Predsjednik libanonskog parlamenta: “Hezbollah do pobjede ne napušta Siriju”

Nabih Berri - Libanon
20 komentara

Predsjednik libanonskog parlamenta, Nabih Berri iz pokreta Amal, koalicijskog partnera Hezbollaha, govoreći u intervjuu za ruski Sputnik komentirao je pitanja rješavanja sirijskog sukoba, suradnje između Libanona i Irana i preseljenja američkog veleposlanstva u Jeruzalem.

“Što se tiče Hezbollaha u Siriji, on je tamo kao u svojoj zemlji. Da nije bilo Hezbollaha u Siriji, ISIL bi bio ovdje u Libanonu”, rekao je čelnik libanonskog parlamenta Nabih Berri.

Čelnik libanonskog parlamenta je napomenuo da su Libanon i Sirija “poput blizanaca”, jer u Libanonu živi gotovo 1,5 milijuna Sirijaca.

“Mi ih ne smatramo strancima. Sve što se događa u Siriji utječe i na Libanon”, naglasio je Berri.

“Libanonski pokret Hezbollah i Iran neće napustiti Siriju sve dok zemlja ne bude potpuno oslobođena od terorista i ne vrati svoj teritorijalni integritet”, izjavio je za Sputnik najbliži politički saveznik Hezbollaha u zemlji Nabih Berri.

Libanonski predsjednik parlamenta je podsjetio da su iranske trupe prisutne u Siriji na zahtjev sirijskog vodstva, baš kao i ruske zrakoplovne snage, dok su Sjedinjene Države, koje zahtijevaju povlačenje Hezbollaha i Irana, rasporedile svoje snage u zemlji bez dopuštenje sirijske vlade.

“Te se snage neće povući sve dok Sirija ne bude oslobođena i ponovno ne stekne teritorijalni integritet”, rekao je Berri.

Beirut - Libanon
FOTO: Ilustracija, Beirut – Libanon

Sirijska kriza se ne može riješiti bez pregovora između Rusije, Sjedinjenih Država, Turske, Irana, Saudijske Arabije, Egipta i nekih država EU, rekao je Berri.

“Vjerujem da je bez pregovora između Rusije, Sjedinjenih Država, Turske, Irana, Saudijske Arabije, Egipta i barem jedne europske zemlje, bilo da je to Francuska ili bilo koja druga zemlja, nemoguće riješiti sirijsku krizu. Političko rješenje ne može se postići bez suglasnosti između tih stranaka”, rekao je Berri.

Francuska nije zatražila od Libanona da posreduje u organiziranju pregovora o Siriji između regionalnih zemalja, rekao je Berri.

Libanon ne igra nikakvu ulogu u ovoj temi. Naravno, mi bi mogli imati koristi od rješenja krize u Siriji, ali ne možemo nametnuti tu odluku”, rekao je Berri na pitanje je li Francuska zatražila pomoć Libanona u organiziranju regionalnih pregovora o Siriji.

Francuska i Sjedinjene Države nisu tražile od Libanona ni da pomogne u uspostavljanju kontakata sa sirijskim predsjednikom Basharom Al-Assadom, dodao je predsjednik parlamenta.

“Ne. To bi bio izniman događaj u povijesti. Mislim da ne postoji nešto takvo,… na takvoj razini”, rekao je Berri na pitanje je li Washington tražio od Beiruta pomoć u kontaktima s Teheranom.

Krajem svibnja je francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio kako dijalog s Damaskom, kao i s oporbenom i svim regionalnim snagama  koje su zainteresirani za stabilnost, neophodan za postizanje političkog rješenja za krizu u Siriji.

Suradnja između Libanona i Irana

Hezbollah
FOTO: Ilustracija, Hezbollah

“Američke sankcije protiv Irana vjerojatno neće utjecati na snažnu suradnju Beiruta s Teheranom. Imamo izvrsne odnose s Teheranom i nema ništa novo po pitanju sankcija koje su SAD nametnule Iranu”, rekao je Berri.

Međutim, istaknuo je kako će se libanonska vlada ipak morati pridržavati američkog režima sankcija.

“Moja reakcija je jedna stvar, a reakcija libanonske vlade, ona službena, je druga. Libanonska vlada je odlučila da se mora pridržavati sankcija. Ako postoje sankcije protiv određenog pojedinca, ne možemo komunicirati s njim. Neće ga staviti u zatvor, ali će zabraniti njegovo poslovanje s bilo kojom državnom bankom”, objasnio je Berri o kakvim je sankcijama riječ.

Krajem svibnja je Washington nametnuo sankcije za šest osoba i tri entiteta iz Irana zbog njihove navodne uloge u “kršenju ljudskih prava”. Sankcije su nametnute protiv glavnog direktora iranske televizijske i radio mreže Abdulalia Ali-Asgarija, voditelja skupine Ansar-e Hezbollah Hosseina Allahkaraha, Abdolhamida Mohtashama i Hamida Ostade, tajnika Iranskog kibernetičkog vijeća Abolhassana Firouzabadija i iranskog pravosudnog dužnosnika Abdolsamada Khoramabadija. Ograničenja također utječu na paravojnu organizaciju Ansar-e Hezbollah, zatvor Evin i grupu Hanista Programing.

Američki predsjednik Donald Trump je 8. svibnja priopćio svoju odluku o povlačenju Sjedinjenih Država iz iranskog nuklearnog sporazuma i ponovno uspostaviti sankcije protiv Irana vezane uz nuklearni program Teherana.

Podsjetimo, Nabih Berri je ponovno potvrđen za predsjednika libanonskog parlamenta nakon parlamentarnih izbora održanih 6. svibnja ove godine. Nakon toga slijedi izbor premijera i predsjednika. Vjeruje se kako će Hezbollah, pokret Amal, Slobodni patriotski pokret predsjednika Michela Aouna, koji bi također trebao biti potvrđen u uredu, te manje koalicijske stranke koje su na njihovim listama, među kojima je i četiri sunitske, ovaj put uspjeti smijeniti premijera Saada Haririja, bliskog Saudijskoj Arabiji. U tom scenariju bi formirali vladu koja bi puno manje vodila brigu o željama i interesima Washingtona, koji je uvijek mogao računati na Harirrija i njegov kabinet.

Velika pobjeda Hezbollaha i saveznika na ključnim izborima u Libanonu

 

HezbollahNabih BerriSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Logično….

Siniša
5 godine prije

Ček….Predsednik Parlamenta? Ne sjecam se da je ikada bilo tako zvanicno o Hezbolahu!?

Riddick
5 godine prije

Da , sada kada su nadomak pobede , sada će da se povuče Hezbolah , Asad će da sidje sa vlasti , Rusija će da se povuče iz Sirije , i ostali apsurdni i megalomanski zahtevi su i dalje suština Američke politike prema Siriji kao da je ovo 2012 …
Taj zaostali pogled ne samo prema Siriji već i prema ostatku sveta će ih skupo koštati , živi bili pa videli …

Crni osman
5 godine prije

I

Crni osman
5 godine prije

Ajmo Hezbollah Zanaib

dimitar
5 godine prije

nije libanon,nego liban

Libanezer
5 godine prije

Stara lisica Berri,daj se više pokupi u penziju. Hoćemo novog predsjednika parlamenta,a fala Bogu, ima izvrsnih kandidata

čitatelj portala
5 godine prije

Hezbollah je vjeran saveznik Sirijske vlade.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI