fbpx

Da li smo bliže liječenju raka – testiranje nove vakcine

Medicina labaratorija vakcina

Tretman podstiče imuni sistem tijela da uništi ne samo ćelije raka već i da identifikuje mutacije jedinstvene za svaki tumor.

Naučnici su blizu komercijalizacije prve personalizovane vakcine protiv raka. Ako funkcioniše kao što se očekuje, vakcina, koja podstiče imunološki sistem da identifikuje tumor sa svojim jedinstvenim mutacijama, može se efektivno koristiti protiv mnogih vrsta raka.

Korišćenjem prirodne odbrane tijela za selektivno uništavanje samo ćelija tumora ova vakcina se razlikuje od komercijalnih hemoterapija jer ograničava oštećenje zdravih ćelija. Takođe, tretman je koristan i na uočavanju eventualnih ostataka ćelija raka nakon početnog tretmana.

Mogućnost pojave ovih vakcina je počela da se stvara 2008. godine, pet godina nakon završetka Projekta ljudskog genoma, kada su genetičari objavili prvu sekvencu ćelija kancerogenih tumora.

Ubrzo nakon toga, istraživači su počeli da upoređuju DNK tumorskih ćelija sa DNK zdravih ćelija. Ove studije su potvrdile da sve ćelije raka sadrže stotine, ako ne i hiljade specifičnih mutacija, od kojih je većina jedinstvena za svaki tumor.

Nekoliko godina kasnije njemačka kompanija BioNTech je pružila uvjerljive dokaze da bi vakcina koja sadrži kopije ovih mutacija mogla katalizirati imunološki sistem u tijelu da proizvodi T-stanice pripremljene za traženje, napad i uništavanje svih stanica raka.

U decembru 2017. godine BioNTech je započeo veliki test vakcine kod pacijenata oboljelih od raka, u saradnji sa biotehnološkim gigantom Genentech. Trenutno testiranje je usmjereno na najmanje 10 vrsta raka i ima za cilj podvrgnuti više od 560 pacijenata širom svijeta.

Dvije kompanije dizajniraju nove proizvodne tehnike kako bi proizvele na hiljade lično prilagođenih vakcina, jeftino i brzo.

Stvaranje vakcine je nezgodno pošto podrazumjeva biopsiju nad pacijentovim tumorom , sekvenciranje i analiziranje njegove DNK i prebacivanje informacija na mjesto proizvodnje vakcine.

Kada se jednom proizvede vakcinu treba odmah dostaviti u bolnicu kako bi bila data pacijentu.

IZVOR: MIT Technology Review / Adam Piore

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
8 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
URA
Gost
URA
1 godina prije

pametniji od mene su mi rekli
da svaka vrsta tumora ima svoj miris
što može biti dobar marker
za raspoznavanje istih
i za učenje imuno sistema
za borbu protiv njih
naime imuni sistem pretvara karcinome
u vezivna tkiva

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije

To sve zvuči fantastično, uostalom, kao i sve dosadašnje objave studija koje “obećavaju”… No, ako je cjepivo individualizirano to iziskuje vrijeme i angažman posebnih laboratorija i daljnje individualizirano praćenje svakog pacijenta, što u konačnici rezultira velikim troškovima, pa me zanima hoće li takvo lijećenje biti dostupno svima ili samo bogatim… Pročitaj više »

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
1 godina prije

Nikad se u našoj povijesti nije zarađivalo ko na liječenju od raka,kemoterapija i ostali popratni tretmani.Ja se nikako ne mogu riješit dojma da veliki farmaceuti koče pronalazak lijeka za rak.To mislim zato jer je njima više stalo do tog ogromnog novca neg do pacijenata.Al kolko god oni to kočili,mi smo… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Nece jos dugo trajati njihove manipulacije.Ova tzv naucna otkrica se malo malo pojavljuj,nema im broja,a to samo zato da se opravdaju strava donacje i troskovi koji su do neba.Neko je rekao,da sve genijalne stvari su jednostavne,tako ce biti i sa ljekom za rak i to vrlo brzo, naici ce ko… Pročitaj više »

URA
Gost
URA
1 godina prije
Reply to  tedi

“Neko je rekao,da sve genijalne stvari su jednostavne”

i drže ih zaključane u ladici
dok se ove skupe ne isplate
C’est la vie

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Nebi to stavio usebe, jer im nevjerujem ni mrvicu! Da otkriju npr. kako cuclanje obicnog kamena lijeci leukemiju, ucjenili bi sve dr, da potpisu poslovnu tajnu, a zatim bi od istih trazili kako da od toga naprave tabletu koju mogu prodat uz mogucnost da se usput dobije neka nova bolest… Pročitaj više »

stella artois
Gost
stella artois
1 godina prije

Mozda bi nas bilo previse na planeti prema tome nikad. a mozda nitad

bobo
Gost
bobo
1 godina prije

Sjećam se da sam čitao ovakve vijesti još kao dijete kad sam tek počeo čitati novine. Soda bikarbona liječi rak bolje nego ikakva kemoterapija. Ubija rak direktno i indirektno, alkalnim pH (tijelo držati na 8-8.5 pH što se potvrđuje mjerenjem pH urina.) Na vebsajtu novi-svjetski-poredak (dotcom) ima članak „Soda bikarbona… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik