fbpx

Da li smo bliže liječenju raka – testiranje nove vakcine

Medicina labaratorija vakcina

Tretman podstiče imuni sistem tijela da uništi ne samo ćelije raka već i da identifikuje mutacije jedinstvene za svaki tumor.

Naučnici su blizu komercijalizacije prve personalizovane vakcine protiv raka. Ako funkcioniše kao što se očekuje, vakcina, koja podstiče imunološki sistem da identifikuje tumor sa svojim jedinstvenim mutacijama, može se efektivno koristiti protiv mnogih vrsta raka.

Korišćenjem prirodne odbrane tijela za selektivno uništavanje samo ćelija tumora ova vakcina se razlikuje od komercijalnih hemoterapija jer ograničava oštećenje zdravih ćelija. Takođe, tretman je koristan i na uočavanju eventualnih ostataka ćelija raka nakon početnog tretmana.

Mogućnost pojave ovih vakcina je počela da se stvara 2008. godine, pet godina nakon završetka Projekta ljudskog genoma, kada su genetičari objavili prvu sekvencu ćelija kancerogenih tumora.

Ubrzo nakon toga, istraživači su počeli da upoređuju DNK tumorskih ćelija sa DNK zdravih ćelija. Ove studije su potvrdile da sve ćelije raka sadrže stotine, ako ne i hiljade specifičnih mutacija, od kojih je većina jedinstvena za svaki tumor.

Nekoliko godina kasnije njemačka kompanija BioNTech je pružila uvjerljive dokaze da bi vakcina koja sadrži kopije ovih mutacija mogla katalizirati imunološki sistem u tijelu da proizvodi T-stanice pripremljene za traženje, napad i uništavanje svih stanica raka.

U decembru 2017. godine BioNTech je započeo veliki test vakcine kod pacijenata oboljelih od raka, u saradnji sa biotehnološkim gigantom Genentech. Trenutno testiranje je usmjereno na najmanje 10 vrsta raka i ima za cilj podvrgnuti više od 560 pacijenata širom svijeta.

Dvije kompanije dizajniraju nove proizvodne tehnike kako bi proizvele na hiljade lično prilagođenih vakcina, jeftino i brzo.

Stvaranje vakcine je nezgodno pošto podrazumjeva biopsiju nad pacijentovim tumorom , sekvenciranje i analiziranje njegove DNK i prebacivanje informacija na mjesto proizvodnje vakcine.

Kada se jednom proizvede vakcinu treba odmah dostaviti u bolnicu kako bi bila data pacijentu.

IZVOR: MIT Technology Review / Adam Piore

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
URA
Gost
URA
1 godina prije

pametniji od mene su mi rekli
da svaka vrsta tumora ima svoj miris
što može biti dobar marker
za raspoznavanje istih
i za učenje imuno sistema
za borbu protiv njih
naime imuni sistem pretvara karcinome
u vezivna tkiva

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije

To sve zvuči fantastično, uostalom, kao i sve dosadašnje objave studija koje “obećavaju”…
No, ako je cjepivo individualizirano to iziskuje vrijeme i angažman posebnih laboratorija i daljnje individualizirano praćenje svakog pacijenta, što u konačnici rezultira velikim troškovima, pa me zanima hoće li takvo lijećenje biti dostupno svima ili samo bogatim bolesnicima?
Ako zbog velikih novčanih troškova lijećenje neće biti svima dostupno onda je to sve (opet) samo “velika rupa u vodi” a što je najgore, dovodi do sve veće razlike i jaza između bogatih i siromašnih i ruši temeljne principe jednakosti među ljudima.

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
1 godina prije

Nikad se u našoj povijesti nije zarađivalo ko na liječenju od raka,kemoterapija i ostali popratni tretmani.Ja se nikako ne mogu riješit dojma da veliki farmaceuti koče pronalazak lijeka za rak.To mislim zato jer je njima više stalo do tog ogromnog novca neg do pacijenata.Al kolko god oni to kočili,mi smo sve bliže pronalasku efikasnog lijeka za njega,zato jer puno ljudi radi na tom problemu.Štoviše čak sam u uvjerenju da lijek već postoji,al ta ogromna suma love koja stoji između nas i njega sprečava da on uđe u masovnu primjenu.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Nece jos dugo trajati njihove manipulacije.Ova tzv naucna otkrica se malo malo pojavljuj,nema im broja,a to samo zato da se opravdaju strava donacje i troskovi koji su do neba.Neko je rekao,da sve genijalne stvari su jednostavne,tako ce biti i sa ljekom za rak i to vrlo brzo, naici ce ko cunami,tako da se ovi farmakomafijasi nece ni snaci.

URA
Gost
URA
1 godina prije
Reply to  tedi

“Neko je rekao,da sve genijalne stvari su jednostavne”

i drže ih zaključane u ladici
dok se ove skupe ne isplate
C’est la vie

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Nebi to stavio usebe, jer im nevjerujem ni mrvicu! Da otkriju npr. kako cuclanje obicnog kamena lijeci leukemiju, ucjenili bi sve dr, da potpisu poslovnu tajnu, a zatim bi od istih trazili kako da od toga naprave tabletu koju mogu prodat uz mogucnost da se usput dobije neka nova bolest jer je izljecen pacijent izgubljen kupac!

stella artois
Gost
stella artois
1 godina prije

Mozda bi nas bilo previse na planeti prema tome nikad. a mozda nitad

bobo
Gost
bobo
1 godina prije

Sjećam se da sam čitao ovakve vijesti još kao dijete kad sam tek počeo čitati novine. Soda bikarbona liječi rak bolje nego ikakva kemoterapija. Ubija rak direktno i indirektno, alkalnim pH (tijelo držati na 8-8.5 pH što se potvrđuje mjerenjem pH urina.) Na vebsajtu novi-svjetski-poredak (dotcom) ima članak „Soda bikarbona najveći neprijatelj farmaceutske industrije“, pa preporučujem da se to pročita.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik