fbpx

21 zadivljujuća prednost tikvica za kožu, kosu i zdravlje

Tikvice

Da li ste ikada poželjeli da popijete samo vodu, ali da ipak dobijete 10 puta više koristi? Ako je odgovor da, vaša želja se ostvarila. Skoro. Govorimo o tikvicama.

Šta su tikvice?

Poznate i kao bundeva, tikvice je rodom iz Amerike. Pripada vrsti Cucurbita pepo, zajedno s još nekoliko vrsta tikvica i bundeva. Obično je tamne ili svjetlo zelene boje. Zlatne tikvice (žuta tikvica), druga sorta, je narandžaste ili jarko žute boje.

Tipovi tikvica

Tikvice dolazi u brojnim sortama. Nekoliko popularnih su:

  • Aristokrat, gdje plod ima voštanu koru i srednje je zelene boje.
  • Gold Rush, gdje je plod zlatan.
  • Crne tikvice, gdje je kora tamnozelena, a plod ima bijelo meso. Ovo je najčešća sorta tikvica.
  • Tikvice Gadzukes, zeleno povrće sa izrazitim svijetlozelenim grebenima.

Prednosti tikvica

Prednosti tikvica za mršavljenje

Kao što smo već raspravljali, tikvice su povrće sa malo škroba. Što znači da ima malo ugljenih hidrata I mnogo vlakana. Što znači da će vas zasititi i spriječiti prejedanje. Upravo to želi većina ljudi koji žele da smršaju, zar ne?

Takođe imaju visok udio vode koji vas može duže držati sitim. To je jedna od  namirnica sa niskim glikemijskim indeksom. Povećani unos voća i povrća i hrane sa malo masti povezan je sa zdravim mršavljenjem i održavanjem kilograma. Još jedna prednost namirnica sa visokim sadržajem vlakana je ta što zahtijevaju više žvakanja – zbog čega pojedincu treba više vremena da jede i ne  može da unese veliki broj kalorija u kratkom periodu .

Poboljšavaju zdravlje srca

Jeste li ikad čuli za DASH dijetu? Naziva se i dijetalnim pristupima zaustavljanju hipertenzije, ova dijeta je usmjerena na poboljšanje zdravlja srca snižavanjem hipertenzije. Prema izvještaju koji je objavio Nacionalni institut za srce, pluća i krv, tikvice su istaknuti dio DASH dijete.

Tikvice imaju malo holesterola, natrijuma i masti i pomažu u održavanju ravnoteže ugljenih hidrata – što je uslov za optimalno zdravlje srca .

Još jedan razlog što tikvice najbolje djeluju na srce je prisustvo vlakana. Veliki unos vlakana povezan je sa značajno nižim rizikom od razvoja moždanog udara, hipertenzije i srčanih bolesti.

Tikvice su takođe bogate folatima, a prema kineskoj studiji, unos folata obrnuto je povezan sa rizikom od srčanih bolesti . Činjenica da su bogate drugim hranjivim sastojcima poput kalijuma i magnezijuma, tikvice čini superhranom za srce. Istraživanje je navelo da nedostatak dvije hranjive materije mogu biti direktno povezani sa zatajenjem srca.

Druga hranjiva materija u tikvicama na koju vrijedi obratiti pažnju je riboflavin, koji je vitamin B-kompleksa neophodan za proizvodnju energije. U jednoj studiji otkriveno je da djeca sa srčanom bolešću imaju šokantni nedostatak riboflavina, naglašavajući moguću vezu između riboflavina i zdravlja srca . Još jedno kinesko istraživanje povezalo je riboflavin sa ublaženim srčanim zastojem kod dijabetičara.

Manjak riboflavina je takođe povezan sa određenim urođenim oštećenjima kod trudnica, posebno problemima sa aortom u djetetovom srcu.

Poboljšava zdravlje očiju

Ne treba podsjećati na važnost vida. Rečeno je da tikvice vode računa o očima. Plod je bogat luteinom i zeaksantinom,  sa dva antioksidansa za koja je otkriveno da sprječavaju degeneraciju makule povezane sa starenjem.

Šokantno je primijetiti da neke ozbiljne (a često i nepovratne) očne bolesti poput glaukoma i degeneracije makule povezane sa starenjem nemaju znakove upozorenja. Dakle, koji je najbolji pristup? Uključiti tikvice u  ishranu. Tikvice su takođe dobar izvor vitamina A koji je pokazao da poboljšava zdravlje očiju . Važan je za razvoj i održavanje vida. Prema izvještaju, dijeta sa malo masti može biti korisna za oči – a tikvice mogu vrlo dobro biti dio ove dijete.

Tikvice su takođe divan izvor beta-karotena koji može poboljšati zdravlje očiju i pružiti zaštitu od infekcija.

Pomažu u kontroli dijabetesa

Nažalost, domaćinstvo bez dijabetičara je rijetka pojava. Dakle, da li su tikvice dobre za dijabetičare? Da, tikvice mogu pomoći.

Hrana bez škroba poput tikvica može vas zasititi i pomoći u liječenju dijabetesa. A dijetalna vlakna, kojima su tikvice prepune, mogu odložiti apsorpciju glukoze i pomoći pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2. Jedno istraživanje pokazuje da nerastvorljiva vlakna (kojih tikvice imaju dobru količinu) mogu biti veoma efikasna u sprječavanju dijabetesa tipa 2. Drugo istraživanje pokazuje efikasnost nerastvorljivih dijetalnih vlakana koja su pokazala da smanjuju rizik od dijabetesa.

Veći unos vlakana takođe je povezan sa manjim rizikom od metaboličkog sindroma, što je jedan od faktora koji doprinose dijabetesu . Rastvorljiva vlakna mogu poboljšati toleranciju na glukozu kod dijabetičara. Tikvice sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna.

Pomažu u snižavanje holesterola

Tikvice su jedna od rijetkih namirnica bez holesterola i zato ih možete uključiti u ishranu za smanjenje holesterola. Otkriveno je da rastvorljiva vlakna ometaju apsorpciju holesterola. Ovo pomaže sniziti loš holesterol ili LDL u krvi.

Pomažu u izlječenju astme

Prema jednoj studiji, visoki nivoi vitamina C u tikvicama pomažu u izlječenju astme. Protivupalna svojstva tikvica takođe doprinose liječenju astme.

Uz vitamin C, tikvice sadrže i bakar koji je daleko efikasniji u liječenju astme.

Jedno istraživanje pronašlo je prednosti vitamina C u liječenju ne samo napada astme, već i preosjetljivosti na bronhija, što je karakteristično za astmu. Kako je poznato da vitamin C pomaže u liječenju simptoma obične prehlade, sasvim je logično da se vitamin C koristi za ublažavanje simptoma astme.

Štite od raka debelog crijeva

Vlakna u tikvicama najvažniji su razlog zbog kojeg mogu pomoći u liječenju raka debelog crijeva. Vlakna čine više stvari – apsorbuju višak vode u debelom crijevu, zadržavaju dovoljno vlage u fekalnoj materiji i pomažu joj da nesmetano izađe iz tijela. Zbog svega toga vlakna djeluju dobro u prevenciji karcinoma debelog crijeva . Iako je precizno znanje o podvrstama vlakana (rastvorljivih ili nerastvorljivih) u ovom aspektu važno, dijetalna vlakna kao cjelina povezana su sa smanjenim rizikom od kolorektalnog karcinoma.

Prema jednoj studiji, dijetalna vlakna igraju važnu ulogu u regulisanju normalnog crijevnog funkcionisanja i održavanju zdrave sluzokože crijeva. Iako se još uvijek ne zna tačna količina vlakana i vrsta, stručni panel iz studije preporučio je unos vlakana od 20 do 35 grama dnevno da bi se spriječio rak debelog crijeva.

Lutein u tikvicama takođe može umanjiti rizik od raka debelog crijeva.

Poboljšavaju varenje

Pored mnogih prednosti tikvica koje ste već vidjeli, čupava tikvica takođe pomaže varenju. Prema istraživanju, zeleno voće i povrće, poput tikvica, pospješuju zdravu probavu. Tikvice možete imati kao desert nakon obroka – jednostavno nasjeckajte šargarepu i tikvice na hljeb ili u muffine i uživajte u ukusu.

U stvari, ljekar koji se borio za izlječenje hranom, koristio je za liječenje probavnih smetnji kod svojih pacijenata iscijeđenim sokom od kuvanih tikvica.

Prehrambena vlakna u tikvicama dodaju vlakna vašoj ishrani i pomažu varenju. Ipak, osigurajte da postepeno unosite vlakna u svoju ishranu.Povećanje prehrambenih vlakana u vašoj ishrani prebrzo može dovesti do nadutosti, trbušnih grčeva, pa čak i gasova.

Utvrđeno je da dijetalna vlakna čine glavne komponente hrane koja imaju nisku energetsku vrijednost, pa su stoga od posebnog značaja . Naročito kada je u pitanju stomak.

Ako vas muče probavne smetnje, jednostavno uključivanje tikvica u obrok moglo bi učiniti čudo. Otkriveno je da je dodavanje vlakana u hljebu, kolačićima, žitaricama za doručak, pa čak i mesnim proizvodima imalo poželjne rezultate.

Kao što smo već vidjeli, tikvice sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Nerastvorljiva vlakna, poznata i pod nazivom “regulator”, ubrzavaju prolazak vode kroz probavni trakt. Time se smanjuje vrijeme  štetnim materijama za kontakt sa crijevnim zidovima.

Preporučio bih vam da potražite sve prirodne izvore vlakana, a ne samo tikvice. Ako u supermarketu kupujete hranu bogatu vlaknima, postoji samo jedno osnovno pravilo – dobar izvor vlakana je onaj koji sadrži najmanje 2,5 grama vlakana po porciji. Hrana koja sadrži više od 5 grama vlakana po obroku odlična je. Ali, sve što je manje od 2,5 grama samo bi bilo gubljenje novca.

Snižavaju krvni pritisak

Ako prošetate slučajnom ulicom i odaberete bilo koju osobu koju prvi put vidite, velike su šanse da će on ili ona patiti od visokog krvnog pritiska. Ako nas pitate, krvni pritisak je više stvar uma. Toliko smo pod stresom o svemu u životu da su problemi sa krvnim pritiskom postali neizbježni.

Ali sa tikvicama uz nas, postoji nada za predah. Tikvice, bogate kalijumom, jedna su od najpoželjnijih namirnica za borbu protiv hipertenzije. Iznenađujuće je da tikvice imaju više kalijuma nego banana.

Kalijum je vazoaktivan, što znači da može uticati na prečnik krvnih sudova. Pa tako i na krvni pritisak . U istraživanju, suplementacija kalijuma bila je povezana sa sniženim nivoom krvnog pritiska . Iako istraživanje govori o određenim konfliktnim rezultatima u vezi sa oralnim dodavanjem kalijuma, nikada nije pokazano da kalijum podiže nivo krvnog pritiska. Stoga se može koristiti bez opreza.

Prema drugom istraživanju, unos kalijuma je obavezan u borbi protiv hipertenzije, posebno kada pojedinac ne može da smanji unos natrijuma. Pored toga što kontrolira krvni pritisak, kalijum takođe smanjuje rad srca i sprječava štetne efekte natrijuma.

Adekvatan unos kalijuma za odrasle je 4,7 grama dnevno. Ova doza kalijuma je imala najveći uticaj na nivo krvnog pritiska. Međutim, ova doza može da varira u zavisnosti od zdravstvenog stanja pojedinca. Stoga se za dodatne detalje posavjetujte sa svojim ljekarom.

Zašto je kalijum toliko važan u odnosu na snižavanje krvnog pritiska? Zato što je nutrijent jedan od glavnih elektrolita u ljudskom tijelu. Potreban je u pravilnoj ravnoteži sa natrijumom, u odnosu 2: 1. Brza hrana koju tako rado konzumiramo svakog drugog dana ima više natrijuma, nego kalijuma. Zbog čega doprinosi visokom krvnom pritisku kao nijedna druga. Tikvice su dobar izvor kalijuma. Plod srednje veličine nudi 512 miligrama hranljivih sastojaka, što otprilike predstavlja 11% vaše dnevne potrebe.

Usporavanje starenja

Anti-aging je danas veliko tržište. Industrija vrijedna ne manje od milijardu dolara. Ali vjerovatno ne biste morali mnogo da doprinesete tom segmentu da u vašoj kuhinji imate tikvice.

Tikvice su dobar izvor antioksidanata luteina i zeaksantina. Ova dva karotenoida pokazuju moćna svojstva protiv starenja. Oni štite ćelije tijela i kože od oštećenja slobodnih radikala, što u suprotnom može dovesti do preranog starenja. Takođe je otkriveno da lutein i zeaksantin osvježavaju kožu i poboljšaju njeno zdravlje.

U studiji je otkriveno da lutein sprječava gubitak ćelija i oštećenje membrane. Takođe ima fotoprotektivna svojstva koja štite kožu od UV oštećenja. Tikvice su takođe bogate beta-karotenom uz čiji je nizak nivo povećan rizik od smrtnosti kod starijih muškaraca.

Riboflavin u tikvicama održava zdravlje kože, kose, noktiju i sluznice. Usporava starenje povećanjem atletskih performansi i sprečavanjem gubitka pamćenja povezanih sa starenjem i drugim povezanim stanjima kao što je Alzheimerova bolest. U jednom istraživanju je otkriveno da riboflavin produžava životni vijek voćnih mušica – što ukazuje na sličnu mogućnost i kod ljudi.

Tikvice su bogate su vitaminom C. Prema jednom istraživanju, ustanovljeno je da vitamin C smanjuje starenje u ljudskim ćelijama srca. Takođe, vitamin C se nalazi u visokim nivoima u kožnim slojevima, čiji sadržaj  bilježi pad uslijed starenja. Stoga se čini da je unos vitamina C logično rješenje za usporavanje znakova starenja.

Jača kosti i zube

Zeleno povrće i voće, poput tikvica, promovišu jače kosti i zube. Lutein i zeaksantin u tikvicama održavaju kosti i zube jakim. Pored toga, oni takođe jačaju krvne ćelije. Tikvice takođe sadrže vitamin K koji doprinosi jačanju kostiju.

Magnezijum je još jedna hranljiva materija tikvica kojom su bogate. Većina magnezijuma u ​​tijelu se nalazi u kostima, što pomaže izgradnju jakih kostiju i zuba. Magnezijum takođe djeluje zajedno sa kalcijumom za poboljšanje kontrakcije mišića. Folat u tikvicama takođe štiti kosti. A isto tako i beta-karoten. Studije pokazuju da tijelo pretvara beta-karoten u vitamin A, što doprinosi rastu kostiju. Tikvice sadrže fitokemikalije poput indola, koje održavaju jake kosti i zube.

Pomažu u balansiranju funkcije štitnjače i adrenalina

Tikvice su bogate manganom, mineralom koji potiče optimalno funkcionisanje štitne žlijezde.

Pomažu tokom trudnoće

Tamno zeleno povrće je obavezno tokom trudnoće, a tikvice su jedne od njih. U devet mjeseci trudnoće, konzumiranje tikvica nudi odgovarajuće vitamine B-kompleksa koji pomažu u održavanju nivoa energije i raspoloženja.

Tikvice su bogate folnom kiselinom koja je pokazala da smanjuje rizik od određenih urođenih mana poput spina bifida (bebina kičmena moždina se ne razvija pravilno) i anencefalije (odsustvo većeg dijela mozga). Prema jednoj studiji, više od 50 zemalja koje su obogaćivale hranu s folnom kiselinom primijetilo je dramatično smanjenje oštećenja neuronske cijevi kod trudnica.

Još jedan razlog zašto je folat koristan za trudnice je njegova sposobnost stvaranja crvenih krvnih zrnaca u tijelu. Ovako se smanjuje rizik od problema s razvojem bebe tokom trudnoće.

Važno je imati na umu da folna kiselina (ili folat) najbolje djeluje kada se uzima prije trudnoće i tokom prvog tromjesečja. Kako je ženama potrebna dodatna folna kiselina tokom trudnoće, poželjno je uzeti i dodatak folne kiseline. U ovom aspektu ženama se preporučuje oko 400 mcg folne kiseline dnevno.

Drugi razlog zašto su tikvice dobre za trudnoću je njihov sadržaj magnezijuma. Prema jednoj studiji, magnezijum je veoma važan za žene sa visokim rizikom od gestoze ili prijevremenog porođaja.

Dobre su za bebe (i djecu)

Proljev je jedan uobičajeni problem većine djece starijih od jedne godine. Promjene u ishrani mogu pomoći. Blaga hrana u ovom slučaju dobro djeluje. I oguljene tikvice mogu učiniti čuda.

Pire od tikvica takođe može biti dobar dodatak ishrani bebe. Pošto je mekog i blažeg ukusa (a budući da sadrži puno hranljivih sastojaka), beba će ga moći lako konzumirati.

Nema potrebe da se naglašava negativne efekte pušenja za trudnice. Ali, šta ako žena puši duže vrijeme prije trudnoće i jednostavno se ne može odreći navike? U jednoj studiji ustanovljeno je da unos vitamina C sprječava plućne probleme kod beba trudnica pušača. Tikvice, bogate vitaminom C, mogu pomoći u tom pogledu. Usput, to ne znači da je u redu pušiti tokom trudnoće. Ali, u slučaju da ideja odvikavanja od pušenja uznemirava majku više nego samo pušenje, to bi mogla biti alternativa.

U drugoj studiji, utvrđeno je da nedostatak vitamina C narušava razvoj mozga kod novorođenčadi.

U stvari, značaj vitamina C za novorođenčad otkriven je još u ranim 1900-ima. Tada su sprovedene studije naglasile značaj vitamina C u sprječavanju skorbusa kod novorođenčadi.  Između 1948. i 49. liječen je svaki slučaj poliomije kod djece vitaminom C i samo vitaminom C. Naravno, danas je polio iskorijenjen. Ovo samo pokazuje koliko je važan vitamin C (kojim su tikvice izuzetno bogate) u razvoju čovječanstva.

Prema istraživanju, nedostatak folata u doba dojenja može djecu izložiti većem riziku od depresije u odrasloj dobi.

Pomažu u prevenciji gihta

Tikvicin vitamin C ponovo privlači pažnju. Jedno istraživanje je povezalo unos vitamina C sa nižim rizikom od gihta kod muškaraca. To se postiže snižavanjem nivoa mokraćne kiseline u serumu procesom koji se naziva uricosurični efekat. Takođe je otkriveno da vitamin C ne sprječava samo giht, već i brojne druge bolesti povezane sa uratima.

Možete da uzmete i tikvice da nadopunite liječenje gihta ili ako vaš tretman ne djeluje dobro. A što se tiče doze vitamina C u vezi s tim, razgovarajte sa ljekarom.

Uključivanje tikvica u vašu prehranu može vam pomoći u sprječavanju gihta. I to je prilično lako – jer se njen blagi ukus pravilno kombinuje sa većinom recepata.

Iako giht uglavnom pogađa muškarce starije od 40 godina ili bilo koga ko ima porodičnu istoriju bolesti, može se pojaviti bilo kada. Bilo kome. Nastaje zbog prekomjernog nakupljanja mokraćne kiseline u tijelu, što dovodi do njenog nakupljanja u tkivima u obliku iglastih kristala. Ali, ne brinite – osim uzimanja tikvica i druge hrane bogate vitaminom C, nešto jednostavno poput pijenja 6 do 8 čaša vode dnevno može spriječiti giht.

Pomažu zdravlje prostate

Kada je u pitanju zdravlje ljudi, tikvice su jedno povrće koje se često zanemaruje. Ali, rijetko se zna da njeni fitonutrijenti uveliko pogoduju prostati. Visok sadržaj karotenoida u tikvicama takođe ih povezuje sa smanjenim rizikom od raka prostate.

Vidjeli smo da su tikvice bogate beta-karotenom i vitaminom C. Nađeno je da su obje ove hranjive materije pozitivno povezane sa rakom prostate. Vitamin C smanjuje oksidativna oštećenja DNK i sprječava rast i sposobnost ćelija raka prostate.

A lutein imamo i u tikvicama. Prema izvještaju, lutein je obrnuto povezan sa karcinomom prostate.

Otkriveno je da dijetalna vlakna vezuju kancerogene ćelije i eliminišu ih iz organizma. Takođe ima sposobnost da spriječi napredovanje raka prostate. I fitonutrijenti štite ćelije od oštećenja. Oba ova zdrava jedinjenja obiluju u tikvicama, što ih čini moćnim oružjem za borbu protiv raka prostate.

Pomažu formiranje kolagena

Kao što smo vidjeli, tikvice sadrže riboflavin za čiji nedostatak je utvrđeno da utiče na sazrijevanje kolagena. Još jedan razlog zašto tikvice mogu biti sjajne za kožu je njihov visoki sadržaj vode – za koju je otkriveno da izuzetno poboljšava zdravlje kože.

Vitamin C u tikvicama ima veliko učešće u sintezi kolagena, koji je, kao što znamo, prilično važan za održavanje zdravlja zglobova, hrskavice, kože i krvnih sudova.. Vitamin C takođe štiti organizam od ćelijskog oštećenja. Pored kolagena, vitamin C takođe pomaže u proizvodnji elastina, koji su neophodni za blistavu i zdravu kožu.

Pored vitamina C, još nekoliko hranljivih sastojaka koji doprinose stvaranju kolagena su kalijum, zeaksantin i folat. I, kao što smo vidjeli, tikvice su prepune svih.

Pomažu kod hidratacije kože

Postoji razlog za što se tikvice nazivaju i ljetne tikvice. Hidriraju tijelo (i kožu) i pomažu mu da se izbori sa ljetnim vrućinama.

Lutein u tikvicama podstiče zdravlje kože smanjujući reakciju na upalu. Ali kako to potiče hidrataciju kože? Kada je koža izložena sunčevoj svjetlosti, lutein smanjuje reakciju na upalu. To znači da će sunčeva svjetlost uzrokovati manje štete na koži, a to znači i manje oštećenja na vlažnoj barijeri kože. A rezultat je dobro hidrirana koža.

Ovdje imamo zanimljivu činjenicu – tikvice su 95% vode. To očigledno znači da dobro hidriraju kožu. Ali  treba imati na umu jednu stvar – samo oko 20% našeg dnevnog unosa vode unosimo kroz hranu. Dakle, važno je da pijemo 8-10 čaša vode svaki dan, jer ćelijama kože treba voda da funkcionišu u najboljem redu.

Poboljšavaju rad mozga i memoriju

Zelena hrana, posebno tikvice, bogata je folatima i odlična  za zdravlje mozga. Folat takođe pomaže u proizvodnji DNK i RNK, tjelesnog genetskog materijala. Hranljivi sastojci, osim što poboljšavaju mentalno zdravlje, takođe poboljšavaju emocionalno zdravlje.

Deficit folata je povezan sa megaloblastičnom anemijom, što rezultira slabošću i umorom. Povećani unos folata povezan je sa smanjenim rizikom od demencije i Alchajmerove bolesti kod žena.

Takođe, naš mozak je 75% vode. Kada u vašem sistemu postoji dovoljno vode, bićete više fokusirani, brže razmišljati i takođe ćete pokazati veću kreativnost. Ono što je još važnije, dovoljna količina vode efikasno dostavlja hranljive materije vašem mozgu i pomaže uklanjanju toksina. To rezultira povećanom koncentracijom i mentalnom budnošću. Tikvice, osim što su bogate vodom, sadrže i vitamin C, cink i omega-3 masne kiseline – a sve to u velikoj mjeri doprinosi zdravlju mozga.

Iako nisu baš bogate gvožđem, tikvice sadrže hranjive sastojke u prihvatljivim količinama. Prema studiji, rani nedostatak gvožđa može dovesti do trajnih neurobehevioralnih problema uprkos dijagnozi i liječenju. Rani nedostatak gvožđa može čak uticati na fizičku strukturu mozga. Gvožđe je takođe važno za proizvodnju mijelina, masnog omotača koji oblaže živce mozga i ubrzava moždanu komunikaciju.

Pomažu rast kose

Tikvice, bogate cinkom, pospješuju rast kose. Vitamin C u tikvicama može liječiti suvu i ispucalu kosu. Takođe čini  pramenove kose jakim i podatnim. Nedostatak vitamina C može rezultirati povećanjem folikula dlake, što bi na kraju moglo zaustaviti rast kose. Ali, sa tikvicama u ishrani, to ne bi trebao biti problem.

Pojačavaju imunitet

Govorite o imunitetu, a vitamin C vam pada na pamet? Nećemo vam ponovo reći da su tikvice odličan izvor vitamina C. Vitamin C je aktivni oblik askorbinske kiseline koja jača imuni sistem. I to radi na nekoliko načina. Prvo, vitamin C razvija tjelesne T ćelije (vrstu bijelih krvnih zrnaca) u funkcionalne T ćelije koje se brane od bolesti. Takođe vam pomaže da proizvedete više imunih ćelija. Antioksidativna svojstva vitamina C takođe sprječavaju ćelije da umiru zbog upale. RDA vitamina C je 90 mg kod muškaraca i 74 mg kod žena.

Nizak nivo vitamina C povezan je s povećanim rizikom od infekcije. U stvari, visoki nivoi vitamina C često se preporučuju HIV pozitivnim pojedincima da bi poboljšali svoj imunitet.

U studiji je otkriveno  da vitamin C i cink povećavaju imunitet, toliko da su čak poboljšali zdravlje pacijenata koji pate od određenih imuno-deficitarnih bolesti poput malarije i proliva.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
2 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Tikvice prerezati, malo prokuhati. Posuti maslinovim uljem i češnjakom + trave po izboru ( ne mora peršin). Ili, za djecu koja se nećkaju s povrćem- kroketi od tikvica. Tijesto kao za palačinke, samo gusto. U njega se dodaju narendane i ocjeđene tikvice. Vadi se žlicom i prži na vrućem ulju.… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.