fbpx

Rusija donosi zakon o zabrani izvoza određenih žitarica poput heljde

Heljda

U zapadnom svijetu milioni prosječnih amerikanaca čekaju u redu da kupe nebrojene rolne toalet papira u očekivanju apokalipse koronavirusa. U Rusiji čekaju nešto drugo – heljdu.

U vrijeme panike, prirodno je da se ljudi preusmjere na stvari koje najbolje poznaju, a kada su u pitanju nagomilavanje hrane zbog epidemije, Rusi su se okrenuli pouzdanom usjevu koji je bio sa njima kroz vjekove borbe.

U određenim kvartalima, porast potražnje za heljdom izazvao je određenu zabrinutost da bi ponuda mogla da ponestane, pa je vlada odlučila da nešto poduzme u vezi s tim. Rusija je privremeno ograničila izvoz različitih vrsta žitarica i usjeva kao odgovor na povećanu potražnju izazvanu novim koronavirusom. Zabrana, koja je uvedena na samo deset dana, izvršena je po nalogu posebne radne grupe Državnog vijeća za borbu protiv Covid-19.

Izjava koju je objavio Rosselkhoznadzor, vladino tijelo odgovorno za regulisanje većeg dijela ruske poljoprivrede, sadrži saopštenje u kome se objašnjava da će zabrana ostati na snazi od 20. do 30. marta.

Izvještaji tokom posljednje dvije nedelje pokazali su da su žitarice – a naročito heljda – jedna od najtraženijih namirnica tokom pandemije koronavirusa. Na fotografijama koje su na Internetu objavili ruski korisnici društvenih medija prikazane su police sa heljdom koje su potpuno prazne. Prema Nielsen-u, potražnja je početkom marta porasla za 27,8 procenata.

Prošle nedelje, novinska agencija TASS izvijestila je da je ruska Federalna antimonopolska služba (FAS) primila nekoliko žalbi zbog povećanja cijena „društveno značajnih proizvoda“, poput heljde, šećera i brašna. Prema RBC-u, povećanje cijena može se objasniti sa dva razloga: panična kupovina zbog koronavirusa početkom marta i povećana cijena uvezenih žitarica zbog odnosa rublje prema dolaru. Od početka godine, rublja je izgubila 20 odsto vrijednosti.

Potpredsjednica vlade Viktorija Abramchenko uvjerava da uprkos pandemiji koronavirusa nema nedostatka bilo koje vrste hrane, a svaka panika zbog nedostatka snabdijevanja je neopravdana.

„Na primjer, heljda je omiljeni proizvod Rusa u posljednjih nekoliko dana. Ima je dovoljno za sve. Teritorij Altai će moći da osigura heljdu zemlji , a do sada imamo rezerve od preko 350 hiljada tona “, objasnila je Abramchenko.

Iako je u Rusiji broj izvoznika heljde mali, zemlja prodaje značajnu količinu riže u inostranstvo, posebno u Tursku i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza. Riža je takođe uključena u zabranu izvoza.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ora
Gost
Ora
11 mjeseci prije

Opa, rusija se polako sprema za izvanredno stanje, nešto se valja iza brda.

Tomi
Gost
Tomi
11 mjeseci prije
Reply to  Ora

OpaOpa

Uno
Gost
Uno
11 mjeseci prije

Volim Rusiju kao veliki bratski slavenski narod. Koliko je kroz istoriju pomagala nama na ovim prostorima, koliko nije, ali nisu nikada dolazili sa namjerom da nas ubijaju i tlače, što se nebi moglo reći za germanske i druge narode. Bojim se samo da je ponovo ne bace u veliki rat u kojem ce im desetkovati stanovništvo zarad ponovo neke jalove pobjede. Pokazalo se i da u WWII uz ogromne gubitke nisu porazili stvarno zlo. To bi bio njen kraj u sadašnjem obliku. Nadam se da neće biti tako, ali kako se stvari razvijaju sve je manje nade u to.
Zato,
https://www.youtube.com/watch?v=QJjSEGOOOcc

Tomi
Gost
Tomi
11 mjeseci prije

I Rusi znaju sta valja za cijeva ocisti

Ringo10
Gost
Ringo10
11 mjeseci prije

MA Rusi su budale

Gledaj ovo

LA STAMPA piše kako je 80% ruske pomoći beskorisno

https://www.lastampa.it/topnews/primo-piano/2020/03/25/news/coronavirus-la-telefonata-conte-putin-agita-il-governo-piu-che-aiuti-arrivano-militari-russi-in-italia-1.38633327

Čak insinuiraju da je to sve maska za okupaciju Italije … sa 100 liječnika i još toliko raznog osoblja poput vozača i slično će okupirati Italiju

E odmah sam rekao … Rusi jako griješe i trebaju gledat svoja posla i odjebat sve nek se vade kako znaju

Uostalom Talijani imaju svoje jarane iz NATO i EU, imaju Ameriku … nek im oni pomažu

Treba pomagat prijateljskim vladama a ne onima koji ti žele zlo

Mito bekrijo
Gost
Mito bekrijo
11 mjeseci prije

Kad je Kina uvela karantenu, to je bio herojski napor i blistajuci primjer funkcionirajuceg drustva na celu sa Xijem i partijom.

Kad je Amerika uvela zabranu za putnike iz Kine, pak, to je bio podmukli potez da se Kini naudi preuvelicavanjem opasnosti koja je kinesko rukovodstvo navela da uvede strogu karantenu.

Kad je Rusija ucinila sto i Amerika, o tome se jednostavno sutilo.

Kad je Hrvatska uvela mjere suzbijanja koje su naspram kineskima macji kasalj, onda je to zdravstveni terorizam.

Sad kad Rusija uvodi jos stroze mjere citati cemo kako je to razborito i do kojeg stupnja su te mjere moguce samo u drustvima koja nisu zarazena liberalizmom.

Pa ako nekom jos nije jasno za koga – i protiv koga – se ovdje agitira, nece mu ni biti.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
11 mjeseci prije
Reply to  Mito bekrijo

Toliko si toga namljeo, izgleda da tebi nista nije jasno.

sobravia
Gost
sobravia
11 mjeseci prije
Reply to  Mito bekrijo

Odličan komentar. No, kada rusofilu nešto pokušaš objasniti, shvatiš da je zid bolji slušaoc.

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
11 mjeseci prije
Reply to  Mito bekrijo

Pa svi znaju da je ovo Ruski Portal

mane
Gost
mane
11 mjeseci prije
Reply to  Sir Oliver

Zato ti lepo citaj jutarnji, vecernji nocni i ponosni i milina

Hattori Hanzo
Gost
Hattori Hanzo
11 mjeseci prije
Reply to  Sir Oliver

Sir Oliver Onda se nameće logično pianje čiji su svi ostali portali?

Ive
Gost
Ive
11 mjeseci prije
Reply to  Sir Oliver

Citaj i komentiraj na 24 sata oni stite fashiste naciste tamo je i tvoje mjesto.

Doktor
Gost
Doktor
10 mjeseci prije
Reply to  Mito bekrijo

I ovi minusi koje ti lupaju rusofili su potvrda da je ovo sto si napisao istina. Ovaj ruski spijun Babic ne smije da pise o tome kako su se u samo godinu dana 4 ruska vojna zrakoplova srusila u Crnom Moru u blizini Krima i to sama od sebe! Toliko o ruskoj vojnoj superiornosti. Gomilaju nepouzdanu tehnologiju da bi ohrabrili sami sebe.

Ive
Gost
Ive
11 mjeseci prije

Heljdini zganjci su zakon za kukuruznu puru, mada se u nas kaze: da Velebit pura a mliko more ja bi sia i ija a nebi nista radija.

Domaći
Gost
Domaći
11 mjeseci prije

Ja sam srčani bolesnik i čim su počele najave samoizolacije prvo sam nakupovao i dofurao doma par kila Hajdine Kaše. To je jedna od zaboraljenih “supernamirnica” ( kako se to danas naziva več) mogu je zvati kako god hoće ali mene je spasila i nimalo se ne čudim da je Rusi žele zadržati za sebe, a pšenicu će da izvoze, evo je svima koji je žele …

Piretis
Member
Piretis
11 mjeseci prije
Reply to  Domaći

@Domaći- Možda ćete zanimati. U Prekodravlju u Podravini heljda se proizvodila i prerađivala za potrebe cijele tadašnje zemlje. Sve do 90 i neke. A onda smo prestali sa svojim uzgojem i počeli kupovati iz Mađarske i Ukrajine. Naravno, sad je i nekoliko puta skuplja.
Inače to je namirnica koja se da upotrijebiti na bezbroj načina. Kada se netko jedanput navikne na njen okus, a jeste pomalo specifičan, može postati dio svakodnevne prehrane.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik