Napori Zapada da izoluje Rusiju su propali

Sergei Lavrov
26 komentara

Zapad nije uspio da izoluje Rusiju, a većina svijeta je i dalje zainteresirana za održavanje dobrih odnosa s Moskvom, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Također je tvrdio da je trend ka multipolarnosti nepovratan, sviđalo se to bivšim kolonijalnim silama ili ne.

Obraćajući se u subotu na Svjetskoj internet konferenciji o multipolarnosti, Lavrov je rekao da se ” napori Washingtona i njegovih satelita da preokrenu historiju, da natjeraju međunarodnu zajednicu da živi po izmišljenom ‘poretku zasnovanom na pravilima’ ” pokazuju se kao fijasko, navodeći “potpuni neuspjeh ” Zapada da izoluje Rusiju. ”

Prema riječima ministra vanjskih poslova, određeni broj zemalja, u kojima zajedno živi 85% svjetske populacije, jasno je stavio do znanja da neće ispunjavati zahtjeve bivših kolonijalnih sila. Ruski diplomata je rekao da činjenica da su delegati iz nekoliko desetina nacija ” sa skoro svih kontinenata ” prisustvovali online forumu pokazuje koliko je ideja multipolarnosti dobila. Lavrov je napomenuo da se novi globalni centri pojavljuju u Euroaziji, Indo-pacifičkom regionu, Bliskom istoku, Africi i Latinskoj Americi, te da te nacije vode nezavisnu politiku vođene nacionalnim interesima.

Prema riječima ministra vanjskih poslova, zemlje u razvoju su u protekle tri decenije stalno povećavale svoj udio u globalnoj ekonomiji, dok se uloga G7 smanjuje. On je također pozdravio činjenicu da sve više zemalja iskazuje interesiranje za pridruživanje međunarodnim grupama „ nove vrste “, kao što su BRIKS i Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS).

Rusija, objasnio je Lavrov, zagovara multipolarni svjetski poredak zasnovan na poštovanju povelje UN-a i „ ravnoteži interesa “ za razliku od „ ravnoteže straha“. ”

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da se Moskva neće pridržavati ” takozvanih pravila ” koja su izmislile i nametnule ” određene zemlje”. ” Također u petak, obraćajući se članicama ŠOS-a, ministar odbrane Sergej Šojgu je tvrdio da Zapad vrši „ pritisak bez presedana “ na nezavisne zemlje da ih suprotstave Rusiji i Kini i potkopa uspon multipolarnog sveta.

Lavrov je u ponedjeljak pozvao na proširenje azijskog, afričkog i latinoameričkog predstavnika u Vijeću sigurnosti UN-a, tvrdeći da je Zapad previše zastupljen u

rusijaSankcijezapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Grga
1 godina prije

Napori Zapada da izoluje Rusiju su propali. To je istina, ali napori zapada na celu s UKUSA da Rusiju porobu nisu propali…Drzhi se Rusijo.

Gojko
1 godina prije

Kad Lavrov nešto kaže to je potvrda da ima Munchausen sindrom. Tko to podržava Rusiju? Ako misli na Indiju i Kinu onda se vara. One iskorištavaju situaciju da dođu do jeftinijih energenata. A ostali dio svijeta zabole za Rusiju.

Dux
1 godina prije

Kada se Sjeverna Korea pridruži BRICS-u, a izgleda da se na tome radi, eto problema za EU i SAD.

Max
1 godina prije

jesu.

Tupko Glupko
1 godina prije

Lavrov Zapadu govori činjenično stanje.
To što ga ne žele slušati je njihov problem.
Vremenom će i njima doći iz guzice u glavu.
Taj mentalni sklop da je Zapad čitav svijet i da mu svi teže je življenje u prošlosti.

Lijepa vijest
1 godina prije

Zasto onda rusi toliko laju na Zapad?
Zasto ne zasute, prekinu sve kontakte i energiju potroše na suradnju sa onima koji ih vole?

Ivan
1 godina prije

Drzite se Rusi, ovaj truli zapad treba sahraniti, jebem im mater pedersku ludu..

Gojko
1 godina prije

Predlažem da Rusija nametne sankcije zapadu. Ne.a više Moskvića, Lada. Probam se sjetiti čega još ali mi ne ide. Ako netko zna neka nadopuni niz.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Kako bilo .. Zapadne vrijednosti više ne stanuju u Ruskim zemljama — niti će .

Ada Pajnić
1 godina prije

Rusija je bedem vjere , ako nema Rusije ,nema ni svijeta možda više. Život je jednostavna stvar, trebaš krov da legneš i hranu koja iznikne kad baciš sjeme. Sve ostalo je čovjeku nepotrebno, i stvara od ljudi luđake kakve viđamo po Zapadu. Drogirane prostitutke transgenderi da nam hodaju po ulici i serijski ubojice upadaju u škole, to nam ne treba. Nemojte glorificirat zapad ,ako takvih ima oni su opijeni lažnim sjajem. Rusija ima mnogo prijateljskih zemalja, ali za to saznati treba perfektno govoriti strane jezike i ne buljit samo u naše Tv emisije

Lucija, prva
1 godina prije

“Stotine ruskih bikera, članova kluba Noćni vukovi, odanog Kremlju, krenule su danas iz Moskve na “domoljubni” reli, koji planiraju završiti u Berlinu 9. svibnja, izvijestio je novinar AFP-a.

Povorka motociklista na čelu s Aleksandrom Zaldastanovom (60), poznatim pod nadimkom Kirurg, koji je vođa i osnivač kluba, krenula je iz Bikerskog centra, sjedišta Noćnih vukova na jugoistoku Moskve.”

😯🤭😄😁

Miro
1 godina prije

Rusija je smu sebe izolovala.
Sad kad krene Ukrajinska ofanziva, Krim će pasti a Rusi će i dalje slato samo oštre note i neka osuđivanja koja nemju nikakvog smisla.
U EU parlementu je izrečeno da Ruski jezik i Ruse treba istrebiti.
Sad nek se Rusi zapitaju da li treba da se igraju ili da završe posao u svoju korist jer ako ovako nastave, sve teritorije u Ukrajini ima da izgube.

1 godina prije

multipolarni je opet polarni. lavrovu bi najbolje bilo dvopolarni kad vec ne moze jednopolarni oko rusije. prihvatit ce 5-10 polarni radi trenutnog odnosa snaga. hrvatskoj bi najbolje bilo 200-polarni a meni 8-milijardni polarni.
ova skracenica briks, ako je kina K onda bi juzna afrika morala biti JA. briks bi tad bio brikja.

Gnostic
1 godina prije

Logično.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI