Sirijski ministar inostranih poslova na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija poziva Tursku i SAD da povuku trupe

Faisal Mekdad
7 komentara

Sirijski ministar inostranih poslova Faisal Mekdad pozvao je Sjedinjene Države i Tursku da povuku svoje trupe iz ove arapske republike, te je u svom obraćanju Generalnoj skupštini UN u ponedjeljak upozorio separatiste na sjeveru zemlje da ne traže pomoć od vanjskih snaga.

Mekdad je naglasio da je svako strano prisustvo na tlu Sirije bez pristanka sirijske vlade nezakonito i da predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i Povelje UN.

“Prisustvo turskih i američkih snaga, koje nastavljaju da okupiraju sirijske teritorije pod lažnim izgovorima, i njihovo pljačkanje nacionalnih resursa sirijskog naroda trebalo bi da se okonča odmah i bez ikakvih preduslova”, rekao je on.

Mekdad je dalje optužio Tursku da nastavlja da podržava i štiti terorističke grupe, uključujući Jabhat al-Nusra, u provinciji Idlib, čime je prekršila svoje obaveze prema sporazumima postignutim u Nur-Sultanu i Sočiju. Ove aktivnosti su, prema riječima ministra, region pretvorile u “inkubator za strane teroriste”.

Diplomata je takođe optužio Ankaru za izvršenje ratnih zločina nad Sirijcima, uključujući prekid snabdjevanja vodom hiljada ljudi, raseljavanje i prisilno „poturčavanje“ stanovništva na okupiranim sirijskim teritorijama.

On je upozorio terorističke grupe koje još uvijek djeluju u Siriji i prijete njenoj stabilnosti da im strane snage neće pomoći u postizanju cilja i da će sirijsko stanovništvo istjerati sve okupacione ili neprijateljske snage.

Pored toga, Mekdad je ponovo potvrdio da je Damask spreman da prihvati sve izbjeglice koje su napustile svoje domove zbog neprijateljstava.

Rat u Siriji traje od 2011. godine, a snage predsjednika Bašara Asada bore se protiv različitih pobunjeničkih grupa. Turska je odigrala značajnu ulogu u sukobu podržavajući različite opozicione grupe koje se bore protiv sirijske vlade, istovremeno napadajući kurdske snage koje se nalaze u toj zemlji uprkos protestima iz Damaska.

SAD pak podržavaju kurdske oružane formacije, koje trenutno kontrolišu velike dijelove provincija Al-Hasakah i Rakka, kao i neka naselja u provincijama Aleppo i Deir Ez-Zor na sjeveroistoku Sirije. Damask ne priznaje takozvanu autonomnu upravu sjeverne i istočne Sirije.

Faisal MekdadSADsirijaturskaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Japanac
2 godine prije

Ti isti koji zagoravaju tzv demokraciju i ljudska prava, krše ih nevidjeno. Kako ih nije sram to mi nije jasno. Kada pogledaš Sirijske ministre i predsednika, u odnsou na susjedne zemlje, zaključuješ da su oni po svom ponašanju “zapadniji” od tzv zapada.

tihobl
2 godine prije

Ameri u Iraku imaju 3 baze za opskrbu one dvije u Siriji.
2.500 amera je okruzeno sa vise od 100.000 sitskih milicionera.
Vojnike iz Iraka povlace do kraja godine, a one u Siriji moci ce zadrzati samo ako obezbjede logistiku preko Tartusa. Vidjecemo da li ce moci postici dil sa rusima kojima ne odgovara da turci ojacaju. Sultan se vec priprema za upad u Irak i Siriju na kurdska podrucja. Rusi nemaju snage da ga zadrze, a iranci nece. Kurdi su napravili gresku kad su odbili rusku zastitu ako se vrate pod ustavni poredak Sirije. Oslonili su se na amere i francuze sad stize racun za naplatu.

Max
2 godine prije

Oni su u Siriji nelegalno i trebaju je napustiti

Greven
2 godine prije

Zaboravio je spomenuti ukradenu Golansku visoravan. Golan su Izraelci ukrali 60ih, anektirali 80ih, plus etničko čišćenje. Jel’ Izraelci imaju neka xtra prava?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI