Napori Zapada da izoluje Rusiju su propali

Sergei Lavrov
26 komentara

Zapad nije uspio da izoluje Rusiju, a većina svijeta je i dalje zainteresirana za održavanje dobrih odnosa s Moskvom, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Također je tvrdio da je trend ka multipolarnosti nepovratan, sviđalo se to bivšim kolonijalnim silama ili ne.

Obraćajući se u subotu na Svjetskoj internet konferenciji o multipolarnosti, Lavrov je rekao da se ” napori Washingtona i njegovih satelita da preokrenu historiju, da natjeraju međunarodnu zajednicu da živi po izmišljenom ‘poretku zasnovanom na pravilima’ ” pokazuju se kao fijasko, navodeći “potpuni neuspjeh ” Zapada da izoluje Rusiju. ”

Prema riječima ministra vanjskih poslova, određeni broj zemalja, u kojima zajedno živi 85% svjetske populacije, jasno je stavio do znanja da neće ispunjavati zahtjeve bivših kolonijalnih sila. Ruski diplomata je rekao da činjenica da su delegati iz nekoliko desetina nacija ” sa skoro svih kontinenata ” prisustvovali online forumu pokazuje koliko je ideja multipolarnosti dobila. Lavrov je napomenuo da se novi globalni centri pojavljuju u Euroaziji, Indo-pacifičkom regionu, Bliskom istoku, Africi i Latinskoj Americi, te da te nacije vode nezavisnu politiku vođene nacionalnim interesima.

Prema riječima ministra vanjskih poslova, zemlje u razvoju su u protekle tri decenije stalno povećavale svoj udio u globalnoj ekonomiji, dok se uloga G7 smanjuje. On je također pozdravio činjenicu da sve više zemalja iskazuje interesiranje za pridruživanje međunarodnim grupama „ nove vrste “, kao što su BRIKS i Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS).

Rusija, objasnio je Lavrov, zagovara multipolarni svjetski poredak zasnovan na poštovanju povelje UN-a i „ ravnoteži interesa “ za razliku od „ ravnoteže straha“. ”

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da se Moskva neće pridržavati ” takozvanih pravila ” koja su izmislile i nametnule ” određene zemlje”. ” Također u petak, obraćajući se članicama ŠOS-a, ministar odbrane Sergej Šojgu je tvrdio da Zapad vrši „ pritisak bez presedana “ na nezavisne zemlje da ih suprotstave Rusiji i Kini i potkopa uspon multipolarnog sveta.

Lavrov je u ponedjeljak pozvao na proširenje azijskog, afričkog i latinoameričkog predstavnika u Vijeću sigurnosti UN-a, tvrdeći da je Zapad previše zastupljen u

rusijaSankcijezapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Grga
11 mjeseci prije

Napori Zapada da izoluje Rusiju su propali. To je istina, ali napori zapada na celu s UKUSA da Rusiju porobu nisu propali…Drzhi se Rusijo.

Gojko
11 mjeseci prije

Kad Lavrov nešto kaže to je potvrda da ima Munchausen sindrom. Tko to podržava Rusiju? Ako misli na Indiju i Kinu onda se vara. One iskorištavaju situaciju da dođu do jeftinijih energenata. A ostali dio svijeta zabole za Rusiju.

Dux
11 mjeseci prije

Kada se Sjeverna Korea pridruži BRICS-u, a izgleda da se na tome radi, eto problema za EU i SAD.

Max
11 mjeseci prije

jesu.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Lavrov Zapadu govori činjenično stanje.
To što ga ne žele slušati je njihov problem.
Vremenom će i njima doći iz guzice u glavu.
Taj mentalni sklop da je Zapad čitav svijet i da mu svi teže je življenje u prošlosti.

Lijepa vijest
11 mjeseci prije

Zasto onda rusi toliko laju na Zapad?
Zasto ne zasute, prekinu sve kontakte i energiju potroše na suradnju sa onima koji ih vole?

Ivan
11 mjeseci prije

Drzite se Rusi, ovaj truli zapad treba sahraniti, jebem im mater pedersku ludu..

Gojko
11 mjeseci prije

Predlažem da Rusija nametne sankcije zapadu. Ne.a više Moskvića, Lada. Probam se sjetiti čega još ali mi ne ide. Ako netko zna neka nadopuni niz.

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Kako bilo .. Zapadne vrijednosti više ne stanuju u Ruskim zemljama — niti će .

Ada Pajnić
11 mjeseci prije

Rusija je bedem vjere , ako nema Rusije ,nema ni svijeta možda više. Život je jednostavna stvar, trebaš krov da legneš i hranu koja iznikne kad baciš sjeme. Sve ostalo je čovjeku nepotrebno, i stvara od ljudi luđake kakve viđamo po Zapadu. Drogirane prostitutke transgenderi da nam hodaju po ulici i serijski ubojice upadaju u škole, to nam ne treba. Nemojte glorificirat zapad ,ako takvih ima oni su opijeni lažnim sjajem. Rusija ima mnogo prijateljskih zemalja, ali za to saznati treba perfektno govoriti strane jezike i ne buljit samo u naše Tv emisije

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“Stotine ruskih bikera, članova kluba Noćni vukovi, odanog Kremlju, krenule su danas iz Moskve na “domoljubni” reli, koji planiraju završiti u Berlinu 9. svibnja, izvijestio je novinar AFP-a.

Povorka motociklista na čelu s Aleksandrom Zaldastanovom (60), poznatim pod nadimkom Kirurg, koji je vođa i osnivač kluba, krenula je iz Bikerskog centra, sjedišta Noćnih vukova na jugoistoku Moskve.”

😯🤭😄😁

Miro
11 mjeseci prije

Rusija je smu sebe izolovala.
Sad kad krene Ukrajinska ofanziva, Krim će pasti a Rusi će i dalje slato samo oštre note i neka osuđivanja koja nemju nikakvog smisla.
U EU parlementu je izrečeno da Ruski jezik i Ruse treba istrebiti.
Sad nek se Rusi zapitaju da li treba da se igraju ili da završe posao u svoju korist jer ako ovako nastave, sve teritorije u Ukrajini ima da izgube.

11 mjeseci prije

multipolarni je opet polarni. lavrovu bi najbolje bilo dvopolarni kad vec ne moze jednopolarni oko rusije. prihvatit ce 5-10 polarni radi trenutnog odnosa snaga. hrvatskoj bi najbolje bilo 200-polarni a meni 8-milijardni polarni.
ova skracenica briks, ako je kina K onda bi juzna afrika morala biti JA. briks bi tad bio brikja.

Gnostic
11 mjeseci prije

Logično.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI