Članovi Pussy Riota pritvoreni u Švicarskoj

Hapsenje clanica grupe
20 komentara

Članovi ruske aktivističke grupe Pussy Riot privedeni su u ponedjeljak navečer u švicarskom gradu Koenizu. Tri žene – Marija Aljohina, Lucy Stein i Taso Pletner – odvedene su u policijsku stanicu “u lisicama” nakon što su poprskale grafite po zidu pored puta, objavila je grupa na Fejsbuku.

Kantonalna policija potvrdila je “privremeno hapšenje tri ruske državljanke”, ali nije dala detalje o njihovom identitetu iz razloga zaštite podataka. Policajci su se pojavili na mjestu događaja nakon što su primili dojavu da pojedinci prskaju grafite i otkrili troje sa sprejom u rukama, prenose švicarski mediji.

Pussy Riot je na Fejsbuku naveo da su pokušali da izvedu “antiratnu akciju” prskanjem grafita sa rečju “rat” i razdaljinom između Švajcarske i Ukrajine kako bi očigledno podsjetili ljude da “rat nije daleko”. Također su tvrdili da su to uspješno učinili i u drugim evropskim gradovima. Grupa aktivista je rekla da im je policija rekla da se tri žene mogu “suočiti s novčanom kaznom, pa čak i sa deportacijom iz Švicarske”.

Policija je, međutim, sve tri pustila nakon kratkog ispitivanja i čak ih je otpratila do hotela. Olga Borisova, još jedna članica grupe, potvrdila je da su puštene u ranim jutarnjim satima u utorak. Policija je takođe kontaktirala vlasnika zida, rekla je portparolka policije. Vlasnik bi potencijalno mogao podnijeti žalbu na postupke aktivista, navode švicarski mediji.

Pussy Riot je stekao međunarodnu slavu 2012. godine kada su članice uhapšene nakon što su izveli provokativnu pank rok pjesmu u moskovskoj Katedrali Hrista Spasitelja. Tri člana, među kojima i Aljohina, osuđena su na dvije godine zatvora pod optužbom za “huliganizam motivisan vjerskom mržnjom”.

Grupa je trenutno na, kako se zove, “evropskoj turneji”. Prošle sedmice, ruska ambasada u Bernu protestovala je zbog činjenice da neki švajcarski prostori obezbjeđuju aktivistima mjesta za njihove „performanse“ – koji obično uključuju „opscene radnje koje su van svake pristojnosti“, kao i uvrede na račun Rusije i njenog rukovodstva, navodi se u saopštenju ambasade. Ovakve radnje zabranjene su švicarskim zakonom, koji zabranjuje javno vrijeđanje stranih država i njihovih najviših zvaničnika, dodaje se.

Pussy RiotrusijaŠvicarska
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Sledi intervencija CIA za puštanje njihovih korisnih idiota iz pritvora, ili, ako do toga ne dodje, to će značiti da su “devojčice” potrošene i puštene niz vodu.

Гавран
1 godina prije

Dobro plaćen posao ali sa rizicima za zdravlje.
Kada su se u Rusiji, u crkvi skinule gole i vrištale, došli su kozaci i izbičevali ih bičevima za konje.

Lucija, prva
1 godina prije

Treba ih “greškom” isporučiti u Saudijsku Arabiju…🙂…Saudijcima uopće neće trebati dodatna pojašnjenja.

Bič, pa opleti.
Onda malo zatvora, sa pranjem poda.
Ponoviti dok se ne priberu.

indy
1 godina prije

Zar je Švicarska pod Putinom??????I što se čudite,kad su vrjeđale vjeru i vjernike u Rusiji,da neče ovdje gdje se potiče isticanje mržnje prema vjeri,obitelji,moralu i drugome što je strano ovim spodobama i njima sličnima a što se vidi iz marševa nekakvog”ponosa”,i nije mi jasno ponos na čega:izmislili struju pa slave,toplu vodu,eliminirali glad u svjetu,zaustavili sve ratove i nasilja molim pojašnjenje na šta su to ponosni,eto osobno sam ponosan što sam popljevio vrt danas isl.,po njihovom dali trebam organizirati povorku jer sam napravio nešta korisno i ponosan sam na to,kao i na tošto odnio smokve starijoj susjed,ma ima toga,i to sve prije kiše koja pada od deset sati,a što ste ljepo i korisno napravili vi koji svoje marševe nazivate marševima ponosa????……

Kopf
1 godina prije

Plod dekadetnog zapada

Gnostik
1 godina prije

Davno je bilo ali kantonalna policija kantona Tićino je ok.

1 godina prije

Mozda i najiritantnija skupina nedojebanih aktivista ikad vidjena!ovdje bi bilo zanimljivo uci u trag novca i i trag ideoloških agitatora za ovo smece.spasiba.

Grdi
1 godina prije

Jadne bezumljene i zaludjene, potpuno indoktrinirane zapadnim kvazi moralom …. sigurno ni neznaju zasto to sve rade …………… opet, mozda su na necijim platnom spisku ….

Mrdo
1 godina prije

Atak na “umjetnost” i slobodu izražavanja!

Tupolj
1 godina prije

@Grdi, sistem radi ovako, svatko djeluje u zivotu prema svojim nazorima. Tad se pojavljuju sponzori i financiraju i podrzavaju svoje miljenike.

nessy
1 godina prije

Ove tri alapace su zamislile da su neki faktor. Cijeli njihov ‘umjetnicki opus’, je degutantan, i moze biti zanimljiv samo idiotima. Inace, vandalizam je svugdje kaznjiv, i za ove grafite bi ih trebalo dobro oplesti po novcaniku, i dodati 60 dana pritvora, da im se nadje.

Max
1 godina prije

Pussy Riot su obične vandalske sotonističke drolje.

1 godina prije

Zanimljivo bi bilo vidjeti reakciju da su sve isto napravile u katedralama u Zagrebu, Varšavi, Sofiji ili Rimu, kao što su to uradile u moskovskoj.
Ili recimo u Splitu.

Zorule
1 godina prije

uhapsili ih jer su mislili da se radi o nekakvim huliganima. Čim su saznali da se radi o požrtvovanim aktivistima koji se iz petnih žila trude da spase europu od ruskih zlotvora naravno da su ih pustili, uz iskrenu ispriku i pratnju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI