Stres različito utiče na dječake i djevojčice

Dječak u kutiji, zatvoren, ptsd, stres, zlostavljanje
0
0

Veoma stresni događaji utiču na mozak dječaka i djevojčica na različite načine, rezultat je nove studije Univerziteta Stanford.

Dio mozga povezan sa osjećanjima i empatijom, nazvan insula, znatno je manji kod djevojčica koje su pretrpjele traumu. Kod traumatiziranih dječaka, insula je bila veća nego što je uobičajeno.

Ovo bi moglo objasniti zašto su djevojčice sklonije razvoju posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSD) od dječaka, kazali su istraživači. Naučni tim Medicinskog fakulteta Univerziteta u Stanfordu smatra da djevojke koje razviju PTSD mogu patiti i od bržeg starenja jednog dijela insule koji utiče na osjećanja i bol.

Istraživači su skenirali mozgove 59 djece starosti od 9 do 17 godina. Jedna grupa od 14 djevojčica i 16 dječaka je doživjela najmanje jednu epizodu ozbiljnog stresa ili traume, dok druga grupa od 15 djevojčica i 14 dječaka nije bila izložena nijednom.

Kod grupe traumatiziranih dječaka i djevojčica bilo je dokaza da je jedan dio insule promijenio oblik i zapreminu u odnosu na grupu koja nije pretrpjela traumu.

Naučnici koji su sproveli istraživanje smatraju da bi drugačiji pristup, ovisno o polu djeteta, mogao donijeti i bolje rezultate u liječenju i tretiranju simptoma PTSD-a, navodeći da postoje i druge studije koje dokazuju da izloženost stresu može izazvati ranije polno sazrijevanje kod djevojčica.

insulaliječenjemoazkposttraumatski stresni poremećajptsdstrestrauma
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI