Konačno raspad “Islamske države” u zapadnom Iraku

Raspad ISIL-a u Iraku
9 komentara

Borci iz iračkih “Narodnih mobilizacijskih snaga” (PMU), također poznatih kao Hashd Al-Shaabi snage, oslobodili su područje Al-Ba’aj blizu granice sa Sirijom, priopćila je iračka državna televizija.

Sada u savezu s JBS/YJE snagama iračkih Jezida, koje su se nedavno udružile s iračkim šiitima i napustili savez s Peshmergama Massouda Barzanija, nadziru oko 70 kilometara granice sa Sirijom.

Zauzimanjem Al-Ba’aja se u pograničnom području između Iraka i Sirije ubrzano smanjuje područje pod kontrolom terorista “Islamske države”, gdje mnogi smatraju da se krije lider ISIL-a Abu Bakr Al-Bagdadi.

Nedavno je Ahmed Al-Assadi, glasnogovornik Hashd Al-Shaabi snaga, izjavio kako je teroristička skupina pretrpjela gubitke i izgubila više od 80 posto svojih borbenih postrojbi i opreme, te se približava kraj postojanja “vojske kalifata” kao ozbiljne oružane skupine.

Nadalje, istaknuo je kako će iračke Hashd Al-Shaabi snage nastaviti suradnju sa sirijskom vladom, kako bi se oslobodila sva područja koja je ranije zauzeo ISIL.

Irački zapovjednik je također rekao da će Hashd Al-Shaabi uskoro pokrenuti glavne ofenzive protiv ISIL-a, kako bi se preuzeo nadzor nad područjem Al-Hawijeh, koje se nalazi 48 kilometara zapadno od Kirkuka, područjem Shirqat, koje se nalazi oko 300 kilometara sjeverno od glavnog grada Bagdada i planine Hamrin u sjevernom Salahudinu.

Iračke snage su u siječnju oslobodile istočni Mosul, a nakon toga su prošlog tjedna započele novi napad kako bi preuzele nadzor nad preostalim džepom otpora u zapadnom Mosulu, odnosno, centrom starog grada i tri susjedna okruga uz zapadnu obalu rijeke Tigris. Puno oslobođenje grada bi zapravo označilo kraj ISIL-a u Iraku.

Kako šiitske snage zbog pretežno sunitskog stanovništva ne sudjeluju u operacijama u Mosulu, one su se okrenule čišćenju zapadnih dijelova pokrajine i iračko-sirijske granice, gdje su u pograničnom području u samo nekoliko dana izbili na sirijsku granicu, oslobodili na desetke sela i sada iz pravca Sinjara, Al-Qayrawna i tek oslobođenog Al-Ba’aja napreduju dalje prema jugu.

FOTO – Granično područje Sirije i Iraka

Stanje - Irak -Sirija
Stanje – Irak -Sirija

 

ISILraspad
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Kod DEZa ne ide bas kako treba.

Brane
6 godine prije

Imperativ zionazija je izbaciti SAA iz Deir Ezzora,time pada cijeli taj dio Sirije. No, I Rusi to znaju..

longum
6 godine prije

Prema najnovijoj anketi u Rusiji -javlja RT
Rusi vidu najveceg neprijatelja u USA i Ukrajini
a najveci prijatelji su Kina, Bjelorusija i Kazahstan.
Netko stalno progura teoriju da Kinezi zelu mljac…mljac…mljac Sibir a tako Rusi ne vidu.
Poruka je jasna.
Uzalud im je ta propaganda mecanja klina izmedju Rusije i Kine.

Ime
6 godine prije

Što se dešava s Katrom?

subaru
6 godine prije

Ako u budučnosti ne oslobode istok Sirije cioni su napravili posao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI