Uvoz sirove nafte iz Saudijske Arabije u SAD pao na NULU

Koronavirus i nafta
7 komentara

Po prvi puta nakon 35 godina, iz Saudijske Arabije u Sjedinjene Države prošli tjedan nije tekla nafta, prema podacima EIA-e, što pokazuje da se SAD, barem za sada, ne oslanjaju toliko na naftu s Bliskog istoka kao što je to bio slučaj u prošlosti.

U listopadu, prema EIA, Sjedinjene Države uvezle su 8,544 milijuna barela nafte. U lipnju je ta brojka iznosila više od 36 milijuna, iako je ta brojka bila pomalo neobična, jer je Saudijska Arabija prijetila poplavljivanjem američkog tržišta sirovom naftom.

U većem dijelu 2000-ih Sjedinjene Države uvozile su više od 45 milijuna barela saudijske sirove nafte mjesečno.

Pad američkog uvoza sirove nafte ne odnosi se samo na pad vezan za Saudijsku Arabiju. Tijekom listopada Sjedinjene Države uvozile su znatno manje sirove nafte iz Perzijskog zaljeva.

Početkom 2000-ih Sjedinjene Države uvozile su više od 3 milijuna barela sirove nafte dnevno iz Perzijskog zaljeva. No, u listopadu 2020. Sjedinjene Države uvozile su manje od pola milijuna barela dnevno; i ta brojka nije anomalija, to je jasan trend. Sjedinjene Države se sve manje oslanjaju na inozemnu naftu, a posebno sve manje na naftu iz Perzijskog zaljeva.

Podaci dolaze baš u trenutku kad je Saudijska Arabija najavila dragovoljno smanjivanje proizvodnje nafte od milijun barela dnevno, dok je OPEC+ skupina sjela za pregovarački stol kako bi izradila plan reagiranja na novonastalu situaciju koja vlada na tržištu nafte i na sve izraženiji nedostatak potražnje.

Ovi su podaci nastali također istog dana kada je Saudijska Arabija najavila rast cijene sirove nafte za Sjedinjene Države za veljaču, od točno 0 milijuna dolara po barelu.

EIANafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Picajzl
3 godine prije

Citat:”od točno 0 milijuna dolara po barelu”
KUPUJEM.

Sunseeker
3 godine prije

Kradu gdje stignu I sad vise nema potrebe za uvozom..

Tupko Glupko
3 godine prije

To znači da izuzetni proizvode i koriste svoju naftu čija je proizvodna cijena trenutno skuplja od prodajne na svjetskom tržištu.
Još jedan način kako izuzetni pumpaju svoj vanjski američki dug dok ne dođe do ekonomskog reseta.

Saudijci će se nužno okrenuti drugim tržištima, što znači da će prodavati svoju naftu Kini koja će ju kupovati samo za svoju valutu, a od izuzetnih će se laganini sve više distancirati.

Sve se radi da svijet ekonomski propadne, a naročito Zapad – sve je to posljedica Covid-19 agende.

Žalim ljude koji misle da će cijepljenjem prestati nositi maske.
Već nam pumpaju glavu sa novim zaraznijim sojem Covid-19 virusa.
Maske su tu da ostanu, kao i zabrane kretanja.

3 godine prije zadnji put uredio Tupko Glupko
Zax
3 godine prije

Malo je nejasno da li je razlog sto ameri ne zele kupovati ili saudijci ne zele prodavati. Možda su saudijci poceli zazirati od američkog dolara?

habanero
3 godine prije

Zemlja stvara naftu – ima je u izobilju. Pitanje je cijene vađenja, ovisi na kojoj je dubini jer nije svugdje isto, ali i političko pitanje od države do države. Još je Obama najavio da će US sami podmirivati svoje potrebe. 2013. sam osobno vidio kako u LAu između kuća pumpe rade i vade naftu.

Segota
3 godine prije

Glasno razmisljam , da se Ameri spremaju za rat na bliskom Istoku.
Tako da unapred spreme dobavljace i rezerve nafte. A onda…. zna se , a najebat ce cijeli svijet…

3 godine prije zadnji put uredio Segota
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI