fbpx

Kako su depresija i rak dojke povezani

samopregled - rak dojke

Znanstvenici su otkrili kako depresija i rak dojke mogu biti neraskidivo povezani. Studija iz 2017. objavljena u uglednom British Medical Journalu otkrila je da oni koji pokazuju “psihološki stres” imaju 32 posto veću vjerojatnost da će umrijeti od raka općenito.

Antidepresivi mogu dovesti do raka dojke

Prva veza ima farmaceutske antidepresive. Rak dojke predstavlja “pozitivni receptor za estrogenski receptor (ER)” koji čini 70% svih slučajeva karcinoma dojke. Istraživanje iz 2016. objavljeno u časopisu Psychopharmacology Journal otkrilo je da je kemijski paroksetin, SSRI (selektivni inhibitor ponovne pohrane serotonina) „povezan s povećanjem stope karcinoma dojke za 620 posto kod žena koje su ga uzimale tijekom četverogodišnjeg razdoblja. ”

Ista studija je otkrila bisfenol A, ili BPA. BPA je poznati ksenoestrogen.

Upala je veza koja povezuje depresiju i rak

Sljedeća vas veza može iznenaditi. Sada je vrlo zanimljivo istraživanje da sama depresija može biti stanje slično alergiji. Krivac koji povezuje i alergije i rak je upala.

Među uobičajenim medicinskim modelima opće je poznato da svi karcinomi, uključujući rak dojke, imaju dvije zajedničke osobine: stanični protein stresa zvan NF-kB … i upalu.

Kako se ispostavilo, depresija može biti i upalni odgovor. Citokini su proteini koji podržavaju reakcije imunološkog sustava, uključujući upalne reakcije. Istraživanje provedeno u Brazilu krajem 2000-ih stvara poveznicu između infekcije, upale i depresije. Otkrili su da su oni koji su se borili s depresijom imali neuobičajeno visoku razinu citokina koji stvaraju upalu u tijelima tijekom vrhunca depresivnih epizoda.

Prema istraživačima, “citokini su dobivali sve veću pažnju kao potencijalni posrednici interakcije s imunološkim, neuroendokrinim sustavom i specifičnim putovima uključenima u kontrolu raspoloženja, energije i aktivnosti.”

Možete spriječiti i depresiju i rak

Dobra vijest je, međutim, kako depresiju i rak možete spriječiti promjenom načina života i prehrane.

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti kako biste spriječili oba stanja je da se svake noći odspavate sedam do osam sati i da vam san bude kvalitetan. Manjak sna može izazvati upalu. Prema studiji iz 2013. koju su proveli Sveučilište Harvard i Medicinska škola u Bostonu, čak su i subkliničke promjene upalnih markera uzrokovane nedostatkom sna povezane s odgovarajućim promjenama u metabolizmu, posebno kod osoba s prekomjernom težinom.

Mnogo je stvari koje možete učiniti da biste se izliječili od raka dojke i depresije. Meditacija, vježbanje i smanjivanje potencijalno upalne hrane poput šećera i glutena mogu potaknuti hormone ozdravljenja i pomoći u smanjenju rizika od bolesti na svim razinama.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Alxx
Gost
Alxx
7 mjeseci prije

Između svih ostalih mineralnih deficita, deficit JODA je nešto što povezuje depresiju i rak dojke…

99% zapadne populacije ima manjak joda…!!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
7 mjeseci prije

Nanošenje dezodoransa ispod pazuha koji zatvara pore i sprječava znojenje, a usput sadrži kancerogene tvari…recept za karcinom. Organizam ne zna što bi, ne može toksine izlučiti znojenjem iz tijela, k tomu je prisiljeno uzimati kroz pore metale iz dezodransa. Onda sve to odlaže negdje drugdje, valjda je dojka najbliža.

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

Son
Umjesto dezodoransa – perite se…
A ima i prirodnih antiperspiranta ako netko ima problema…

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

“…oni koji su se borili s depresijom imali neuobičajeno visoku razinu citokina koji stvaraju upalu u tijelima tijekom vrhunca depresivnih epizoda.”
Što je uzrok, a što posljedica?
Medicina često tretira – posljedice.
Ja sam tip koji bi se kladio na fiziološki poremećaj, koji utječe na psihu ( ne znači da jesam u pravu).
Dakle, kao što upalna stanja prethode karcinomu, možda izazivaju i depresiju.
Zato je onaj članak o sijedoj kosi bio važan. Veza nervnog i imunološkog sustava.

L. R.
Admin
Famed Member
7 mjeseci prije
Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

L.R.
Hvala.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
6
0
()
x