“Hezbollah je moćniji od većine članica NATO pakta”

Hezbollah jači od NATO-a
26 komentara

Uvriježeno je mišljenje da Izrael glavnu prijetnju vidi u Iranu, ali se čini da mu u ovom trenutku Hezbollah zadaje puno više glavobolje, jer se protiv libanonskog pokreta otpora može boriti samo konvencionalnim oružjem i na ograničenom prostoru.

Naime, zbog blizine izraelskih gradova na sjeveru zemlje, masovna uporaba nuklearnog arsenala ne dolazi u obzir.

Sada je izraelski diplomat priznao da je libanonski pokret otpora Hezbollah moćniji od većine članica NATO pakta.

“Hezbollah je danas deset puta jači nego 2006. Ima 150 000 projektila, više od arsenala kojeg posjeduje 27 članica NATO pakta. Svaki dan ih kopnom, zrakom i morem može lansirati 1500,  svugdje po Izraelu”, za The Wall Street Journal je izjavio Ron Prosor, bivši izraelski veleposlanik u Ujedinjenim narodima.

Prosor je također zatražio od američkog predsjednika Donalda Trumpa da izvrši pritisak na Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i da se preoblikuje Rezolucija 1701 i stvori demilitarizirana zona u Libanonu kako bi se izbjegao razorni rat između Libanona i Izraela.

“Libanon je na raskrižju i odluke koje Trump sada donese mogu spriječiti razoran rat između Izraela i Hezbollaha”, dodao je Ron Prosor.

S druge strane, prema izjavama čelnika Hezbollaha se stječe dojam da su u Bejrutu puno manje zabrinuti i preplašeni od mogućeg izbijanja sukoba na jugu zemlje i rata protiv Izraela, niti su se čuli pozivi za stvaranje demilitarizirane zone koja bi jug Libanona branila od izraelskih napada.

 

HezbollahNATOsnaga
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xyz
6 godine prije

Ako je nesto izjavio Izraelac onda sigurno laze.

Bobi
6 godine prije

Stišće guza izrahell

Branko
6 godine prije

Ron Proson tražio od američkog predsjednika da se demilitarizira Libanon da bi se spriječio rat između Izraela i Hezbollaha. Pa zasto se jednostavno ne demilitarizira Izrael i problem riješen?. Izrael je država koja je nastala na genocidu i etnickom ciscenju protjerivanjem stotina tisuća Palestinca sa njihove zemlje. Izrael je glavni sponzor terorizma u svijetu,glavni sponzor ISISa i arapskog proljeća općenito u cilju postavljana marionetski rezima. Konačni cilj ratova na području bliskog istoka je stvaranje Velikog Izraela. Izrael mora biti svjestan da Iran ne mogu nadmudriti ,perzijska je to inteligencija.

Slagerpjevac
6 godine prije

A zaš ne demilitarizirana zona u Izraelu?

Antonio
6 godine prije

Hezbollah je sada mocniji od nekih zemalja NATO-a zato sto ima veliko ratno iskustvo. U Siriji so prosli preko sve moguce prepreke. Plus toga uvezbava ih i Iran i Rusija, naravno daje im i oruzje.
Ali recimo Crna Gora i Hrvatska ne treba da se brinu. Njih ce Vasington braniti. Valjda?

PS. Inace se ne radujem takvom ojacanju Hezbolaha. Ko zna kako ce u buducnost da trosi svoju snagu.

Žilić
6 godine prije

Povijest koja danas nastaje na Bliskom istoku najsličnija je europskoj povijesti u doba Tridesetogodišnjeg rata. Mržnja i ubijanje između muslimanskih frakcija je toliko velika, da nitko od njih više se i ne sječa Izraela, što je na neki način i njegova sreča. Ali ako je doista Historia et magistra vitae, onda znamo da su nakon Tridestogodišnjeg rata iz izmrcvarene i krvave središnje Europe izašle vojske sa krvlju omašćenim mačem i da su te i takve vojske brzo protjerale Osmansko carstvo kada je ono krenulo u novi napad – nesvjesno da su protivnici “vježbali” 30 godina na vlastitoj djeci!

davor
6 godine prije

Samo dokazuje koliko je besmisleno postojanje NATO pakta, čista reketarska organizacija za američki vojno-industrijski kompleks

Sunitski radikalist iz susjedstva
6 godine prije

Gadi.mi se ovo njihovo bolesno,prefrgano,providno,cionisticko kmecanje…

stipa
6 godine prije

Po tim argumentima i Hrvatska je bila jača od pola članica NATO-a… nemojmo se zavaravati, riječ je o lokalnom skubu, i lokalnom “igraču” kojem trenutno dobro ide dok ih protivnik ne primi na zub… I vojno ili ekonomski ne oslabi… za vidjeti je što će u budućnosti biti s Hezbollahom… I PLO je prije 30-tak godina izgledao “moćno”

fb slo
6 godine prije

Amerika može po najmanje 100 zemlja,
da ispali po 1500 projektila a i više.

Pa nitko ne razgovara o kakvoj demilitarizirani zoni u USA..

Bull shit, obični medijski spin, da se opravda i rat u Libanonu. Moraš biti glup, da to ne vidiš..

Brainstorm
6 godine prije

mocniji? kakav je to zavodljivi naslov?
pa evo, i ja sam bogatiiji od billa gatesa jer imam 50 litara rakije u kuci a on ima mozda tek jednu bocu. bogatiji u rakiji. eh.

pikaču
6 godine prije

Naseljenici u Palestini su jako nervozni, jer nemaju potpunu kontrolu nad situacijom u regiji i na granicama, na što su navikli još od 1967. Kada bi rat bio opcija s kojom mogu riješiti situaciju, započeli bi ga još prije 5 godina kada je Assad bio najslabiji a islamistički saveznici držali 70% granice između Sirije i Libanona. Ali ne ideš u nešto ako ne znaš kakav bi mogao biti završni ishod. Ne ideš u veliku investiciju ako postoji solidna šansa da možda nećeš vratit novce, jel tako? To je nešto što zaista svaka osoba može shvatiti. Tako i ovo. Sutra bi udarili da znaju da će im se makar djelomično isplatiti. Ali ne znaju. A mogli bi i puno izgubiti, zapravo sigurno je da bi puno izgubili. I onda opet čekaju. I to stvara nervozu i dalje. Psihološki su momci sa žutim zastavama sada u boljoj situaciji što se tiče granice… Čitaj više »

sreten
6 godine prije

sto ste zapeli za iran.koga on napada.nikoga.kome iran preti.nikome.

Crvenoarmejac
6 godine prije

NISU VISE GERILA…….POSTALI SU PRAVA VOJSKA!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI