Kina potvrdila postojanje vode na Mjesecu

39 komentara

Indikacije da bi voda mogla biti prisutna u stijenama koje je sakupio Chang’e 5 lender na Mjesecu potvrđeni su testiranjem na Zemlji, izvijestili su kineski naučnici. Svoje nalaze su podijelili u članku, objavljenom ove sedmice u časopisu Nature Communications.

Lunarni lender sletio je na Mjesec u decembru 2020. godine, sakupivši oko 1,7 kilograma (preko 3,5 lbs) stijena i lunarnog tla, poznatog kao regolit.

Letjelica je takođe koristila svoje ugrađene instrumente za merenje hemijskog sastava uzoraka koje je prikupio.

Ovi podaci omogućili su kineskim istraživačima da sugeriraju da bi molekuli vode mogli biti prisutni u količini od oko 120 dijelova na milion (ppm) u nekim vrstama mjesečevih stijena i 180 ppm u drugim.

Sada je tim Kineske akademije nauka potvrdio prisustvo vode u uzorcima direktnim proučavanjem tereta koji je Chang’e-5 vratio na Zemlju.

Ispostavilo se da je tlo koje su naučnici analizirali relativno suvo – čak i po lunarnim standardima – pokazujući nivoe vode od 28,5 dijelova na milion.

Međutim, također su otkrili da je mineral apatit bio među uzorcima koji imaju sadržaj H2O od 179 ppm, što je bilo u skladu s ranijim predviđanjima.

Teleskopske i satelitske opservacije dugo su navele naučnike da sumnjaju da na Mjesecu postoji voda, bilo kao hidroksil ili H20 u stijenama.

Nada je da će kosmonauti i astronauti, koji će kolonizirati Zemljin satelit u budućnosti, moći izvući molekularni kisik i vodik iz okoline kako bi za sebe proizveli vodu i čisti kisik.

kinamjesecSvemirvoda
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Službeno su izuzetni hodali po Mjesecu od 1969. do 1972. godine preko Apollo misija.
I od tada do danas – 50 godina! – nitko nije kročio na Mjesec.
Izuzetni tvrde da je razlog novac.

Ana
1 godina prije

Već bi bilo nešto na Mjesecu da se moze na njega. ’69. su s Mjeseca zvali Bijelu kuću na fiksni telefon u realnom vremenu. Očito su i tu tehnologiju izgubili, kao sto su izgubili tehnologiju kako poslati čovjeka na Mjesec. U Nasi kažu da im je problem proći Van Allenov pojas, pojas izuzetno velike radijacije. I onda čak priznaju da nikad nisu izašli iz Zemljine orbite. Hmmm

Šele
1 godina prije

Kad vidim ovakve teme,ono malo kose diže mi se na glavi,sa svojih 56 godina sam shvatio da je svemir glupost,zabava za budale,skretanje pažnje idiotima,i sve ostalo što je cilj nekoga ko gura ove laži,ne mogu oni ,,gore,,samo kad otegnu papke

Gostioničar
1 godina prije

Jesu napravili vodovod?Nisu oni ni blizu bili.

1 godina prije

Odlična vijest! Još samo kad bi se uspjelo nepobitno dokazati postojanje inteligentnog života, negdje na Zemlji!

ANTE
1 godina prije

Prvu stranica Biblije procitati i bit ce vam sve jasno. Ako treba i 100x…

“14 I reče Bog: »Neka budu svjetlila na svodu nebeskom da luče dan od noći, da budu znaci blagdanima, danima i godinama, 15 i neka svijetle na svodu nebeskom i rasvjetljuju zemlju!« I bi tako. 16 I načini Bog dva velika svjetlila – veće da vlada danom, manje da vlada noću – i zvijezde. 17 I Bog ih postavi na svod nebeski da rasvjetljuju zemlju, 18 da vladaju danom i noću i da rastavljaju svjetlost od tame.”

Mjesec je luminary (svijetlo), kao i Sunce, a ne cvrst okrugli objekt koji juri neprestano svemirom milijunima godina.

łedeno doba
1 godina prije

“Kina potvrdila postojanje vode na Mjesecu”..
dok takozvan Kina istovremeno uskraćuje vodu i hranu vlastitom stanovništvu u koncologoru Šangaj i drugim konclogorima…

Denis Olujić
1 godina prije

je ja sam neki dan gore vrt zaljevao pa su odmah primijetili. HA,HA,HA! jebeni lažovi.!

antinato
1 godina prije

Odkad sam saznao da Amerikanci nemaju tehnologije, s kojom bi svoje astronaute vozili na svemirsku postaju u zemljinoj orbiti, ne vjerujem više u njihovu posjetu Mjeseca. Sve više je stručnih nalaza, da se to nikad nije desilo i da se radi o jakoj prevari zbog tadašnjeg pariranja Rusiji, koja je bila što se tiče kozmonavtike, par koraka ispred Američke. Zapadnoj populaciji je bilo potrebno prodati priču o naprednoj Americi, da ne počnu simpatisati sa socializmom. Zato je zapad stalno stvarao i izmišljao neke lažne idole, da osvoji naklonjenost populacija, koje su brzo padale na populistične i fantazijske trikove. Zbate kako kaže jedna narodna uzrečica: jednom, ko nijednom….. Zato vjerujem, da Amerikanci nisu bili na mjesecu nijednom. Nisu se čak ni trudili, da bi svoj izlet ponovili i potvrdili. Umjesto toga su se izvinjavali, da jim je neka čistačica u NASA-i uništila planove za letjelicu. Možeš si misliti. Tako važne planove… Čitaj više »

antinato
1 godina prije

Bit če zanimljivo, kad Kinezi slete na mjesec i tamo ne nađu ništa šta bi ukazivalo na američku posjetu. Ajme sramote i smjeha….

goran
1 godina prije

još kad bi kinezi objasnili kako su prošli kupolu i na koji način su došli na mjesec onda bih im možda povjerovao hahahahahahaha,ovi kinezi su gluplji od amerikanaca hahahahaha,eeeeee moji kinezi ako vam je vaš narod blesav,to ne znači da smo i mi ostali blesavi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI