fbpx

Uvoz sirove nafte iz Saudijske Arabije u SAD pao na NULU

Koronavirus i nafta

Po prvi puta nakon 35 godina, iz Saudijske Arabije u Sjedinjene Države prošli tjedan nije tekla nafta, prema podacima EIA-e, što pokazuje da se SAD, barem za sada, ne oslanjaju toliko na naftu s Bliskog istoka kao što je to bio slučaj u prošlosti.

U listopadu, prema EIA, Sjedinjene Države uvezle su 8,544 milijuna barela nafte. U lipnju je ta brojka iznosila više od 36 milijuna, iako je ta brojka bila pomalo neobična, jer je Saudijska Arabija prijetila poplavljivanjem američkog tržišta sirovom naftom.

U većem dijelu 2000-ih Sjedinjene Države uvozile su više od 45 milijuna barela saudijske sirove nafte mjesečno.

Pad američkog uvoza sirove nafte ne odnosi se samo na pad vezan za Saudijsku Arabiju. Tijekom listopada Sjedinjene Države uvozile su znatno manje sirove nafte iz Perzijskog zaljeva.

Početkom 2000-ih Sjedinjene Države uvozile su više od 3 milijuna barela sirove nafte dnevno iz Perzijskog zaljeva. No, u listopadu 2020. Sjedinjene Države uvozile su manje od pola milijuna barela dnevno; i ta brojka nije anomalija, to je jasan trend. Sjedinjene Države se sve manje oslanjaju na inozemnu naftu, a posebno sve manje na naftu iz Perzijskog zaljeva.

Podaci dolaze baš u trenutku kad je Saudijska Arabija najavila dragovoljno smanjivanje proizvodnje nafte od milijun barela dnevno, dok je OPEC+ skupina sjela za pregovarački stol kako bi izradila plan reagiranja na novonastalu situaciju koja vlada na tržištu nafte i na sve izraženiji nedostatak potražnje.

Ovi su podaci nastali također istog dana kada je Saudijska Arabija najavila rast cijene sirove nafte za Sjedinjene Države za veljaču, od točno 0 milijuna dolara po barelu.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
7 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Picajzl
Gost
Picajzl
3 mjeseci prije

Citat:”od točno 0 milijuna dolara po barelu”
KUPUJEM.

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije
Reply to  Picajzl

Sad mogu zakuvati veliki rat na BI.

Sunseeker
Gost
Sunseeker
3 mjeseci prije

Kradu gdje stignu I sad vise nema potrebe za uvozom..

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
3 mjeseci prije

To znači da izuzetni proizvode i koriste svoju naftu čija je proizvodna cijena trenutno skuplja od prodajne na svjetskom tržištu. Još jedan način kako izuzetni pumpaju svoj vanjski američki dug dok ne dođe do ekonomskog reseta. Saudijci će se nužno okrenuti drugim tržištima, što znači da će prodavati svoju naftu Kini koja će ju kupovati samo za svoju valutu, a od izuzetnih će se laganini sve više distancirati. Sve se radi da svijet ekonomski propadne, a naročito Zapad – sve je to posljedica Covid-19 agende. Žalim ljude koji misle da će cijepljenjem prestati nositi maske. Već nam pumpaju glavu sa… Pročitaj više »

Zax
Gost
Zax
3 mjeseci prije

Malo je nejasno da li je razlog sto ameri ne zele kupovati ili saudijci ne zele prodavati. Možda su saudijci poceli zazirati od američkog dolara?

habanero
Gost
habanero
3 mjeseci prije

Zemlja stvara naftu – ima je u izobilju. Pitanje je cijene vađenja, ovisi na kojoj je dubini jer nije svugdje isto, ali i političko pitanje od države do države. Još je Obama najavio da će US sami podmirivati svoje potrebe. 2013. sam osobno vidio kako u LAu između kuća pumpe rade i vade naftu.

Segota
Gost
Segota
3 mjeseci prije

Glasno razmisljam , da se Ameri spremaju za rat na bliskom Istoku.
Tako da unapred spreme dobavljace i rezerve nafte. A onda…. zna se , a najebat ce cijeli svijet…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik