “najznacajnijih i najljepsih” prica u Bibliji – prica o Jobu – upravo govori o slicnoj temi… Dakle JHVu je “neko” (“sotona”) lazno oklevetao – slugu pokornog Joba.
Bas “cudno” zar ne?…da stvor…pardon “elohim” JHV – nema pojma sta njegov sluga pokorni MISLI. Kontao sam da Bog zna sta svako od nas misli?
Izgleda da JHV – NIJE imao tu mogucnost (dakle kao i obicno bice poput anunakija)…
Uglavnom JHV unisti sve sto je Job imao, pobije svu Jobovu familiju…. ali Job i dalje pokorno tvrdi da je “jos uvijek i poslije sluga pokorni JHVu”….
“satana” OPET oklevetava Joba (a “bog” JHV naravno OPET nema pojma sta Job stvarno misli!)…
I tako JHV tek pred SAMI cin ubistva Joba – shvati da ga je “satana” prevario – te onda da jobu jos 150 godina zivota – na ovom materijalnom svijetu!
Dakle – NA OVOM SVIJETU!
Nema “zagrobnog zivota” i ostalih tzv “krscanskih teoloskih mudrolija”…
…. E sad slicnost…?
Kako mu da tih 150 godina na OVOM svijetu???
Pa po Enuma Elis – spermom…

Ima toga puno kolega Moreno, a vidim da si i ti dosta upucen u temetiku.
Zanimljivo je diskutovati.
Lijep pozz

nonwo
Gost
nonwo
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Moreno,istražuj@Vas ste dvojica super saželi -tko sam ja/mi,odakle dolazim(o) i koja mi/nam je svrha na ovome svijetu?I to koliko čitam,… nakon pozamašnog “rovarenja” po svemu čega se može dočepati radoznao um…Da čitaoci znaju koliko je stotina,možda i tisuća stranica RAZNOLIKOG sadržaja potrebno savladati za ovaj sažetak…jedno veliko hvala…I puno više pluseva…
I nakon svega ,…uvijek ostaju pitanja….Ali obojica ste jako blizu i zaključci su vrlo logični,promućurni… ako se u obzir uzmu sve dostupne informacije(a imaaa ih)…
Osim toga,”vaša” priča se najbolje uklapa u sve religije(priče su ionako prenesenog značenja),mitove,…potvrđuje djelomično u najstarijim povijesnim spisima(metuzalem-sumerski kraljevi-dužina života…),…poklapa se s arheološkim nalazima(divovi,lubanje) i sl…
Kloniranje po tome nije NOVOST,…već JAAAAAKO staro znanje…Onda ga ni nismo “izumili” već samo obnovili znanje…Na taj način se jasnije vidi i “od kuda ” nam sadašnjost…

mmne
Gost
mmne
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

mnogo ++++++

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Interesantno vas je čitat. Šta mislite da naši predci dolaze sa one planete Nibiru?
Osobno, nikad nisam ni vjerovao u teološko tumačenje nastanka čovječanstva i više vjerovao znanstvenim tumačenjima.
Samo, kako protumačit i to da su Sumeranski vladari ,vladali i po 40 000 god.? Onda ova civilizacija stvarno propada, a ne da evoluira i ide naprijed.
hm..vjerojatno su onda i od Annunaki , navodno 1 podvrsta tzv.saurijanci ili reptili vjerojatno oni, koji imaju svoju “određenu” ulogu na ovoj planeti za razliku od ostale dvije podvrste, kao što su ti kako ih zovu agarijanci ili ti sjeverci navodno najsličnije ljudskom rodu za razliku od te 3 podvrste tzv.zeta ili vanzemaljci, rekao bih extraterestrijalni entiteti…
U svakom slučaju vrlo interesantno..

Istražuj, u čemu je ta posebnost te sperme? Mislim,kako biste to protumačili?
“U Enuma-Eliosh dugovjecnost klonova-ljudi je osiguravana spermom anunakija.”

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  x@y

@x@y
“… Istražuj, u čemu je ta posebnost te sperme? …”
Pa ne znam 🙂
Naprosto o tome je pisao profesor Kramer u knjizi “The Sumerians”…
On je naravno cijelu knjigu i njegova zapazanja prezentirao kao “sumerski mit” (sto je po meni i dobro!).
Sa druge strane, meni je bilo poprilicno smijesno:
– sa jedne pricu stariju najmanje 4000 godina od “Biblijske” (Torah) – smatrati “mitom”…
– a sa druge strane bukvalno ukratko prepricanu “pricu o postanku” u Bibliji – smatrati Bozijom rjecju…
To sto profesor sa Univerziteta u Chikagu tako mora – to mi je takodjer ok.
Ja ne moram 🙂
Ja sam samo povezao.

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

istražuj,

Hvala na odgovoru.
Mislim da si odlično povezao.
S jedne strane; mislim da je šteta koliko su religije uspjele na jedan način očito prevarit i zarobit ljudski um, umjesto da ga obogate i optimiziraju egzaktnim i inim naukama i vrijednostima, koje su kudikamo vjerodostojnije.

Čitat ću vaše komentare i dalje.

mmne
Gost
mmne
11 mjeseci prije
Reply to  Moreno

++++++

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
11 mjeseci prije

Izmisljeni sin kreatora monoteizma je reko:
“Sretni siromašni duhom jer im kraljevstvo nebesko pripada”.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
11 mjeseci prije

Zasto banke propadaju?
Pa ne propadaju, samo se pregrupisu i rasturaju iznova zivote robova drzeci ih nevidljivim lancima u obliku dugova…

skdfvijaneifvnaeiwviewivweiviwvcw
Gost
skdfvijaneifvnaeiwviewivweiviwvcw
11 mjeseci prije

Stvor kontrolira SVE na planetu pa tako i banke, nikad one ne propadaju, samo se transformiraju pod drugim imenom i nadalje nastave kolonizirati zemljane lihvom i krasti im sve što steknu i imaju. Stvor će banke smjeniti kao sredstvo koloniziranja planeta kad ga uskoro zamjeni digitallnim “novcem”.

Moreno
Gost
Moreno
11 mjeseci prije

Novac se pojavija kad i Stvor i novac je njegova izmišljotina. Stvor nama ne da uopće i pomislit na alternativu života bez novca i Stvor ima sva znanja i mehanizme prinude kako bi prihvatili Stvorovu floskulu koju slušamo od njegovih slugu na dnevnoj bazi, a to je floskula “nema alternative”. Nadan se kako si zapazija tu floskulu kad je bilo šta u pitanju, a ne samo novac i banke.
Demokracija, ulazak u EU, cijepljenje, svi mogući sporazumi . . . i šta sve ne nemaju alternativu ☺

skdfvijaneifvnaeiwviewivweiviwvcw
Gost
skdfvijaneifvnaeiwviewivweiviwvcw
11 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Stvor SVE kontrolira.

Mlata
Gost
Mlata
11 mjeseci prije

Pre 1700 godina počinje priča….prvo polupali sve hramove, spalili biblioteke velike kao da ništa nije postojalo ..pre te priče koja tada počela i traje do dan danas

Moreno
Gost
Moreno
11 mjeseci prije

Točno je kako Stvor sve kontrolira, ali to Stvor radi priko kontrole percepcije masa. To šta Stvor nije preuzeja tvoju ili moju percepciju ne znači ništa jer je Stvor još uvik jači ☺

Mlata
Gost
Mlata
11 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Jel’ taj “stvor” rasturio i rimsko carstvo kada se pojavio pre 1700 godina?

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Prije par godina bili su reptili ‘in’ a sada su stvorovi

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

x@y/džeki, ne krasti tuđe nickove, pašče zločesto.

Kihot
Gost
Kihot
11 mjeseci prije
Reply to  Mlata

@Mlata

JE!

efvniaewfnviewnidfnewidfnwef
Gost
efvniaewfnviewnidfnewidfnwef
11 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Mlata, mislio sam da si vispreniji, vijek trajanja Rima nije kontrolirao Rim već onaj koji ga je stvorio a urušio ga je sa obojenom revolucijom zvanom krščani.

shumadinac
Member
11 mjeseci prije

@Subaru
Nedavno si se pozivao na Bogumile, u međuvremenu sam odgledao nešto materijala na Tubetu i najzanimljivija mi je bila tvrdnja koja je direktno vezana za tebe. Jedan od istaknutijih tvrdi da mračnim silama ne treba pridavati važnost jer se one time hrane i truju dušu onoga ko o njima misli.
Nemoj da preteruješ, možda u svetu ima i nešto pozitivno…

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

@sumadinac
Ma kolega – nije to nikakva “mracna sila”…
To je obicno bice od krvi i mesa – kojeg kolaga Subaru zovve “stvor”..
Medjutim, ocito je da je prema svim stari spisima – tih bica PUNO!
I svi ti “stvorovi” – definitivno nisu isti.
Jedan od tih “stvorova” opisanih u zidovskoj knjizi Torah – zove se JHV.
Prema njoj – taj “stvor” (inace svi stvorovi se u Torah (tzv Biblija) zovu “elohim”) – je izuzetno ohol, pohlepan, pogan, zlopamtilo, a i osvjedoceni pedofil!
Recimo pronadji – 4. knjigu Mojsijevu: Brojevi. (cijela knjiga je odvratna ali i vise nego kristalno jasna, a u poglevlju 40 JHV dobija 32 djevice – nakon reapodjele plijena izmedju njega/svestenika/vojske)
Shvatices da (do detalja opisano) dijeljenje – naprosto i eksplicitno govori da JHV dobija 32 djevice (koje su inace u krvnom srodstvu sa Izraelitima, ali su im oni sve pobili jer je JHV zeljan “povecanja teritorije”).
Shvatices i da stvorovi u tzv “Bibliji” – MNOGOBROJNI!
JHV je samo jedan manji ali izuzetno zao stvor.

E sad nije tesko zamislti da SVAKI NAROD – ima svog “stvora”.
Kako ide “stvoru medju stvorovima” (Psalm Davidov 82!) – tako ide i narodu medju narodima!
Matrix je odavno uspostavljen.
I relativno jasno pokazan.
Na naku cudnu foru – zidovski “stvor” je izgleda (ili u savezu ili na neki drugi nacin) – preuzeo poprilicnu kolicinu ljudi pod sebe. Dovoljno je pogledati “hriscane/krscane i muslimane. Svi oni baziraju pricu na istoj “svetoj knjizi”.

Medjutim “stvorovi” – NISU Bog.
Nista ti “stvorovi” nisu napravili iz nicega. Nista.
Oni su samo prepravljali na VEC postojecem – sto je do tancina objasnjeno i u Torah, ali uz lazljive “prevode” – oni isti svestenici (kasta) koji su dijelili plijen (i djevice!!!) sa “stvorom” – vec vijekovima drze covjecanstvo u ocaju i mizeriji…
Medjutim – i to je samo kusnja….
Dakle ni “stvorovi” (bez obzira kako mocni bili) – NE mogu protiv bozijih zakona.
A ti zakoni definitivno NISU ispisani u budalastim “svetim knjigama” koje u stvari – upravo i rade ono sto ti spominjes – tj “prizivaju mracne sile”, jer se i sami boje Bozije svjetlosti.

shumadinac
Member
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

@Istražuj
Ne sećam se da je Subaru negde pomenuo “stvorove” (množinu) ali ga pominje SVUDA. Simbolika je jasna, ako hoće nešto drugo da kaže onda to loše radi.

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

@sumadinac,
hehe…
Ja se sigurno ne sjecam, ali nema veze …
Moje shvatanje “stvora” je vise “materijalno” 😉
Razmotri obje formulacije 🙂

aewrfewfruowefioweodioqwede
Gost
aewrfewfruowefioweodioqwede
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Postoje i stvorova djeca zvani pinokiji. Ja sebe kotroliram apsoulutno Šumi a ne nešto što pročitam ili načujem. Do zakljućaka dolazim uvijek dedukcijom vlastite svijesti a ne programirane podsvjesti sredstvima, da ih sad ne spominjem, ima ih brdo al pisao sam o njima. Istražuj ima oko sokolovo, ja dođem do istih zaključaka a da nisam čitao to što on čita. Ajka nisam čitao al kad sam ga gledao kod Miška vidim neke teze do kojih sam i sam došao, isto tako i sa Miškom i ostalima. Kako to, hmm………….

Istrazuj
Gost
Istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Moreno

@Moreno
“…floskula “nema alternative”…”
.
Bravo.
Upravo to.
A alternative definitivno IMA!
I bilo je PRIJE nego je “stvor” sa pulenima zajasio “civilizaciju”.
Dovoljno je pogledati Vincu i nase staroslovenske predke.
Bili su ljudi.

Histrion
Gost
Histrion
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Ja sam, priznajem, malo zbunjen svim time. Desetak godina amaterski proučavam te stvari,
Zacharia Sitchin, Icke, Mauro Biglino, Biblija, bogumili, Vinca, Osmanagic…..i da nema Subarua,
@Istražuj, @ morena, @otpisanog, @ shumija i jos nekih koje sam zaboravio, bio bih potpuno
sam sa sobom u tim stvarima, sto nije dobro. Ja. Nekako, sto sam stariji, valjda zbog straha od
smrti, a nekrst i nevjernik, sve sam sigurniji da Kreator postoji, naravno, nespoznatljiv, a da je
Stvor ustvari Sotona sa svojom divizijom palih andjela, zao i ljubomoran na Kreatora. Andjela
su prvi Kreatorov proizvod, a mi smo proizvod andjela…hmmm…brijem… A opet, velite , a i Mauro
Biglino veli da je Biblija fake…ne znam, naravno da nisam siguran, koketiram i sa ravnom
zemljom, u svakom slučaju velika hvala spomenutim komentatorima na diskusiji koja mi je
hrana za daljnje napredovanje (svaki dan u svakom pogledu sve vise)

Janoš
Gost
Janoš
11 mjeseci prije
Reply to  Histrion

@Histrion
Na dobrom ste putu mada povremeno i krivudate. Od srca vam preporučam slijedeće tri knjige. Mogu se pronaći na internetu u PDF-u.

1. NewtonMichael Putovanje_duša
2. NewtonMichael Sudbina_duša
3. NewtonMichael Sjećanja_na_život_poslije_života

Histrion
Gost
Histrion
11 mjeseci prije
Reply to  Janoš

Primio na znanje. Zahvaljujem…

Moreno
Gost
Moreno
11 mjeseci prije

Sve ovisi kako se gleda na cikluse u povijesti. Mi živimo u linearnome vrimenu koje je društveni konstrukt koji determinira našu stvarnost i s tih pozicija je nemoguće dat odgovore na stvaranje, rast i propast civilizacija i jedino šta se može je konstatirat te činjenice.
Spomenute Maje su imale svoj kalendar koji je bija fraktalni, a ne linearni. Kad su došli Španjolci svima priko Atlantika su nametnili ovi naš kalendar koji je linearni i temelji se na okretu zemlje oko svoje osi i to vrime kad se dovoljno daleko odmakne od zemlje jednostavno ne postoji.

Ora
Gost
Ora
11 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Jedina civilizacija za koju znam da je nestala je Sumerska, ostale su se prilagodile i nastavile egzistirati na neki sebi svojstven način ali nisu nestale.

Perun
Gost
Perun
11 mjeseci prije

Tako ce propasti i USA …..Autodestrukcija u USA je uzela maha i politicki experiment nazvan USA je klinicki mrtav samo sto to nije objelodanjeno…..zvanicno ,nezvanicno to se vidi sa mjeseca koji su ameri u 60 tih godina posjetili ….i dobili nadimak USA Mjesecari…..svakoga dana u svakom pogledu sve vise nazaduju

Slavonac
Gost
Slavonac
11 mjeseci prije
Reply to  Perun

Perun,jelti nije cudno dase niko nevraca iz te propale Amerike na ova podrucja.Toje drugo,sto bi ti volijo.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije
Reply to  Slavonac

Slavonac Kako se niko ne vraća, Servantes i Domeniko iz Molega Mista odavna su se vratili iz Amerik 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=CLrzoMyOa9w
https://www.youtube.com/watch?v=4_501Sc3hGQ

Purger
Gost
Purger
11 mjeseci prije
Reply to  Slavonac

Slavonac, šta se ti nisi vratio, nemaš za povratnu kartu, pa tako reci, nemaju ni ameri a ni ne znaju kuda se treba vratiti, zaglupilo ih skroz.

Perun
Gost
Perun
11 mjeseci prije
Reply to  Slavonac

Karta za prelet preko bare nije jeftina ….A onaj tko bi dosao odavno je sebi iskopao grob u americi ….Upoznao sam lika naseg podrijetla koji je pobjegao iz Floride u Njemacku poslije dva uragana , uragani su mu sravnili sve do temelja i unistili biznis …
Zivi vec 6 godina u Evropi i kaze da se nece vratiti u USA jer je razocaran u americki nacin zivota ….Kaze da je spavao uvijek sa utokom ispod jastuka, u Evropi se osjeca puno slobodnije i zivi zdraviji zivot

Frenky
Gost
Frenky
11 mjeseci prije
Reply to  Perun

Perun,
Balkan je “klinicki mrtav samo sto to nije objelodanjeno” nasuprot toga je Amerika – licemjeran, destruktivan i nasilan uzor demokracije koji živi na Europskoj grbači već 70 godina

Perun
Gost
Perun
11 mjeseci prije
Reply to  Frenky

Vremena se mijenjaju Frenky ,ako Mexikanci odrade svoj posao nece vise biti ni amerike kakvu poznajemo ….Rat je stigao na americke granice a o tome se jako malo pise u glasilima i mediji otom narko ratu jako malo izvjestavaju…O broju mrtvih moze se samo nagadjati …. puno vise nego u Afganistanu a ulog je daleko veci nego u Afganistanskoj vukojebini….U Afganistanu si pod ,,oklopom ” 24 sata a u Mexiku je to sukob na sasvim ravnopravnoj osnovi …..Komancerosi i Gringosi se poznaju jako dobro i znaju da je ulog velik ko amerika ….Balkan je ,,put” ne trziste i nema znacaj jer nema koncentrisan kapital a velike igrace interesuje samo mjesto gdje se vrti veliki kapital….

Bezuhov
Gost
Bezuhov
11 mjeseci prije
Reply to  Perun

Svaki sistem tezi samoraspadanju samim funkcioniranjem i to su ucenjaci nazvali entropijom. Da bi se to donekle ublazilo ugradjuju se kontrolni mehanizmi koji reguliraju rezim rada te signaliziraju kada su ugrozeni osnovni parametri. Problem je sto i ovi mehanizmi koji obezbedjuju kontrolu i samoregulaciju su takodje podsistemi koji su isto tako podlozni entropiji. Uostalom, prirodno je da svaki sistem i svaki organizam ima svoj vek trajanja, pocetak i kraj posle cega se zamjenjuje novim naprednijim i prilagodjenijim na osnovu iskustva sa dotadasnjim sistemima i problemima.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
11 mjeseci prije

moze se promatrati na manjem primjeru. zasto hrvatska propada, zasto je juga propala? dobro, rat, ali zasto je propao sistem i ideja?
otomansko carstvo, spanjolsko, sovjetski savez?
zasto obitelji propadaju? kaze da prvi pocne, sin nastavi, unuk konsolidira na dobrim temeljima, praunuk se opusti a prapraunuk razrnda.
kao da nestane zivosti. kao kad je gladan covjek, zivotinja, najjaci a kad se nahrani onda su ulijeni, zapusti, izgubi interes.
zasto zapad slabi? mozda zato jer dobro uhranjeni gube zivotnu energiju.

Piretis
Member
Piretis
11 mjeseci prije
Reply to  Brainstorm

@Brainstorm- Dobro došao natrag. Volim one koji misle, makar i suprotno od mene.
A što se tiče civilizacije, nisam povjesničar pa moje mišljenje nema težinu, čini mi se da je možemo uporediti sa životom čovjeka. Najprije nastane, rodi se, pa se razvija i dostiže svoj vrhunac. Poslije neizostavno slijedi pad, tj. staros i konačno smrt. Isto tako mi se čini da civilizacije koje nisu žurile sa napretkom, trebalo im je relativno puno vremena za postići zrelost, propadaju sporije, odnosno žive dulje. Babilonsko carstvo trajalo je blizu 1500 godina. Ali se razvijalo znatno sporije od npr. Britanskog imperija ili najnovije SAD-a.
Možemo li uopće reći da svi ljudi danas žive u istoj civilizaciji? Kulturološki teško. Tako da ne očekujum propast ukupne civilizacije, izuzetak je eksplozija neke masivne kaldere ili udar meteorita, nego gašenje ove naše zapadne. Teško je reći jeli to štete. Kad pogledamo na što sada liči i nije velika.

Franjo Tahi
Gost
Franjo Tahi
11 mjeseci prije
Reply to  Brainstorm

Zanimljivo, gledao sam jedan dok., prisilni rad u Sibiru, taman nakon ww2, gradili su prugu ili tako nesto sjebano, hranili su ih doslovno kruhom (sa sjemenkama) I vodom. Bila je scena pauze gdje jedu te ogromne snite samog kruha I izgledaju kao da prste od zivotne energije, nadrealna scena.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
11 mjeseci prije
Reply to  Franjo Tahi

u smislu kilograma i kalorija, tako je.
P.S. hmm, cini se da ti to ozbiljno. stoga se ispricavam.

shumadinac
Member
11 mjeseci prije
Reply to  Brainstorm

Bravo Brainstorm, retko dobar zaključak.
U pitanju je vaspitanje i obrazovanje. Japanske vlasti su nekada isticale “mi smo siromašna zemlja, vi (populacija) ste naše najveće bogatstvo” i Japan je neverovatno napredovao – bio je problem naterati radnika na odmor ili bolovanje, ne zbog plate nego zbog osećaja odgovornosti. I imali su za šta da rade, prema ljudima se odnosilo sa poštovanjem što je bila neverovatna promena u odnosu na pola veka ranije.
Danas se i u Japanu ustoličio neoliberalizam koji ljude tretira kao stoku, mogu da im pričaju šta hoće ljudi shvataju suštinu. I ta zemlja više ne napreduje, tačnije na silaznoj je putanji.

X60
Gost
X60
11 mjeseci prije

Sinusoida. To je valjda nekakav univerzalni zakon.

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

Propadaju jer poluduju, prvo elita, a kao odgovor na to i masa.
Rim je imao krizu treceg veka sa doslovno ludim vladarima i posle se je samo mucio do kraja. Da nisu dosli diktatori Julius i Augustus bi verovatno propao vec u prvom.
Zvanicno ga je ukinuo Odoaker ali je prestao funkcionisati vec posle Alarikove pljacke.
Sta bi sa Alarikom? Covek je otisao u mocni Rim da trazi azil za svoje pleme. Ranije je cinio usluge Rimu kao pomocni general sa svojim plemenom. Shvatio je da je Rim u takvom rasulu da ne moze odobriti azil ni sebi. Pa je trazio zlato i srebro, i da ide. Inace bi ga ubili njegovi posto ih je vodio uzalud. Ni to mu nisu mogli dati jer su bili u takvom rasulu. Kad je prisao kapiji su mu robovi otvorili a strazari su samo gledali. Kad su usli u grad lumpenproleteri nisu mrdnuli prstom da ih zaustave.
Rim nije vise postojao u mozgovima rimljana. Ludost, korupcija i bahatost su ubile ideju. Smatrali su da se nema sta vise braniti. Nije vise hteo ziveti.
USA today.

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije

“… potiče još od najranijih poznate civilizacije Sumera, u Mezopotamiji, koja se srušila pod naletom ponavljajućih invazija u drugom milenijumu prije nove ere…”
.
Ne bih se slozio sa ovom tvrdnjom, kao i sa par ostalih u tekstu…
Mnogi strucnjaci sa dugogodisnjim iskustvom proucavanja Sumeraca (napr profesor Noah Kramer) – nedvojbeno tvrde:
1.
Milioni ili bolje milijarde glinenih plocica sa sumerskim klinastim pismom je BILO dostupno istrazivacima….(sad vec nije nakon “demokratske intervencije cionistikog-rezima” u vidu SAD “demokratije” na tom prostoru)… Dakle, postojalo je daleeeeko vise materijala za istrazivanje Sumerske civilizacije, nego egipatske koja je minimalno 5000 godina mladja, a i hjeroglifi su desifrovani – desetljecima NAKON sumerskog pisma…
Sumerci se prakticno i ne spominju u skolama, za razliku od “drevnih Egipcanja”.
Zasto?
2.
Sumerska civilizacija je prakticno imala SVE (ali bas SVE!) karakteristike danasnje “moderne civilizacije”. Gradovi su bili relativno veliki (Grad Ur preko 300 hiljada ljudi!)
3.
Sumerci NIKAD (ali bas NIKAD!) u svojim spisima nisu tvrdili da su izmislili bilo sta, te je prakticno nemoguice napraviti bilo kakav “kontinuitet tehnoloskog razvoja”. Naprosto – sami Sumerci tvrde da su im SVE DALI – Anunakiji. (Ne “bogovi” nego “oni koji su dosli sa neba”. Bica od krvi i mesa, koja se razmnozavaju, imaju djecu itd… ali i puno mocniji i tehnoloski razvijeniji od Sumeraca, kojim su prakticno dali “civilizaciju”).
4.
NE zna se kako je i zbog cega propala summerska civilizacija. Naprosto – nestali su. Gdje, kako i zasto – NE zna se…
5.
NE zna se KO je “nasljednik” Sumera.
Svaka civilizacija ima nekog nasnjednika, tj moguce BI BILO (!) pratiti hronoloski – nekog naroda, ali ponajveci je problem – manjak informacija.
Sta vise – to i nije “manjak informacija” – nego bi se prije moglo reci – MANIPULIRANJE informacijama….
6.
Mnogi istrazivaci (izmedju mnogih i ovaj profesor Kramer) – predpostavljaju – da su upravo oni “prvi Zidovi” koji se spominju u Torah – prakticno i nasljednici Sumera…
Naime, u Torah se spominju svi narodi koji se i spominju u sumerskim spisima – OSIM Sumeraca.
Zbog toga – mnogi smatraju da se prakticno ti Izraelci koji su pisali price o njiohovom “elohimu” JHVH – u stvari jesu potomci Sumeraca koji su stovali svoje “elohime” (koji su im “dali sve”) – s tim da su ih zvali “anunaki”.
Sta vise zidovska Torah – tj Petoknjizje – jeste prakticno ukratko prepricana SUMERSKA knjiga Enuma-Elish.

E sad – gdje su Sloveni (tj MI) – u toj prici???
Vincanska civilizacija prakticno savremenik Sumerske, a vrlo vjerovatno jos i starija od nje!
(Napr Lepenski Vir na Dunavu – 10000 godina stara civilizacijska iskopina).
Dakle nasi predci iz Vincanske – po svim pokazateljima – NISU RATOVALI 2000 godina!
Znaci – ocito da nije potreban RAT da bi civilizacija opstala….
Zlocinci dolaze sa ISTOKA, te unistavaju Vincu…
Mislim da cak imaju i “ideologiju” opisanu u Enuma-Elish / Torah / ili besmislena “Stari Zavjet” tj “Biblija”….

Da li su “elohimi/anunaiji” tih Sumeraca (ili kakve druge ratnicke “civilizacije”) pokrenuli svoje podanike na one mirne – poput Slovena iz Vince???
Ne znam.
Znam ono sto pise… Recimo u tzv “Bibliji”…
JHVH je “ratnik”!
.
Stvari se tesko spajaju, jer “stvor” (kako ga zove kolega Subaru) – naprosto kontrolise i “institucije” i banke i zvanicne medije, a svaki pokusaj istrazivanja – ZASTO i KAKO “nestaju civilizacije” – svodi se na nesto slicno, cesto-netacno i povrsno – poput opisanog u uvodnom tekstu.
Na zalost.

aewrfewfruowefioweodioqwede
Gost
aewrfewfruowefioweodioqwede
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Samo piši, jer ima ljenih koji nit žele čitati nit žele razmišljati.

shumadinac
Member
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

@Istražuj
Jedna tvrdnja se mnogo često provlači a dokazivo je netačna: da ljudi nekada ranije nisu ratovali, da je to “tekovina” naprednijih civilizacija. A šta je sa indijancima ili domorodcima u Amazoniji ili na tihookeanskim ostrvima koji su ponegde i ljudožderi? Oni su po društvenom uređenju tek nešto iznad prvobitne ljudske zajednice ali im ratni pohodi uopšte nisu strani. Ovo nije nešto što sam ja kao neverovatno pametan smislio, ovo su opšte poznate stvari.
E sad, nije mi jasno kako ljudi lako prihvataju neke tvrdnje kada ih je tako lako demantovati (sve ovo, naravno, nije ništa lično nego generalno gledano). Ako se taj trend nastavi ljudi će biti krajnje dezorijentisani i podložni još težim manipulacijama. Zato su ovakve diskusije lekovite ali izgleda da ni to nije dovoljno, da se mora primeniti jača terapija.

aewrfewfruowefioweodioqwede
Gost
aewrfewfruowefioweodioqwede
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Mislim da bi za čitav svijet bilo bolje da bijelo smeće predvođeno stvorovom djecom nije “otkrivalo” čemeriku, južnu i srednju Ameriku, Afriku, Australiju, Aziju, za planet i živa bića, bilo ljude, životinje, biljke, ekosferu bi bilo bolje da je ostalo kao prije “okrivanja”. Jedino oni koji milenijima žive u skladu sa prirodom ko amazonski indijanci, abođirađni, pigmeji, bušmani, istrebljeni indijanci u otetom kontinentu na sjeveru imaju pravo na planet, ovi “napredni” raus u propast. Nemoj mi mitove o “civilizaciji” koja nam je namtetnuta da njome uništimo i sebe i planet i sve živo!

Histrion
Gost
Histrion
11 mjeseci prije

Da, Subaru, ispada da bi sve bilo u redu da su Adam i Eva jednoglasno odbili ponuđenu jabuku…

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

@sumadinac
“… Jedna tvrdnja se mnogo često provlači a dokazivo je netačna: da ljudi nekada ranije nisu ratovali …”
.
Ja takvo sto nisam tvrdio.
Tvrdio sam – stanovnici VInce – nisu ratovali 2000 godina!
Dakle, samo za prastare Slovene tvrdim ono sto su brojne grupe arheologa i istrazivaca tog podrucija skontale za vise desetljeca iskopavanja u Vinci pored BG.
U to se svako sam moze uvjeriti – naprosto kratkim izletom do BG.
Moze i na internetu, ali je zanimljivije uzivo.
Vincanska kultura zauzima prakticno skoro cijeli prostor Balkana i proteze se skoro do danasnjeg Kijeva.
Tehnoloski razvoj (prve topionice vjerovatno i najstarije na svijetu izmedju ostalog) , trgovina i razmjena dobara i informacija bila je poprilicno razvijena.
Velike rijeke su bile kao autoputevi.
Vincansko pismo ima masu znakova istih kao i “ciricica (mislim cak preko 80% znakova istih!) – medjutim mi u skolama ucimo da je nekakav pop “Cirilo i Metodije” – napravio “cirilicu”…
Eto dokle to smece ide… (a Srbija je i danas najgora po tom pitanju ulizivanja u Becki cmar. Jedan posjet Vince je dovoljan da se u to i sam uvjeris…)
Iskopine u Vinci stvarno jesu masivne (to je ispod od 10-15 metara zemlje) ali toga ima jos puuuuno za iskopati i povezati.
.
Stare Vincance (nase praslovenske predke) – napali su varvari sa ISTOKA.
Tesko je i zamisliti kakav je masakr od “civilizacije” sa Istoka dosao. Dakle “civilizacije” koja je vjerovatno cak i “saradjivala” sa Vincancima, te cak i preuzimali tehnologiju, da bi na kraju krenula u istrebljenje praslovena/Vincanaca.
Citajuci tzv “Bibliju” – uopste se ne bih iznenadio da su upravo sljedbenici krvolocnog i pohlepnog “ratnika” JHVa (ili nekog slicnog “elohima”) – bili ti koji su napali Vincu.
Dakle nikad nisam tvrdio da “ljudi ranije nisu ratovali”…
Na zalost, toga je masa jedna, a tipicna krvolocna RATNA knjiga jeste tzv “Biblija” (Stari zavjet) koja je prepisana od sekte zidova i podmetnuta izmedju ostalog i nama Slovenima – kao “bozija rijec”.

Da… i uzgred… “opšte poznate stvari” obicno povezujem sa – manipulacijom.
Evo nedavno je i portal Logicno ovlas zakacilo nekoliko od tih “opštih poznatih stvari” u prici o SSSRu i 2ww.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

istrazuj
Stabovnici Vinče nisu ratovali puno dulje od 2000 godina. Kalendar po kome je ovo 7529 (?) godina, prisilno je napušten tek sredinom 19. st.
Točno je da su u jednom trenutku došljaci istrijebili muško stanovništvo – ostao je samo svaki 12 …pretpostavka je da su to bili R1b – to je dominantna grupa u Zap. Eu.
Otkud ti to da su došli s istoka? Mada je moguće jer du preci Skandinavaca došli iz Azije (“Asgard”)

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

@lucija

Kolegice, mislim da ce vam se svidjeti ovo predavanje, a tu cete naci puno detaljnije informacije (sa dodatnim izvorima, koje sami mozete potraziti po mrezi) – o tim varvarima sa istoka… (koji su na kraju postali (u pravu ste) “zapadnjaci” 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=CEcxQMClke4

Lijep pozz

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac
Divlja plemena nisu – civilizacija. Zato što nemaju metalurgiju ni pismo ni kalendar ni trgovinu.

Pajo
Gost
Pajo
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Meni je na logicnom i u celom vasionu najzanimljivije kako su svrbi najstarija civilizacija na planetu od kojih su potekli crnci i zuti pa i indijanci dabome

Frenky
Gost
Frenky
11 mjeseci prije

Koji je vaš problem(mislim na sve gore napisane komentare koji spominju “stvora”) civilizacije su padale i padati će i dalje jer ništa nije vječno. Problem je taj što su kroz cijelu povijest osvajači uništavali knjižnice kako bi uništili (doslovno) povijest pokorenog naroda i zbog toga mi danas znamo praktički ništa o hrpi naroda (ne znamo tko su bili, od kuda su došli, koliko su bili napredni, kako su živjeli…) i evo samo nekih od njih:Sumerani, narod Uskršnjeg otoka, Maje… Ljudi malo pričaju kako su neke prošle civilizacije uništili vanzemaljci, malo o Masonima, Iluminatima, reptilima, zvijerima i stvorovima. Nitko ne pomišlja kako je problem u nama jer nam je u krvi da ubijamo zbog totalnih gluposti kao što su Bog i religija, država, ideologija…….. Ako se ne opametimo i počnemo se konačno ponašati zrelo biti ćemo uništeni ili od planeta ili od nas samih.

Slavko
Gost
Slavko
11 mjeseci prije

Dakle naslov ovog teksta “Zašto civilizacije propadaju?” Zato jer uvijek neka rasa ili polu rasa želi vladati drugima.
Danas vidimo da su to jevereji.

Frenky
Gost
Frenky
11 mjeseci prije
Reply to  Slavko

Prije ameri

imalijosnade
Gost
imalijosnade
11 mjeseci prije

Civilizacije propadaju kad izrodi preuzmu kormilo…! Sad bilo to neke zajednice, plemena, rase, moćne kulture itd.

dean
Gost
dean
11 mjeseci prije

majanska civilizacija nije izblijedjela nakon španske invazije u 16. veku. ona je nestala nekoliko stoljeća prije. španci su uništili civilizaciju Azteka.

RENEW
Gost
RENEW
11 mjeseci prije

Zaradi debilov na oblasti, ki dopustijo, da se civilizacija oddalji od svoje vere. Rim je propadel takoj, ko se je odpovedal svojemu politeizmu in sprejel krščanstvo. Isto je bilo z Indijanci. Zdaj je na vrsti Evropa.

RENEW
Gost
RENEW
11 mjeseci prije

Zaradi nesposobnih oblastnikov na oblasti, ki dopustijo, da se civilizacija oddalji od svoje vere. Rim je propadel takoj, ko se je odpovedal svojemu politeizmu in sprejel krščanstvo. Isto je bilo z Indijanci. Zdaj je na vrsti Evropa.

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
2 mjeseci prije

Gramzivost neizmjerna i ne postivanje prirode, koja na kraju ipak sve pobjedi i vrati pod svoje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik