fbpx

Naučnici kažu da bijeli šum kao pomoć pri spavanju može učiniti više štete nego koristi

Spavanje - Bijeli šum

Od zvukova prirode do brujanja stropnih ventilatora i avionskih kabina, puštanje bijelog šuma kao pomoćnog sredstva za spavanje postalo je popularno. Međutim, novoobjavljeni klinički pregled sugeriše da bi ta praksa zapravo mogla dovesti do poremećaja spavanja.

Bijeli šum navodno prikriva ometajuće zvukove u okruženju nečije spavaće sobe i koristi se kao nefarmakološki pristup za promociju sna i poboljšanje kvaliteta spavanja.

U sistematičnom pregledu, objavljenom u časopisu Sleep Medicine Reviews, Mathias Basner, profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Pensilvaniji, zajedno sa kolegama Samantom M. Riedy, Michael G. Smithom i Sarah Rocha, analizirao je naučnu literaturu i identifikovao 38 studija o neprekidnom bijelom šumu kao pomoć pri spavanju.

Njihovi nalazi o toj temi bili su mješoviti. Istraživači su identifikovali neke dokaze među odabranim studijama kontinuiranog zvuka koja pomaže ljudima da brže zaspu, ali većina tih dokaza bila je niskog kvaliteta. Dalje, najmanje jedno istraživanje pokazalo je da takav zvuk može stvarno poremetiti san.

U svom pregledu, istraživači su primijetili da je „kvalitet dokaza kako kontinuiran zvuk tokom spavanja poboljšava san bio veoma nizak, što je u suprotnosti sa njegovom širokom upotrebom“.

„Da ove aplikacije ili uređaji mogu da čine samo dobro, ne bi mi bilo važno. Ali pošto mogu izazvati negativne posljedice, bio bih oprezan,” rekao je Basner za The Guardian. „Ne bih ih preporučio široko, jer nema dokaza da zaista djeluju.“

Iako nije bilo testova o toj temi, Basner je takođe zabrinut zbog potencijalnih efekata ne dozvoljavanja isključivanja takvih sistema zvuka preko noći.

„Kad god smo izloženi zvukovima i buci, unutrašnje uho to prevodi u nervne signale koje mozak onda tumači“, rekao je. „To je aktivan proces koji generiše metabolite, za koje se pokazalo da su štetni za unutrašnje uho. Vjerovatno želite da imate period u kojem se slušni sistem može zaustaviti, obnoviti i pripremiti za sljedeći period buđenja.“

Klinički pregled je primijetio da su „potrebna dodatna istraživanja sa objektivnim mjerama spavanja i detaljni opisi izloženosti zvuku prije nego što se kontinuiran zvuk promoviše kao pomoć u snu, posebno jer može negativno uticati na san i sluh.“

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
iiiistina
Gost
iiiistina
4 mjeseci prije

pozdrav Z.Milić i uredništvu ! ponovit ću uz post o šumovima koji su promovirani ali upitno korisni uz uočeno na ovom portalu od moje prisutnosti. …………………………………………………………………….. ✌️ ✌️ ✌️ ……………..nakon što je Pati pokazao nekoliko satiričnih crtanih filmova o muslimanskom proroku Mohamedu svojim učenicima tokom lekcije o slobodi govora i slobodi svijesti. ✌️ ✌️ ✌️ ✌️ ✌️ ✌️ …………………………………………………tokom lekcije o slobodi govora i slobodi svijesti. pa poštovani svi ! pogledajmo malo ozbiljnije stanje na ovom portalu…imamo li mi prisutne”šerife” na ovom portalu ???????? koji unatoč odredbi u svom impresumu …..t o l e r i r a……suprotno ponašanje di sam uvjeren da i uredništvo uviđa da je nepoželjnih ponašanja prisutno i da se trebaju oštrije postavljati na svaki takav istup di neću navoditi mogućnost ali VAS POZIVAM DA BUDETE DOSLJEDNI navodima u svom impresumu po pitanju komentiranja di nije moje da upirem prstom ali evo bih digao glas uz one koji su ovo očitovali u komentaru koje imate na portalu za dokaz. …………………………. ✌️ ✌️ ✌️ ✌️ ✌️ ✌️ ✌️ ✌️ dakle – ima li iz ovoga navedenog prisutno na ovom portalu i da nije sankcionirano već se nastavlja od istih Što nećemo niti želimo tolerirati? Svi imamo pravo… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
4 mjeseci prije

Najbolja stvar za uspavljivanje: skinete u mp3 formatu politicku emisiju sa monologom politicara. Lako je na internetu naci konvertor koji snimak sa YT pretvara u mp3.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik