Indija i Kina se slažu da povuku trupe iz graničnog područja

Kina i Indija
7 komentara

Indija i Kina složile su se da povuku vojnike stacionirane duž granične tačke u blizini indijske regije Ladakh, deeskalirajući vojni sukob koji je izbio u nasilne sukobe u nekoliko navrata od maja 2020.

Dvije strane su u četvrtak izdale slične izjave u kojima su najavile odluku kojom će se indijske i kineske snage povući sa spornog graničnog područja u dolini rijeke Chang Chenmo.

“Dana 8. septembra, prema konsenzusu postignutom u 16. rundi razgovora na nivou komandanta između Kine i Indije, trupe kineske i indijske vojske u Ganandabanu počele su planirano da se povlače”, navodi kinesko ministarstvo odbrane. Rečeno je da taj potez “doprinosi održavanju mira i spokoja u pograničnim područjima”.

Nju Delhi je takođe rekao da će ta odluka pomoći promovisanju “mira i spokoja” u regionu, ponavljajući izjavu Pekinga.

Do povlačenja je došlo nakon niza graničnih okršaja između indijskih i kineskih trupa koji su počeli u proljeće 2020., nakon dugotrajnog teritorijalnog spora. Neki od sukoba uključivali su tučnjave između dvije strane i doveli do žrtava, uključujući smrt kineskih i indijskih vojnika.

Međutim, indijski zvaničnici koje se citira u lokalnim medijima primijetili su da neke “tačke trenja” i dalje ostaju duž granice, uključujući Demchok i Depsang, dodajući da će New Delhi nastaviti vršiti pritisak na Kinu da napusti ta područja.

Tenzije u slabo naseljenoj pograničnoj regiji počele su rasti početkom 2020. godine, nakon što je New Delhi optužio kineske trupe za napredovanje na teritoriju na koju polažu pravo Indija. Peking je negirao te optužbe, umjesto toga okrivljujući Indiju za porast neprijateljstava, ostavljajući dvije zemlje u sukobu od tada.

Indija i Kina su prethodno vodile rat oko sporne regije 1962. godine, ali se kasnije nisu uspjele dogovoriti oko jasno definirane granice, što je izazvalo povremene kontroverze tokom godina, iako su sukobi 2020. godine bili najsmrtonosniji u posljednjih nekoliko decenija.

IndijakinaPovlačenje trupa
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 godina prije

Znači, Indiji će pripasti Engleska i Kanada u novoj podjeli svijeta.

tuf
1 godina prije

Sad će ameri opet hitno putovati u Indiju objasniti im da deeskalacija nije u njihovom interesu.

Max
1 godina prije

Razumna odluka.

Brkan
1 godina prije

Brvao, svaka cast! Konacno da i to vidimo. Nadam se da ce i jedni i drugi obuzdati svoje emocije, trezveno i mirno sjesti za stol i konacno na karti nacrtati ovu granicu. Uvjeren sam da kada to ucine i pruze si ruke da ce nastupiti vrijeme pravog partnerstva i saveznista izmedju Kine i Indije. Po istom onom scenariju kakav je bio izmedju Kine i Rusije. U interesu je to i Indije i Kine, a par kvadratnih kilometara manje, vise ne znaci niti jednoj velikoj drzavi nista posebno, ako to donosi mir i suradnju sa susjedom, pogotovo ako je korist vise nego velika.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ova vijest je vrlo znacajna , posebice , glede cimbenika da je mediator u pregovorima bila Russia , jednako kao i u slucaju Saudi Arabia – Iran jos ako uspiju nac , najmanji , zajednicki sadrzatelj na relaciji India – Pakistan , BRICS moze izac na svjetsku pozornicu u svoj , svojoj punoci ! TAKO SE RADI ! BRAVO !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI