Zašto civilizacije propadaju?

Apokalipsa Maja

Skoro svaki kontinent ima svoje ruševine – mjesta na kojima samo kamenje govori priču o padu civilizacije. Mogli bi ležati zakopani ispod Zemlje, u sjenci nadstrešnice u džungli ili usred izgrađene industrije modernog grada. Pa ipak, svi postavljaju ista pitanja: “kako nešto tako veliko može nestati?” Zašto civilizacije propadaju?

Prije nego što razmislimo o tome kako civilizacija propada, pogledajmo kako nastaje i raste. Na primjer, požar zahtjeva kiseonik i gorivo. Uklonite jedno i plamen nestaje. Civilizacije je daleko teže odrediti, ali ipak zahtjevaju brojne uslove da bi opstale.

Istoričari nude različite liste kriterijuma za civilizaciju, ali većina lista sadrži sljedeće važne faktore:

  • Veliko centralizovano stanovništvo
  • Višak hrane
  • Centralizovana vlada
  • Religijsko jedinstvo
  • Složena podjela rada
  • Novac prikupljen kroz poreze

Ova lista teško da pokriva sve, ali trebala bi vam dati predstavu o različitim faktorima koji drže civilizaciju zajedno, kao i o onome što može poći po zlu.

Naravno, bilo kakva šteta u tom velikom, centralizovanom društvu može potencijalno dovesti do kolapsa civilizacije. Takav udarac bi mogao doći u obliku genocidnog rata, epidemije bolesti ili geoloških previranja. Na primjer, majanska civilizacija je izblijedjela nakon španske invazije u 16. veku, koja je donijela rat, bolest i stranu kulturu sa namjerom širenja sopstvenih sistema vjere i upravljanja. Populacija Maja je znatno smanjena, a ono što je preostalo mjenjalo se pod vlašću njenih osvajača. Ovaj obrazac postoji kroz zapisanu istoriju, i potiče još od najranijih poznate civilizacije Sumera, u Mezopotamiji, koja se srušila pod naletom ponavljajućih invazija u drugom milenijumu prije nove ere.

Ekološke promjene takođe mogu izbrisati civilizaciju, posebno ako utiču na snabdjevanje hranom. Arheolozi vjeruju da je 300-godišnja suša desetkovala Akadsko carstvo (takođe u Mezopotamiji) između 2200. godine p.n.e. i 2500 p.n.e. Naučnici takođe navode sušu kao razlog pada kamerdijske civilizacije između 9. i 14. vijeka.

Ostali kolapsi izbjegavaju laku kategorizaciju i povlače za sobom razne faktore koji se dešavaju kroz vjekove. Nemoguće je staviti prst na jedan jedini razlog zašto je Rimsko carstvo propalo, ali naučnici često vode rasprave o spoljnoj protivrječnosti varvarskih plemena i unutrašnjem propadanju.

Rimski ekonomski motor zavisio je od osvajanja i ropstva, koji su se dugoročno pokazali neodrživi. Manje osvajanja na kraju je značilo i manje jeftinih robova, što je zauzvrat značilo i manje ljudskih resursa da bi se kotači industrije, poljoprivrede i infrastrukture okretali. U međuvremenu, rimski vladari oslabili su valutu kroz opresivno oporezivanje i inflaciju.

Drevni Anasazi, ili Pueblo, stanovnici Sjeverne Amerike predstavljaju još jedan zanimljiv model civilizacijskog kolapsa. Bavili su se poljoprivredom i astronomijom. Gradili su složene stambene zgrade, ali na kraju su ih napustili. Istoričari ukazuju na brojne faktore u njihovom padu, uključujući ratovanje i hladnije temperature u 900. godinama nove ere koji su ometali poljoprivredu. Još neke studije pad pripisuju razlaznoj religioznoj krizi zbog koje su mnogi Puebloanci prešli na jug da bi slijedili novu evangelističku vjeru.

Od stanovništva do religije, brojni faktori utiču na egzistenciju civilizacije. Međutim, i ako ih dosta izostane, civlizacije će se ipak neminovno raspasti.

CivilzacijeraspadUspon i pad
Pretplatiti se
Obavijesti o
71 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
skdfvijaneifvnaeiwviewivweiviwvcw
4 godine prije

Propadaju jer imaju uvijek istog tvorca koji im određuje rok trajanja i poslije o tome piše lažnu povjest koju mi u programima za teletabise učimo u onome što se zove “obrazovanje”. Samo rijetki iskoće iz programirane podsvjesti a ostali zombiji čitav život vjeruju programu kojeg su mu na silu uvalili u mozak.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Zasto banke propadaju?
Pa ne propadaju, samo se pregrupisu i rasturaju iznova zivote robova drzeci ih nevidljivim lancima u obliku dugova…

Moreno
4 godine prije

Sve ovisi kako se gleda na cikluse u povijesti. Mi živimo u linearnome vrimenu koje je društveni konstrukt koji determinira našu stvarnost i s tih pozicija je nemoguće dat odgovore na stvaranje, rast i propast civilizacija i jedino šta se može je konstatirat te činjenice.
Spomenute Maje su imale svoj kalendar koji je bija fraktalni, a ne linearni. Kad su došli Španjolci svima priko Atlantika su nametnili ovi naš kalendar koji je linearni i temelji se na okretu zemlje oko svoje osi i to vrime kad se dovoljno daleko odmakne od zemlje jednostavno ne postoji.

Perun
4 godine prije

Tako ce propasti i USA …..Autodestrukcija u USA je uzela maha i politicki experiment nazvan USA je klinicki mrtav samo sto to nije objelodanjeno…..zvanicno ,nezvanicno to se vidi sa mjeseca koji su ameri u 60 tih godina posjetili ….i dobili nadimak USA Mjesecari…..svakoga dana u svakom pogledu sve vise nazaduju

Brainstorm
4 godine prije

moze se promatrati na manjem primjeru. zasto hrvatska propada, zasto je juga propala? dobro, rat, ali zasto je propao sistem i ideja?
otomansko carstvo, spanjolsko, sovjetski savez?
zasto obitelji propadaju? kaze da prvi pocne, sin nastavi, unuk konsolidira na dobrim temeljima, praunuk se opusti a prapraunuk razrnda.
kao da nestane zivosti. kao kad je gladan covjek, zivotinja, najjaci a kad se nahrani onda su ulijeni, zapusti, izgubi interes.
zasto zapad slabi? mozda zato jer dobro uhranjeni gube zivotnu energiju.

X60
4 godine prije

Sinusoida. To je valjda nekakav univerzalni zakon.

Red Dog
4 godine prije

Propadaju jer poluduju, prvo elita, a kao odgovor na to i masa. Rim je imao krizu treceg veka sa doslovno ludim vladarima i posle se je samo mucio do kraja. Da nisu dosli diktatori Julius i Augustus bi verovatno propao vec u prvom. Zvanicno ga je ukinuo Odoaker ali je prestao funkcionisati vec posle Alarikove pljacke. Sta bi sa Alarikom? Covek je otisao u mocni Rim da trazi azil za svoje pleme. Ranije je cinio usluge Rimu kao pomocni general sa svojim plemenom. Shvatio je da je Rim u takvom rasulu da ne moze odobriti azil ni sebi. Pa je trazio zlato i srebro, i da ide. Inace bi ga ubili njegovi posto ih je vodio uzalud. Ni to mu nisu mogli dati jer su bili u takvom rasulu. Kad je prisao kapiji su mu robovi otvorili a strazari su samo gledali. Kad su usli u grad lumpenproleteri nisu mrdnuli… Čitaj više »

istrazuj
4 godine prije

“… potiče još od najranijih poznate civilizacije Sumera, u Mezopotamiji, koja se srušila pod naletom ponavljajućih invazija u drugom milenijumu prije nove ere…” . Ne bih se slozio sa ovom tvrdnjom, kao i sa par ostalih u tekstu… Mnogi strucnjaci sa dugogodisnjim iskustvom proucavanja Sumeraca (napr profesor Noah Kramer) – nedvojbeno tvrde: 1. Milioni ili bolje milijarde glinenih plocica sa sumerskim klinastim pismom je BILO dostupno istrazivacima….(sad vec nije nakon “demokratske intervencije cionistikog-rezima” u vidu SAD “demokratije” na tom prostoru)… Dakle, postojalo je daleeeeko vise materijala za istrazivanje Sumerske civilizacije, nego egipatske koja je minimalno 5000 godina mladja, a i hjeroglifi su desifrovani – desetljecima NAKON sumerskog pisma… Sumerci se prakticno i ne spominju u skolama, za razliku od “drevnih Egipcanja”. Zasto? 2. Sumerska civilizacija je prakticno imala SVE (ali bas SVE!) karakteristike danasnje “moderne civilizacije”. Gradovi su bili relativno veliki (Grad Ur preko 300 hiljada ljudi!) 3. Sumerci NIKAD… Čitaj više »

Frenky
4 godine prije

Koji je vaš problem(mislim na sve gore napisane komentare koji spominju “stvora”) civilizacije su padale i padati će i dalje jer ništa nije vječno. Problem je taj što su kroz cijelu povijest osvajači uništavali knjižnice kako bi uništili (doslovno) povijest pokorenog naroda i zbog toga mi danas znamo praktički ništa o hrpi naroda (ne znamo tko su bili, od kuda su došli, koliko su bili napredni, kako su živjeli…) i evo samo nekih od njih:Sumerani, narod Uskršnjeg otoka, Maje… Ljudi malo pričaju kako su neke prošle civilizacije uništili vanzemaljci, malo o Masonima, Iluminatima, reptilima, zvijerima i stvorovima. Nitko ne pomišlja kako je problem u nama jer nam je u krvi da ubijamo zbog totalnih gluposti kao što su Bog i religija, država, ideologija…….. Ako se ne opametimo i počnemo se konačno ponašati zrelo biti ćemo uništeni ili od planeta ili od nas samih.

Slavko
4 godine prije

Dakle naslov ovog teksta “Zašto civilizacije propadaju?” Zato jer uvijek neka rasa ili polu rasa želi vladati drugima.
Danas vidimo da su to jevereji.

imalijosnade
4 godine prije

Civilizacije propadaju kad izrodi preuzmu kormilo…! Sad bilo to neke zajednice, plemena, rase, moćne kulture itd.

dean
4 godine prije

majanska civilizacija nije izblijedjela nakon španske invazije u 16. veku. ona je nestala nekoliko stoljeća prije. španci su uništili civilizaciju Azteka.

RENEW
4 godine prije

Zaradi debilov na oblasti, ki dopustijo, da se civilizacija oddalji od svoje vere. Rim je propadel takoj, ko se je odpovedal svojemu politeizmu in sprejel krščanstvo. Isto je bilo z Indijanci. Zdaj je na vrsti Evropa.

RENEW
4 godine prije

Zaradi nesposobnih oblastnikov na oblasti, ki dopustijo, da se civilizacija oddalji od svoje vere. Rim je propadel takoj, ko se je odpovedal svojemu politeizmu in sprejel krščanstvo. Isto je bilo z Indijanci. Zdaj je na vrsti Evropa.

Mali Mujica
3 godine prije

Gramzivost neizmjerna i ne postivanje prirode, koja na kraju ipak sve pobjedi i vrati pod svoje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI